FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 december 2013

[PDC WK] Van Gerwen met speels gemak naar de tweede ronde

Michael van Gerwen heeft zich vanavond met speels gemak geplaatst voor de tweede ronde van het PDC WK. Hij kwam in de eerste ronde uit tegen de Oostenrijkse Zoran Lerchbacher. Lerchbacher had zich eerder op de avond geplaatst door zijn voorronde-partij te winnen.

De eerste set ging met 3-0 naar Van Gerwen. Lerchbacher gooide niet slecht maar kon telkens niet op een makkelijke finish komen. Van Gerwen leek ontspannen en dat zag je terug in zijn spel. Hij gooide met gemak de triples en de dubbels en leek geen kind aan Lerchbacher te hebben.

Van Gerwen begon een beetje kwakkelend aan de tweede set en liet toe dat Lerchbacher zijn leg behield. Dat was ook direct het teken voor Van Gerwen om een beetje bij te schakelen. Hij pakte de volgende drie legs op rij en won zo ook de tweede set.

De derde set was volledig voor de Nederlander. Met opnieuw drie legs achter elkaar pakte hij de overwinning in de wedstrijd en is daarmee door naar de tweede ronde. 

Vernietiging gifgas Syrië mogelijk vertraagd

Alle randvoorwaarden voor het vernietigen van het chemischewapenarsenaal van Syrië zijn vervuld, maar de operatie kan vertraging oplopen. Dat heeft een bron bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dinsdag gezegd na de bespreking van het actieplan door de uitvoerende raad van de OPCW.

Eind december moeten de giftigste chemicaliën, zoals het zenuwgas sarin, uit Syrië zijn gehaald en het gehele gifgasarsenaal moet halverwege volgend jaar compleet vernietigd zijn. Deze ambitieuze deadline lijkt echter in gevaar te komen door de slechte veiligheidssituatie in Syrië. Bovendien kunnen simpele logistieke kwesties roet in het eten gooien, bijvoorbeeld omdat vrachtwagens bij de douane vast komen te staan of omdat ze door het winterweer niet kunnen rijden. "Er bestaat een kans dat we de doelstelling van 31 december moeten aanpassen", aldus de bron.

De meeste chemicaliën worden naar de havenplaats Latakia gebracht waar ze aan boord van Deense en Noorse schepen worden geladen. De schepen vertrekken vervolgens naar een onbekende locatie in Italië. Daar worden de chemicaliën overgeladen op een Amerikaans schip dat over de machinerie beschikt om de chemische stoffen onschadelijk te maken.

Vervolgens keren de Deense en Noorse schepen terug naar Syrië om de minder giftige chemicaliën in te laden. Die worden vernietigd door enkele gespecialiseerde bedrijven.

Youp van 't Hek verlaat onwel het podium

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Lelystad af moeten breken. De 59-jarige cabaretier werd tijdens de show onwel, bevestigt zijn vertegenwoordiger. Wat Van 't Hek mankeert is nog niet duidelijk.

Van 't Hek is niet in een ziekenhuis. "Er is geen reden voor paniek", stelt zijn vertegenwoordiger. Of de cabaretier de komende dagen op kan treden, is nog niet bekend. "Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen." Van 't Hek doet zijn voorstelling van dinsdagavond in Lelystad waarschijnlijk over.

[PDC WK] Van der Voort met moeite naar tweede ronde

Vincent van der Voort is vanavond naar de tweede ronde van het PDC WK doorgedrongen. Hij versloeg in een wedstrijd met een laag niveau de ongeplaatste Matt Clark met 3-1.

Van der Voort begon voortvarend aan de wedstrijd. Hij mocht de wedstrijd beginnen en won de openingsleg door middel van een 131 finish. De tweede leg pakte hij door en opende met 180. Hij brak Clark en won vervolgens ook met relatief gemak de derde leg en zo de eerste set.

De tweede set was direct een stuk minder van Van der Voort. Hij werd door het tempo van Clark uit zijn eigen ritme gehaald en miste een hoop. Clark was ook niet goed aan het gooien maar profiteerde wel van de fouten van Van der Voort en sleepte de tweede set binnen.

Van der Voort kreeg de wil om te winnen terug in de derde set en ging meteen beter gooien. Hij begreep dat hij zelf de legs moest winnen en zich niet moest meten aan het niveau en tempo van Clark. Dat hielp aanzienlijk en hij won de derde set met 3-1 in legs.

De vierde set was echter weer van een uitermate laag niveau. Beide darters misten opnieuw een hoop en Van der Voort begon weer tegen zichzelf te spelen. Hij sloeg echter op het beslissende moment toe en gooide bij een 2-2 stand in legs de dubbel 10 om de wedstrijd met 3-1 op zijn naam te schrijven.

GGZ Nederland daagt Van Rijn om beschermd wonen

GGZ Nederland sleept staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) voor de rechter. De brancheorganisatie hoopt via de rechter af te dwingen dat het beschermd wonen voor ggz-cliënten wordt overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet.

Van Rijn wil het beschermd wonen voor ggz-cliënten onderbrengen bij gemeenten. De brancheorganisatie geeft echter aan dat over het overhevelen van deze taak naar de Zorgverzekeringswet in het zorgakkoord afspraken zijn gemaakt met de staatssecretaris.

GGZ Nederland stelt via een zogenoemde bodemprocedure zeker te willen stellen dat het ministerie van Volksgezondheid de afspraken uit het zorgakkoord nakomt. De organisatie heeft dinsdag een brief en een dagvaarding naar Van Rijn gestuurd.

GGZ Nederland vindt de keuze voor het overhevelen van het beschermd wonen naar de Wet maatschappelijke ondersteuning, die gemeenten uitvoeren, onlogisch en onverstandig. De brancheorganisatie stelt dat zorgverzekeraars en gemeenten straks naar elkaar dreigen te wijzen om de vaak ingewikkelde problematiek van mensen die beschermd wonen door de ander op te laten lossen. "Daarmee dreigen deze mensen tussen wal en schip te vallen."

De ggz-cliënten die beschermd moeten wonen hebben een ziektebeeld en daarbij horende behandeling die bepalend is voor zowel hun herstel als de plaats waar zij kunnen wonen, aldus GGZ Nederland. "De Zorgverzekeringswet biedt cliënten het recht op zorg en garandeert de noodzakelijke samenhang van behandeling, begeleiding en verblijf." Mocht de taak toch naar gemeenten gaan, dan eist de brancheorganisatie dat de Wmo wordt aangepast 'om behoud van de specifieke zorgelementen en samenhang te waarborgen'.

Zonderland en Vos winnen Jaap Eden Award

Epke Zonderland en Marianne Vos zijn tijdens het NOS/NOC*NSF Sportgala gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2013. Ze kregen in de Amsterdamse Rai de Jaap Eden Award overhandigd.

Zonderland werd dit jaar wereldkampioen aan de rekstok. Hij kreeg meer stemmen dan Arjen Robben en Sven Kramer. Wielrenster Vos werd dit jaar wereldkampioen in het veld en op de weg. Daarnaast won ze nog vele andere wedstrijden. Ze versloeg Ireen Wust en Ranomi Kromowidjojo.

Bij de verkiezing voor de ploeg van het jaar ging de prijs naar de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Zij werden verrassend wereldkampioen. De andere genomineerden waren de roeiers van de vier-zonder en de mannen schaatsers van de achtervolgingsploeg.

Verder waren er nog prijzen voor Gerard Kemkers als coach van het jaar en Matthieu van de Poel die gekozen werd tot talent van het jaar . Marlou van Rhijn werd net als vorig jaar gehandicapte sporter van het jaar.

Naast deze prijzen werd ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Die ging naar de dit jaar gestopte hockeyer Teun de Nooijer.

Kabinetscrisis waarschijnlijk voorkomen

Het lijkt erop dat het kabinet weer een drempel heeft weten te nemen nu PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft aangegeven 'geen principieel bezwaar tegen een verhuurdersheffing' te hebben. Het zogenoemde woonakkoord ligt vanavond ter stemming voor aan de leden van de Eerste Kamer en het leek er lange tijd op dat de PvdA-senator tegen dit akkoord zou gaan stemmen.

Wel heeft Duivesteijn een aantal eisen die waarschijnlijk ingewilligd zullen moeten gaan worden. Zo wil hij dat de verhuurdersheffing een tijdelijk karakter zal krijgen en dat deze eind 2016 grondig geëvalueerd zal worden.

Duivesteijn meldde verder dat de kabinetsplannen voor de woningmarkt volgens hem 'beleidsvisie' missen en dat hij vindt dat er een 'nieuwe visie op het wonen' geformuleerd moet worden. Bovendien merkte hij op dat het woonakkoord 'niet verankerd is in de samenleving'.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft inmiddels aangegeven aan een flink deel van Duivesteijns eisen tegemoet te kunnen komen.

Een tegenstem van Duivesteijn zou betekenen dat het kabinet het woonakkoord niet door de Eerste Kamer krijgt. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de meewerkende oppositiepartijen hun steun voor het kabinet intrekken. Die steun is voor het kabinet noodzakelijk, aangezien het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Daarmee zou het kabinet vleugellam zijn geworden en dus tot aftreden veroordeeld zijn.    

[KNVB Beker] Uitslag Excelsior - PEC Zwolle

Om 20.00 uur begon de eerste wedstrijd in de achtste finales van de KNVB Beker. PEC Zwolle nam het op tegen Excelsior en won in Rotterdam met 1-4 waardoor ze geplaatst zijn voor de kwartfinale. Morgen volgen er nog vijf wedstrijden en donderdag vinden de laatste twee wedstrijden plaats. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

Excelsior

1 - 4

PEC Zwolle

 78' Veldwijk    8' Benson 
 10' Benson 
 76' Hiwat 
 83' Achenteh 
 
 Gele kaart: Fischer (Excelsior), Drost (PEC Zwolle)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 2.467
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Deckers
Karami
v. Diermen
Kruijs
Woudenberg
Fischer
Blij (Botaka/41)
Hutten (Kalisse/69)
Auassar
Vermeulen
Veldwijk
  Boer (Begois/46)
v. Polen (Gravenbeek/62)
Lachman (Broerse/61)
v.d. Werff
v. Hintum
Mokotjo
Achenteh
Hiwat
Drost
Thomas
Benson

Kinderombudsman kijkt naar vechtscheidingen

De kinderombudsman gaat uitzoeken of er meer manieren zijn om kinderen te beschermen als hun ouders verwikkeld raken in een vechtscheiding. Dat zegt kinderombudsman Marc Dullaert dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat. Volgens zijn woordvoerster wordt in januari besloten hoe het onderzoek eruit gaat zien en wanneer het klaar moet zijn.

"De belangen van kinderen worden vaak behartigd door de advocaat van moeder of van vader, maar dat wil niet zeggen dat daarmee de belangen van het kind gediend zijn", zegt Dullaert in de uitzending.

