FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 december 2013

[PD] Uitblinker Pedro bezorgt Barça uitzege op Getafe

Met Pedro in een uitblinkende rol heeft Barcelona zondag een uitzege geboekt op Getafe. Na een 2-0 achterstand werd het 2-5 voor de Spaanse landskampioen. Pedro scoorde in de eerste helft een onvervalste hattrick. Na rust had de aanvaller met een assist en een versierde strafschop ook een belangrijk aandeel in de twee goals van Fabregas.

Aanvankelijk leek een grote stunt in de maak toen de thuisploeg na een kwartier met 2-0 leidde door goals van Sergio Escudero en Lisandro Lopez. Vervolgens brak de show van Pedro aan. De behendige vleugelaanvaller sloeg tussen de 35e en 43e minuut driemaal toe. In de tweede helft stelde Fabregas de zege veilig.

Door de overwinning nestelt Barcelona zich weer aan kop van de ranglijst. De Catalanen verzamelden net als Atletico Madrid 46 punten uit de eerste achttien duels, maar beschikken over een iets beter doelsaldo.

Nummer vier Ahletic Club boekte een thuiszege op Rayo Vallecano. De Basken zegevierden met 2-1. Mikel Rico maakte halverwege de tweede helft het winnende doelpunt. In de eerste helft had Mikel San José Athletic al op voorsprong gezet, maar na rust kwamen de bezoekers via Alberto Bueno terug.

Athletic heeft dertien punten minder dan koploper Barcelona. Vallecano staat met dertien punten voorlaatste.

Boessen verlaat Fortuna aan eind seizoen

De wegen van Fortuna Sittard en coach Wil Boessen scheiden aan het einde van het seizoen. Dat heeft de Limburgse club zondag bekendgemaakt. Boessen zegt vanwege zijn perfectionistische karakter beter in een volledig stabiele organisatie te gedijen. "Bij Fortuna zal dit zeker nog één tot twee jaar duren."

Boessen bereikte vorig jaar met Fortuna nog de play-offs, maar dit seizoen gaat het beduidend moeizamer. Na de 2-1 nederlaag bij FC Volendam eerder zondag gaat Fortuna als vijftiende de winterstop in.

De 49-jarige Limburger was als speler ook actief voor Fortuna Sittard. Na zijn actieve loopbaan was Boessen lange tijd werkzaam bij VVV-Venlo.

Tieners gewond na afsteken vuurwerk

Twee tieners zijn zondagmiddag gewond geraakt bij het afsteken van vuurwerk in hun woonplaats Twello. Een 17-jarige jongen raakte zwaargewond, maar was nog wel aanspreekbaar, zo meldde de politie. Zijn 15-jarige kompaan is er minder slecht aan toe, maar ook hij moest naar het ziekenhuis, zo meldde de politie.

Buurtbewoners hoorden rond 16.30 uur een knal in de Gelderse wijk en gingen naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. In een plantsoen troffen ze de twee gewonde jongens aan. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en om welk soort vuurwerk het gaat, is nog niet bekend. De politie doet nog onderzoek naar het incident.

Gelderse tieners gewond na afsteken vuurwerk
Gelderse tieners gewond na afsteken vuurwerk (Foto: ANP)

Tennisster Burger verliest finale Bertioga

Tennisster Cindy Burger is er niet in geslaagd om het ITF-toernooi in het Braziliaanse Bertioga te winnen. De Noorse Ulrikke Eikeri was met 6-4, 2-6 en 6-4 te sterk voor de pas 21-jarige Nederlandse.

Burger stond voor de zesde maal dit jaar in een ITF-finale. Daarvan verloor ze er vijf en won in Roemenië. Vandaag in Brazilië kwam de Nederlandse in de beslissende set met 3-1 voor, maar gaf de zege alsnog uit handen.

Handbalsters Brazilië wereldkampioen

De handbalsters van Brazilië hebben verrassend de wereldtitel veroverd. In de finale werd gastland Servië met 22-20 verslagen.

De wedstrijd ging lang gelijk op, bij rust hadden de Braziliaanse dames een kleine voorsprong van 13-11. Vlak na rust sloeg Brazilië, dat eerder in de achtste finales Nederland uitschakelde, toe. Het liep snel uit naar 16-11 maar deze achterstand kon Servië, onder meer dankzij de steun van 20.000 fans op de tribunes, weer goedmaken tot 20-20. Daarna bracht Deborah Nunes Brazilië op een 21-20 voorsprong. Vervolgens miste de Servische cirkelspeelster Dragana Cvijic de kans op de gelijkmaker. Ana Rodrigues velde daarna het vonnis en bepaalde de eindstand op 22-20.

Het is voor het eerst dat de wereldtitel naar een Zuid-Amerikaans land gaat. Alexandra Nascimento was de uitblinkster bij Brazilië met 6 doelpunten.

Booy: "Hebben geen punten gestolen"

Go Ahead Eagles sluit de eerste seizoenshelft af als nummer tien op de ranglijst. Na de 2-1 overwinning toonde Foeke Booy zich tevreden over de prestaties van zijn team. "We hebben 23 punten, staan tiende en hebben geen enkel punt daarvan gestolen", zei Go Ahead-trainer Booy tegen FOX Sports.

"We hebben de mensen vermaakt. Dit moeten we nu in het nieuwe jaar volhouden zonder een langdurige dip te krijgen. We moeten ons niet rijk rekenen, maar mogen hier natuurlijk wel even van genieten. Het doel, handhaving, komt steeds dichterbij.
Uiteindelijk hebben we vandaag ook wel verdiend gewonnen. Al waren we veel te nerveus en hadden we te veel ontzag voor Utrecht. Maar een mooie afsluiter is het wel", aldus de voormalig trainer van Utrecht. Booy werkt sinds afgelopen zomer bij Go Ahead. De Deventenaren dwongen vorig seizoen promotie af naar de Eredivisie.

De wedstrijd tegen Utrecht werd beslist door een strafschop van Jop van der Linden. De captain van Go Ahead mocht aanleggen na een vermeende overtreding van Mark van der Maarel op Xander Houtkoop. Van der Linden bleef koel vanaf elf meter en schoot de thuisploeg naar de zesde overwinning van dit seizoen.

"Als je zo naar de beelden kijkt, lijkt er inderdaad niet veel aan de hand. Na die 2-1 zag je ook wel bij ons dat die klap hard aan kwam, we konden geen vuist meer maken", aldus Utrecht-coach Jan Wouters. "En dat terwijl we best goed begonnen. Uiteindelijk waren al de mensen die we misten een beetje te veel van het goede, hoewel we gezien de vele afwezigen nog goed voor de dag kwamen. Wat dat betreft komt voor ons de winterstop op tijd; dan kunnen er wat blessures genezen."

Rebellen Aleppo vangen veel vatbommen

Syrische vliegtuigen hebben zondag voor de achtste dag op rij bombardementen uitgevoerd op het door opstandelingen beheerste deel van de noordelijke stad Aleppo. Het Aleppo Media Center publiceerde een lijst met namen van 32 doden; het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten maakte in een latere verklaring zelfs melding van 44 doden.

In de wijk Masaken Hanano werden een markt voor tweedehandsspullen, een gebouw van twee verdiepingen en een hoofdweg vol auto's getroffen. "De hulpverleners melden dat zij de mensen in delen weghalen; ze weten gewoon niet hoeveel het er zijn", zei Hassoun Abu Faisal van het Aleppo Media Center.

Volgens activisten werden de bombardementen uitgevoerd door helikopters, die vaten gevuld met explosieven en olie lieten vallen, rudimentaire bommen die niet erg nauwkeurig zijn en een zeer verwoestende uitwerking hebben. Zelfs als de Syrische strijdkrachten met deze bommen opstandelingen willen treffen, ontploffen ze vaak in bewoonde gebieden en maken ze veel burgerslachtoffers, zeggen mensenrechtenorganisaties.

In Marea ten noorden van Aleppo explodeerde een dergelijke bom in de buurt van een school waar vluchtelingen uit andere gebieden waren ondergebracht. Drie leden van een gezin kwamen daarbij om. Om meer slachtoffers te voorkomen besloten scholen in de door opstandelingen beheerste delen van Aleppo te sluiten, zei het Aleppo Media Center.

De Syrische regering had geen commentaar op de luchtaanvallen in Aleppo, de grootste stad van het land en een belangrijk front in de burgeroorlog in Syrië. Sinds de bombardementen 15 december begonnen zijn in Aleppo meer dan tweehonderd doden gevallen. Mogelijk wil het regime van president Bashar Assad zijn positie versterken en de zwakke plekken van de oppositie blootleggen voordat de partijen in januari om de tafel gaan zitten in Zwitserland.


Vatbommen zijn primitieve bommen

VN halen personeel weg uit Zuid-Sudan

De Verenigde Naties hebben zondag besloten hun niet-essentiële medewerkers in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba naar Kampala in Uganda te halen. In een verklaring spreekt de VN-missie van 'een voorzorgsmaatregel' om de druk op haar beperkte middelen te verminderen.

VN-gezant Hilde Johnson liet weten dat de evacuatie niet betekent dat de VN Zuid-Sudan in de steek laten. "Wij zijn hier om te blijven en wij zullen voortgaan in onze collectieve vastbeslotenheid om ons in te zetten met en voor de bevolking van Zuid-Sudan." Zij voegde eraan toe dat de VN 'zich niet laten intimideren'.

De VN-missie blijft hulp en onderdak bieden aan meer dan twintigduizend burgers die zich op de compounds van de VN in Juba hebben verzameld. Bij de gevechten die een week geleden in Zuid-Sudan uitbraken zijn meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen. De internationale gemeenschap vreest voor een burgeroorlog in een land dat lang door etnische tegenstellingen en verdeelde militaire loyaliteiten gespleten is.

Het Zuid-Sudanese regeringsleger heeft zondag de controle over de hoofdstad van de olieproducerende deelstaat Unity verloren. De militaire commandant van Bentiu heeft zich aangesloten bij de troepen van voormalig vicepresident Riek Machar, zei legerwoordvoerder Philip Auguer. Zuid-Sudan is voor 99 procent van zijn inkomsten aangewezen op de olie-export.

In de hoofdstad Juba is het relatief rustig, maar in de deelstaten Unity en Jonglei wordt nog zwaar gevochten. Vooral in Bor, de hoofdstad van Jonglei, gaat het er hard aan toe. Een Amerikaans militair vliegtuig dat zaterdag in Bor Amerikaanse burgers wilde evacueren werd vanaf de grond beschoten en moest omkeren; vier bemanningsleden raakten daarbij gewond. In dezelfde regio werd vrijdag een VN-helikopter neergehaald. Het is onduidelijk hoeveel buitenlanders er in Bor en omgeving vastzitten.

Legerwoordvoerder Aguer zei dat Bor nog steeds in handen is van de volgelingen van Machar. De voormalige vicepresident zelf zou zich ergens in Unity schuilhouden.

Machar werd in juli door president Salva Kiir ontslagen. Machar, een Nuer, beschuldigt Kiir, een Dinka, ervan een dictator te zijn. Hij heeft laten weten in 2015 mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deed zondag nogmaals een oproep aan de leiders in Zuid-Sudan om 'alles te doen wat in hun macht ligt' om het geweld te doen ophouden.

Utrechtse tiener verwondt agenten

Een 17-jarige jongen uit Utrecht is zondagmiddag aangehouden omdat hij een vrouw die voor haar zoon opkwam had geslagen en twee agenten had mishandeld. Een agent viel en klapte met haar hoofd op de grond. Haar collega werd geslagen en liep een gescheurde tand op.

Een tienerzoon van de vrouw was gepest door twee jongens en zijn moeder vroeg om opheldering. De 17-jarige begon haar direct te slaan. Ook twee anderen die erbij stonden kregen klappen.

De politie kreeg rond 14.30 uur een melding van het incident op de Zwanenvechtlaan. Agenten spraken de jongen aan, die wild om zich heen begon te slaan en daarbij de twee agenten verwondde. De gewonden hebben zich door een arts laten behandelen.

Uiteindelijk kon de Utrechter worden aangehouden. Hij is in een cel gezet om te worden verhoord.

Serious Request gaat goed

De 3FM-actie Serious Request heeft weer een record verbroken. De tussenstand was zondagavond 4,33 miljoen euro. Vorig jaar stond de teller na vier dagen op ruim 4,2 miljoen euro.

Ook in de eerste drie dagen van de actie werden records verbroken. Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg zitten tot en met dinsdag in het Glazen Huis in Leeuwarden om geld in te zamelen om kindersterfte door diarree tegen te gaan. Ze konden hun ogen niet geloven toen de stand bekend werd gemaakt.

Vorig jaar werd ruim 12,25 miljoen euro opgehaald.

Chodorkovski tegen boycot Spelen Sochi

Michail Chodorkovski, de voormalige Russische oliebaron die de gram van president Vladimir Poetin op zich laadde en tien jaar gevangen zat, is tegen een boycot van de Olympische Winterspelen in Sochi.

"Ze zijn een feest voor de sport, iets wat miljoenen mensen zullen vieren", zei Chodorkovski zondag op een persconferentie in Berlijn, nadat hij vrijdag onverwacht gratie had gekregen van Poetin. "Uiteraard moet het geen groot feest voor president Poetin worden", zei hij.

Debutant Riedewald: "Het doelpunt kwam vanzelf "

Ajacied Jaïro Riedewald beleefde zondag een droomdebuut in de Eredivisie. De 17-jarige linksback bezorgde zijn ploeg met twee late treffers een 2-1 uitzege op Roda JC. "Hij zei dat ik mee naar voren moest en dat heb ik gedaan", zei Riedewald na afloop tegen Novum Nieuws over Frank de Boer. "Het doelpunt kwam vanzelf."

De Amsterdammer is normaal gesproken niet een veel scorende verdediger. "Nee, nee. Ik stond al een tijdje droog dus het is fantastisch dat ik nu twee keer mag scoren."

Riedewald kwam tien minuten voor tijd bij een 1-0 achterstand in de ploeg voor Christian Poulsen. "Het zijn 5-10 minuutjes, je bent nog fris dus je wil alles geven dus ik dacht ik ga gewoon mee naar voren en ik moet scoren, we moeten winnen", zei de back, die afgelopen donderdag in het bekerduel tegen IJsselmeervogels zijn debuut in het eerste maakte.

Ajax nam door de zege de koppositie over van Vitesse en werd zo winterkampioen. "Het is fijn dat ik mijn bijdrage er aan heb en ik hoop op meer punten na de winterstop", besloot Riedewald.

Met zijn goals in de 88e en 92e minuut schaarde de back zich in een clubje van scorende Ajax-debutanten waartoe onder meer Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert behoren.

[PL] Everton zegeviert bij Swansea City

Everton is door een overwinning bij Swansea City naar de vierde plaats in de Premier League gestegen. De ploeg van coach Roberto Martinez pakte de winst door een late goal van Ross Barkley (2-1).

Nederlander Dwight Tiendalli had een belangrijke aandeel in de 1-1. De rechtsback werkte de bal via Bryan Oviedo over de doellijn, waarna de goal als eigen doelpunt werd gemarkeerd. Seamus Coleman had halverwege de tweede helft namens Everton de score geopend.

