Vingerbewegingen voor besturing televisies

Consumenten kunnen volgend jaar de nieuwste televisies van Samsung bedienen met vingerbewegingen. De sensoren van de televisies zijn daar volgens Samsung eindelijk nauwkeurig genoeg voor. De Koreaanse fabrikant vindt deze vingerbesturing zelf een 'significante verbetering' ten opzichte van de huidige besturing met handgebaren.

Met vingerbewegingen kunnen kijkers zappen, de tv harder of zachter zetten of naar informatie te zoeken. De oudere sensoren in Samsungs televisies herkenden alleen bewegingen met de hele hand, het zogenoemde telefisten. Dit beperkte de mogelijkheden tot zappen en het selecteren van applicaties.

Hoe de nieuwe vingerbewegingen precies werken, maakt Samsung volgende maand bekend. Het bedrijf legde maandag wel uit dat consumenten 'met een draaiende vingerbeweging tegen de klok in' een video op pauze kunnen zetten of terug kunnen bladeren naar het vorige scherm.

Daarnaast is Samsung van plan de software voor de stembesturing te verbeteren. Waar voorheen met twee stemcommando's gezapt werd naar een andere zender, kan dat bij de nieuwe televisies door alleen het kanaalnummer te noemen.

De stemcommando's zijn momenteel beschikbaar in elf landen in de talen Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Nederlands. Volgend jaar wordt de beschikbaarheid van de stembediening uitgebreid naar twaalf nieuwe landen, waarmee het totaal op 23 komt.