Ziekenhuizen Aleppo kunnen stroom gewonden niet aan

De ziekenhuizen in Aleppo, in het noorden van Syrië, kunnen de stroom aan gewonden niet aan. Daarvoor heeft Artsen zonder Grenzen dinsdag gewaarschuwd. De grote aantallen gewonden zijn slachtoffers van een reeks luchtaanvallen op de stad, waarbij de afgelopen drie dagen meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen.

Ziekenhuizen hebben nauwelijks meer medicijnen in voorraad en kunnen door het gebrek aan materialen nauwelijks levensreddende operaties uitvoeren. "Herhaaldelijke aanvallen leiden vaak tot chaos en dat maakt het lastig om de gewonden te behandelen, waardoor het aantal doden toeneemt", aldus AzG-coördinator Aitor Zabalgogeazkoa. "De ambulances kunnen het werk niet aan, omdat ze op hetzelfde moment naar diverse plekken toe moeten. Artsen moeten vreselijk moeilijke beslissingen nemen, omdat er zoveel patiënten binnenkomen."

De luchtaanvallen lijken erop te wijzen dat de regering van de Syrische president Bashar Assad probeert de oppositie een vernietigende klap toe te brengen. Aleppo is een belangrijk front in de strijd tussen de rebellen en de regering en is dat al sinds halverwege 2012. De Syrische Nationale Raad, een overkoepelend orgaan van de oppositie, beschuldigde het Westen ervan in aanloop naar een vredesconferentie in januari geen stelling te nemen 'die een einde aan het bloedvergieten garandeert'.

Dinsdag was de derde dag op rij dat de stad werd gebombardeerd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn dinsdag vijftien mensen om het leven gekomen. Vooral zondag was een dodelijke dag voor de inwoners van Aleppo. Diverse wijken werden gebombardeerd en 76 mensen kwamen om. Onder de slachtoffers waren 28 kinderen.

De afgelopen drie weken lijkt de burgeroorlog in Syrië te escaleren. Beide partijen kiezen stelling in aanloop naar de vredesconferentie die in januari moet plaatsvinden en zijn, ondanks oproepen daartoe, niet van plan het geweld te staken.

Samsung maakt videogame handheld van smartphone

Alsof Nintendo en Sony het niet al moeilijk genoeg hebben met alle concurrentie van smartphones en tablets komt Samsung nu met een officiële controller-uitbreiding voor smartphones. De Samsung Smartphone GamePad werkt met alle smartphones op Android 4.1 of hoger.

De controller maakt verbinding met bluetooth en er is nfc-ondersteuning. Naast twee analoge sticks en een vierpuntsdruktoets zijn er ook vier actieknoppen en twee schouderknoppen. Tot slot zijn er de traditionele start-, select- en 'home'-knop.  

De controller weegt bijna 200 gram en heeft een oplaadbare batterij van 160mAh. Helaas is op dit moment nog niet bekend wat dat betekent in gebruiksduur tussen opladen. Er zijn op dit moment 35 games die ondersteund worden waaronder Need for Speed Most Wanted, Modern Combat 4 en Virtua Tennis.  

De controller is nu al in bepaalde landen in Europa te koop en wordt langzaam maar zeker in meer landen geïntroduceerd. De prijs is op moment van schrijven nog niet bekend. 

Smartphone met Samsung Controller (Foto: Tweakers)

Poetin palmt Oekraïne met veel geld in

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj in Moskou 'niet in de kou laten staan'. Rusland verlaagt de gasprijs voor Oekraïne met circa een derde en geeft het krap bij kas zittende Oekraïne 15 miljard dollar (circa 11 miljard euro) krediet.

De twee landen hebben volgens het persbureau Interfax ook een plan getekend voor een vrijhandelsakkoord. Janoekovitsj en Poetin tekenden verder een hele serie overeenkomsten om de wederzijdse handel en samenwerking te bevorderen.

Ondertussen betoogt de oppositie in Oekraïne al weken massaal tegen de banden met Rusland. De betogers willen juist nauwere banden met de Europese Unie, en keken dan ook met lede ogen toe. Janoekovitsj weigerde in november onder Russische druk een samenwerkingsverdrag met de EU te tekenen.

Poetin zei dat Rusland en Oekraïne ook nauwer moeten samenwerken op het internationale toneel en de militaire samenwerking nieuw leven moeten inblazen. Rusland heeft al jaren een belangrijke marinebasis op het Oekraïense schiereiland de Krim.

Poetin is gul voor Janoekovitsj
Poetin palmt Oekraïne met veel geld in (Foto: ANP)

Protest Afrikaanse migranten in Israël opgebroken

De Israëlische autoriteiten hebben dinsdag een demonstratie bij het parlementsgebouw in Jeruzalem opgebroken. Zo'n honderdvijftig Afrikanse migranten protesteerden bij het gebouw tegen de detentie van mensen die illegaal in Israël verblijven. De demonstratie was het sluitstuk van een twee dagen durende protestmars. De deelnemers waren zondag vanuit een detentiecentrum in het zuiden van Israël vertrokken naar Jeruzalem om aandacht te vragen voor hun lot.

"We praten over mensen die niets te verliezen hebben", zei Michael Rotem, een Israëlische activist die deelnam aan de mars. "Dit is hun laatste kans om te zeggen: we willen vrijheid."

Vorige week werd een wet gewijzigd waarmee het mogelijk werd dat Israël Afrikaanse migranten zonder proces een jaar lang kan vasthouden. Na die tijd moeten ze worden overgebracht naar een 'open' detentiecentrum in het zuiden van Israël. De migranten mogen het detentiecentrum wel verlaten, maar moeten zich drie maal per dag melden. De migranten kunnen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.

Volgens critici is dit beleid er alleen maar op gericht om migranten ertoe te dwingen Israël te verlaten. De migranten zelf zeggen hun land te zijn ontvlucht, omdat het er te gevaarlijk was of te zwaar. Israël meent echter dat het economische vluchtelingen zijn die op zoek zijn naar werk.

Gattuso: "Ik voel me beledigd"

Gennaro Gattuso ontkent dat hij ook maar iets maken heeft met matchfixing in de Italiaanse Serie A. De oud-speler van AC Milan wordt genoemd als verdachte. De Italiaanse Guardia di Finanza deed dinsdagochtend huiszoeking in het onderkomen van Gattuso in Gallarate.

Zijn naam wordt genoemd bij drie verdachte wedstrijden uit het seizoen 2010/11, het jaar waarin AC Milan voor het laatste landskampioen werd. Gattuso ontkent echter iedere vorm van betrokkenheid.

"Ik ben boos en ik voel me beledigd", reageerde de Italiaan volgens De Telegraaf op de nationale televisie. "Ik zou niet eens weten hoe ik een wedstrijd op illegale wijze zou moeten beïnvloeden. Ik snap niets van dat hele gedoe." De openbaar aanklager kwam Gattuso op het spoor via afgetapte telefoontaps.

Gennaro Gattuso (35) speelde van 1999 tot 2012 voor AC Milan. De 73-voudig international speelde voor de Rossoneri in totaal 468 officiële wedstrijden, waarvan 335 in de Serie A. In het shirt van Milan won Gattuso onder meer tweemaal de landstitel en twee keer de Champions League.

Overigens is de Italiaan niet de enige die wordt genoemd als verdachte. Christian Brocchi, eveneens een oud-speler van Milan, zou in zijn tijd bij Lazio ook betrokken zijn geweest bij omkoping.

Dortmund-aanvaller uitgedaagd voor sprintduel

De Duitse atleet Julian Reus heeft voetballer Pierre-Emerick Aubameyang uitgedaagd voor een sprintduel. Aubameyang, aanvaller van Borussia Dortmund, beweerde zaterdag dat hij sneller is dan sprintlegende Usain Bolt. Reus, Duits kampioen op de 100 en 200 meter, wil aantonen dat dat onzin is.

De 24-jarige Aubameyang kwam tot zijn bewering toen hij op een training van zijn club op de eerste dertig meter 3,7 seconden klokte. Toen Bolt in 2009 op weg was naar zijn wereldrecord van 9,58 seconden op de 100 meter sprint, klokte hij 3,78 seconden na dertig meter.

Het persoonlijk record van Reus op de 100 meter staat op 10,8 seconde en denkt dat hij de voetballer kan verslaan. "Het is een mythe dat Aubameyang sneller is dan Usain Bolt. Dat ga ik bewijzen", zei Reus tegen de Duitse krant Bild.

"Bij een sprint over dertig meter pak ik zeker een meter voorsprong op hem", denkt de sprinter. Aubameyang heeft nog niet gereageerd op de uitdaging.

Verboden zenders heel populair in Teheran

Zo'n zeventig procent van de inwoners van de Iraanse hoofdstad Teheran kijkt naar verboden satellietzenders. Dat heeft de Iraanse minister van cultuur Ali Jannati dinsdag gezegd. Het bewust verstoren van het signaal is nu nog gangbaar, maar zal in de toekomst weinig meer uithalen nu steeds meer kanalen ook op andere manieren te bekijken zijn, bijvoorbeeld via een smartphone.

Jannati haalde het verbod op de videorecorder uit de jaren tachtig aan. Hij noemde dit verbod bespottelijk. Maar, voegde hij daar aan toe, 'misschien lachen we over vijf jaar wel om de acties van dit moment'. Hij drong er bij de Iraanse autoriteiten op aan een oplossing te verzinnen.

Het komt maar zeer zelden voor dat Jannati kritiek levert, maar Iran lijkt steeds opener te worden sinds de verkiezing van president Hasan Rouhani.

Coureur McNish kondigt afscheid aan

Allan McNish hangt zijn racehelm aan de wilgen. De 43-jarige Schot vindt het na 33 jaar racen welletjes geweest en zal zich nu richten op zaken binnen en buiten de autosport. In zijn loopbaan won hij onder meer driemaal Le Mans en reed hij voor Toyota in de Formule 1.

McNish begon in 1981 in de karts, waarna hij via de openwielklasses opklom naar de Formule 3000. Op een paar tests na zat een sprong naar de Formule 1 er niet in, waarna McNish in de sportscars terechtkwam en in 1998 voor Porsche Le Mans won. In 2002 ging de droom van de Schot toch in vervulling toen hij voor Toyota in de Formule 1 mocht racen. Een crash op Suzuka in de 130R maakte een vroegtijdig einde aan zijn F1-loopbaan, al was hij in 2003 nog wel testrijder bij Renault. Daarna richtte hij zich weer op de sportscars en met succes, want McNish won nog tweemaal Le Mans en zegevierde in tal van andere wedstrijden.

"Ik heb altijd aangegeven dat ik op het juiste moment wilde stoppen, terwijl ik nog snel zou zijn en mijn werk goed uit zou kunnen voeren. Dit jaar was megasuccesvol. Samen met Loïc Duval en Tom Kristensen heb ik vele jaren een fantastisch team gevormd en heel veel gewonnen, het laatste was het wereldkampioenschap."

Griekenland krijgt toch wel weer lening

Griekenland krijgt na veel gesteggel toch een miljard euro aan nieuwe steun. Dat maakte voorzitter Klaus Regling van het Europese steunfonds EFSF dinsdag bekend. "Griekenland blijft vooruitgang boeken met de hervormingen", aldus Regling. Die maatregelen leiden volgens hem in de toekomst tot economische groei.

