Meer geweld tegen NS-personeel

Treinpersoneel van de NS en reizigers hebben steeds vaker te maken met fysiek en verbaal geweld. De vakbonden en de NS eisen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maatregelen neemt, schrijft het AD maandag.

In de eerste elf maanden van dit jaar werden zevenhonderd gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld. Over heel vorig jaar lag dat aantal op 635. Ook het aantal lichtere incidenten is gestegen, van 4880 in 2012 naar 5159 in de eerste elf maanden van 2013.

Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis is het belangrijk dat Opstelten blijft investeren in agenten op de grotere stations. "Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd", aldus Berghuis in de krant.

De NS en de vakbonden vinden dat de overheid het steeds vaker laat afweten. Ze willen van Opstelten horen dat de politie het personeel 'onverminderd zal steunen en hoge prioriteit geeft aan agressie', schrijven ze in een brief aan de bewindsman.