Naast Tiendalli had ook Jonathan de Guzman een basisplaats bij Swansea, evenals oud-Vitesse-spits Wilfried Bony. Michel Vorm ontbrak door een blessure. John Heitinga bleef bij Everton de hele wedstrijd op de reservebank.

Everton staat met 34 punten inmiddels vierde, twee punten achter stadsgenoot Liverpool. Swansea neemt de elfde positie in.

De Boer: "Dit geloof je niet"

Frank de Boer kon nauwelijks geloven dat hij Jairo Riedewald drie punten voor zijn club zag pakken tegen Roda JC. Als coach moet je met wissels soms een beetje geluk hebben, beseft De Boer. "Ik breng een linksback die twee keer scoort. Dat geloof je bijna niet", reageerde hij tegen De Telegraaf

Riedewald tekende in Kerkrade na 88 minuten voor de gelijkmaker en in blessuretijd was hij opnieuw trefzeker: 1-2. "Dat was sneu voor Roda JC. Maar we hebben wel verdiend gewonnen. We kregen veel kansen, de bal wilde er alleen niet in. Maar we zijn er in blijven geloven, net als vorige week tegen Cambuur toen we ook in de slotfase scoorden." De koppositie die Ajax nu inneemt zegt De Boer weinig. "Winnen, daar gaat het om. Als we dat vaak genoeg doen, dan worden we weer kampioen."

Door de zege is Ajax op doelsaldo 'winterkampioen' in de Eredivisie (+24 om +18). De Amsterdammers staan in punten gelijk met Vitesse. De voorsprong op FC Twente is drie punten, terwijl ook Feyenoord (op vier punten van Ajax en Vitesse, red.) nog volop meedoet om de eerste plaats.

Na de winterstop krijgt Ajax meteen een lastig programma voor de kiezen. Op zondag 19 januari komt PSV namelijk op bezoek in de Amsterdam ArenA en drie dagen is de kwartfinale van de KNVB Beker tegen Feyenoord (thuis).

Man opgepakt in zaak cokesmokkelmeisje

In het onderzoek naar de smokkel van cocaïne door een 13-jarig meisje is een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. De man wordt verdacht van medeplichtigheid, laat de marechaussee zondag weten.

Het meisje uit Curaçao werd vrijdagochtend op Schiphol aangehouden nadat was gebleken dat ze een forse hoeveelheid cocaïne in haar vagina had. Het ging om een zogenoemde duwersbol. De marechaussee sprak van de jongste drugssmokkelaar ooit.

Het team jeugd en zeden ontfermt zich over het meisje en ook de Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld. De recherche van de marechaussee onderzoekt de zaak verder.

[PDC WK] Anderson, Painter en Whitlock naar laatste zestien

Gary Anderson, Kevin Painter en Simon Whitlock behoren tot de laatste zestien darters op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Alledrie de darters wisten hun partij op zondagmiddag eenvoudig te winnen. 

Brendan Dolan (15) - Gary Anderson (18)*
Gary Anderson heeft eenvoudig Brendan Dolan verslagen. De Schot die vandaag jarig is versloeg de Noord-Ier met 1-4. Één gemiste dubbel van Dolan was voor Anderson voldoende om direct toe te slaan en de eerste set met 1-3 te winnen. In het tweede bedrijf was de Noord-Ier beter bij de les en hield zijn eigen legs. In de beurten van Anderson kon hij echter geen enkele druk zetten, waarop hij in de vijfde leg onder druk kwam te staan. De Schot vuurde scores van 140, 100 en 180 in het bord, om te besluiten met een bulls-eye 81-finish voor de set: 0-2.

Anderson won de derde set met 1-3. In de vierde set hield Dolan alle drie zijn legs om in ieder geval één set te pakken. In de beslissende vijfde leg kreeg Anderson al de eerste pijlen voor de wedstrijd, de beslissende dubbel werd toen niet gegooid. The Flying Scotsman faalde een set later niet won de vijfde set met 1-3. In de derde ronde zal hij spelen tegen Michael van Gerwen of Kevin McDine. Beide heren spelen vanavond tegen elkaar. 

Kevin Painter (13)* - Paul Nicholson (20)
Kevin Painter heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales. Hij was met 4-0 te sterk voor Paul Nicholson. De setstanden waren 3-2 en 3x 3-1. Nicholson won de eerste leg van de partij nog wel met een 81 finish, maar Painter kwam terug met een 67 finish. Beide spelers braken elkaar en in de vijfde leg gooide The Artist 118 om de set te winnen (1-0).

In de tweede set maakte Nicholson nog wel 1-1 gelijk met een 136 finish, maar het was Painter die iedere keer op het juiste moment toesloeg. Met drie sets in de achterzak haalde Painter even het voet van het gaspedaal. Nicholson kreeg daardoor alle ruimte om zijn eigen leg te pakken en daarna ook om de break te pakken. De Australiër miste echter twee volle beurten vanaf 32. Painter gooide daarna dubbel zestien zelf maar raak om op 2-1 voor te komen. Een leg later was de tweede poging op dubbel tien raak en won de partij.

Simon Whitlock (4)* - Jarkko Komula
Simon Whitlock had na een stroeve start geen enkele moeite meer met Jarkko Komula. The Wizard won met 4-0 van Smiley. Whitlock won de eerste set met een gemiddelde van 77 punten per beurt. Ondanks de voorsprong op zak bleef het moeizaam voor Whitlock. Hij werd gelijk gebroken en vergat een volle beurt op dubbel acht om terug te komen. Met finishes van 92, 82 en 68 wist hij uiteindelijk toch de tweede set te pakken (3-2).

De ban was gebroken en Whitlock gooide in sets drie en vier wel goed. Hij won sets drie en vier met 3-0 en 3-2. De Australiër gooide kwam uiteindelijk tot een gemiddelde van 95,3 per beurt.

Op zondagavond worden er nog drie duels gespeeld. Wes Newton speelt tegen John Part, John Henderson neemt het op tegen Mark Webster en Michael van Gerwen zal aantreden tegen Kevin McDine.

Satanisten mogen niet meedoen aan evenement

Een kleine informatiezuil van de Satanistische Tempel mag niet worden neergezet bij de tentoonstelling die gehouden wordt in het oude Capitool van Florida te Tallashassee. De reden hiervan is nog niet bekend, maar mogelijk wordt de gebruikte afbeelding op de zuil als beledigend ervaren door de autoriteiten.

In de grote, overkoepelde hal van het gebouw staan rond deze tijd allerlei kerstuitingen van verschillende religies. Zo is er een stereotype kerststal te vinden, maar ook een kleine stand van het Vliegend Spaghettimonster ontbreekt niet. Behalve uitingen van erkende religies vind men er ook diverse atheïstische parodieën op het thema kerstfeest. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom juist de boodschap van de satanisten geweigerd is.

Op de zuil staat de tekst 'De Satanische Tempel wenst u een fijne vakantie!' met daaronder een plaatje van een engel die druk bezig is om in een vuur te vallen. Helaas werd deze, ietwat jolige afbeelding, afgewezen door het gouvernementeel beheer van Florida. De reden hiervan is nog niet gemotiveerd, maar eerder had de organisatie al een tik op de vingers gekregen van een burgerrechtenorgaan, die van mening zijn dat het niet kies is om allerlei stands toe te laten die mogelijk als beledigend worden gezien door religieuze mensen.

Het bestuur van de Satanische Tempel vindt het onbegrijpelijk dat er binnen het evenement geen ruimte is voor goedbedoelde vakantiewensen. De zaak loopt al sinds 10 december en men hoopt snel uitsluitsel te krijgen over de reden van de weigering.

Zelfverbrander Vaticaan is dood

De 51-jarige Italiaan die zich donderdag op het Sint-Pietersplein in Rome in brand stak, is zondag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

De man was donderdag met een fles benzine naar het Vaticaan gekomen. Op het plein goot hij de brandbare vloeistof over zijn kleren en stak hij zichzelf in brand met een aansteker. Een jezuïet die op weg was naar zijn werk bij de curie, schoot hem te hulp en probeerde de vlammen te doven met zijn jas. Twee agenten slaagden daar uiteindelijk in met een brandblusser.

De man had derdegraads brandwonden opgelopen op zo'n 50 procent van zijn lichaam, aldus de behandelende artsen. Hij werkte bij de reinigingsdienst van een ziekenhuis. Hij zou privéproblemen hebben gehad.

Blu-ray: Smoorverliefd

Er zijn dit jaar maar liefst zeventien films bekroond met de status Gouden Film, wat inhoudt dat er minstens 100.000 bezoekers de film gezien hebben. Eén daarvan is Smoorverliefd, die binnen twee weken de grens van Gouden Film bereikte. De Nederlandse romkom is een remake van de gelijknamige Vlaamse film en wist bijna 1,5 miljoen euro op te brengen aan de bioscoopkassa. De uitgave van dvd en blu-ray lijkt een perfect cadeau voor Kerstmis.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 18

Dit weekend stond de achttiende en tevens laatste speelronde voor de winterstop van de Eredivisie op het programma. Dit was de speelronde waar de winterkampioen beslist werd. Vitesse moest op zaterdagavond winnen van Heracles Almelo, anders kon Ajax de nummer 1-positie van de Arnhemmers overnemen. Vitesse speelde echter gelijk, waardoor Ajax als nummer een de winterstop in gaat na winst op Roda JC.

Ajax op het nippertje winterkampioen na late goals

Nummer drie FC Twente ging op vrijdag op bezoek bij RKC Waalwijk, de nummer 15 van de Eredivisie. In een wedstrijd waar Twente grotendeels de regie in handen had vielen twee doelpunten. Drie minuten voor rust opende Sno echter de score voor RKC. Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, maar het lukte Twente pas om in de tachtigste minuut een treffer te maken. Castaignos zorgde ervoor dat ze een punt mee mogen nemen naar Enschede.

Na de nederlaag in het bekertoernooi kon sc Heerenveen revanche nemen op AZ. Al binnen het kwartier kwamen de Friezen op voorsprong door een doelpunt van Basacikoglu. In de twintigste minuut verdubbelde Ziyech de score. AZ deed nog wel wat terug voor rust maar Heerenveen liep alleen maar verder uit. Na rust scoorde Finnbogason de 1-4 en maakte Ziyech zijn tweede van de avond en zette daarmee de eindstand op 1-5.

In Almelo speelde Vitesse tegen het plaatselijke Heracles om het winterkampioenschap. De ploeg begon goed, want na zes minuten kwamen ze al op voorsprong. Piázon maakte vlak voor rust de 0-2. In de tweede helft kwam Heracles beter in de wedstrijd en scoorden ze al snel de 1-2 in de naam van Linssen. Een kwartier voor tijd maakte Linssen de gelijkmaker, waardoor Vitesse voor het eerst in zeven duels niet wist te winnen.

Op zaterdagavond stond ook het duel tussen NAC Breda en SC Cambuur op het programma. In een eerste helft waar nauwelijks kansen werden gecreëerd werd niet gescoord. Poepon had de beste kans, maar hij faalde oog in oog met doelman Nienhuis. Na rust werd eenmaal gescoord, een kwartier voor tijd krulde Hadouir de bal binnen voor NAC. Na de wedstrijd werd er nog een duel gespeeld voor Serious Request, tussen het 3FM-team en het sterrenteam van RTL. Deze wedstrijd eindigde in 4-3 voor RTL.

PEC Zwolle ging op bezoek bij Feyenoord. Zwolle, dat de laatste weken niet goed draait, werd vanaf het begin al weggespeeld. Immers, Pellè, Janmaat en Clasie misten in de eerste helft een aantal kansen, maar de bal ging er ook twee keer in door Immers. Na rust ging Feyenoord gewoon mee verder wat ze in de eerste 45 minuten ook deden, en Zwolle kon weinig tegen hun spel inbrengen. Binnen tien minuten stond de eindstand op het bord nadat Boëtius de 3-0 maakte. Feyenoord staat nu steviger op de vierde plaats en PEC zakt naar de elfde plaats.

Na het gelijkspel van Vitesse was het de beurt aan Ajax. Bij winst bij Roda nemen ze de eerste plaats over en zijn ze dus winterkampioen. Ajax had in het begin een overwicht en kreeg een aantal kansen via onder anderen Serero en Sigthórsson maar ze wisten het net niet te vinden. Roda wel, want na iets meer dan een half uur scoorde Dijkhuizen. Lange tijd bleef de 1-0 op het scorebord staan, totdat Riedewald in het veld kwam. Tijdens zijn debuut in de Eredivisie maakte hij in de 88e minuut de gelijkmaker. Even later maakte hij ook de winnende 1-2.

Na Heerenveen kon ook FC Groningen revanche nemen op een bekernederlaag. In eigen huis speelden ze tegen N.E.C. Nijmegen, de hekkensluiter van de Eredivisie. In een aanvallende eerste helft kwam Groningen al snel op een 2-0 voorsprong. v. Eijden deed daar nog een schepje bovenop door de bal in eigen doel te werken. Nadat het 4-0 stond kwam N.E.C. binnen zes minuten terug naar 4-2, maar De Leeuw gooide het duel definitief op slot door zijn derde van de middag te maken.

PSV speelde thuis tegen ADO Den Haag en kon na de winst op FC Utrecht van vorige week de eerste seizoenshelft met een tweede overwinning afsluiten. Na een half uur spelen werd ADO-doelman Coutinho met rood van het veld gestuurd nadat hij Depay onderuit haalde. Het leverde ook een penalty voor PSV op, die Locadia wist te benutten. Even later was het weer Locadia die scoorde en de 2-0 op het bord zette. In de slotfase miste Beugelsdijk (ADO) nog een penalty, waardoor de 2-0 de eindstand blijft. Door de overwinning stijgen de Eindhovenaren naar de zevende plaats.