Maandenlang was onduidelijk of de Grieken in aanmerking kwamen voor de nieuwe tranche van het steunpakket, maar Athene heeft uiteindelijk toch aan de eisen van zijn geldschieters voldaan. De controleurs van de trojka vonden dat Griekenland onvoldoende opschoot met de vereiste hervormingen.

Griekenland moest onder meer het aantal ambtenaren flink terugdringen en haast maken met het privatiseren van staatsbedrijven. "Die hervormingen zijn juist hard nodig voor economische groei", zei de betrokken eurocommissaris Olli Rehn twee weken geleden. "Groei ligt om de hoek, maar dan zijn hervormingen nodig."

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag in een reactie 'verheugd' te zijn dat Athene nu toch aan de noodzakelijke voorwaarden voor de nieuwe steun voldoet. Griekenland kreeg sinds 2010 ruim 130 miljard euro aan steun van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

Hoes gaat niet in op aantijgingen

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht wilde dinsdagavond niet reageren op de verhalen die over hem de ronde doen. Dat heeft hij vlak voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering in Maastricht aan het ANP laten weten.

Ook staan de affaires rond zijn persoon niet op de raadsagenda dinsdagavond. Verschillende fracties in de raad lieten vooraf weten de zaak ook niet aan de orde te zullen stellen.

Een opgeruimd ogende Hoes opende de raadsvergadering met enkele afmeldingen, om vervolgens over te gaan tot de behandeling van de agenda.

'Dit is te dichtbij, dit is gek!'

In het proces over de ramp met de Costa Concordia zijn dinsdag de geluidsopnames afgespeeld van de gesprekken op de brug voordat het cruiseschip aan de grond liep. "Dit is te dichtbij, dit is gek!" aldus een fragment uit de woordenwisseling die is geregistreerd door de 'zwarte doos'.

Kapitein Francesco Schettino die terechtstaat voor de rechtbank in Grosseto, heeft het bevel gegeven erg dicht langs het Toscaanse eiland Isola del Giglio te varen. Op de geluidsopnames is sarcastisch gelach van de officieren te horen over het bevel van hun meerdere, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Schettino zat op dat moment te dineren. De Costa Concordia liep op 13 januari 2012 aan de grond en kapseisde, met 32 doden als gevolg.

'Dit is te dichtbij, dit is gek!'
'Dit is te dichtbij, dit is gek!' (Foto: ANP)

Thuis top 10 2013

Nederlandse films zijn dit jaar het meest populair in de woonkamer. Op de eerste en tweede plaats van de top 100 Thuis-films staan Verliefd op Ibiza enAlles is Familie. Deze titels trokken in de bioscoop ook veel bezoekers, maar moesten het daar afleggen tegen blockbusters als The Dark Knight Rises enThe Hobbit: An Unexpected Journey. In de woonkamer zijn de verhoudingen anders en kiezen Nederlanders dit jaar in maar liefst 16 % van de gevallen een Nederlandstalige titel.

1. Verliefd op Ibiza

2. Alles is Familie

3. Olympus Has Fallen

4. Alleen Maar Nette Mensen

5. Safe Haven

6. De Marathon

7. The Expatriate

8. Taken 2

9. The Impossible

10. The Dark Knight Rises

Trailer van de nummer 1: Verliefd op Ibiza

'Snel ID-kaart zonder vingerafdruk'

De nieuwe paspoortwet is dinsdag door de Eerste Kamer goedgekeurd. Daardoor kunnen naar verwachting over vier tot zes weken identiteitsbewijzen worden aangevraagd zonder dat daarvoor vingerafdrukken moeten worden afgestaan.

"Begin januari worden de gemeenten op de hoogte gesteld over de precieze invoering", aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken tegenover Tweakers. Dit zou betekenen dat vingerafdrukloze kaarten vanaf medio januari of begin februari kunnen worden aangevraagd, stelt de zegsvrouw.

De aanpassing werd mogelijk door het besluit om ID-kaarten niet meer aan te duiden als reisdocument, waarvoor volgens EU-regels vingerafdrukken verplicht zijn. Reizen binnen de Europese Unie kan ook met de nieuwe kaart echter gewoon.

Het voorstel voor de wetswijziging kwam dit najaar, op aandringen van de Nationale Ombudsman. Hij eistte een oplossing voor vingerafdrukweigeraars, die zonder geldig ID-bewijs geen bankrekening kunnen openen, postpakketjes afhalen of voor behandeling in het ziekenhuis terecht kunnen. Ook riskeren ze arrestatie wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht.

Ruud de Wild neemt luisteraars mee naar Utopia

Ruud de Wild gaat samen met zijn sidekick Jelte van der Goot en vijf luisteraars een etmaal op het terrein van de nieuwe SBS-realityshow Utopia wonen. Dat kondigden de dj's dinsdag aan in hun radioshow op 538. John de Mol, die Utopia heeft bedacht, nodigde De Wild en Van der Goot maandag uit om volgende week maandag 24 uur door te brengen op de voormalige kazerne Crailo bij Huizen.

De Wild en Van der Goot nodigden Miss Montreal uit om op te treden. Dat lijkt de zangeres een leuk idee. "Ik ben ook wel benieuwd hoe het er uitziet daar", reageerde Miss Montreal, die eigenlijk Sanne Hans heet. De zangeres krijgt de helft van de opbrengsten van de kaartjes, de rest houden de dj's zelf om eten en andere benodigdheden te kunnen kopen.

Aan het verblijf van de mannen zijn wel regels verbonden. Zo mogen de dj's alleen meenemen wat hun handen kunnen dragen, krijgen ze maar een klein beetje zakgeld, mogen ze niet worden gesponsord en moeten de dieren op het terrein goed worden verzorgd. De Wild en Van der Goot zijn nu op zoek naar luisteraars die ze mee kunnen nemen.

Utopia is vanaf januari een jaar lang dagelijks te zien op SBS 6. In het programma bouwen vijftien mensen, met weinig middelen, een nieuwe wereld.

Weer supersnelrecht na jaarwisseling

Verdachten die tijdens oud en nieuw een overtreding begaan, kunnen ook volgend jaar weer binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter staan. De rechtbanken in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht houden deze supersnelrechtzittingen op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Verdachten krijgen tijdens de zittingen direct hun straf te horen. Eerder dinsdag maakte het OM bekend ook dit jaar zwaardere straffen te eisen tegen mensen die tijdens de jaarwisseling hun boekje te buiten gaan.

De strafeis valt net als dit jaar 75 procent hoger uit dan gebruikelijk. Als sprake is van geweld tegen hulpdiensten, wordt de strafeis met nog eens tweehonderd procent verhoogd. In zulke zaken wordt in beginsel een gevangenisstraf geëist. Afgelopen jaar bleek overigens dat veel rechters deze hogere strafeisen lang niet altijd honoreert.

Ook voor overtredingen met zwaar vuurwerk kan een celstraf worden geëist. Als hoger beroep wordt ingesteld, worden deze zaken met voorrang behandeld. Overigens is supersnelrecht allen geschikt voor de behandeling van eenvoudige strafbare feiten, waarbij geen verder onderzoek nodig is.

In Rotterdam vinden op 2 en 3 januari supersnelrechtzittingen plaats, in Amsterdam en Utrecht op 3 januari en in Den Haag op 3 en 6 januari. Ook in ook andere plaatsen wordt snel opgetreden tegen raddraaiers. Zo laat het OM in Zeeland en West-Brabant weten dat rechtszittingen gepland staan op 7 en 8 januari.

Kamer wil zwarte lijst voor frauderende bankiers

De Tweede Kamer wil dat er een internationale zwarte lijst komt voor bankiers die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude of een andere vorm van wangedrag. Die lijst moet voorkomen dat zij elders nog aan de slag kunnen. Een motie daartoe van CDA'er Eddy van Hijum en Henk Nijboer (PvdA) is dinsdag door de Kamer aangenomen.

In de financiële sector wordt weliswaar vanaf 2015 een systeem van tuchtrecht ingevoerd waardoor bankiers na wangedrag in het uiterste geval uit hun beroep kunnen worden gezet, maar dat gaat de Kamer niet ver genoeg. Het schandaal met de manipulatie van de tarieven van de Libor-rente heeft aangetoond dat de 'cultuuromslag naar een dienstbare bankensector' ook in de wereld van het internationale zakenbankieren moet worden gemaakt.

Het kabinet krijgt daarom de opdracht om zich er in internationaal verband voor in te zetten dat er een zwarte lijst komt voor bankiers. Tegelijkertijd vindt de Kamer niet dat de medewerkers van de Rabobank die waren betrokken bij de Libor-manipulatie alsnog moeten worden vervolgd. Met hen is een schikking getroffen waardoor de fraudeurs die nu nog bij de bank werken, gevrijwaard van vervolging. Daarop klonk eerder forse kritiek.

Arnold Merkies (SP) bracht daarop dinsdag een motie in stemming waarin wordt verzocht om deze schikking ongedaan te maken en alle medewerkers die bij de fraude betrokken waren alsnog te vervolgen. Hij kreeg echter geen meerderheid achter zich. Het parlement vindt wel dat de wet snel moet worden aangepast om dit soort fraude beter te kunnen aanpakken.

Een nieuwe Naked Gun

Het spook van inspiratie droogte doemt weer op. Deze keer slaat het spook toe op de Naked Gun reeks en de wedergeboorte van Frank Drebin.

Ed Helms, bekend uit The Hangover trilogie, gaat naar verluidt de hoofdrol van Drebin vertolken in een remake van The Naked Gun. In de originele films zagen we Leslie Nielsen als de voortdurend stuntelende en blunderende detective.

Paramount Pictures wil de franchise nieuw leven inblazen en heeft Night At The Museum schrijvers Thomas Lennon en R. Ben Garant in de arm genomen voor het scenario. De twee schreven ook het nogal flauwe Reno 911. Een regisseur is nog niet gevonden.

Polen stelen gegevens duizenden Orange-klanten

De Poolse politie heeft drie mannen opgepakt die zij verdenkt van de diefstal van de persoonsgegevens van 135 duizend klanten van telefonienetwerk Orange. De verdachten liepen tegen de lamp toen een van hen de gestolen gegevens probeerde te slijten, liet de politie van Lodz weten.

De verdachten wilden de namen, telefoon- en burgerservicenummers voor een dubbeltje per stuk van de hand doen. Een van hen werkte voor Orange. De politie doet ook bij het Franse telecombedrijf onderzoek.

De datadieven hangt tot twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

'Storing' tijdens tap telefoongesprek Teeven-Van Rey... geloofwaardig?

Een opname van een telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven en VVD-partijgenoot Van Rey waarin mogelijk geheime besprekingen werden gedeeld is door een storing nooit gemaakt. Tevens is er geen melding in het proces-verbaal opgenomen over deze storing in de systemen, hoewel dat wel zou moeten. Zo luidt de uitleg van minister Opstelten.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en schending van het amtsgeheim bij het kiezen van een nieuwe burgemeester. Is het een geloofwaardig verhaal dat het cruciale gesprek door een storing niet is opgenomen?

