Vakbond: meer capaciteit voor ontmantelen drugslabs

Politievakbond ACP vindt dat er meer capaciteit moet komen voor het ontmantelen van drugslaboratoria en het opruimen van gedumpte chemicaliën. Volgens de bond zijn er te weinig agenten en is er te weinig deskundigheid om altijd adequaat te kunnen optreden en risico's te beperken.

Volgens de bond zijn er bij de politie slechts vier deskundigen die met 'kennis van zaken, beschermende kleding en detectie' assistentie verlenen bij de ontmantelingen en het opruimen van materiaal. "Gevolg voor dit kleine aantal collega's: een enorm aantal overuren en een grote administratieve achterstand."

Het aantal drugslabs dat wordt aangetroffen en het aantal dumpingen van chemicaliën die bij de productie van drugs worden gebruikt, stijgt elk jaar. Bij de ontmanteling van drugslabs en het opruimen van chemicaliën spelen grote risico's voor veiligheid en milieu, zegt ACP. Volgens de vakbond is de veiligheid van politiemensen, hulpverleners en omwonenden in het geding door gebrek aan kennis en capaciteit.

ACP wil met de top van de politie in gesprek over de aanpak van drugslabs. "Wanneer er geen of te weinig actie wordt ondernomen zullen we aandringen op een onderzoek van de Inspectie SZW", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het gaat hier om de veiligheid van onze mensen en die van de samenleving. Die mag niet in het geding zijn."