De winst en daarmee het winterkampioenschap wordt door de Ajacieden gevierd met matchwinnaar Riedewald. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk FC Twente 1 - 1
AZ sc Heerenveen 1 - 5
NAC Breda SC Cambuur 1 - 0
Heracles Almelo Vitesse 2 - 2
Feyenoord PEC Zwolle 3 - 0
Roda JC Kerkrade Ajax 1 - 2
FC Groningen N.E.C. Nijmegen 5 - 2
Go Ahead Eagles FC Utrecht 2 - 1
PSV ADO Den Haag 2 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 18 11 4 3 37 41 - 17
2 Vitesse 18 11 4 3 37 42 - 24
3 FC Twente 18 9 7 2 34 41 - 18
4 Feyenoord 18 10 3 5 33 36 - 24
5 sc Heerenveen 18 8 5 5 29 42 - 32
6 FC Groningen 18 7 6 5 27 36 - 32
7 PSV 18 7 5 6 26 35 - 25
8 AZ 18 7 3 8 24 29 - 33
9 FC Utrecht 18 7 3 8 24 26 - 34
10 Go Ahead Eagles 18 6 5 7 23 29 - 41
11 PEC Zwolle 18 5 7 6 22 25 - 24
12 NAC Breda 18 6 4 8 22 29 - 32
13 Heracles Almelo 18 6 4 8 22 25 - 31
14 RKC Waalwijk 18 4 6 8 18 25 - 34
15 Roda JC Kerkrade 18 4 6 8 18 30 - 41
16 ADO Den Haag 18 5 2 11 17 21 - 40
17 SC Cambuur 18 4 4 10 16 16 - 26
18 N.E.C. Nijmegen 18 3 6 9 15 29 - 49


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 17 15
Graziano Pellè Feyenoord 13 16
Lucas Piazón Vitesse 11 16
Aron Jóhannsson AZ 11 18
Luc Castaignos FC Twente 10 18
Quincy Promes FC Twente 8 15
Davy Klaassen Ajax 7 10
Michiel Hemmen SC Cambuur 7 15
Erik Falkenburg Go Ahead Eagles / AZ 7 16
Kelvin Leerdam Vitesse 7 16


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Twente Heracles Almelo 17 jan 2014 20.00
AZ NAC Breda 18 jan 2014 18.45
RKC Waalwijk FC Groningen 18 jan 2014 19.45
PEC Zwolle Vitesse 18 jan 2014 19.45
sc Heerenveen Roda JC Kerkrade 18 jan 2014 20.45
N.E.C. Nijmegen ADO Den Haag 19 jan 2014 12.30
FC Utrecht Feyenoord 19 jan 2014 14.30
SC Cambuur Go Ahead Eagles 19 jan 2014 14.30
Ajax PSV 19 jan 2014 16.30

Uitslag PSV - ADO Den Haag

PSV gaat met een overwinning de winterstop in. De Eindhovenaren hadden in de eerste helft tegen ADO Den Haag moeite het doel te vinden, maar wonnen toch met 2-0. De ploeg van Philip Cocu staat nu zevende, terwijl ADO met een zestiende plaats in de gevarenzone blijft zitten.

PSV

2 - 0

ADO Den Haag

 33' Locadia(pen)
 41' Locadia
   
 
 Gele kaart: Van Duinen, Wormgoor, Meijers (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Coutinho (31) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Van Sichem
Bijzonderheden: Beugelsdijk (ADO) mist strafschop (90+3)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Hiljemark (Narsingh/65)
Maher
Hendrix
Park
Locadia
Depay (Bakkali/82)
  Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Malone
Van Haaren
Bakker
Gehrt (Alberg/22)
Van Duinen
Gouriye (De Zwart/32)

Asscher: werkgeversreactie vaderschapsverlof gênant

De manier waarop werkgeversorganisaties hebben gereageerd op het voorstel om vaders drie extra verlofdagen toe te kennen na de geboorte van hun kind is gênant. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) zondag in het televisieprogramma Jinek.

Ook werkgevers hebben er volgens hem belang bij dat werknemers zorg en werk goed kunnen combineren. Bovendien verkeert Nederland op het gebied van vaderschapsverlof in de 'achterhoede van Europa'. "Op het niveau van Azerbeidzjan."

Asscher maakte een kleine twee weken geleden bekend dat hij vaders boven op de twee betaalde verlofdagen die er nu zijn, het recht wil geven nog drie dagen onbetaald thuis bij hun kind te zijn. "De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", was de reactie van voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. Ook VNO-NCW reageerde zeer ontstemd.

Volgens de werkgeversclubs wordt het vaderschapsverlof nu al 'in goed overleg en met maatwerk' geregeld tussen werknemers en werkgevers. Door de extra dagen een recht te maken zou een claimcultuur ontstaan, waardoor werkgevers niet meer bereid zouden zijn om meer of andere oplossingen te bieden. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", zei Van Straalen.

"Het is een ongelooflijke verantwoordelijkheid zo'n miniwezentje te verschonen", zei Asscher, zelf vader van drie kinderen. Als beide ouders er in de beginfase bij zijn verandert er later ook iets, betoogde de bewindsman, waardoor het later makkelijker zou zijn afspraken te maken over wie de zorg op zich neemt. "Onderzoek laat zien dat de eerste dagen bepalend zijn."

Nederland is nog best traditioneel, vervolgde Asscher. Zo werken veel vrouwen nog in deeltijd. "In Nederland zijn moeders al gauw verdacht als ze fulltime gaan werken en vaderschapsverlof wordt nog als raar gezien. Hoezo, je was toch bij de bevalling?", is volgensde minister een niet ongebruikelijke reactie.

Dat een week verlof een recht wordt verandert deze cultuur, denkt Asscher. Hij wees erop dat het moeilijk blijft werk en zorg te combineren, maar voerde aan dat als dat makkelijker wordt, mensen harder werken en loyaler zijn.

Op de vraag of hij de Dr. Phil van het kabinet is zei Asscher dat hij dat voor het eerst hoorde. Hij voelt zich niet zo, maar wel als Alice in Wonderland. Hij kijkt naar eigen zeggen nog altijd verbaasd rond in politiek Den Haag, waar 'iedereen op elkaars lip zit'. Stemverheffing is zoals bekend niet Asschers stijl. "Ik wil dwars door alle hypes heen mensen met argumenten tot een ander standpunt bewegen."

3 jaar voor demonstrerende Egyptenaren

Drie prominente seculiere activisten in Egypte hebben zondag ieder drie jaar gevangenisstraf gekregen voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten. Ook moeten Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel elk 5300 euro boete betalen.

De drie behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging 6 april, die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Mubarak hielp organiseren. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de gekozen islamistische president Mohammed Morsi weg te krijgen. Na diens afzetting door het leger in juli zijn de autoriteiten volgens hen echter teruggevallen in oude gewoonten.

De activisten zijn veroordeeld onder een omstreden wet die samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning verbiedt. Volgens de interim-regering is de wet nodig om orde en stabiliteit te doen weerkeren.

De rechtbank stelde in zijn vonnis van zondag dat de wet 'niet is opgesteld om mensen het recht op het organiseren van openbare samenkomsten en vreedzame protesten te organiseren, maar om dit recht in goede banen te leiden'.

Vuurwerkknutselaar (22) naar brandwondencentrum

In Rotterdam is zondagmiddag een man van 22 jaar ernstig gewond geraakt door een zelfgemaakte vuurwerkbom. De man liep tweede- en derdegraads brandwonden op zijn hele lichaam op en is naar een brandwondencentrum vervoerd, laat de politie weten.

De Rotterdammer had de bom samen met een 21-jarige vriend gemaakt, maar toen ze het vuurwerk op de Zestienhovensekade afstaken ontstond een steekvlam. De politie waarschuwt dat knutselen met vuurwerk levensgevaarlijk is. De kompaan is in een cel gezet.

Israëlische bus net voor explosie ontruimd

In een Israëlische bus in Bat Yam bij Tel Aviv is zondag een bom ontploft. Het explosief was ontdekt in een tas en de chauffeur kon nog net op tijd iedereen laten uitstappen zodat niemand gewond raakte, zei een politiewoordvoerder.

Volgens de woordvoerder hebben de autoriteiten uit de aard van het doelwit en het explosief afgeleid dat de bom geen werk van criminelen was, maar van terroristen. Tot nog toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor het plaatsen van de bom opgeëist.

De aanslag is de ernstigste in Israël sinds ruim een jaar. Israëliërs en Palestijnen voeren na een onderbreking van vijf jaar sinds de zomer weer vredesoverleg, maar in de onderhandelingen is tot dusver geen zichtbare vooruitgang geboekt.

Duizenden fans bij Nederlands eerbetoon Paul Walker

Duizenden fans van Paul Walker zijn zondag bijeengekomen in Nieuwegein. Zo'n tweeduizend auto's namen deel aan een eerbetoon voor de vorige maand omgekomen acteur. "We willen deze held uit onze jeugd eren", vertelde een van de initiatiefnemers aan RTV Utrecht.

De herdenking werd georganiseerd door Nederlandse fans van Walker. Voor het eerbetoon kwamen volgens de organisatie ook bezoekers uit Duitsland en België. Onder de duizenden raceauto's waren een aantal replica's uit de Fast and the Furious-films, waarin Walker een van de hoofdrollen speelde.

Bezoekers van de herdenking konden zondag een condoleanceregister tekenen. Het boek wordt later opgestuurd naar Walkers nabestaanden in de Verenigde Staten. Begin deze maand werd Walker ook al geëerd in Rotterdam. In de Kuip stonden honderden fans stil bij het overlijden van de 40-jarige acteur.

Paul Walker kwam op 30 november om het leven bij een auto-ongeluk. De Porsche waarin hij met zijn zakelijk adviseur Roger Rodas zat botste in Los Angeles tegen een lantaarnpaal en boom en vloog daarop in brand. Rodas, die het ongeluk net als Walker niet overleefde, reed veel te hard.

[Bundesliga] Dost bezorgt Wolfsburg punt tegen Gladbach

Bas Dost heeft zondag weer eens van zich laten spreken in de Bundesliga. De voormalig eredivisietopscorer schoot VfL Wolfsburg vijf minuten voor tijd naar een punt op bezoek bij Borussia Mönchengladbach: 2-2. Dost, die vanwege blessureleed sporadisch in actie is gekomen dit seizoen, scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Luuk de Jong viel diep in blessuretijd in bij Gladbach, dat derde staat met elf punten minder dan koploper Bayern München. Wolfsburg bezet plek vijf met drie punten achterstand op Gladbach.

FOK!toen: Commander Keen

Commander Keen, wie is er niet groot mee geworden? In december 1990 speelden we allemaal de achtjarige Billy Blaze, die door de ruimte aan het reizen was onder zijn nickname Commander Keen.

Commander Keen is een van de eerste spellen gemaakt door id Software, later erg bekend geworden door Doom, Quake en hun grafische engines. Er zijn zeven episodes uitgekomen voor MS-DOS.  Er is een achtste spel alleen voor Game Boy Color uitgekomen.

Tom Hall, een van de stichters van id Software, werkte eerst bij Softdisk. John Romero, kwam later bij Softdisk werken en ene John Carmack, medewerker bij een pizzatent en programmeur in zijn vrije tijd, kwam er weer later bij. Carmack had al snel een routine in elkaar gezet om het scrollen, dat eerst gebeurde op Nintendo-platformspellen zoals Super Mario Bros., ook op een pc te kunnen doen.

Tom Hall en John Carmack maakte het eerste level van Super Mario Bros. 3 na in een avondje. Natuurlijk niet met Mario, maar met Dangerous Dave, een personage van Softdisk. Ze legde het op het bureau van John Romero. Hij zag meteen de potentie van de gameroutine en gaf het door aan Jay Wilbur, een projectmanager bij Softdisk. Ook hij was overtuigd en de geruchten gaan dat het spel ook bij Nintendo tot bij de bazen gedemo’ed is. Nintendo heeft uiteindelijk besloten dat Mario op een Nintendo-console hoort en niet multiplatform zou moeten zijn.

Softdisk wilde deze routine niet gebruiken, omdat het op CGA-pc’s niet werkte. John, John en Tom bedachten dat het dan beter was de routine over te kopen, want het was natuurlijk onder werktijd van Softdisk gemaakt, dus bezit van het bedrijf.  Ze bedachten een thema, sci-fi, en in een kwartier had John Romero de begintekst van de eerste episode van Commander Keen bedacht. Het spel begon dus als een hobbyproject buiten werktijd, omdat de baas van Softdisk er niets in zag.

Commander Keen

Ondertussen kreeg John Romero fanmail over de games die hij voor Softdisk maakte, maar dat bleek van een en dezelfde persoon te zijn. Scott Miller was oprichter van Apogee Software, de pioniers van sharewaregames. Toen hij de ‘Mario’-demo zag, wilde hij graag meehelpen om het project te financieren. Met vijfduizend dollar in het vooruitzicht gingen de mannen aan de slag, naast hun reguliere werk bij Softdisk. Toen het spel af was, werd het een hit en betaalden gamers graag voor de extra episodes.

John en John gingen daarna lunchen met de baas van Softdisk, om hem te melden dat ze ontslag namen en hun eigen bedrijf gingen oprichten. Id Software had nog onaffe spullen te regelen met Softdisk, dus Keen 3.5 of officieel Commander Keen in Keen Dreams is om die reden gemaakt onder de vlag van Softdisk. Daarna is id Software echt zijn eigen weg opgeslagen, wel met een sterke relatie met Apogee Software.

Of Billy Blaze nog ooit in actie komt met zijn pogostick valt ernstig te betwijfelen. En misschien is het ook beter zo, want soms moet je epische games laten voor wat het zijn. Maar als id Software ooit zat heeft van al hun shooters: kom maar op, maar doe het wel goed en luister naar de fans van toen. Want natuurlijk willen we het gevecht voortzetten na Commander Keen in Aliens Ate My Baby Sitter! 

[Serie A] Koploper Juventus rijgt ook Atalanta aan zegekar

Juventus blijft in de Serie A op dreef. De landskampioen boekte zondag bij Atalanta zijn negende opeenvolgende zege: 1-4. Carlos Tevez, Paul Pogba, Fernando Llorente en Arturo Vidal troffen doel voor Juventus, terwijl Atalanta-spits Maximiliano Moralez na een kwartier de gelijkmaker scoorde.

Met die treffer kwam een reeks van 744 minuten zonder tegendoelpunt voor goalie Gianluigi Buffon ten einde. Achtervolger AS Roma won ook, waardoor het verschil vijf punten in het voordeel van Juve blijft. Zonder de geschorste Kevin Strootman maakte Roma op eigen veld gehakt van hekkensluiter Catania: 4-0. Mehdi Benatia scoorde tweemaal. Gervinho en Mattia Destro deden de rest.

Nummer vier Fiorentina boekte eveneens een zege. Het werd 0-1 bij Sassuolo. Serie A-topscorer Giuseppe Rossi tekende voor de enige treffer.

Overige uitslagen Serie A zondag
Sampdoria - Parma 1-1
Torino - Chievo 1-1
Hellas Verona - Lazio Roma 4-1

Miley Cyrus halfnaakt én schaamtevol

Ex-Disneysterretje Miley Cyrus, dat in 2012 door Disney aan Sony werd verkocht en dat sindsdien kosten noch moeite spaart om haar Hannah Montana-imago voorgoed van zich af te schudden, geeft aan dat ze het veelvuldige uitsteken van haar tong uit schaamte doet. Dat schrijft HLN.

Miley geeft aan 'niet te weten hoe [ze] moet lachen voor de camera.' "Ik voel me ongemakkelijk dus steek ik mijn tong uit." Tegelijkertijd publiceerde Cyrus zondag op haar Twitter een voorproefje van haar komende videoclip. Die komt Tweede Kerstdag uit, heet 'Adore You' en moet het commerciële succes van 'Wrecking Ball' gaan evenaren. In die clip kronkelde ze naakt over een sloopkogel.

Op de beelden heeft Cyrus zoals we inmiddels gewend zijn weinig kleren aan en zoekt ze de grenzen van fatsoen op door haar hand in haar onderbroek te steken. Wie daadwerkelijk geïnteresseerd is in de beelden kan ze in het bronartikel bekijken. 

Usher: 'Bieber ook maar mens'

De 35-jarige R&B-zanger Usher, wiens grootste hit 'Yeah' uit januari 2004 alweer bijna tien jaar aan het firmament der muziekgeschiedenis prijkt, verdedigde Justin Bieber bij de première van de Bieberdocumentaire 'Believe'. Dat schrijft Metro.