Fifpro neemt transfersysteem op de korrel

De internationale spelersvakbond Fifpro stapt naar de rechter om een einde te maken aan het huidige transfersysteem in het voetbal. Spelers zouden veel eenvoudiger van club moeten kunnen wisselen, zo maakte Fifpro dinsdag bekend. Met soepeler transferregels zouden problemen als matchfixing en onbetaalde salarissen kunnen worden aangepakt.

Vooral de contracten die voetballers krijgen zijn de vakbond een doorn in het oog. Vanwege torenhoge boetes zouden ze te weinig vrijheid bieden om naar een andere club te verkassen. In andere beroepen zou zoiets ondenkbaar zijn. De boetedreiging wordt bovendien in stand gehouden doordat verbintenissen constant worden vernieuwd.

Volgens Fifpro-president Philippe Piat faalt het transfersysteem voor 99 procent van de spelers wereldwijd. Dat zonder het transfersysteem de competitieve balans zou verdwijnen - wat bonden, clubs en competities zouden claimen - is volgens hem niet waar. "Daarnaast verdwijnt 28 procent van de transfergelden in de zakken van spelersmakelaars", aldus Piat.

Duizenden voetballers ter wereld worden volgens Fifpro niet op tijd of helemaal niet betaald. Dat zorgt volgens de Europese Fifpro-president Bobby Barnes voor gevaarlijke situaties. "Onbetaalde spelers zijn kwetsbaar voor misdaadsyndicaten, die door middel van matchfixing het hele bestaan van een geloofwaardige voetbalcompetitie ondermijnen."

Akkoord over dekking pensioenplannen

De coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens geworden over de financiële dekking van de pensioenplannen. Dat maakte D66-leider Alexander Pechtold dinsdagmiddag bekend na afloop van een overleg op het ministerie van Financiën. Naar verwachting kan woensdag een definitief akkoord worden gesloten.

De pensioenspecialisten van de vijf fracties komen woensdagochtend bijeen om er een 'punt achter te zetten', zei Pechtold. "We hebben een hele belangrijke hobbel nu genomen", zei Arie Slob (ChristenUnie). "Morgen moet het definitief gaan gebeuren." Over de inhoud van de dekking wilden beide politici niets kwijt.

Het kabinet onderhandelde de afgelopen tijd met de oppositiepartijen over de aanpassing van de pensioenplannen, omdat de oorspronkelijke voorstellen strandden in de Eerste Kamer. Het kabinet is in de senaat afhankelijk van steun van de oppositie. Omdat aanpassing van de plannen geld kost, moesten de partijen het eerst daarover eens worden.

Dat het akkoord pas woensdag officieel wordt beklonken terwijl er al overeenstemming bestaat over de dekking, heeft ook te maken met het debat dinsdag in de Eerste Kamer over het woonakkoord. Dat akkoord werd eveneens gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen willen zekerheid dat het niet wordt getorpedeerd door PvdA-senator Adri Duivesteijn.

Blok voorziet spannend debat over woonakkoord

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) voorziet dinsdagmiddag en -avond een spannend debat in de Eerste Kamer over het woonakkoord. "Ik ga me ten volle inzetten voor een goede afloop", zei Blok kort voor aanvang.

Blok zei de afgelopen dagen 'uitgebreid' te hebben gesproken met PvdA-senator Adri Duivesteijn, die bezwaren heeft tegen de plannen en ze door de stemverhoudingen in de senaat in zijn eentje zou kunnen torpederen. "We hebben gekeken waar we elkaar kunnen naderen", zei Blok.

Blok wilde niet zeggen of hij Duivesteijn tegemoetkomt. Dat moet tijdens het debat blijken. "Alle partijen hebben hun wensen. Het is een kwestie van alle vragen beantwoorden, en dan kijken of er ruimte is om aan resterende wensen tegemoet te komen."

Duivesteijn heeft er vooral bezwaar tegen dat de opbrengst van de verhuurdersheffing, zo'n 1,7 miljard euro, naar de schatkist gaat. Hij vindt dat het geld ten goede moet komen aan de sector zelf.

Trailer: 22 Jump Street

De tv-serie 21 Jump Street kreeg in 2012 een succesvolle verfilming met Channing Tatum en Jonah Hill in de hoofdrollen. Succesvol genoeg voor een sequel, natuurlijk. Het vervolg heeft de creatieve titel 22 Jump Street gekregen en daarvan heeft Sony deze week een trailer uitgebracht.

De trailer legt niet alleen de titel eenvoudig uit, maar laat ook zien hoe het verhaal lijkt te proberen de situatie uit het eerste deel te herhalen, maar dan tussen de studenten, in plaats van scholieren. 

22 Jump Street wordt verwacht in juni 2014.

Minder koeien in Nederlandse weiden

Het aantal melkveebedrijven dat koeien in de wei laat grazen is gezakt van 81,2 procent in 2012 naar 80 procent dit jaar. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse rapportage van de ruim vijftig partijen die zich hebben aangesloten bij het Convenant Weidegang.

Bij 72,2 procent van de bedrijven lopen melkgevende koeien ten minste 120 dagen per jaar minstens zes uur buiten. De Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband tussen vakbond LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), ziet de daling als een waarschuwing voor bedrijven om extra maatregelen te nemen.

De ondertekenaars van het convenant zijn onder meer melkveehoudersorganisaties, zuivelondernemingen en supermarkten. Nederland telde vorig jaar ongeveer zeventienduizend melkveebedrijven.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie WSPA zetten Albert Heijn, C1000 en Jumbo zich niet genoeg in om koeien uit de stal te krijgen. De drie supermarktketens hebben het convenant ook getekend. Vier op de vijf zuivelproducten die de supermarkten aanbieden zijn volgens WSPA gemaakt van melk van koeien die nauwelijks buiten zijn geweest.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) liet vorige week nog weten dat boeren het aantal koeien dat ze hebben onbeperkt mogen uitbreiden zolang ze de mest maar kwijt kunnen. Haar voorganger Henk Bleker (CDA) wilde nog een maximum aantal koeien per bedrijf vaststellen.

De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een wetsvoorstel van Dijksma, waardoor per 1 januari een mestverwerkingsplicht van kracht wordt. De wet moet ervoor zorgen dat het mestoverschot op termijn verdwijnt.

'Iran klaar voor atoomakkoord'

Iran is klaar om een definitief akkoord met de grote mogendheden te sluiten over het Iraanse atoomprogramma. Dat zegt de topadviseur voor buitenlandse zaken van de hoogste Iraanse geestelijke ayatollah Ali Khamenei.

Ali Akbar Velayati vindt dat de 'omstandigheden gereed zijn' voor een dergelijke overeenkomst, meldt staatspersbureau IRNA. Hij is de belangrijkste raadsman van Khamenei, die in Iran het laatste woord heeft over nucleaire aangelegenheden.

Velayati is de hoogste Iraniër in rang die zijn vertrouwen uitspreekt in een vergelijk tussen zijn land en de zes wereldmachten. Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland sloten vorige maand een voorlopig akkoord. Vorige week staakte Iran het overleg uit woede over Amerikaanse strafmaatregelen tegen bedrijven die de aan Iran opgelegde sancties zouden ontwijken.

Beste spel voor iPhone komt uit Nederland

Het Nederlandse behendigheidsspelletje Ridiculous Fishing is door Apple verkozen tot beste game van het jaar voor de iPhone en iPod Touch. Het spel dankt de prijs aan zijn 'geweldige besturing, spannende uitdagingen en charmante graphics'. Ridiculous Fishing weet onder meer het strategiespel Plants vs Zombies 2 voor te blijven.

Ontwikkelaars Rami Ismail en Jan-Willem Nijman gingen dit najaar al met meerdere prijzen aan de haal. Zo won Ridiculous Fishing tijdens de Dutch Game Awards een prijs voor de beste game voor draagbare apparaten. Daarnaast won Vlambeer in juni de Apple Design Award.

Hoewel Ridiculous Fishing gezien wordt als beste game voor de iPhone, is het niet de meest gedownloade game. Het spel staat niet eens in de top tien. Bij de betaalde spellen staat de levenssimulatiegame Pou op een, gevolgd door het bouwavontuur Minecraft. Bij de gratis spelletjes is de puzzelgame Candy Crush Saga het meest gedownload.

Harting eist Sochi-bezoek Merkel

Het zit Robert Harting niet lekker dat de Duitse bondspresident Joachim Gauck afziet van een reis naar de Winterspelen in Sochi. De wereldkampioen discuswerpen, maandag opnieuw verkozen tot sportman van het jaar in Duitsland, eist nu dat bondskanselier Angela Merkel een bezoek brengt tijdens de Spelen aan de Russische stad aan de Zwarte Zee. "Dat is wel het minste dat ze kan doen voor onze atleten. Politici gebruiken de sport graag voor hun eigen belangen. Andersom kunnen zij ook wel eens iets voor ons betekenen", aldus Harting.

Merkel, dinsdag voor de derde keer gekozen tot bondskanselier, zou helemaal niet blij zijn geweest met het besluit van Gauck om weg te blijven. Zij was er volgens weekblad Der Spiegel niet in gekend. Gauck zou volgens datzelfde weekblad de Spelen in Sochi boycotten als statement tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland.

Harting eist Sochi-bezoek Merkel
Harting eist Sochi-bezoek Merkel (Foto: ANP)

Satudarah-lid vast voor gijzelen taxichauffeur

Een bestuurslid van Satudarah is maandag aangehouden voor het gijzelen van een taxichauffeur. De man zou enkele weken geleden een taxichauffeur met een mes hebben bedreigd. De chauffeur moest hem uit de stad Groningen naar een dorpje elders in de provincie rijden.

Het bestuurslid van de motorclub stapte volgens de taxichauffeur op de Grote Markt in Groningen in de taxi. Hij heeft vervolgens anderhalf uur door de provincie moeten rijden onder continue bedreiging, laat de politie dinsdag weten. In het dorpje, dat de politie niet bij naam noemt, stapte de man vervolgens uit.

Het incident heeft veel indruk gemaakt op de taxichauffeur. Hij was volgens de politie zeer emotioneel toen de recherche zijn aangifte opnam.

De politie verdenkt het Satudarah-lid ook van het vernielen van ruiten van een familielid. Dat gebeurde in oktober in Appingedam.

"Transfer Bale nekte Villas-Boas"

De recordtransfer van Gareth Bale was het begin van het einde voor Andre Villas-Boas als trainer van Tottenham Hotspur. Dat schrijft columnist Phil McNulty op de website van de BBC. Villas-Boas werd gisteren ontslagen na een 0-5 thuisnederlaag tegen Liverpool zondag.

Ondanks de honderd miljoen euro die de Londense club ontving voor Gareth Bale, zijn de spelers die van dat geld gehaald zijn nog niet overtuigend geweest. Roberto Soldado en Erik Lamela, die samen al zo'n zeventig miljoen euro kostten, zijn bij Tottenham vrijwel onzichtbaar. Ook Nacer Chadli, die overkwam van FC Twente, breekt nog geen potten voor de Londenaren.

