"Winnen door 17-jarige moet niet nodig zijn"

Maarten (rubbereend)

Willem van Hanegem vindt het niet terecht dat Ajax als winterkampioen de winterstop ingaat. De columnist van het Algemeen Dagblad vindt Vitesse de betere ploeg.

"Vitesse is op dit moment de enige ploeg die het niet van toeval heeft. Het is de meest constante ploeg in de top. Dat doet me deugd omdat daar drie echte voetballers op het middenveld lopen. Vejinovic met de punt naar achter, Pröpper en Piazón. En dan hebben ze ook nog twee, steengoede, vooruitspelende backs in Leerdam en Van Aanholt. Veel trainers durven niet met zo veel aanvallend ingestelde types te spelen op die posities."

Ajax had zondag twee late goals van debutant Jaïro Riedewald nodig om met 1-2 van Roda JC te winnen. "Twee goals bij je debuut. Je moet Ajacied zijn om zoiets te overkomen, het zit gewoon in die club, dit soort dingen. Ik vind het erg mooi hoe ze dat flikken. Maar aan de andere kant is het jammer dat je uit pas kan winnen door een jongen van zeventien erin te gooien. Dat is fantastisch mooi, maar het moet niet nodig zijn."

"Ajax staat terecht bovenaan, maar is nog niet constant genoeg om eerste klas kampioenskandidaat te zijn, ook zij moeten het hebben van toevalligheden. Frank de Boer is een professional, die bijna nooit echt tevreden is, maar voor het overige zijn ze daar te vaak blij met zichzelf", vindt Van Hanegem.

"Ze hebben van een gemankeerd Barcelona gewonnen en sindsdien zijn ze een beetje de weg kwijt. Ik hoop dat De Boer zijn ploeg wat meer naar zijn eigen niveau optrekt. Ik zou het hem gunnen."