De zanger, officieel Usher Raymond IV geheten, geeft aan dat 'alles wat [Bieber] doet op een vreemde manier wordt geanalyseerd en geobserveerd' en voegt toe dat 'iedereen in zijn leven pieken en dalen meemaakt'. Usher geeft aan dat Bieber ook maar een mens is, hetgeen 'soms wordt vergeten'.

Biebers moeder was ook aanwezig bij de in Los Angeles gehouden première. Ze zei dat men dankzij de concertfilm 'de echte Justin Bieber' zou leren kennen.

Om vermoedens van grootheidswaanzin te voorkomen wordt de docu over de 21e-eeuwse Messias op Eerste Kerstdag uitgebracht. Mamabieber gaf aan dat 'je [in de film] Zijn menselijkheid ziet.'

Zweden protesteren tegen neonazi's

Naar schatting vijftienduizend mensen hebben zondag volgens de politie in Stockholm deelgenomen aan een protestdemonstratie tegen een aanval van neonazi's, vorige week in een voorstad van de Zweedse hoofdstad.

De demonstratie verliep zonder problemen. Ook in Malmö in het zuiden en Lulea in het noorden van Zweden werd gedemonstreerd.

De betogingen werden georganiseerd in reactie op een incident vorige week zondag in Kärttorp, waar deelnemers aan een demonstratie tegen racisme door neonazi's werden bekogeld met flessen en vuurwerk. Er vielen toen drie gewonden en de politie verrichtte 28 arrestaties.

Waterpoloërs UZSC pakken KNZB-beker

De waterpoloërs van UZSC hebben zondag in Alphen aan den Rijn de KNZB-beker gewonnen. Onder leiding van Robin van Galen versloegen de Utrechters BZC uit Berkelland in de finale met 10-9. Het is de eerste prijs voor UZSC, dat voor zondag nooit de beker won en nog nooit kampioen is geworden.

Bij de vrouwen legde ZVL voor de derde keer op rij beslag op de KNZB-beker. De Leidenaren waren met 17-11 te sterk voor achtvoudig bekerwinnaar Het Ravijn uit Nijverdal.

[JL] Den Bosch op de valreep langs Emmen

FC Den Bosch heeft in de Jupiler League in een spectaculair duel gewonnen van FC Emmen. Het werd in de Vliert 4-3. In de 95e minuut tekende Furhgill Zeldenrust voor de winnende goal, nadat Emmen even daarvoor via Roland Bergkamp op gelijke hoogte was gekomen.

Den Bosch kwam via Ralf Seuntjens en Barry Maguire op een 2-0 voorsprong, maar door treffers van Leandro Resida en Wout Weghorst kwamen de bezoekers terug. Via Maarten Boddaert nam Den Bosch opnieuw de leiding. In de hectische blessuretijd wisten de Brabanders met kunst- en vliegwerk de driepunter veilig te stellen.

Door de zege beëindigt Den Bosch het kalenderjaar als elfde en gaat het met de volle buit uit vier wedstrijden aan kop in de derde periode. Emmen staat dertiende.

FC Volendam won met 2-1 van Fortuna Sittard. Patrick N'Koyi bracht de bezoekers na zeventien minuten middels een benutte strafschop nog wel aan de leiding. Tussen de zestigste en 67e minuut stelde Volendam via Brandley Kuwas en Robert Mühren orde op zaken. De Volendammers gaan als tiende de winterstop in. Fortuna staat vijf plekken lager.

Mourey wint wereldbekerwedstrijd Namen

Veldrijder Francis Mourey heeft zondag de wereldbekerwedstrijd in de Belgische plaats Namen gewonnen. De 33-jarige Fransman kwam na tien modderige rondes rond de Citadel met ruime voorsprong als eerste over de eindstreep. De Belgen Klaas Vantornout en Niels Albert flankeerden hem op het podium.

Klassementsleider Lars van der Haar werd in de openingsfase teruggeworpen door een val op een van de verraderlijke hellingen. De Nederlands kampioen vocht zich sterk terug en werd vijfde, waarmee hij de leiderstrui in de wereldbeker behield. Wereldkampioen Sven Nys knokte zich na een lekke band terug vanuit de achterhoede naar de vierde plek.

Mourey wint wereldbekerwedstrijd Namen
Mourey wint wereldbekerwedstrijd Namen (Foto: ANP)

[PL] Hooiveld en Adebayor helpen Tottenham aan zege

Tottenham Hotspur heeft zondag een 3-2 zege geboekt op bezoek bij Southampton. Jos Hooiveld hielp de Londenaren met zijn vierde eigen goal in de Premier League aan de overwinning. Emmanuel Adebayor, die pas zijn vierde wedstrijd van het seizoen speelde, vond twee keer het net.

Bij de Spurs had interim-trainer Tim Sherwood, de opvolger van de maandag ontslagen André Villas-Boas, voor het eerst de leiding tijdens een Premier League-duel. De Portugees zag het in tegenstelling tot Sherwood niet zitten in Adebayor, die daardoor dit seizoen nauwelijks in actie kwam voor de Spurs.

Ondanks zijn eigen doelpunt maakte Hooiveld het duel wel af. Voormalig eredivisiepelers Christian Eriksen, Nacer Chadli en Moussa Dembélé kwamen in actie voor Tottenham, dat zevende staat op zes punten van koploper Arsenal. Southampton is de nummer negen.

Arme Spanjaarden winnen loterij

Tal van Spanjaarden met een smalle beurs zijn zondag in de prijzen gevallen bij El Gordo (de Vette), de oudste en grootste loterij ter wereld. In totaal zat er 2,2 miljard euro in de prijzenpot.

De hoofdprijs van 4 miljoen euro viel op het nummer 62.246. Elk lotnummer is 160 keer verkocht, waardoor de hoofdprijs ook 160 keer wordt uitgekeerd. Veel mensen kochten een tiende lot in plaats van een volledig lot. Zij krijgen dus 400.000 euro.

De meeste loten met het nummer 62.246 waren verkocht in het zwaar door de crisis getroffen Leganés, een voorstad van Madrid. Daar viel een aantal werklozen en gepensioneerden in de prijzen. Ook in Arrasate-Mondragón in Baskenland hadden veel mensen een winnend lot gekocht. Vorige maand is daar een bedrijf dat elektrische apparaten maakte failliet gegaan. Ruim 2000 mensen verloren hun baan.

Dit jaar heft de om geld verlegen zittende regering voor het eerst 20 procent belasting op prijzen hoger dan 2500 euro.

Remster Vis wint push-off Oberhof

Judith Vis gaat als remster van pilote Esmé Kamphuis naar de Olympische Spelen in Sochi. Vis won in het Zuid-Duitse Oberhof de zogenaamde push-off.

Vis zette betere tijden dan haar concurrentes Sanne Dekker en Melissa Boekelman neer. Boekelman is eerste reserve. Zij deed de push-off overigens met twee gekneusde ribben die ze opliep na crashes bij Europa Cup-wedstrijden in Winterberg,

Pornhub: de jaarstatistieken van 2013

Pornhub, de grootste pornowebsite in de wereld, heeft deze week een overzicht van haar jaarstatistieken gepubliceerd. Details werden vrijgegeven over de wereld als geheel en een select aantal landen in het specifiek, te weten de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Brazilië, Spanje, Mexico en Japan. 

Pornhub verwarmt de wintermaanden
In totaal werd de site 14,7 miljard keer bezocht in 2013, oftewel 1,68 miljoen bezoekers per uur. Bij al die bezoekjes werd in totaal 63,8 miljard keer een video aangeklikt.

In de wintermaand januari trekt Pornhub de meeste bezoekers, in augustus de minste - in het beneden de evenaar gelegen Brazilië is dit omgekeerd, met het hoogtepunt in september en de minste interesse in februari.

Milfs en tieners populairst 
In vrijwel alle landen is maandag de drukste dag; de minst drukke dagen zijn zaterdag en zondag.

Bezoekers zochten in 2013 het meest op de termen 'teen' en 'milf'; 'anal' werd van de derde plaats gestoten door 'compilation'. Ook 'mexicanas', 'spanish', 'brazilian' en 'german' waren populaire zoektermen.

Amerikanen fappen het langst 
Wie fapt het meest, wanneer, hoe lang en op welke filmpjes? Met 10 minuut 39 is het gemiddelde bezoek van een Amerikaan verreweg het langst. Op de tweede plek komen de Britten, die 9 minuut 34 nodig hebben.

In de VS zelf is er een groot verschil tussen de verschillende staten. Inwoners van New Hampshire, Vermont, Massachusetts en Maine zitten een minuut of negen op de site, terwijl Amerikanen uit Mississippi, Californië, Hawaii, Georgia en Alabama er ruim een minuut langer voor uittrekken.

Met 9:16 masturberen de Fransen zichzelf brons aan. Japanners, Brazilianen en Spanjaarden hebben allemaal niet veel meer dan zeven minuten nodig. 51 procent van het dataverkeer kwam van desktops en laptops. Mobiel verkeer voegt daar 40 procent aan toe en de overige negen procent komt van pornokijken op tablets.

Populairste zoektermen per land 
Waar zochten de bezoekers precies op? In de VS waren de populairste drie termen 'teen', 'creampie' en 'milf'. De Britten zochten op 'British', 'Lisa Ann' en 'lesbian', de Duitsers op 'German', 'Deutsch' en 'teen'. De rest:

Frankrijk: french, francaise, beurette
Italië: italian, sara tommasi, amatoriale
Japan: japanese, japanese wife, japanese milf
Spanje: spanish, casting, amateur
Mexico: mexicana, teen, lisa ann
Brazilië: brazilian, novinha, anal

Geen porno tijdens Kerst, Nieuwjaar en Walking Dead 
Op Oudejaarsavond wordt tussen de 34 en 70 procent minder porno gekeken. Ook op Eerste Kerstdag fapt de hele wereld minder, behalve de Japanners, waar gemiddeld acht procent meer bezoeken worden gebracht op 25 december.

Specifieke tv-uitzendingen zorgden ook voor minder dataverkeer. Tijdens de slotaflevering van het derde seizoen van Walking Dead was er zes procent minder verkeer, vijf procent minder bij de finale van American Idol en drie procent bij de eerste aflevering van seizoen elf van NCIS. Tijdens de Superbowl was er tot slot 22 procent minder dataverkeer vanuit de VS.

CIA hielp bij doden FARC-leiders

De Colombiaanse regering heeft hulp van de CIA gehad bij het doden van zeker twintig leiders van de rebellenbeweging FARC. Dat berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post zaterdag.

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de Colombiaanse regering onder meer 'afluisterhulp' gegeven, aldus de Post. Ook kreeg Colombia van de Verenigde Staten gps-apparatuur om 'slimme bommen' mee te maken. In maart 2008 doodden Colombiaanse militairen de hoge FARC-commandant Raul Reyes in een van de junglekampen van de FARC in Ecuador, net over de grens met Colombia. Bij die operatie werd zo'n slimme bom gebruikt, meldt de krant.

Het bericht is gebaseerd op interviews met meer dan dertig voormalige en huidige Amerikaanse en Colombiaanse functionarissen. De krant sprak hen op voorwaarde van anonimiteit, omdat het programma nog altijd voortduurt en geheim is.

De CIA wilde niet reageren op de berichtgeving. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei tegen de krant dat de CIA de Colombiaanse strijdkrachten heeft geholpen met 'betere training en met kennis'.

Het miljardenprogramma werd in het geheim gefinancierd en staat los van de negen miljard aan hulp die de VS openlijk aan Colombia verstrekten, met name in de vorm van militaire assistentie. Het programma werd goedgekeurd door president George W. Bush en voortgezet onder president Barack Obama.

De FARC-rebellen houden momenteel vredesgesprekken met de Colombiaanse regering, maar er is geen staakt-het-vuren tussen beide kampen. De opstandelingen namen in 1964 de wapens op. Met steun van de VS werd de FARC teruggebracht tot ongeveer negenduizend strijders. Zelf zeggen ze nog altijd veel slagkracht te hebben.

Uitslagen Eredivisie 22/12/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Groningen klopte N.E.C. Nijmegen met 5-2 terwijl Go Ahead Eagles met 2-1 te sterk was voor FC Utrecht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Groningen

5 - 2

N.E.C. Nijmegen

 14' De Leeuw
 24' Kostic
 27' v. Eijden
 49' De Leeuw
 70' De Leeuw
   57' Hemlein 
 63' Jahanbakhsh 
 
 Gele kaart: Magnasco (FC Groningen), Koolwijk (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Adorjan (Hiariej/71)
Kieftenbeld (Lindgren/80)
Chery
Kirm
De Leeuw (Zeefuik/89)
Kostic
  Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Disveld
Leiwakabessy
Koolwijk
(Stefanik/52)
Jantscher
Conboy
Hemlein
Jahanbakhsh (Diarra/83)
Rieks (Foor/67)

 


 

Go Ahead Eagles

2 - 1

FC Utrecht

 14' Rijsdijk
 74' v.d. Linden (pen)
   4' Badjeck 
 
 Gele kaart: Oar, Derijck (FC Utrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.538
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Overgoor (Amevor/88)
Rijsdijk (Lambooij/90+4)
Turuc
Antonia
Falkenburg
Houtkoop (Godee/88)
  Ruiter
v.d. Maarel
Derijck
Heerings
Markiet
Sarota (v.d. Stoep/82)
Diemers
Toornstra
Ayoub
Oar
Badjeck

Mallya wil Di Resta in de F1 zien

Hij gaf Paul di Resta geen nieuw contract toch hoopt Vijay Mallya hem in 2014 op de grid te zien. Sergio Perez en Nico Hülkenberg vormen het rijderspaar bij Force India.

"Paul is een geweldige kerel en een uitstekende rijder. Ik heb persoonlijk helemaal niets tegen Paul, ook niet tegen Adrian Sutil trouwens. Ik hoop dat ze beide goede vrienden van me blijven. Ik wens Paul dus het allerbeste toe en zou graag zien dat hij in de Formule 1-paddock kan blijven. Ik was degene die hem destijds van de DTM naar de Formule 1 haalde en ik heb daar absoluut geen spijt van. Ik hoop echt dat hij in deze sport kan blijven. Wie weet wat er in de toekomst nog gebeurt," aldus Mallya, eigenaar van Force India.

Di Resta gaat waarschijnlijk weer DTM rijden voor Mercedes. Dit deed hij van 2007 tot en met 2010 toen hij kampioen werd.

'Hittegolf' New York: 18,3 graden

Zaterdag gingen in meerdere steden aan de oostkust van de VS hitterecords aan diggelen. Dat meldt AP op basis van de National Weather Service.

In Central Park, New York werd het zaterdagmiddag 18,3 graden. Het vorige record, 16,7 graden, werd in 2011 en 1923 gehaald. In Philadelphia en Atlantic City piekte het kwik op 19,4 graden, ook daar records verbrekend die respectievelijk sinds 1895 en 2011 stonden.