Bale scoorde vorig seizoen maar liefst 26 keer voor Tottenham en boze tongen beweren nu dat de Welshman de tekortkomingen van Villas-Boas als trainer daarmee maskeerde. De Portugees werd drie maanden voor zijn aantreden bij de Spurs ook al ontslagen bij Chelsea.

Eerdere minnaar Onno Hoes meldt zich

Onno Hoes had naast een affaire met Ruud Schepers ook een verhouding met de 23-jarige Danny, meldt De Telegraaf dinsdag. De burgemeester van Maastricht zou Danny in 2011 hebben leren kennen via Grindr, een datingapp voor homo's.

De twee chatten enige tijd met elkaar voordat Danny A. de echte naam wist van Hoes, die is getrouwd met Albert Verlinde. Maar dat betekende weinig voor hem. "Onno had me al een paar keer verteld dat hij een open relatie had met zijn vriend. Dus wat was het verschil nu ik wist dat hij getrouwd was met die Albert?", schrijft Shownieuws op basis van roddelblad Privé

Volgens Danny leidde Hoes een dubbelleven en deelden de twee 'ontelbare keren' het bed. "We waren bevriend en hadden seks op de doordeweekse dagen. De weekenden waren voor Albert. We zijn echt losgegaan in dat jaar."

De relatie kwam ten einde toen Hoes contact kreeg met Ruud Schepers. De buitenechtelijke avontuurtjes van de Maastrichtse burgervader kwamen twee weken geleden aan het licht toen een foto opdook waarop Hoes Schepers zoent. "Ik ben Onno nog steeds dankbaar voor de twee mooie jaren die we samen hebben gehad", vertelt Danny aan Privé. "Maar de koek tussen ons was op, we gingen verder."

Hoes en Verlinde hebben in reactie op de zoenfoto laten weten hun huwelijk te willen redden. De Maastrichtse politiek steunde Hoes nadat hij had beloofd dat er niet nog meer 'lijken uit de kast' zouden komen. Woensdag vindt weer een overleg plaats tussen Hoes en de fractievoorzitters.

Volgens Hoes en Verlinde was de kus met Schepers eenmalig. Het 24-jarige model vertelde zelf echter in een interview met Show Laat dat hij ruim een jaar een affaire had met Hoes.

AZ zonder Wuytens tegen Heerenveen

AZ speelt morgen, in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen, zonder Jan Wuytens. De Belgische verdediger heeft een voetblessure.

Door de afwezigheid van Wutens zal Nick Viergever naar het centrum verkassen om de plek van Wuytens over te nemen. Ridgeciano Haps krijgt een kans als linksback.

Dick Advocaat kan tegen de Friezen wel weer beschikken over Maarten Martens en Nemanja Gudelj. Martens kampte met een kuitblessure, Gudelj was geschorst.

Wereldkampioene Worley mist Spelen

De Franse skiester Tessa Worley is tijdens de World Cup slalom in Courchevel zwaar ten val gekomen. Hierbij heeft zij haar kruisband gescheurd, waardoor deelname aan de Olympische Spelen in Sochi uitgesloten is.

Tijdens de eerste run verloor Worley haar evenwicht, waarna ze de andere kant op draaide en in de netten terechtkwam. Hierbij kwam ze op een ongelukkige manier in aanraking met de palen die de netten omhoog houden. Na de val werd ze vervoerd naar het ziekenhuis, hier heeft men geconstateerd dat er inderdaad sprake is van een gescheurde kruisband. "Ik maak me hele grote zorgen", aldus de Franse coach Anthony Séchaud al na het ongeval tegenover diverse Franse media. "De val zelf zag er niet heel ernstig uit, maar vooral de manier waarop ze met de netten in aanraking kwam is erg zorgwekkend."

Worley, specialiste op de reuzenslalom, werd op dat onderdeel in 2011 derde op het wereldkampioenschap. In februari van dit jaar pakte ze zelfs de wereldtitel. Verder was ze acht keer de beste in een wedstrijd om de World Cup en is de ze enige skiester die in de vorige vier seizoenen bij de beste vier zat in het klassement op de reuzenslalom.

Wouda niet naar Australië

Marcel Wouda vertrekt niet naar Australië om de functie te vervullen als technisch directeur van het open water zwemmen. De coach van onder andere Femke Heemskerk en Maud van der Meer is de afgelopen dagen in verband gebracht met deze vacante functie. 

Wouda heeft wel enkele dagen moeten nadenken over deze overstap, maar zegt loyaal te willen blijven aan zijn zwemmers. Bovendien zegt hij te genieten van zijn functie aan de badrand, terwijl hij als technisch directeur vooral achter een bureau zou moeten zitten. 

In Australië zou de 41-jarige Wouda weer onder Jacco Verhaeren komen te werken. Verhaeren vertrekt per 1 januari naar Australië om daar aan het werk te gaan als bondscoach van de nationale zwemploeg. Wouda vindt dat het gezond is om na 20 jaar samenwerking wat afstand van elkaar te nemen.

Oekraïense president spreekt met Poetin

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is dinsdag in gesprek gegaan met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Hij verklaarde de handelsbetrekkingen met Rusland aan te willen halen, ondanks de felle protesten in Oekraïne tegen een dergelijke stap.

Oekraïne heeft naar schatting ongeveer 7,2 miljard euro nodig aan leningen om de economie draaiende te houden en aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De afgelopen maanden heeft de Oekraïense regering beurtelings naar het Westen en naar Rusland gekeken op zoek naar de beste overeenkomst.

Rusland verzet zich tegen een deal met de Europese Unie en heeft Kiev juist aangemoedigd zich aan te sluiten bij een douane-unie met andere voormalige Sovjet-landen. In ruil daarvoor heeft Poetin Oekraïne onder andere leningen, investeringen en een korting op energie, in het bijzonder op aardgas, in het vooruitzicht gesteld.

Janoekovitsj zei voorafgaand aan de bespreking met Poetin te hopen op een overeenkomst voor de levering van gas. Hij meent dat hij en Poetin een overeenkomst tussen de twee staatsenergiebedrijven 'niet in de weg staan'.

Poetin beklaagde zich bij Janoekovitsj over de afnemende handel tussen de twee landen. "De tijd is gekomen om krachtige maatregelen te treffen, niet alleen om de handel terug te laten keren op het niveau van eerdere jaren, maar ook om voorwaarden te scheppen om stappen vooruit te kunnen zetten", aldus Poetin.

Als Janoekovitsj toch besluit om met de Russen in zee te gaan en het akkoord met de EU af te laten ketsen dan kan dat tot nog meer protesten onder de bevolking leiden. De afgelopen weken zijn de gelederen van de betogers gezwollen tot enkele honderdduizenden. Oppositieleiders hebben al gezegd de protesten uit te breiden als de zaak met Moskou beklonken wordt.

"Als Janoekovitsj het akkoord over de douane-unie tekent, dan betekent dat voor hem een enkeltje Moskou", aldus oppositieleider Arsenij Jatsenjoek.

Acht jaar en tbs voor moord op ex (17)

De 19-jarige Jacco R. moet acht jaar de cel in voor het doodsteken van zijn 17-jarige ex-vriendin. De rechtbank in Assen veroordeelde de man uit het Drentse Nietap dinsdag ook tot tbs met dwangverpleging. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

R. bracht Annemieke van Dijk op 2 juli met 27 messteken om het leven. Ze had een paar dagen eerder hun relatie uitgemaakt. De rechtbank acht bewezen dat R. het mes van huis meenam toen hij het meisje ging opzoeken. Ook het feit dat hij handschoenen had aangetrokken voordat hij de tiener neerstak, wijst volgens de rechtbank op een vooropgesteld plan.

De broer van het slachtoffer was in de woonkamer toen de steekpartij plaatsvond. Hij hoorde zijn zus gillen en trof R. aan en zijn zus in een plas bloed. Het meisje overleed door bloedverlies omdat R. haar in de aorta en halsslagader had gestoken.

R. verklaarde in de rechtbank Van Dijk niet met voorbedachten rade te hebben neergestoken. Hij kon zijn emoties niet de baas en trok naar eigen zeggen een mes uit een la. De moeder van het slachtoffer verklaarde echter het mes niet te kennen.

Deskundigen hebben vastgesteld dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard. De rechtbank legde hem tbs op om herhaling te voorkomen.

Bondgenoten Sarkozy opgepakt om corruptie

De voormalige Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant is opgepakt in verband met een onderzoek naar misbruik van belastinggeld. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs dinsdag gezegd. Guéant, die in de regering van Nicolas Sarkozy eerst diende als kabinetschef en later als minister, wordt ondervraagd, evenals de nationale politiechef Michel Gaudin.

Volgens berichten in de Franse media richt het onderzoek zich op enveloppen met tienduizend euro in contanten die in de periode 2002-2004 maandelijks bij Guéant werden bezorgd. In die periode was Sarkozy nog minister van binnenlandse zaken, Guéant was toen zijn rechterhand.

Sarkozy is vooralsnog niet direct betrokken bij de kwestie, maar het kan desalniettemin een probleem zijn als hij in 2017 opnieuw wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Sarkozy is eerder al wel onderwerp geweest van een onderzoek naar illegale financiering van zijn verkiezingscampagne en misbruik van belastinggeld.

Weer crisisoverleg over burgemeester Hoes

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht gaan woensdag opnieuw in gesprek met burgemeester Onno Hoes (VVD). En opnieuw gaat het gesprek over diens zoen met een 24-jarige Maastrichtenaar in een Maastrichtse lobby.

Dat zeggen verschillende fractievoorzitters in de gemeenteraad dinsdag. De vergadering is woensdagavond om 21.00 uur in het stadhuis.

Fractievoorzitter Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht zegt zich grote zorgen te maken over de positie van de burgemeester. "De rust moet weerkeren, het belang van de stad staat voorop", zei ze. "We moeten met elkaar praten over de positie van Hoes."

Schippers staat nieuwe bloedtest toe

Zwangere vrouwen kunnen binnenkort in Nederland een nieuwe bloedtest laten uitvoeren waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad.

De zogeheten NIPT-test wordt vanaf 1 april volgend jaar aangeboden bij acht universitaire medische centra als een vervolgscreening tijdens de zwangerschap. Vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op een baby met bijvoorbeeld Down, kunnen kiezen voor de NIPT als vervolgonderzoek, naast de nu al beschikbare vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Schippers staat nieuwe bloedtest toe
Schippers staat nieuwe bloedtest toe (Foto: ANP)

Foutje: coffeeshop Bulldog niet dicht

De bekende Amsterdamse coffeeshop The Bulldog hoeft de deuren toch niet te sluiten. De gemeente heeft een rekenfout gemaakt: de shop blijkt toch niet binnen de 250 meter-grens van het Barlaeusgymnasium te liggen. Dat meldt AT5.

Bij de aanvankelijke meting werd nog wel gesteld dat de coffeeshop aan het Leidseplein te dicht bij het gymnasium lag - dat zelf overigens nooit een punt van de nabijheid maakte. Nu is gebleken dat men de vorige keer de verkeerde deur van de school als referentiepunt heeft genomen.

