Burgemeester Steenbergen met verlof gestuurd

De omstreden burgemeester van Steenbergen, Saskia Bolten, is voor onbepaalde tijd met verlof gegaan. Dat doet ze op verzoek van commissaris van de koning van Noord-Brabant Wim van de Donk, meldt de provincie maandag. Een waarnemer moet de ambtelijke en bestuurlijke cultuur iin de gemeente onderzoeken.

De gemeenteraad nam donderdagavond een motie van wantrouwen tegen Bolten (GroenLinks) aan. Die legde ze naast zich neer. Volgens Bolten werd er met haar gesold, maar ze wilde toch aanblijven omdat Steenbergen haar 'zo aan het hart gaat'. Nu is ze alsnog met verlof gegaan. Voormalig dijkgraaf Joseph Vos is aangesteld als waarnemend burgemeester.

Vos moet alle taken van Bolten overnemen. Ook moet hij op basis van zijn eigen ervaring een oordeel vormen over de ambtelijke en bestuurlijke cultuur in de gemeente. Indien nodig kan hij hiervoor ook extra onderzoek doen.

Uiteindelijk moet hij ervoor zorgen dat een burgemeester normaal in de gemeente kan functioneren. Verder moet hij samen met de gemeenteraad en Van de Donk nagaan of Bolten kan terugkeren als burgemeester.

Vos was eerder raadslid en wethouder in Roosendaal en burgemeester van Someren en Uden. Sinds 2004 was hij dijkgraaf van het Waterschap Brabantse Delta. In mei ging hij met pensioen.