Hoewel het er nog vroeg in de ochtend is, zou het zondag nog warmer kunnen worden - op veel plaatsen wordt 20 tot 22 graden verwacht. In Wilmington, Delaware werd het zaterdag al 20 graden. Met Kerst zijn de temperaturen naar verwachting alweer gezakt tot 'normale' waarden tussen -5 en 5 graden. 

Tevens zijn de warme temperaturen een zeer lokaal verschijnsel. Iets naar het noorden in dezelfde staat New York werden inwoners zondag wakker met dikke lagen vastgevoren regen over alles heen en spraken ooggetuigen van een heuse 'ijsstorm'. 

Ecclestone wil dubbele punten uitbreiden

Coureurs en teams vinden het idee belachelijk maar Bernie Ecclestone denkt dat er meer races met dubbele punten zouden moeten zijn. De Formule 1-baas wil het plan van de laatste naar de laatste drie races uitbreiden.

Tijdens de Strategy Group in januari gaat er door de FIA, FOM, promotor van de F1, en de grotere teams gesproken worden over de plannen. Ecclestone zegt daar het volgende over: “Het heeft mijn voorkeur dat punten tijdens de laatste drie wedstrijden dubbel zoveel waard zijn, maar het kan dat de regel bij de volgende bijeenkomst wordt geannuleerd.”

Televisiemaatschappijen vinden het wel een goed plan. Die merkte namelijk dat toen Sebastian Vettel ging domineren de kijcijfers terugliepen. “Ik denk dat het om de laatste drie races moet gaan, of helemaal niet. Het zou betekenen dat het kampioenschap interessant blijft voor iedereen – fans, journalisten en televisiekijkers – tot aan het einde van het seizoen,” aldus de 83-jarige baas.

Toen het plan bekend werd van de dubbele punten in Abu Dhabi kwam er eens storm van kritiek. Onder andere wereldkampioen Vettel en Ferrari-baas Luca di Montezemolo en veel fans toonde zich tegen de plannen.

[Upd] Rellen Hamburg: 500 betogers, 117 agenten gewond

Bij rellen in Hamburg zijn zaterdagavond veel meer agenten gewond geraakt dan eerder werd aangenomen. Zeker 117 agenten zijn gewond geraakt. Zestien agenten moesten worden opgenomen in een ziekenhuis, melden Duitse media. Hoeveel relschoppers verwondingen opliepen, is nog niet duidelijk. De politie verrichtte tientallen arrestaties.

De agenten raakten gewond toen een demonstratie tegen de ontruiming van het linkse cultuurcentrum Rote Flora, een gekraakt voormalig theater, uit de hand liep. Volgens de politie begonnen sommige demonstranten voorwerpen naar de opgetrommelde agenten te slingeren.

Bij het protest waren ruim 7300 demonstranten aanwezig. De politie zette zo'n tweeduizend agenten in. Duitse media spreken van 'de ernstigste rellen in jaren'.

Update 15.31 uur: 
Het NRC meldt op basis van linkse Duitse organisaties dat het aantal gewonden bij de demonstranten inmiddels bekend is. Er zouden naast de al bekende 117 agenten, ook 500 demonstranten zijn verwond.  

Vin Diesel in Guardians of the Galaxy

Het is officieel. Vin Diesel zal zijn stem verlenen aan een karakter in de Marvel-film Guardians of The Galaxy. Marvel Studios bevestigde dit gisteren.

Vin Diesel zal het karakter Groot een stem gaan geven. Ook zullen zijn acteerprestaties door motion capture worden vastgelegd. 

Aan de cast van Guardians of the Galaxy werden al eerder Zoë Saldana, Benicio del Toro, Bradley Cooper en Lee Pace toegevoegd.

De Marvel-film zal op 1 augustus 2014 in de Amerikaanse bioscopen verschijnen.

Vin Diesel speelt Groot (Foto: Novum)Vin Diesel speelt Groot (Foto: Novum)

Al-Qaida zegt sorry

Al-Qaida in Jemen heeft zijn excuses aangeboden voor een aanval op een ziekenhuis begin december. Volgens militantenleider Qassim al-Rimi heeft een van zijn strijders orders genegeerd. Bij de aanval kwamen in totaal 52 mensen om het leven.

Al-Rimi zei dat de strijders van tevoren opdracht hadden gekregen het ziekenhuis dat vastzit aan het ministerie van defensie waartegen de aanval was gericht niet binnen te dringen evenmin als een gebedsruimte in het complex. Eén strijder negeerde die orders, aldus de militantenleider.

"Wij erkennen onze fout en onze schuld", zei Al-Rimi in een videoboodschap. "Wij bieden de nabestaanden onze excuses en ons medeleven aan. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor wat er in het ziekenhuis is gebeurd en zullen bloedgeld betalen aan de families van de slachtoffers."

Vermoedelijk was een video die opdook waarin een strijder was te zien die artsen en ander ziekenhuispersoneel aanviel de aanleiding. "Wij distantiëren ons van wat onze broeder heeft gedaan", zei Al-Rimi. "We gaan echter wel door met onze jihad."

Harry's vriendinnetje niet welkom op koninklijke feestjes

Prins Harry moet de feestdagen grotendeels doorbrengen zonder zijn vriendin Cressida Bonas. De 24-jarige blondine is niet welkom op de feestjes van de Britse koninklijke familie. Dat laten bekenden van Bonas weten aan de Britse krant The Daily Telegraph.

"Cressida viert Kerstmis met haar familie", weet een vriendin van de socialite. Bonas heeft sinds vorig jaar een relatie met de 29-jarige Harry. Pas als de twee getrouwd zijn, mag Bonas deelnemen aan de kersttradities van de Britse royals. Gefluisterd wordt dat Harry van plan is Cressida ten huwelijk te vragen.

De Britse koninklijke familie brengt de feestdagen traditiegetrouw door op landgoed Sandringham. Bonas is volgens The Daily Telegraph al meerdere keren op Sandringham geweest, maar alleen als koningin Elizabeth en haar echtgenoot daar niet waren.

Dat Bonas niet bij de feestjes van Harry's familie is, betekent niet dat ze de prins helemaal niet ziet. "Harry zal haar bezoeken voordat hij naar Sandringham gaat en als hij terug is", weet een andere bekende van Bonas. "Ze hebben alle tijd van de wereld."

Harry keert dit weekeinde terug naar Groot-Brittannië. De prins liep eerder deze maand met gewonde militairen naar de Zuidpool en kwam in Zuid-Afrika bij van die reis.

'Tottenham wil Van Gaal aantrekken'

Louis van Gaal is in beeld als nieuwe trainer van Tottenham Hotspur. Dat meldt de NOS zondag op basis van bronnen. De bondscoach stapt na het WK in Brazilië van volgend jaar op bij het Nederlands elftal. De Premier League-club zou de 62-jarige Van Gaal graag direct willen aantrekken.

Een combinatie met het bondscoachschap is volgens de Spurs mogelijk. Mocht de oud-trainer van onder meer Ajax en AZ dat niet willen, dan stelt de club voor de rest van dit seizoen een interim-trainer aan.

Van Gaal heeft in het verleden te kennen gegeven graag nog eens in Engeland te willen werken. De Amsterdammer was voordat hij bij Oranje aan de slag ging trainer van AZ, Ajax, Bayern München en FC Barcelona.

Tottenham ontsloeg trainer André Villas-Boas vorige week. Hoewel de Spurs in meer dan een eeuw niet zo veel punten hadden binnengehaald als onder de Portugees, vond de directie de resultaten teleurstellend. Tottenham staat momenteel achtste in de Premier League.

Het sportjaar 2013 in beeld

Het sportjaar 2013 zat weer vol met hoogte- en dieptepunten. In zes delen blikken we hier op FOK!sport terug op een bewogen sportjaar. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet maar we hopen jullie een mooie terugblik op dit jaar te bieden.

In zes delen nemen we jullie mee langs vele sportieve gebeurtenissen. We trappen vandaag af met een overzicht van de maanden januari en februari. Een overzicht van alle specials kun jullie hier vinden.

Vrouw verjaagt inbreker met vlooienspray

Een inbreker in een woning in Friesland koos zondagmorgen halverwege zijn rooftocht eieren voor zijn geld. De vrouw des huizes verjoeg de man met een bus vlooienspray, zo meldde de politie.

De 43-jarige bewoonster en haar 49-jarige echtgenoot werden rond 05.30 uur wakker toen de dief, getooid met een grote, opvallende muts met oorflappen, door hun woning sloop. Toen hij dat merkte, bedreigde hij het stel met een bierflesje. Vervolgens spoot de vrouw hem met de vlooienspray in de ogen en koos de insluiper het hazenpad.

Later bleek de man wel sieraden en geld te hebben buitgemaakt bij zijn actie in Giekerk. Van de dader ontbreekt nog elk spoor.

Bewoonster verjaagt inbreker met vlooienspray
Vrouw verjaagt inbreker met vlooienspray (Foto: ANP)

Skiester Weirather wint reuzenslalom

Skiester Tina Weirather heeft tijdens de World Cup in Val d'Isère de reuzenslalom gewonnen. In de eerste run bouwde ze een grote voorsprong op en die gaf ze in de tweede manche niet meer weg. 

In de eerste run op de Franse piste was de Liechtensteinse Weirather ongenaakbaar. Ze bouwde een voorsprong op van 0,66 seconde ten opzichte van de Zweedse Maria Pietilä-Holmner en nog twee tienden meer op de Zwitserse Lara Gut. In de tweede run lukte het Gut om een sterke run neer te zetten. Pietilä-Holmner was wat minder goed, maar kon nog net het podium vasthouden.

De run van Weirather was opnieuw goed. Weliswaar was de tweede manche van Gut iets sneller, maar de voorsprong die de Liechtensteinse had opgebouwd bleek ruim voldoende voor de overwinning. Door haar zege behoudt Weirather de leiding in de stand om de World Cup, voor Gut.

EOD vernietigt vuurwerk in kleinere ladingen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal zondag het vuurwerk dat zaterdag in een woning in Heenvliet werd gevonden in kleinere ladingen vernietigen dan zaterdag is gebeurd. Toen ontstond een enorme knal en sneuvelden ruiten van enkele woningen in het nabijgelegen Zwartewaal. Ook zou een pand een scheur hebben opgelopen.

De restpartij van explosieven wordt bovendien dieper ingegraven en er komt meer zand op te liggen voor het gecontroleerd tot ontploffing wordt gebracht, meldde een woordvoerster van Defensie. Een graafmachine is ingezet. De vernietiging gebeurt in twee etappes: rond half twee en rond half drie 's middags.

Hirscher opnieuw beste op reuzenslalom

Bij de wereldbekerwedstrijden in Alta Badia heeft Marcel Hirscher de reuzenslalom bij de mannen op zijn naam geschreven. De Oostenrijker was vorige week in Val d'Isére ook al de beste op deze discipline.

Vandaag was Hirscher ongebaakbaar. Na twee runs kwam hij tot een tijd van 2.37,45. Hiermee bleef hij de Fransman Alexis Pinturault (2.37,80) en de Amerikaan Ted Ligety (2.38,03) voor.

In de stand om de algemene wereldbeker behield Aksel Lund Svindal, vandaag dertiende, de leiding.

Bertens wint KNLTB Tennis Masters

Kiki Bertens heeft zondag haar titel geprolongeerd bij de KNLTB Tennis Masters. De speelster uit Wateringen versloeg in de finale Olga Kalyuzhnaya met 6-3 en 6-3.

Bertens werd in september geopereerd aan haar rechtenkel en maakte in Rotterdam haar rentree. De 31-jarige Kalyuzhnaya wist het haar bij vlagen knap lastig te maken, maar op de belangrijke momenten wist Bertens door te drukken. De 22-jarige tennisster gaat vanavond nog naar Australië om daar het nieuwe seizoen te beginnen. Als voorbereiding op de Australian Open speelt ze in Brisbane en Sydney.

Michaëlla Krajicek en Indy de Vroome pakten zaterdag al de eindzege in het vrouwendubbel. Krajicek en De Vroome waren in de eindstrijd te sterk voor het wildcardteam bestaande uit Danielle Harmsen en Olga Kalyuzhnaya. Het werd 2-6, 6-3 en 10-8.

Jiske Griffioen heeft de Masters gewonnen in het rolstoeltennis. Ze is er in geslaagd om Marjolein Buis van de troon te stoten. De 28-jarige Woerdense was in twee sets te sterk voor de als eerste geplaatste Buis: 7-5 en 6-0.

Bij een 2-0 achterstand in de tweede set werd Buis aan haar bovenbeen behandeld, waarna zij geen enkele game meer wist te winnen. Vorig jaar was Buis in de eindstrijd nog te sterk voor Sharon Walraven, maar dit jaar bleek Griffoen een maatje te groot voor de nummer twee van het rolstoeltennis.

Uitslag Roda JC - Ajax

Om 12.30 uur werd in Kerkrade afgetrapt voor het Eredivisie-duel tussen Roda JC en Ajax. De Amsterdammers gaan als koploper de winterstop in na een 1-2 overwinning. Voor het tweede seizoen op rij wisten ze Roda in de laatste minuten te verschalken, dit keer door twee goals van debutant Riedewald. 

Roda JC

1 - 2

AFC Ajax

 34' Dijkhuizen    88' Riedewald 
 90+2' Riedewald 
 
 Gele kaart: Dijkhuizen, v. Peppen (Roda JC), Riedewald (Ajax)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 18.058
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Bonevacia (Luijckx/78)
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Paulissen (Shkurtaj/73)
Németh (Höcher/32)
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Blind
Klaassen
Poulsen (Riedewald/80)
Serero
Schöne
Sigthórsson (Hoesen/66)
Fischer (Krkic/66)

Dijkhuizen kopte voor rust de 1-0 binnen, wat lang de winnende goal leek te worden..(Foto: Pro Shots)

Rapper 'Lord Infamous' dood aangetroffen

Three 6 Mafia-rapper Ricky 'Lord Infamous' Dunigan is vrijdagavond dood aangetroffen in de woning van zijn moeder. Waaraan de 40-jarige rapper, die aan de wieg van Three 6 Mafia stond, is overleden is nog onduidelijk. Dunigan stierf in Memphis, heeft een woordvoerder bevestigd tegenover hiphopsite Hiphopdx.com.

De overgebleven leden van Three 6 Mafia stonden op social media stil bij het overlijden van Dunigan. "Rust in vrede Lord Infamous", twitterde Juicy J. "Ik zal de shows die we samen hebben verzorgd nooit vergeten. Mijn hart ligt aan diggelen", schreef Gangsta Boo.

Dunigan werd volgens muziekzender MTV in 2010 getroffen door een hartaanval en beroerte. Of die gezondheidsproblemen een rol hebben gespeeld bij zijn dood, is niet bekend. "We proberen nog te achterhalen hoe hij is gestorven", liet een woordvoerder weten aan Hiphopdx.com.

Three 6 Mafia werd in de jaren negentig opgericht in Memphis. De rapgroep scoorde internationaal hits als Stay Fly en Lolli Lolli (Pop That Body). In 2006 kreeg Three 6 Mafia een Oscar voor het nummer It's Hard Out Here for a Pimp, dat te horen was in de film Hustle and Flow. Tiësto werkte in 2009 samen met Three 6 Media voor het nummer Feel It.