De coffeeshop was eerder verteld dat de deuren per 1 januari 2016 moesten sluiten. Twee andere shops, Rookies Bar en Get Down To It, mogen net als The Bulldog naar aanleiding van de hermeting gewoon openblijven. Bulldogbaas Henk de Vries zegt tegen AT5 dat hij opgelucht is. "Maar echt blij ben ik niet. Heel veel collega's moeten nog steeds wel hun deuren sluiten. Ik ben wel heel erg blij voor mijn personeel, sommigen werken hier al jaren."

De nieuwe meting bood voor een groep van 28 andere etablissementen geen soelaas. De eerste lichting daarvan moet op 1 januari 2015 dicht. Alle shops die uiteindelijk moeten sluiten, mogen vanaf 1 januari aanstaande alleen nog op werkdagen na 18.00 uur en in het weekeinde open zijn.

The Bulldog, Leidseplein Amsterdam
The Bulldog, Leidseplein Amsterdam (foto: Nyenyec, licentie: BY-SA)

'Nog nooit zoveel bankroeten als in 2013'

Nederland stevent dit jaar af op een recordaantal faillissementen van meer dan 12.800, ruim 6 procent meer dan in 2012. In de tweede helft van het jaar was wel sprake van een gestage daling, blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl dinsdag.

Deze maand gaan er volgens voorlopige cijfers 781 bedrijven en instellingen bankroet. Dat is het laagste aantal sinds juli 2011.

De daling in de tweede helft van het jaar duidt volgens de organisatie mogelijk op een trendbreuk. "De kans dat het aantal faillissementen volgend jaar over de volle breedte weer extreem gaat groeien, is klein. In veel sectoren zoals in de bouw zijn de zwakste broeders inmiddels weggevallen", zegt faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt.

'Nog nooit zoveel bankroeten als in 2013'
'Nog nooit zoveel bankroeten als in 2013' (Foto: ANP)

Chilton vrijwel rond met Marussia

Autocoureur Max Chilton rijdt zo goed als zeker ook volgend jaar voor de renstal van Marussia in de Formule 1. Dat zei teambaas John Booth tegen Sky Sports. "We zijn heel dicht bij een akkoord met Max. Hij wil blijven en wij willen dat hij blijft, dus is het nu nog een kwestie van details afronden."

De 22-jarige Engelsman maakte afgelopen jaar zijn debuut in de koningsklasse. Hem viel de eervolle prestatie ten deel om als eerste debutant in alle grandprixraces de finish te halen, ook al was dat vaak op de laatste plaats. "Hij heeft het vooral in de tweede helft van het seizoen geweldig gedaan. Ik denk dat hij zich zeer op zijn gemak voelt in ons team", aldus Booth.

Marussia was al akkoord met een langer verblijf van de Fransman Jules Bianchi. Nu het tweede zitje ook gevuld lijkt, zijn er nog maar drie stoeltjes beschikbaar voor 2013. Sauber moet nogéén coureur contracteren, terwijl Caterham nog geen enkele coureur heeft vastgelegd. Giedo van der Garde is een serieuze kandidaat.

Chilton vrijwel rond met Marussia
Chilton vrijwel rond met Marussia (Foto: ANP)

Storing in telefoontap Rey-Teeven niet gemeld

De storing in het opnemen van een telefoongesprek tussen oud-VVD-senator Jos van Rey en zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is tegen de regels in niet gemeld en ook is niet gecontroleerd of er informatie of gesprekken verloren waren gegaan. Daarvan moet altijd een proces-verbaal worden opgesteld en ook dat is niet gebeurd.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Al eerder meldde de minister dat een cruciaal telefoongesprek op 20 september vorig jaar niet was getapt vanwege een storing op dat moment. De Tweede Kamer kwam daarop met tal van nieuwe vragen.

Storing in telefoontap Rey-Teeven niet gemeld
Storing in telefoontap Rey-Teeven niet gemeld (Foto: ANP)

Eerste Kamer wil uitstel megaprovincie

Het kabinet moet de plannen voor een fusie van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht opschorten. Dat heeft een meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag uitgesproken. De plannen zijn niet goed onderbouwd en steun onder de bevolking ontbreekt, vindt de senaat.

Het CDA had een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen 'het (wetgevings)proces inzake de vorming van een Noordvleugelprovincie op te schorten'. De motie kreeg dinsdag steun van de meeste partijen in de Eerste Kamer. Coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen, evenals D66. Deze drie partijen hebben in de Eerste Kamer echter geen meerderheid.

Noordvleugel is de voorlopige naam voor de fusieprovincie. De vorming ervan is al herhaaldelijk uitgesteld.

Mr. Bean als bisschop levert 487 'Zwarte Pieten' op

Rowan Atkinson als grappende bisschop is het tv-moment dat dit jaar de meeste kijkersklachten opleverde in Groot-Brittannië. Mediawaakhond Ofcom ontving 487 boze reacties op de sketch van de Mr. Bean-acteur in het kader van benefietuitzending Comic Relief, meldt de BBC dinsdag.

In het in maart op de BBC uitgezonden filmpje vergeleek Atkinson de boyband One Direction met Jezus' apostelen en zei hij dat bidden 'niet werkt'. In juli werd geoordeeld dat de sketch niet in strijd is met de tv-regels.

Big Brother was het tv-programma waar dit jaar het meest over werd geklaagd. Ofcom ontving 965 klachten wegens racistische opmerkingen, pesten en vechten. Het is het tweede jaar op rij dat de realityserie van Channel 5 bovenaan eindigt.

X Factor volgt met 734 klachten. Het grootste deel van de boze reacties waren naar aanleiding van het optreden dat Lady Gaga gaf in het programma van zender ITV. De Amerikaanse zangeres verscheen halfnaakt op het podium.

Ofcom ontving dit jaar in totaal 13.780 klachten.

3D-printer kan brandwondenpatiënten helpen

De Nederlandse Brandwonden Stichting kan een volgende stap zetten bij de hulp aan verminkte personen. Een geavanceerde 3D-printer moet ertoe bijdragen dat neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden. Dat gebeurt door met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te maken.

"Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug", zo zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos. De komst van een 3D-printer moet ervoor zorgen dat er een biologisch afbreekbare mal gemaakt wordt waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien. De geprinte mal wordt onder de huid aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel.

Arrestaties wegens corruptie in Turkije

De Turkse politie heeft dinsdag een aantal arrestaties verricht in verband met een grootschalig onderzoek naar corruptie binnen de overheid en de zakenwereld. In Istanbul en Ankara zijn meer dan twintig mensen aangehouden, melden Turkse media. De gouverneur van Istanbul heeft bevestigd dat de politie dinsdag een operatie heeft uitgevoerd, maar wilde verder niet in detail treden.

Volgens staatspersbureau Anadolu draait het onderzoek om omkoping bij overheidsaanbestedingen. Een vastgoedbedrijf in Istanbul bevestigde dat de directeur van het bedrijf is ondervraagd en dat de kantoren zijn doorzocht.

Onder de gearresteerden zijn de zoon en twee medewerkers van minister van economische zaken Zafer Caglayan, aldus persbureau Dogan. Daarnaast zou er een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd voor de zoon van minister van binnenlandse zaken Muammar Guler.

'Geen bewijs van bezoek Demmink aan Turkije'

Turkije zegt geen bewijs te hebben dat voormalig topambtenaar Joris Demmink het land in 1996 heeft bezocht, terwijl dit eerder wel het geval leek te zijn. Het Openbaar Ministerie ziet daarom geen reden om een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-secretaris-generaal van Justitie in te stellen. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van justitiële bronnen.

Advocaat-generaal Gerard Sta heeft dit maandag volgens de ingewijden gezegd tijdens een besloten zitting van het gerechtshof in Arnhem. Dat boog zich over een verzoek van advocaat Adèle van der Plas om Demmink te vervolgen voor het verkrachten van twee Turkse jongens in de jaren negentig. Demmink stelt dat hij sinds 1986 niet meer in Turkije is geweest.

Het OM had afgelopen zomer na een rechtshulpverzoek aan Turkije informatie gekregen over een document van de Turkse justitie waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk in Turkije was. De Turken lieten het OM onlangs echter weten dat die niet uit eigen onderzoek komt, maar van een aangifte die onder meer is gedaan door drugshandelaar Hüseyin Baybasin. Deze cliënt van Van der Plas is in Nederland tot levenslang veroordeeld.

Het OM besloot vorig jaar na een oriënterend onderzoek dat er onvoldoende bewijs is om Demmink te vervolgen. Het hof in Arnhem bepaalt binnen zes weken of er een strafrechtelijk onderzoek komt. Tegen de 66-jarige Demmink lopen overigens nog enkele andere juridische procedures.

Paus viert verjaardag met daklozen

Paus Franciscus viert zijn verjaardag dinsdag met vier daklozen. De daklozen waren door de kerkvader uitgenodigd voor zijn dagelijkse ochtendmis en het ontbijt. Franciscus is 77 jaar geworden.

De dag begon met een een mis in het hotel in Vaticaanstad waar de paus woont. In tegenstelling tot zijn voorgangers schuwt Franciscus het weelderige Apostolische Paleis. Na de mis werden de vier voorgesteld aan de paus en stond Franciscus ze een voor een te woord, waarna iedereen aan tafel ging voor het ontbijt.

Het zijn feestelijke dagen voor de paus. Zaterdag werd hij door een aantal kinderen getrakteerd op een verjaardagstaart. Van zijn favoriete Argentijnse voetbalclub, San Lorenzo, krijgt Franciscus een replica van hun kampioensbeker.

Gehackte gegevens steeds goedkoper

Criminele hackers vragen steeds minder geld vragen voor gestolen inloggegevens of persoonsgegevens. Dat meldt de BBC dinsdag op basis van onderzoek van beveiligingsbedrijf SecureWorks.

De inloggegevens van een bankrekening waar driehonderdduizend dollar op staat kosten nog maar driehonderd dollar. Voor dat bedrag was in 2011 'slechts' een bankrekening met zevenduizend dollar erop te koop. Een compleet dossier met persoonlijke gegevens kost nu 25 dollar, tegen zestig dollar twee jaar geleden. De oorzaak van de prijsdaling is het groeiende aanbod: er worden steeds meer servers en databases met gevoelige gegevens gehackt.

De ondergrondse hackersmarkt wordt zodoende overspoeld met gestolen data, stelt SecureWorks na het monitoren van online marktplaatsen waar criminelen in gestolen gegevens handelen. Ook neemt het aantal beschikbare hackers toe. Criminelen kunnen daardoor hackklussen goedkoper 'inkopen'.

Mede door de dalende prijzen neemt het aantal cybercrime-incidenten alsmaar toe, ook in Nederland. Zes op de tien mkb-ondernemers waren afgelopen jaar slachtoffer van een vorm van cybercrime, bleek onlangs uit een onderzoek door MKB-Nederland.

Dinsdagmiddag lanceerde MKB-Nederland samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een website tegen cybercrime voor ondernemers. Die kunnen hierop zien welke stappen ze moeten nemen als ze worden geconfronteerd met internetoplichting, laster en smaad, digitale inbraak en systeemproblemen zoals virussen.

