Nu alle leden Pussy Riot vrij

Ook Nadezjda Tolokonnikova, lid van de Russische punkband Pussy Riot, is vrijgelaten uit de gevangenis. Eerder kwam Maria Alechina al vrij, ze hebben gratie gekregen. Alechina en Tolokonnikova werden in maart 2012 veroordeeld tot twee jaar celstraf, voor een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou.

Alechina werd maandagochtend vrijgelaten uit een strafkamp buiten de de stad Nizjny Novgorod, aldus haar advocaat Irina Chroenova. Alechina zal haar haar leven gaan wijden aan de verdediging van mensenrechten, zei ze in een telefoongesprek met de Russische tv-zender Dozhd. Na haar vrijlating was ze naar eigen zeggen 'te geschokt' om te bevatten wat er was gebeurd. Ze is van plan om snel naar Moskou te gaan om daar in gesprek te gaan met mensenrechtenactivisten.

Het Russische parlement nam vorige week een amnestiewet aan die van toepassing is op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. Alechina en Tolokonnikova kregen gratie omdat ze beiden kinderen hebben. De amnestie wordt door critici gezien als een poging van het Kremlin om, met het oog op de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari, kritiek op de Russische mensenrechtensituatie te smoren.

Eerder werd ook voormalig olietycoon Michail Chodorkovski vrijgelaten. Hij zat tien jaar vast. Chodorkovski vloog na zijn vrijlating naar Duitsland en zei dat hij niet weer de politiek in zal gaan. Wel bezwoor hij te zullen vechten voor de vrijlating van politieke gevangen in Rusland.