Gewonden bij bomaanslagen in Thailand

Bijna dertig mensen zijn zondag gewond geraakt toen in het zuiden van Thailand drie bommen ontploften. Vermoed wordt dat het gewoon weer eens om een aanslag door islamitische opstandelingen gaat. Van de 27 gewonden zijn vier er ernstig aan toe, aldus de gouverneur van Songkhla.

Volgens de politie bracht een autobom voor een hotel in Songkhla de meeste schade toe. De andere bommen, die waren bevestigd op motorfietsen, explodeerden voor twee politiebureaus.

Sinds in 2004 een islamitische opstand begon, zijn in de drie zuidelijke islamitische provincies van het overwegend boeddhistische Thailand zeker vijfduizend mensen om het leven gekomen.

Vertalers Bierdopje.com krijgen boete van 1500 euro

Wie als vertaler van ondertitels veilig dacht te zijn voor de onstilbare honger naar geld van de parasitaire stichting Brein, zit er flink naast. Brein heeft een aantal vertalers van de website Bierdopje.com per brief laten weten dat ze 1.500 euro over dienen te maken omdat ze anders vervolgd zullen worden wegens copyrightschending.

Nadat de site een paar weken geleden een boete moest betalen, zijn dus nu de vertalers aan bod. Veel van de vertalers zeggen niet te hebben geweten dat ze dingen deden die niet mogen.

Het is nog niet duidelijk of een van de vertalers het lef heeft om het tot een rechtszaak te laten komen, aangezien de proceskosten sowieso vele malen hoger zullen zijn dan de nu voorgestelde schikking. Voor Brein is zo'n financiële drempel geen probleem, maar voor de hobbyende vertaler is zoiets onbetaalbaar.

GroenLinks trapt jaarlijkse vuurwerkdiscussie af

Blij dat die Zwarte Piet-discussie eindelijk weer voorbij is? GroenLinks ook, want nu is er tenminste weer tijd en ruimte voor het jaarlijkse stokpaardje van de milieupartij: het wekenlang zaniken om een vuurwerkverbod. Zoals het een modern-politieke trollactie betaamt, is er begonnen met een heus meldpunt. Vanaf 12.00 uur zondagmiddag staat het online. Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Rotterdam liet dat weten.

De initiatiefnemers zullen de klachten bundelen en later aanbieden aan de Tweede Kamer. Ze willen dat uiteindelijk ook in ons land, zoals in veel andere landen gebruik is, vuurwerk alleen bij professionele shows wordt afgestoken en niet door amateurs. "Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken en neemt schade en het aantal vuurwerkslachtoffers toe. Oud en Nieuw is voor veel mensen steeds minder een feestje."

Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen van mensen die last hadden van vuurwerk bij het meldpunt. De meesten klachten gingen over te vroeg afgestoken vuurwerk, harde knallen en onveilige situaties op straat.

Op basis van die klachten adviseerden de initiatiefnemers toen om de tijd om vuurwerk af te mogen steken te verkorten en de verkooptijd ervan te verkorten. Ook zouden volgens hen gemeenten meer ruimte moeten hebben om zelf overlastgevers aan te pakken en illegaal en zwaar vuurwerk hard aanpakken.

Het meldpunt is een initiatief van 15 lokale GroenLinksfracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Het is 'open' tot 4 januari.

Actie GroenLinks tegen vuurwerkoverlast
GroenLinks trapt jaarlijkse vuurwerkdiscussie af (Foto: ANP)

FOK!sport foto-onderschrift week 51

Aan het begin van het jaar was het foto-onderschrift wekelijks een populair onderdeel. We vonden het zo leuk dat we de draad weer oppikken. Elke maandag zal er een nieuwe editie van het FOK!sport foto-onderschrift online komen.

De winnaar van afgelopen week (volgens de FOK!sport redactie) was Questular met het volgende onderschrift: "Zinderende ontknoping in de full-contact koekhap finale 2013."

De opgave van deze week:

Heracles Almelo trainer Jan de Jonge (l) viert de 2-0 en de overwinning met assistent John Stegeman. Wat is hier gaande? (Foto Pro Shots)
Heracles Almelo trainer Jan de Jonge (l) viert de 2-0 en de overwinning met assistent John Stegeman. Wat is hier gaande? (Foto Pro Shots)

Mourinho lovend over Arsenal-ster Özil

Aan de vooravond van Arsenal - Chelsea steekt José Mourinho de loftrompet over Mesut Özil, de recordaankoop van The Gunners. Arsenal en Chelsea staan maandagavond tegenover elkaar in het Emirates Stadium.

De ploeg van Mourinho heeft twee punten achterstand. "Mesut is een fenomenale speler. Hij is zo'n speler die je koopt om de puzzel van je team compleet te maken", zegt de Portugese manager van Chelsea in The Mirror.

"Je hebt met Özil ook geen tijd nodig. Sommige spelers hebben tijd nodig om zich aan te passen, maar Mesut niet. Hij kwam bij Arsenal, Arsene gaf hem een shirt, hij kreeg meteen een basisplek en het team werd meteen beter", aldus Mourinho. Özil speelde dit seizoen dertien competitieduels, waarin hij vier keer scoorde.

Mourinho werkte vorig seizoen nog met de 25-jarige Duitser samen bij Real Madrid. "Ik was verrast dat Real hem deze zomer verkocht", zegt de succesvolle trainer nu. "Maar tegelijkertijd besef ik wel wat Real Madrid is. Het is een gigantische club, een club die moest doen wat het heeft gedaan met Gareth Bale en Isco. Ze moeten gewoon de beste jonge speler van Spanje kopen."

Voor het duel van maandag hoopt Mourinho dat zijn ploeg Özil kan afstoppen. "Ik denk dat ik weet hoe je kan voorkomen dat hij negentig minuten invloed heeft op de wedstrijd. Maar het is onmogelijk om hem de hele wedstrijd af te stoppen. Zulke spelers hebben altijd momenten waarop ze laten zien waarom ze zo goed zijn."

Arsenal, dat in 2004 voor het laatst kampioen werd, is mede dankzij Özil al zo'n drie maanden koploper in de Premier League. The Gunners moeten wel van Chelsea winnen om die koppositie te behouden. "Acht jaar spelers als Theo Walcott, Kieran Gibbs en Aaron Ramsey ontwikkelen en nu Özil erbij hebben, dat is wat Arsenal zo goed maakt. Mesut en de evolutie van andere spelers kunnen ervoor zorgen dat Arsenal kampioen wordt", besluit Mourinho.

Nieuw onderzoek Lockerbie-aanslag

Er komt een nieuw onderzoek naar de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. De regeringen van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Libië lieten zaterdag in een verklaring weten dat ze zullen samenwerken om 'alle feiten' van de zaak boven water te krijgen.

"Wij zetten ons in om de samenwerking uit te breiden en staan positief tegenover de bezoeken van Britse en Amerikaanse onderzoekers aan Libië in de nabije toekomst om alle aspecten van die samenwerking te bespreken, waaronder het delen van informatie, documenten en de toegang tot getuigen", aldus de verklaring.

Er is nog altijd veel onopgehelderd over de aanslag. Zo is nog steeds niet duidelijk wie het bevel gaf voor de terreurdaad en hoe deze precies werd uitgevoerd. De enige persoon die in verband met de aanslag is veroordeeld, de Libische geheim agent Abdelbaset al-Megrahi, overleed vorig jaar.

Zaterdag was het exact 25 jaar geleden dat de aanslag plaatsvond. Nabestaanden van de 270 slachtoffers kwamen onder meer in Lockerbie bijeen voor een herdenkingsceremonie.

Chodorkovski gaat niet de politiek in

De Russische voormalige oliebaron Michail Chodorkovski die vrijdag gratie kreeg van president Vladimir Poetin is niet van plan de politiek in te gaan. Dat heeft hij gezegd in een interview dat zondag verscheen op de website van de Russische krant Novoje Vremja. Ook zei hij niet te zullen proberen onderdelen van zijn ontmantelde oliebedrijf Yukos terug te krijgen.

Chodorkovski zat tien jaar in de gevangenis voor belastingontduiking en verduistering. Veel critici zagen de veroordelingen van Chodorkovski als een straf van Poetin voor de politieke ambities van de ex-miljardair en zijn steun aan de oppositie.

Wielrenner Felix Baur (21) overlijdt na val

De 21-jarige wielrenner Felix Baur is zaterdag overleden nadat hij tijdens een trainingskamp in het Spaanse Alicante op zijn hoofd was gevallen. Dat laat zijn Continental-team Atlas Personal-Jakroo weten via Facebook.

De Zwitser begon in 2009 met het rijden van officiële wedstrijden en was sindsdien meerdere malen actief in Nederland. Zo reed hij de Driedaagse van Axel en de Ronde van Overijssel. Dit jaar werd Baur in Tsjechië bij de junioren 59e op het EK op de weg.

Van Persie herstelt voorspoedig van dijbeenblessure

Robin van Persie herstelt goed van zijn dijbeenblessure. "Robin maakt vorderingen, hij komt eraan en hij voelt zich best goed", zegt trainer David Moyes zondag op de website van Manchester United. Het competitieduel tegen Hull City op tweede kerstdag komt volgens de Schot echter waarschijnlijk nog te vroeg voor de spits.

"Hij had bij Arsenal een soortgelijke dijbeenblessure, dus het is iets waarover we zekerheid moeten hebben voordat hij terugkeert", stelt Moyes. "Het zou niet goed zijn als het nog een keer gebeurd, dus we gaan proberen het rustig aan te doen." Wellicht kan Van Persie op nieuwjaarsdag tegen Tottenham Hotspur terugkeren op het veld.

Moyes kreeg de nodige kritiek te verwerken nadat hij Van Persie, die eerder in het seizoen kampte met blessures aan zijn teen en lies, bij zijn rentree op 7 december tegen Newcastle United meteen negentig minuten had laten spelen. Drie dagen later raakte de Oranje-international geblesseerd aan zijn dijbeen in het Champions League-duel tegen Shakhtar Donetsk.

[NBA] Oklahoma ook te sterk voor San Antonio

Oklahoma City Thunder blijft uitstekend presteren in de NBA. De ploeg boekte zaterdag zijn negende zege op rij door San Antonio Spurs met 113-100 te verslaan. Russell Westbrook was met 31 punten de gevierde man bij Oklahoma, dat aan de leiding gaat in de Western Conference.

Tony Parker scoorde 23 punten voor de Spurs, de verliezend NBA-finalist van vorig seizoen. De ploeg bezet de derde plek in de westelijke competitie.

Portland Trail Blazers blijft tweede in de Western Conference. De Blazers versloegen New Orleans Pelicans met 110-107 dankzij een late driepunter van Damian Lillard. Hij werd met 29 punten ook topscorer van het duel.

Dwight Howard maakte met 35 punten en negentien rebounds indruk bij Houston Rockets. De ploeg uit Texas, de nummer vijf van de Western Conference, was met 114-97 de baas over Detroit Pistons.

Overige uitslagen
New York - Memphis 87-95
Boston - Washington 99-106
Charlotte - Utah 85-88
Orlando - Sacramento 100-105
Chicago - Cleveland 100-84
Milwaukee - Philadelphia 116-106
Phoenix - Dallas 123-108
Golden State - LA Lakers 102-83
LA Clippers - Denver 112-91 

KNMI waarschuwt voor zwaar weer

De kustprovincies krijgen te maken met onstuimig weer. Het kan de komende dagen stormachtig worden met windkracht 8. Omdat er kans is op zware windstoten heeft het KNMI waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven.

De waarschuwing geldt in het noordwestelijk kustgebied en het IJsselmeer van zondag aan het eind van de ochtend tot het begin van de avond. Maandag halverwege de avond komen de hele kust en IJsselmeer aan de beurt. Dat duurt naar schatting tot dinsdagochtend.

Sterrenkok neemt afscheid

Topkok Sergio Herman heeft zaterdagavond voor de laatste keer gekookt in het voormalige driesterrenrestaurant Oud Sluis. In een afscheidsbrief bedankt hij zondag alle mensen die aan het succes van de zaak in het Zeeuwse Sluis hebben meegewerkt.

"Power en drive heb ik altijd zelf gehad. Maar je hebt ook mensen nodig die je steunen, mensen door wie je kunt groeien, die voor je knokken en in je geloven - ook op de momenten dat je dat zelf even niet doet", schrijft Herman. Hij zegt dat hij soms 'zeer diep' is gegaan voor zijn zaak. "Te diep misschien."

Herman maakte in juni bekend Oud Sluis te sluiten. Naar eigen zeggen zat hij bij het restaurant 'letterlijk en figuurlijk' aan zijn plafond en kon hij niet hoger pieken. Herman gaat zich nu richten op zijn andere restaurant Pure C in Cadzand en La Chapelle in Antwerpen.

Oud Sluis werd vanwege de aangekondigde sluiting niet meer beoordeeld voor de Michelingids van 2014. Het restaurant had sinds 2006 drie sterren. In de afgelopen jaren werd het bovendien negen keer uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland door restaurantgids Lekker.

Britney Spears denkt aan pensioen

Britney Spears denkt af en toe na over een leven zonder optredens. De 32-jarige zangeres, die aan de vooravond van een concertreeks van twee jaar staat, heeft al plannen voor haar pensioen. "Waarschijnlijk ga ik terug naar Louisiana", vertelde Britney aan entertainmentzender E!

"Als ik nog een kind krijg of zo, verhuis ik hoogstwaarschijnlijk terug. Ik mis Louisiana", vertelde Britney, die twee zoontjes heeft, over de Amerikaanse staat waar ze geboren werd. "Ik mis de mensen, het eten, het leven daar. Alles is heel simpel. Er is niet zo veel verkeer als in Los Angeles, het is er heel fijn."

Vooralsnog hangt Spears haar microfoon nog niet aan de wilgen. "Ik heb wel nagedacht over mijn pensioen, maar ik heb het idee dat het nu mijn tijd is om op te treden en te blijven doen wat ik doe."

Vanaf vrijdag staat Spears twee jaar lang met een eigen show in Las Vegas, een kinderdroom die uitkomt. "Ik heb een show in Vegas altijd in m'n achterhoofd gehad. Ik ben bijgelovig, ik had een onderbuikgevoel en nu komt het uit."

Of Spears na haar pensioen helemaal loskomt van de showbusiness is nog maar de vraag. Volgens de zangeres staan haar zoontjes te trappelen om in de entertainmentindustrie aan de slag te gaan. "Preston danst als een malle. Hij laat al mijn dansers zien wat hij al kan. Dat is zo grappig", vertelde Spears over haar 8-jarige zoon. De 7-jarige Jayden heeft volgens zijn moeder zangtalent. "Hij zingt heel veel."

Doden bij aanslag school in sjiitische stad Syrië

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in de buurt van een basisschool in de sjiitische Syrische stad Umm al-Amed zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Dat melden activisten en staatsmedia.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen zes mensen om. Syrische staatsmedia spreken van tien doden, onder wie vijf leerlingen.