Van Miltenburg reageert niet op kritiek

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) wil niet reageren op de aanhoudende kritiek op haar functioneren. Dat bleek dinsdagmiddag kort voordat de Tweede Kamer voor het eerst na het weekeinde weer bijeenkwam.

"Ik begrijp dat u vragen heeft, maar ik voer dit soort gesprekken niet via de media", zei Van Miltenburg tegen journalisten in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Zaterdag meldde de Volkskrant zonder namen te noemen dat acht fractievoorzitters ontevreden zijn over het functioneren van Van Miltenburg.

Riis houdt Kroon langer bij Tinkoff-Saxo

Karsten Kroon rijdt ook komend wielerseizoen voor Tinkoff-Saxo. De 37-jarige Drent heeft net als Nicki Sørensen, een andere routinier, zijn contract met een jaar verlengd. Kroon begint aan zijn zevende seizoen bij de Deense wielerformatie.

"Er zijn nog veel goede renners zonder contract, dus ik voel me vereerd om nog een jaar te kunnen blijven bij een van de beste teams", aldus Kroon. Ook ploegleider Bjarne Riis ziet nog duidelijke meerwaarde voor Kroon. "Hij is een sleutelfiguur voor ons in het voorjaar , kan hij zijn vaardigheden en ervaring gebruiken om zijn teamgenoten te begeleiden."

Kroon begon in 1997 zijn carrière bij Rabobank en boekte in 2002 een etappezege in de Tour de France, de grootste overwinning uit zijn loopbaan. In 2006 belandde bij Team CSC, de voorloper van het huidige Tinkoff-Saxo. Na een uitstapje van twee jaar bij BMC kwam Kroon begin vorig jaar weer terug in Deense dienst.

Gesink gaat voor klassement in Tour de France

Wielrenner Robert Gesink gaat volgend jaar voor een goed klassement in de Tour de France. Dat zegt de Achterhoeker dinsdag tegen Cyclingnews. Vorig jaar reed Gesink nog in dienst van Bauke Mollema en Laurens ten Dam. Als voorbereiding op de Tour gaat Gesink van start in de Ronde van Californië en laat hij de Giro schieten.

Als alles volgens plan gaat, wordt Gesink naast Mollema medekopman van Belkin tijdens de komende Tour. "Ik weet dat ik, net als Bauke, de top tien kan halen." In dienst rijden zoals afgelopen jaar past niet meer in de ambities, zei Gesink. "Ik ben pas 27 jaar en ik denk dat er meer mogelijkheden voor mij liggen in de toekomst. Als je puur kijkt naar de resultaten, heb ik dingen gedaan die geen enkele Nederlander in de laatste dertig jaar voor elkaar gekregen heeft."

Gesink voorziet geen moeilijkheden tussen hem en Mollema, die afgelopen zomer zesde werd in la Grande Boucle. "We zijn twee verschillende renners. Ik zeg vaak meteen wat ik denk, terwijl Bauke wat terughoudender is. Maar er is onderling veel respect. We zijn allebei professional en eerlijk en we hebben een sterk team achter ons staan."

"Het is goed dat we allebei kopman worden", vervolgt de wielrenner. "In de Tour komt het vaak aan op geluk, dus het is waarschijnlijk beter om met zijn tweeën voor een goed klassement te gaan. Je weet immers nooit wat er in de eerste week gebeurt. Het is de grootste race binnen de wielersport, dus ik hoop dat ik weer met de favorieten mee kan doen."

Skiester Schild wint en evenaart record

Skiester Marlies Schild heeft in Courchevel voor het eerst in bijna twee jaar een slalom gewonnen in de World Cup. In het Franse skioord troefde ze haar zus Bernadette Schild en de Zweedse Frida Hansdotter af.

Na de eerste run ging de leiding nog verrassend naar Bernadette Schild uit Oostenrijk. Zij was iets sneller dan Hansdotter en Marlies Schild. Mikaela Shiffrin, leidster in de World Cup slalom, viel tegen en moest op plek zeven bijna een seconde toegeven. In de tweede manche lukte het de Amerikaanse Shiffrin niet om zich te verbeteren, ze werd uiteindelijk twaalfde.

Van de drie besten mocht Marlies Schild als eerste naar beneden. Haar run was fenomenaal en zij wist dan ook met een groot verschil de leiding te pakken. Nadat Hansdotter zich stukbeet op de tijd van Schild was het de beurt aan de jongste van de twee zusjes, Bernadette. Haar run viel tegen - ze noteerde slechts de 21e tijd - maar het was nog genoeg om de derde plek vast te houden en zo haar tweede podiumplaats te pakken.

Voor Marlies was het een bijzonder moment. Met haar 34e slalomzege in de World Cup evenaarde ze het record van de legendarische Zwitserse Vreni Schneider. De door blessures geplaagde Schild heeft bijna twee jaar moeten wachten op het evenaren van dit record en was dan ook zichtbaar geëmotioneerd toen haar jongere zus niet aan haar tijd kwam en de zege binnen was.

Agent mierenneuker noemen geen aanrader

Een agent voor mierenneuker uitmaken mag inderdaad niet altijd. Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad in een geval dat het niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen en dat dit per geval moet worden bekeken. In een andere zaak oordeelt de Hoge Raad nu dat terecht een boete van 250 euro is opgelegd.

In de uitspraak van vorig jaar oordeelde de hoogste rechter dat de man die dit een agent had toegebeten dit niet als belediging had bedoeld. De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties in de Tweede Kamer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde dat het uitschelden van een agent voor mierenneuker niet past bij een 'wellevende manier van met elkaar omgaan'.

De zaak waarin dinsdag uitspraak is gedaan draaide rond een twintiger die met zijn scooter op de rollenbank werd gezet. De uitkomst van die controle was waarschijnlijk niet naar zijn tevredenheid, want hij maakte de agenten die hem controleerden drie keer uit voor mierenneuker. Omdat er meer jongeren op de controleplaats stonden voelden de agenten zich in hun goede naam en eer aangetast en hielden ze de man aan voor belediging van een ambtenaar in functie.

Belastingdruk rijke landen omhoog

Rijke landen haalden vorig jaar meer inkomsten uit belastingen dan tijdens het dieptepunt van de crisis in 2008 en 2009. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Wel is sinds 2010 sprake van een stijging. De toename is in veel landen het gevolg van belastingverhogingen, aldus de onderzoekers.

De belastinginkomsten werden afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp). Gemiddeld bedroegen de opbrengsten in 2012 34,6 procent van het bbp. In 2011 was dit 34,1 procent, in 2010 33,8 procent. Voor de crisis lag dit percentage gemiddeld rond de 35 procent.

Bij 21 van de 30 OESO-landen stegen de inkomsten. In Hongarije, Italië, Griekenland en Nieuw-Zeeland was de groei het grootst. Israël, Portugal en het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met dalingen. Voor Nederland zijn geen cijfers over 2012 bekendgemaakt.

Oud-international Vermeer (91) overleden

Oud-voetballer Arie Vermeer is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt RTV Rijnmond dinsdag. Vermeer kwam veertien seizoenen voor Excelsior uit en speelde in 1946 één interland voor het Nederlands elftal. In Huddersfield nam Oranje het op 27 november 1946 op tegen Engeland.

Vermeer ging destijds de geschiedenis in als de laatste aanvallende spil van Oranje. Vermeer beëindigde zijn carrière in 1956 en werd slager. Volgens Rijnmond overleed Vermeer na een kort ziekbed.

Murray maakt volgende week rentree in Abu Dhabi

Tennisser Andy Murray maakt volgende week na drie maanden zijn rentree in wedstrijdverband. De 26-jarige Brit doet mee aan het demonstratietoernooi Abu Dhabi, zo bevestigden organisatoren dinsdag. Murray ging eind september onder het mes vanwege rugklachten en miste daardoor de ATP World Tour Finals.

De mondiale nummer vier speelt tegen Jo-Wilfried Tsonga. Ook Rafael Nadal en Novak Djokovic zijn in Abu Dhabi van de partij.Murray wil zich in het oliestaatje meten met zijn concurrenten. "Terugkomen van een blessure is nooit gemakkelijk. De line-up is dit jaar heel sterk, maar het is precies de test die ik nodig om te zien hoe mijn spel ervoor staat."

De BBC verkoos Murray zondag tot sportpersoonlijkheid van het jaar. In juli schreef hij als eerste Brit in 77 jaar Wimbledon op zijn naam.

Anouk maakt afgelaste show meer dan goed

Anouk gaf maandagavond het eerste concert van haar twee Symphonica in Rosso-inhaalconcerten. Het publiek had nog een show van haar tegoed, maar omdat het Arnhemse Gelredome niet beschikbaar was werden twee optredens ingepland in Amsterdam. De Ziggo Dome was maandag het decor van het 'goedmakertje'. Anouk deed dat, gesteund door een fantastische begeleiding, met verve.

Waar in voorgaande edities van Symphonica in Rosso groots werd uitgepakt, opende Anouk net als in oktober in Arnhem klein. Het eerste halfuur was vooral weggelegd voor nummers van haar sfeervolle maar donkere laatste album Sad Singalong Songs. Het huisorkest van de Symphonica-serie, Guido's Orchestra, maakte direct indruk. Zeker toen Songfestivalhit Birds langskwam, hing er haast een sprookjesachtige sfeer waarin het publiek voor het eerst opveerde.

De meerwaarde van het orkest bleek later ook bij intieme versies van Modern World, One Word, For Bitter or Worse, Michel en Lost. Bij de laatste twee nummers werd het publiek zowaar volledig stil, terwijl er gedurende het concert juist meer een kroegsfeertje hing. De menigte kwam dan ook echt pas los bij de 'ruigere' hits als Down & Dirty, Girl, Killer Bee en afsluiter Nobody's Wife.

Het bijna zeventienduizendkoppige publiek liet Anouk overigens net zo snel weer vallen toen ze midden in het concert plotseling naar de wc moest. Zelfs de band en het orkest wisten niet goed hoe ze moesten reageren toen de Haagse rustig vijf minuten wegbleef.

Tijdens de show was Anouk meermalen opvallend openhartig over haar privéleven. Ook al begint ze naar eigen zeggen wat af te takelen, ze is nog steeds 'wild'. Zo vertelde de zangeres dat ze niets te klagen heeft wat betreft sekspartners. "Dat is het voordeel van een celebrity", aldus Anouk.

Niet alleen Anouk straalde op het podium. Ook haar achtergrondkoor kreeg, net als in Arnhem, alle ruimte op het podium. Vooral Shirma Rouse, in de afgelopen weken bekend door haar deelname aan The Voice of Holland, kreeg de handen op elkaar. Anouk vraagt zich dan ook af hoe het kan dat haar 'protegé' inmiddels uit de show ligt. Even grapte ze dat zij eigenlijk coach had moeten worden, maar volgens Anouk betaalde RTL niet genoeg.