De burgeroorlog in Syrië is in toenemende mate sektarisch geworden, met sjiieten die president Bashar Assad steunen in zijn strijd tegen de overwegend soennitische opstandelingen.

Geen Belgisch schaatskampioen door file

De Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) zal het een jaar zonder een officiële nationale schaatskampioen bij de mannen moeten stellen. Andy Vande Gehuchte, de enige ingeschreven deelnemer, bleef steken in de file naar Eindhoven.

België heeft wel enkele hardrijders, maar deze verkozen een andere wedstrijd boven het Belgisch kampioenschap.  De gebroeders Swings en Wannes van Praet gaven de voorkeur aan de schaatsmarathon van Breda. Ferre Spruyt moest geblesseerd afzeggen.

Bij de vrouwen was Jelena Peeters de enige deelneemster. In Eindhoven noteerde ze zaterdag 42,26 op de 500 meter en 2.09,35 op de 1500 meter. Zondag zal zij nog de 1.000 en 3.000 meter rijden. Peters zal voor België uitkomen op de Olympische Spelen in Sochi.

Sijsling dubbelt in Melbourne met Huta Galung

Igor Sijsling gaat volgende maand op de Australian Open dubbelen met Jesse Huta Galung. Hoewel de tennisser dit jaar in Melbourne de finale bereikte met Robin Haase, ziet Sijsling met Huta Galung meer kansen op de eindzege.

"Met Robin heb ik eigenlijk na Australië wel goed gespeeld, maar geen partij meer gewonnen. Ik hoop dat Jesse mij wel de titel wel kan brengen", zegt de Amsterdammer zondag tegen Nusport.

"Robin en ik hebben samen gezeten en gezegd: misschien is het wel relaxed om even rust te nemen als duo. Dan zoeken we wat anders en zien we over een halfjaar wel weer verder."

Sijsling staat 39e op de wereldranglijst in het dubbelspel, 31 plekken hoger dan op de individuele ranglijst. Toch ziet hij deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 niet zitten als dubbelspeler. "Daar heb ik nooit aan gedacht als dubbelaar. Ik zie mezelf daar liever in de single. Dat lijkt me heel erg gaaf."

[PDC WK] Burnett wint van Hamilton, Huybrechts uitgeschakeld

Richie Burnett, Robert Thornton en Ian White hebben zich allemaal geplaatst voor de derde ronde op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Burnett was te sterk voor Andy Hamilton. The Thorn won eenvoudig van Beau Anderson en Ian White schakelde Belgische hoop Kim Huybrechts uit. 

Andy Hamilton (5) - Richie Burnett (28)*
Andy Hamilton, de nummer vijf van de wereld, heeft de kerst niet gehaald. Richie Burnett was met 1-4 te sterk voor The Hammer. Hamilton werd niet weggespeeld, maar op de beslissende momenten viel het kwartje niet zijn kant op. De setstanden waren 0-3, 3-1, 2-3, 1-3 en 2-3.

Robert Thornton (9)* - Beau Anderson
Robert Thornton gunde Beau Anderson slechts twee keer een leg. De partij werd met 4-0 (3-1, 3-0, 3-1 en 3-0) gewonnen door The Thorn. Anderson won in de eerste ronde nog verrassend van Colin Lloyd.

Kim Huybrechts (12) - Ian White (21)*
Kim Huybrechts is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de achtste finales van het WK. De 28-jarige Antwerpenaar verloor in de tweede ronde met 3-4 van Ian White.

Huybrechts keek na drie sets tegen een 0-3 achterstand aan, maar wist er toch nog een beslissende zevende set uit te slepen. White maakte het in die set alsnog af. Met gemiddelden van 98,94 en 98,39 voor respectievelijk Huybrechts en White kende de partij een goed niveau.

Cuba wil vriendjes worden met de VS

Het jongere broertje van Fidel Castro, Raúl, heeft aangekondigd bereid te zijn om wat te doen aan de slepende burenruzie die Cuba heeft met de Verenigde Staten. De voormalige Guerrillastrijder hangt er wel een voorwaarde aan: Amerika moet stoppen met zijn pestgedrag.

De poging tot toenadering is een direct gevolg van de begrafenis van Mandela, waar Raúl een handje kreeg van Obama. Volgens de Amerikaanse president was dit echter slechts hoffelijkheid en moet er geen politieke betekenis achter gezocht worden.

De man die sinds 2008 de grote roerganger is van het Caribische land, hamert erop dat de irritante buurman wel de politieke en sociale verschillen moet accepteren en geen poging moet doen om Cuba te 'verlossen' van het communisme. Dat is niet onderhandelbaar.

Sinds jaar en dag voert de Verenigde Staten een economisch en financieel embargo tegen Cuba. Zo is er geen vliegverkeer tussen beide landen en mogen Amerikaanse bedrijven geen handel drijven met het totalitaire regime. Ook niet-Amerikaanse bedrijven die het in hun hoofd halen om zaken te doen met het eilandstaat, kunnen rekenen op sancties.

Het embargo was ooit een initiatief van toenmalig president Kennedy, die jaloers was op de vriendschap tussen de voormalige Sovjet-Unie en Cuba. Vlak voordat dit van kracht ging, voerde de populaire president eerst nog eventjes twaalfhonderd sigaren voor zichzelf in.

R. Koeman: "Erg opgezien tegen deze avond"

Ronald Koeman zat zaterdag weer op de bank bij Feyenoord, nadat woensdag zijn vader Martin overleed. De coach kijkt terug op een gedenkwaardige avond.

Vanwege het overlijden van zijn vader liet Koeman woensdag in het bekerduel met Heracles Almelo het werk over aan zijn assistenten. Zaterdag in De Kuip was hij er dus weer bij. "Ik heb eerlijk gezegd wel enorm opgezien tegen deze avond. De steun van de club, de spelers en het publiek heeft me heel veel goed gedaan", reageerde de Feyenoord-coach volgens het ANP.

Het thuispubliek in Rotterdam eerde Martin Koeman in de twaalfde minuut met het afsteken van sterretjes. Daarbij werd ook massaal zijn naam gescandeerd. Voor aanvang van het duel werd een minuut stilte in acht genomen. " Het was fantastisch. Ik wil iedereen daar graag voor bedanken", aldus Koeman.

Over het spel van zijn ploeg was Koeman zeer tevreden. Feyenoord kwam tegen PEC Zwolle amper in de problemen. "We hebben vanaf het begin druk gezet en dat hebben we 90 minuten vol gehouden met goed voetbal. Het is ons nog niet zo vaak gelukt ons niveau een hele wedstrijd vol te houden."

Wiegel pleit opnieuw voor tussenformatie

Als de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar teleurstellend aflopen voor de PvdA en de VVD is het verstandig om alsnog voor een tussenformatie te kiezen. Dat zei VVD-coryfee Hans Wiegel zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens hem zou dat de stabiliteit van het kabinet vergroten.

"Als de verkiezingen slecht uitpakken voor de VVD en de PvdA, dan leidt dat tot gedonderjaag. Misschien is het verstandig om die tussenformatie dan toch te doen", aldus Wiegel. Hij pleitte eerder dit jaar ook al voor meer partijen in het kabinet, met name D66 en CDA. Premier Mark Rutte (VVD) wees dat idee toen af.

Wiegel ziet nu een plaats voor steunpilaren van de coalitie D66, ChristenUnie en SGP. De VVD en PvdA zouden de partijen moeten vragen toe te treden tot het kabinet en om ook echt ministers te leveren, zo vindt Wiegel. "Dat zou de stabiliteit vergroten. Zeker omdat je weet dat je het met zijn vijven doet. De vrijblijvendheid verdwijnt."

Israëlische ministers eisen einde spionage door VS

Twee Israëlische ministers eisen dat er een einde komt aan de spionagepraktijken van de Verenigde Staten. Minister van transport Israel Katz zei zondag dat hij het Israëlische kabinet zal aansporen van de VS te eisen dat ze Israël niet langer bespioneren. Minister van huisvesting Uri Ariel zei dat hij verwacht dat de VS zullen toegeven dat ze verkeerd zaten.

De uitlatingen van de ministers volgen op onthullingen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA e-mails van de kantoren van hoge functionarissen heeft onderschept. Uit documenten die vorige week werden gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Britse geheime dienst GCHQ met de NSA heeft samengewerkt om de e-mails te onderscheppen.

Berghuis veertiende in Lake Louise

Bell Berghuis heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd snowboardcross in de Canadese plaats Lake Louise geen aanspraak kunnen maken op een topklassering. De snowboardster uit Breda, reeds zeker van een olympisch ticket, eindigde in de finaleronde in haar kwartfinaleserie als vierde en laatste. Daarmee werd ze uiteindelijk 14e.


Berghuis moest in haar kwartfinale onder anderen de Amerikaanse Lindsey Jacobellis voor laten gaan. Deze drievoudig wereldkampioene op de cross won de wereldbekerwedstrijd uiteindelijk ook door het parcours in de finale als snelste af te leggen. Thuisfavoriete Dominique Maltais en de Noorse Helene Olafsen hadden het nakijken.

Berghuis veertiende in Lake Louise
Berghuis veertiende in Lake Louise (Foto: ANP)

VN: meer geld naar Filipijnen

Er moet meer geld beschikbaar komen voor de wederopbouw van de Filipijnen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zondag gezegd. "We moeten niet toestaan dat dit nog zo'n vergeten ramp wordt."

Ban riep de internationale gemeenschap zondag tijdens een bezoek aan Manilla op meer geld te doneren voor de Filipijnen. Tyfoon Haiyan, die op 8 november over het land raasde, kostte aan zeker 6100 mensen het leven en 1800 mensen worden nog altijd vermist. Hele dorpen werden met de grond gelijkgemaakt en er vielen 27 duizend gewonden.

De VN willen ongeveer 580 miljoen euro ophalen voor de wederopbouw. De Filipijnse regering heeft bijna zes miljard euro vrijgemaakt.

Stroetinga snelste in Breda

De elfde wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup is gewonnen door Arjan Stroetinga. Stroetinga was gisteren in Breda de snelste van een kopgroep van vijftien man. Sjoerd Huisman eindigde als tweede, de Fransman Alexis Contin ging als de nummer drie over de finish. Bob de Vries behield de leiding in het algemeen klassement.

Bij de vrouwen was de Italiaanse Francesca Lollobrigida de snelste in de massasprint. Janneke Ensing werd tweede, Irene Schouten derde. Mariska Huisman staat in het algemeen klassement nog steeds eerste.

Haagse sweet-16-party loopt uit de hand

Een sweet-16-party in een café in Den Haag is zondagmorgen vroeg uit de hand gelopen. De politie, die wilde ingrijpen na vernielingen op het verjaardagsfeestje, werd belaagd met barkrukken, glazen en andere voorwerpen. Bij het ontruimen van de horecagelegenheid op de boulevard van Kijkduin brak een agent zijn hand.

Acht personen werden gearresteerd, meldde de politie. Het gaat om personen van 15, 16, 17, 19 en 37 jaar uit Den Haag. Zij zitten vast voor belediging, bedreiging en verzet.

Aanvankelijk wilde de politie het café in om met de organisator te praten, maar agenten werden toen al tegengehouden. Een van de aanwezigen duwde de deur dicht en beledigde een agent. Bij het ingrijpen werden politiehonden en agenten te paard ingezet.

Beelden van het gebeurde zijn hier te vinden.

Haagse sweet-16-party loopt uit de hand
Haagse sweet-16-party loopt uit de hand (Foto: ANP)

Kabinet langzaam populairder

Het aantal kiezers dat hoopt dat het kabinet tot de volgende verkiezingen in 2017 blijft zitten groeit. Zo'n 37 procent staat nu achter het kabinet, tegenover 29 procent in september. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Ook qua zetels staan coalitiepartijen VVD en PvdA er beter voor. Gezamenlijk boeken ze deze week drie zetels winst.

Overigens denkt bijna een derde van de kiezers dat het kabinet ergens in 2014 valt, 23 procent denkt dat dat een jaar later gebeurt. Opvallend genoeg hebben D66-aanhangers meer vertrouwen in het kabinet dan PvdA'ers. Zo hoopt 58 procent van de ondervraagden die op D66 stemt dat het kabinet de rit uitzit. Bij de PvdA is dat ongeveer de helft.

De kiezers zijn verder weinig enthousiast over het woonakkoord dat afgelopen week werd gesloten. De grootste groep, 44 procent, had liever gewild dat de Eerste Kamer het akkoord had afgewezen. Ook het pensioenakkoord kan op weinig steun rekenen. Ruim 41 procent beoordeelt het negatief.

In de peiling staat de VVD nu op 22 zetels, twee meer dan vorige week. De PvdA stijgt naar veertien zetels. De PVV blijft ondanks een verlies van twee de grootste partij met 27 zetels.

Strike Vector-bèta op komst

Ragequit, een ontwikkelaar bestaande uit negen indie-ontwikkelaars, gaat in januari de bèta-deuren openen om Strike Vector al te kunnen testen. Er is vijftien maanden aan Strike Vector gebouwd. Het spel is gemaakt met de Unreal Engine 3-engine.

Strike Vector speel je in een volbewapend vliegtuig, in first- of thirdpersonview. Je kunt alle kanten op draaien om het in deze multiplayer-shootout je tegenstanders te vernietigen. Snelheid en refelxen zijn belangrijk om projectielen van je tegenstander te mijden. Je vliegtuig is natuurlijk aanpasbaar met allerlei wapens en armor. En grafisch? Kijk zelf.

Het spel komt ergens in 2014 uit voor pc. Via de site krijg je instructies hoe je je kunt inschrijven voor de béta.

Asscher was niet bang voor kabinetscrisis

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is in het afgelopen jaar niet bang geweest voor een kabinetscrisis. Hoewel het niet makkelijk was om steun te krijgen voor hervormingen, is altijd het doel voor ogen gehouden. Dat zegt hij zondag in een interview met nu.nl.

"We hebben hier en daar halsbrekende toeren moeten uithalen om de steun te verwerven. Maar het is wel gelukt", aldus Asscher. "We hebben coalities moeten smeden die tot dan toe nooit vertoond waren. Dat laat wel zien dat het een ongebruikelijke situatie is."

Volgens Asscher was het geen optie om steunpilaren D66, ChristenUnie en SGP al eerder bij de formatie te betrekken. Deze partijen zijn volgens hem gehecht aan hun onafhankelijke positie en steunen het kabinet ook maar op bepaalde punten. Asscher stelt dan ook dat er behalve een samenwerking tussen PvdA en de VVD geen aantrekkelijke alternatieven waren.

De vicepremier benadrukt dat nu 'de nood aan de man kwam' en dat er politieke steun gezocht en gevonden moest worden. "Je kunt niet zeggen dat dat wel even makkelijk eerder had gekund." Asscher waardeert het dan ook zeer dat D66, ChristenUnie en SGP de bereidheid hebben getoond om 'in het belang van Nederland' afspraken te maken.

Srebrenica-slachting gaat Nederland geld kosten

Nederland is bereid een schadevergoeding te betalen aan nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. Advocaat Liesbeth Zegveld en het Ministerie van Defensie bevestigen dat er gesprekken worden gevoerd. Zegveld zegt over de inhoud ervan geen mededelingen te willen doen.

De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, oordeelde begin september dat de Staat aansprakelijk is voor het drama dat zich destijds op 13 juli voltrok. Militairen stuurden de drie mannen weg van de compound, terwijl zij juist daar hun toevlucht hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger. Buiten de compound werden ze vermoord, terwijl de militairen evacueerden.

Staat praat over schadeclaim Srebrenica
Staat praat over schadeclaim Srebrenica (Foto: ANP)

De game-opbrengst van PlayStation Plus in 2013

Sony laat in een trailer zien wat er allemaal gratis te downloaden was voor PlayStation Plus. Daarnaast heeft het bedrijf bijgehouden welke games het meest gedownload zijn in dit jaar. Benieuwd wat de meest gedownloade games van 2013 zijn?

De top vijf ziet er als volgt uit:

  1. Mafia 2
  2. Remember Me
  3. Spec Ops: The Line
  4. Need for Speed Most Wanted
  5. Saints Row: The Third
Heb jij al PlayStation Plus en zo ja, welke PlayStation Plus-game is jouw favoriet?

'Koning niet naar Winterspelen'

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat koning Willem-Alexander volgend jaar niet naar de Olympische Winterspelen in Sochi moet gaan. Ook premier Mark Rutte (VVD) kan beter thuis blijven. Bijna twee derde stelt dat hij in februari niet naar Rusland zou moeten afreizen, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De koning en minister-president zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck, die eerder deze maand allebei lieten weten niet naar het sportfestijn te gaan.

Gauck wil met zijn afwezigheid zijn ongenoegen over de schendingen van de mensenrechten en het tegenwerken van de oppositie in Rusland laten blijken. Hollande heeft officieel geen verklaring gegeven, maar het is aannemelijk dat het besluit is genomen in verband met de mensenrechtensituatie in Rusland.

Ruim 42 procent zegt overigens dat koning Willem-Alexander wel moet gaan. Een kwart staat achter een eventueel bezoek van Rutte.

Overleden vrouw verrast gezin

De twee jaar geleden overleden Brenda Schmitz uit de Amerikaanse staat Iowa heeft haar gezin een onvergetelijke ervaring bezorgd. De vrouw schreef twee jaar geleden, net voor ze overleed aan kanker, een brief aan een radiostation dat jaarlijks kerstwensen in vervulling laat gaan. De brief stuurde ze niet op, maar ze gaf hem aan een vriend met de opdracht deze op te sturen als haar man een nieuwe partner had gevonden. Schmitz liet behalve haar man, ook vier kinderen na.

Dit jaar was het zover. Over de nieuwe partner van haar man schreef ze: "Ze verdient het, als stiefmoeder van al die jongens. Laat haar lachen. En laat haar weten dat ik haar inspanningen zeer waardeer. Dank je, ik hou van je, wie je ook bent." Het radiostation organiseerde voor haar een verwendag.

Voor de rest van de familie wenste Schmitz een 'magische trip': "Eén waarop herinneringen ontstaan voor de rest van hun leven." Voor het ziekenhuispersoneel had ze een avond uit in gedachten. "Een avond met eten, drinken en plezier, voor alles wat ze voor kankerpatiënten doen, elke dag weer." Ook deze wensen heeft het radiostation in vervulling laten gaan.


U mag meehuilen.

Kerstdiner wordt ontspannen en traditioneel

Waren in de voorgaande jaren nog de culinaire hoogstandjes en kant-en-klare maaltijden populair, dit jaar ligt de nadruk op een meer 'ontspannen en traditioneel kerstdiner', aldus Anneke Ammerlaan, trendonderzoeker op het gebied van voedsel.

Ieder jaar zijn het de veelvoorkomende vragen: hoe viert Nederland kerst en wat zijn de trends voor het kerstdiner? Volgens Ammerlaan zullen Nederlanders dit jaar gaan voor een traditioneel, ontspannen kerstfeest thuis met familie en vrienden. "Dit jaar gewoon gezellig samen in de keuken en er iets simpels maar smakelijks van maken, in plaats van stressen om het perfecte kerstmenu te maken of juist alleen gefixeerd zijn op het budget", aldus de trendwatcher.

Door de crisis die vele huishoudens de afgelopen jaren dwong om de hand op de knip te houden, waren de kant-en-klare maaltijden zeer populair. Het ging daarbij met name om ovenklare maaltijden of de zogenoemde semi-kant-en-klare maaltijden, beweert Rini Emonds, businessmanager bij het marktonderzoekbureau IRI Worldwide. Die maaltijden bestaan uit losse componenten die apart kunnen worden bereid en samen een heel kerstmenu vormen. "Je bent als gastvrouw of gastheer minder tijd in de keuken kwijt, waardoor je je meer met de visite kan bezighouden."

Nederlanders zijn dit jaar van plan om gemiddeld 2,5 uur in de keuken te staan voor het kerstdiner, blijkt uit een onderzoek door TNS NIPO. Dit jaar staan, volgens het onderzoek, gourmetten en het meergangendiner -bestaande uit vier gangen met veel vlees- prominent op de menukaart. Daarbij valt te denken aan een stukje wild, rollade of een biefstukje met stoofpeertjes. De gangen worden zelf bereid, maar het toetje is en blijft van de supermarkt.

Scholiere overlijdt alsnog na schietpartij VS

Het 17-jarige slachtoffer van een schietpartij op een school in het Amerikaanse Centennial is alsnog overleden. De scholiere Claire stierf in het ziekenhuis, bevestigde haar familie zondag.

Het meisje raakte gewond toen een zwaarbewapende medescholier (18) haar eerder deze maand met een zogenoemde shotgun in het hoofd raakte. De schutter had eigenlijk veel meer slachtoffers willen maken, maar slaagde daar niet in. Een politieman dreef hem in de hoek, waarna de tiener zichzelf doodschoot.

Claire belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis, waar ze zaterdag bezweek. "Haar verwondingen waren te ernstig en zelfs de meest geavanceerde medische behandeling had haar dood niet voorkomen", liet de instelling weten.

Vliegtuigramp lijkt bewuste actie van piloot

De piloot van het passagierstoestel dat vorige maand neerstortte in Namibië, heeft bewust aangestuurd op de crash. Dat vermoedt het instituut voor burgerluchtvaart in Mozambique, berichtte de BBC zondag.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de ramp blijkt dat de piloot met een 'bewuste serie manoeuvres' de crash veroorzaakte, zei het hoofd van het instituut. Op opnames die uit het toestel zijn gehaald, is te horen hoe de man waarschuwingsgeluiden en gebonk op de cockpitdeur negeert.

Het is nog onduidelijk waarom de piloot zijn toestel liet neerstorten. Alle mensen aan boord kwamen daardoor om het leven. De vlucht was op het moment van de crash op weg van Mozambique naar Angola.

FOK! wat een weer... Buien

Goedemorgen! Het is en het blijft voorlopig wisselvallig weer. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar slecht is, maar morgen en waarschijnlijk ook 2e Kerstdag is het overwegend droog met af en toe zon. De tussenliggende dagen verlopen wel vrij nat met soms aardig wat regen. Ook de wind blijft nog een prominente rol spelen.

Gisteren verliep het weer zoals ik dat ook al in mijn praatje zei, dus zijn er weinig aanpassingen nodig. De afgelopen nacht trok de regen dan wel verder over het land heen, en toen werd het juist in het westen weer wat droger. Vanochtend valt er in het zuidoosten nog een beetje regen, maar dat trekt vrij snel naar Duitsland toe weg. Vervolgens arriveren er enkele opklaringen en deze breiden zich dan verder over ons land uit. In de middag trekt er een vrij actieve buienstoring over en bij deze buien is onweer mogelijk. Tevens wakkert de wind dan weer flink aan en is er opnieuw kans op zware windstoten. Dat het met 9 graden zacht weer is, behoeft inmiddels geen toelichting meer.

Zodoende lijkt Kerst 2013 twee gezichten te gaan krijgen. Een natje en een droogje in dit geval.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Hert1
De herten van Eemnes. Ze zijn totaal niet bang voor KlapMongeaul.

 Hertje2
Wat een schattig koppie! 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Bosz met dubbel gevoel de kerst in

Peter Bosz zag vanaf de reservebank van zijn oude club Heracles Almelo lijdzaam toe hoe Vitesse een 2-0 voorsprong uit handen gaf (2-2). De 50-jarige oefenmeester baalt van het feit dat zijn ploeg een zeker lijkende overwinning weggaf.

"Als je op een 2-0 voorsprong staat moet je het duel in het slot kunnen gooien, maar dat deden we niet", analyseerde hij tegenover FOX Sports. "Heracles kwam daardoor terecht langszij."

Dankzij doelpunten van Patrick van Aanholt en Lucas Piazon leek Vitesse af te stevenen op een zege. De koppositie was in dat geval met zekerheid ook tijdens de winterstop in Arnhemse handen geweest. Zondag krijgt Ajax de kans om via Roda JC op gelijke hoogte te komen.

Bosz wijt het verval van zijn formatie aan slordigheden. "We werden na rust teruggedrongen doordat we zelf niet meer voetbalden en onnauwkeurig waren in balbezit. Daar zat het probleem. Blijkbaar zijn we nog niet goed genoeg."

Tijdens de kerst zit Bosz met een dubbel gevoel aan tafel. "Natuurlijk overheerst na dit duel de teleurstelling, want we hebben onnodig twee punten laten liggen. Maar als ik kijk naar de eerste vijf maanden van dit seizoen kan ik zeggen dat ik heb genoten en dat Vitesse echt beter is geworden."

Advocaat: "Waren niet vooruit te branden"

AZ treedt met een slecht gevoel de kerst tegemoet. De druiven zijn zuur voor Dick Advocaat en consorten na de ruime thuisnederlaag tegen sc Heerenveen (1-5). AZ maakte een zwakke indruk in eigen huis en ging hard onderuit.

"Alles wat tegen kan zitten, zat ons vanavond tegen", baalde Advocaat na afloop ten overstaan van FOX Sports. "We waren niet vooruit te branden en kwamen overal te laat. Heerenveen had zelfs nog meer goals kunnen maken. Ik ga met een heel slecht gevoel de winterstop in."

Toen de ervaren oefenmeester al vroeg in het seizoen het stokje overnam van de ontslagen Gertjan Verbeek leek AZ in de lift te zitten, maar inmiddels heeft de ploeg een slechte reeks achter de rug. De achtste plaats op de ranglijst is hiervan het resultaat.

Voorlopig blijft het linkerrijtje de doelstelling. "Als iedereen na de winterstop weer fris begint, dan hebben we een aardig elftal", aldus Advocaat. "Dan kunnen we meedoen om de zesde plaats. Daarnaast zitten we nog in de Europa League en doen we mee om de beker. Ik heb bij PSV gemerkt dat je een hele sterke selectie moet hebben om op drie fronten mee te strijden."

Hetzelfde medium trof een beduidend meer opgewekte Marco van Basten voor de camera. San Marco was met name verheugd over de manier waarop Heerenveen zich revancheerde voor de bekernederlaag tegen AZ van drie dagen eerder.

"Ik ben blij met de manier waarop de ploeg heeft gereageerd op de teleurstelling", aldus Van Basten. "Woensdag speelden we ook wel goed, maar was het voorin heel slordig. Nu pakte het wel goed uit en waren we juist heel precies met de kansen. Al hadden we er beter nu vier kunnen maken en woensdag eentje meer."

Langste concert ooit in Leeuwarden

Na meer dan 15 dagen non-stop optreden hebben bands in Leeuwarden een nieuw wereldrecord gevestigd. Ze gaven onder de naam Serious Record het langste concert ooit, meldde de organisatie in de nacht van zaterdag op zondag.

Het record stond tot dusver op naam van een Amerikaanse bar, waar 360 uur lang artiesten op de planken stonden. Serious Record brak dat record zaterdagavond, maar speelde vervolgens nog eens 3 uur door. Het record moet nog wel worden goedgekeurd.

De recordpoging moest voldoen aan strenge regels. Volgens het Guinness Book of Records mag er tussen de acts niet meer dan 5 minuten pauze zitten en tussen de nummers maximaal 30 seconden. Bovendien moeten er steeds minimaal 10 mensen in de zaal zijn.

De initiatiefnemers van de recordpoging zijn de school D'Drive (school voor Creatieve Kunst), Poppodium Romein en Podium Asteriks. Ze wilden zo geld ophalen voor Serious Request, de jaarlijkse 3FM-actie ten bate van het Rode Kruis.

[PD] Atlético aan kop na moeizame zege

Atlético Madrid staat voor minimaal een dag alleen bovenaan in de Primera Division. Door een 3-2 thuiszege op Levante komt de club van trainer Diego Simeone na zeventien speelronden op 46 punten. FC Barcelona kan zondag weer op gelijke hoogte komen als de uitwedstrijd tegen Getafe wordt gewonnen.

Atlético kende een moeizame avond en keek door toedoen van Andreas Ivanschitz al binnen een minuut tegen een achterstand aan. Diego Godin en Diego Costa stelden vervolgens orde op zaken, maar tien minuten na rust maakte Pedro Rios er 2-2 van. Een benutte strafschop van Costa in de 77e minuut was uiteindelijk nodig om puntenverlies voor Atlético te voorkomen.

Real Betis verloor zaterdag thuis met 1-0 van Almeria en blijft daardoor hekkensluiter in Spanje. Stadgenoot Sevilla ging in Villarreal met een 2-1 zege aan de haal. Ook Real Sociedad boekte een uitzege. In Granada werd met 3-1 gewonnen.

[Serie A] Napoli verspeelt punten op Sardinië

Napoli heeft zaterdag verzuimd om de druk op Juventus en AS Roma op te voeren. Op Sardinië kwam de nummer drie van de Serie A niet verder dan een gelijkspel tegen Cagliari: 1-1. Nene zette de thuisploeg al na negen minuten op voorsprong, een door Gonzalo Higuain (19e) benutte penalty was het voornaamste wapenfeit van de bezoekers.

Napoli kan de achterstand op koploper Juventus, dat zondag in Bergamo aantreedt tegen Atalanta, dit weekeinde zien oplopen tot tien punten. Nummer twee AS Roma slaat een kloof van vijf punten als thuis wordt gewonnen van Catania. Udinese won zaterdag met 2-1 bij Livorno. De Fransman Thomas Heurtaux maakte na ruim een uur spelen het winnende doelpunt.

De Teeven-tapes

Hi Fred,

Doe geen moeite om me te overtuigen, ik geloof best dat net die ene telefoontap niet heeft plaatsgevonden. Rot voor je jongen. Kijk, de één wint de Staatsloterij op zijn verjaardag, en de ander treft een kapotte voeding als het totaal niet uitkomt. Domme pech! Maar daar gaat het niet om. Om gezeik te voorkomen moet je je verhaal veel sterker maken hè. Met feiten. Je beste maat laten roepen dat er niemand in de technische gegevens van het tapsysteem mag neuzen, dat helpt totaal niet. Ivo op zijn woord moeten geloven: dat riekt naar onraad.

Geen zorgen, ik heb een paar tips voor je.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.