Aan het slot kreeg Anouk ook hulp van vriendin Trijntje Oosterhuis. Het gezamenlijke duet Nothing At All maakte indruk, waarna Oosterhuis het door Anouk geschreven Knocked Out ten gehore bracht.

Het einde volgde daarna verrassend snel. Anouk bleef bescheiden en ook zonder heftige gitaarsolo's, lichtshows of andere poespas wist ze te imponeren door alleen haar stem te laten spreken.

UCI wil schorsing voor Tiernan-Locke

De UCI heeft in het biologisch paspoort van Jonathan Tiernan-Locke een overtreding van de dopingregels geconstateerd. Dat meldt de internationale wielerunie dinsdag. De unie heeft de Engelse wielerbond gevraagd disciplinaire stappen te ondernemen tegen de wielrenner.

In september werd Tiernan-Locke op het matje geroepen bij de UCI om opheldering te geven over verdachte bloedwaarden in zijn bloedpaspoort van een jaar eerder. Hij werd uit het Britse WK-team gezet vanwege het onderzoek. Volgens de UCI toonde een analyse van Tiernan-Lockes biologisch paspoort 'gebruik van verboden stoffen en/of methoden'.

De 28-jarige wielrenner was bezig aan zijn eerste seizoen bij Team Sky. Het is voor het eerst dat de Britse wielerploeg, die een streng antidopingbeleid voert, onderwerp is van dopingperikelen.

De wielerunie heeft de Engelse en internationale antidopingorganisaties, UKAD en WADA, geïnformeerd over de zaak.

Rusland wil vertaling van spandoeken Sochi

Supporters die bij de Olympische Winterspelen in Sochi met een spandoek hun favoriete sporter een hart onder de riem willen steken, moeten een officiële Russische vertaling van de tekst bij zich hebben. Dat blijkt uit een regeling die de Russische regering maandag aankondigde. NOC*NSF zegt niet op de hoogte te zijn van de regeling.

Spandoeken met teksten in andere talen dan het Russisch mogen alleen mee naar binnen met een vertaling van de tekst. Die vertaling moet officieel zijn goedgekeurd door een notaris of de lokale organisatie van het evenement en moet worden getoond bij de ingang van het stadion.

Supportersmateriaal mag verder niet politiek, extremistisch, provocatief of commercieel van aard zijn. Ook beledigingen, schuttingtaal of ongepaste afbeeldingen zijn niet toegestaan, net als nazisymbolen of andere extremistische symboliek.

De maandag afgekondigde regeling gaat 20 januari in, ruim twee weken voor het begin van de Winterspelen. De regeling geldt voor alle sportevenementen die in Rusland worden georganiseerd. Wie zich er niet aan houdt, mag niet naar binnen of kan van de tribune worden geplukt.

NOC*NSF is niet op de hoogte van de plannen van de Russen, maar de sportkoepel is niet van plan maatregelen te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat supporters zelf een officiële vertaling moeten regelen.

NIPT baas in eigen buik

Hoera! Zwanger! Het lijkt een en al geluk als men de berichten van zwangere stellen hoort. Zwanger worden doe je immers zo: piemel erin, piemel eruit, een vette pens krijgen en hoppa, het kind wordt er zo uitgepoept. Er zijn succesverhalen genoeg. De mindere kanten worden nauwelijks gehoord: een verloren kind heeft te weinig bewijsmateriaal van het kortdurende bestaan. De zwaar gehandicapten komen weinig tot nooit buiten. Dus als een ouder een beetje meer zekerheid kan hebben in de fase dat de baby nog een foetus is, dan is hun dat van harte gegund.

Rutte wederom mediapoliticus van het jaar

Premier Mark Rutte (VVD) is voor het derde jaar op rij mediapoliticus van het jaar. Hij was van alle politici het meest te zien in dagbladen en op televisie, meldt de Nederlandse Nieuwsmonitor dinsdag. Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar hoe vaak iemand wordt genoemd, maar worden ook de kijk- en oplagecijfers van de programma's en kranten meegewogen.

Als premier wordt Rutte al veel genoemd, stelt de Nieuwsmonitor. Door de moeizame relatie tussen het kabinet en de oppositie neemt dit nog verder toe. Door de minderheidspositie van de twee coalitiepartijen in de Eerste Kamer zijn er regelmatig conflicten tussen Rutte, de oppositie en de Eerste Kamer. Ook door zijn rol bij de troonswisseling kwam hij veel in het nieuws.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) staat op de tweede plaats. Dat zou komen door de aanhoudende financiële crisis. Omdat hij ook voorzitter van de Eurogroep is komt hij ook met Europese economische gebeurtenissen in het nieuws.

PvdA-leider Diederik Samsom staat op de derde plek. Henk Krol, die opstapte als leider van 50-Plus omdat bekend werd dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremie betaalde voor de werknemers, staat op 23. Vorig jaar stond hij niet in de lijst.

SP-leider Emile Roemer daalde van de vierde naar de 24e plaats. Vorig jaar kreeg hij nog veel aandacht in aanloop naar de verkiezingen.

Angela Merkel voor derde keer bondskanselier

Angela Merkel is dinsdag voor de derde keer tot bondskanselier van Duitsland gekozen. Als leider van een 'grote coalitie' van haar christendemocratische CDU/CSU en sociaaldemocratische SPD kreeg zij in de Bondsdag 462 stemmen voor en 150 tegen, bij negen onthoudingen.

CDU/CSU en SPD bezetten samen 504 van de 631 zetels in de Bondsdag. De twee blokken zijn van oudsher rivalen. De formatieperiode na de verkiezingen op 22 september was een van de langste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Merkel is al sinds 2005 bondskanselier. Het is de derde grote coalitie in de Bondsrepubliek en de tweede die Merkel leidt.

De nieuwe regering van Merkel zal een iets linksere koers varen dan de vorige. Zo wil de regering een landelijk minimumloon invoeren. De benadering van de Europese schuldencrisis blijft echter grotendeels ongewijzigd.

Angela Merkel (Foto: Novum)
Angela Merkel (Foto: Novum)

ZZ Top naar Nederland voor concert

ZZ Top geeft op 24 juni een concert in Amsterdam. Kaarten voor het optreden van de Amerikaanse rockband in de Heineken Music Hall gaan vrijdagmiddag in de verkoop, heeft concertorganisator Mojo dinsdag bekendgemaakt.

De heren van ZZ Top zetten al ruim veertig jaar concertzalen op zijn kop met hun karakteristieke lange baarden, zonnebrillen en regenjassen. De band, bekend van hits als Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man, verkocht de HMH al twee keer eerder uit.

'Snowden wil Brazilië helpen in ruil voor asiel'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is bereid Brazilië te helpen bij zijn onderzoek naar Amerikaanse spionage, in ruil voor asiel. Dat meldt de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo dinsdag, die een brief van Snowden in handen heeft. Snowden schrijft in de brief onder de indruk te zijn van de felle kritiek van de Braziliaanse regering op de Amerikaanse spionagepraktijken.

Op basis van informatie van Snowden zijn de afgelopen maanden diverse onthullingen gedaan over spionage in Brazilië door de Amerikaanse NSA. Onder meer president Dilma Rousseff en staatsoliebedrijf Petrobras zijn afgeluisterd. Snowden schrijft in de brief dat hij de Braziliaanse regering alleen bij haar onderzoek kan helpen als hem permanent asiel wordt geboden.

"Ik heb aangegeven bereid te zijn te helpen, als het gepast en legaal is. Helaas doet de Amerikaanse regering haar best om mij hierin te beperken", schrijft Snowden. "Totdat een land mij permanent politiek asiel biedt, zal de Amerikaanse regering het mij lastig blijven maken me uit te spreken."

Nijmeegse scooterzaak moet over

De Nijmeegse scooterzaak moet over worden gedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het gerechtshof in Arnhem heeft de vrijspraak van de verdachten vorig jaar onvoldoende gemotiveerd. De twee reden in 2010 een voetganger dood toen ze op de vlucht waren voor de politie. Ze werden vrijgesproken omdat niet te achterhalen was die de scooter bestuurde.

Het hof had de vraag moeten beantwoorden of een overhaaste en onverantwoorde vlucht onderdeel was van het plan een hotel te overvallen. In dat geval heeft de bijrijder de mogelijke gevolgen geaccepteerd en kan hij worden veroordeeld. Advocaat-generaal Geert Knigge had al geadviseerd dat de zaak over moet worden gedaan.

De twee verdachten waren in januari 2010 met een scooter op weg om een hotel te overvallen. In de buurt van het hotel kwamen ze de politie tegen en scheurden ze weg. In hun vluchtpoging schepten ze de voetganger die later overleed.

AZ gaat in gesprek met Advocaat

Na een uitstekende start is de klad erin geraakt bij het AZ van Dick Advocaat. Toch wil Earnest Stewart een poging doen om de samenwerking met de ervaren trainer te verlengen.

De technisch directeur van de Alkmaarders nam bij de start van het seizoen afscheid van Gertjan Verbeek, en droeg diens takenpakket over aan Advocaat. De 66-jarige Hagenaar moest als tussenpaus het seizoen afmaken, terwijl AZ zocht naar een lange termijnoplossing.

Als het aan AZ Stewart ligt is Advocaat zelf de lange termijnoplossing. Volgens De Telegraaf wil de voormalig Amerikaans international in februari duidelijkheid hebben over de nieuwe trainer, en zal hij Advocaat peilen naar diens beschikbaarheid en wensen.

Stewart is naar verluidt zeer tevreden over het werk van de voormalig bondscoach, ook al loopt het al enige weken stroef bij AZ. Enkele speelronden geleden gingen de Noord-Hollanders nog aan kop in de Eredivisie. Inmiddels bezet AZ de zevende plaats op de ranglijst.

Sinds het vertrek van Verbeek zijn de resultaten in de competitie niet beter geworden. Onder de naar 1. FC Nürnberg vertrokken trainer haalde AZ dertien punten uit negen duels. Onder Advocaat waren dat elf punten uit acht duels.

Volgens Advocaat zeggen die cijfers niets. "Je mag mij ook helemaal niet vergelijken met Gertjan", stelt hij in gesprek met de ochtendkrant. "Ik heb namelijk iets meer prijzen gewonnen…"

Gebaseerd op het spelersmateriaal dat hij tot zijn beschikking heeft verwacht Advocaat het seizoen tussen de zesde en negende plaats te besluiten. "Met een vijfde plek mag je van een prima jaargang spreken. Wij hebben goede en mindere fases gehad, en dat was onder Gertjan ook al het geval. Deze ploeg moet constanter en sterker worden."

Adriaanse: "Ajax moet thuis het verschil maken"

Ajax zal in de Europa League moeten afrekenen met Red Bull Salzburg. Co Adriaanse gelooft in de kansen van de Amsterdammers. Volgens de ervaren oefenmeester heeft de Nederlandse landskampioen de beste papieren om de volgende ronde te halen.

"Over twee wedstrijden moet dit kunnen", stelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ajax zal vooral thuis het verschil moeten maken met 2-0 of 3-0." Adriaanse heeft bij zowel Ajax als Salzburg een verleden. Bij beide clubs hield hij het slechts één seizoen vol, ondanks het feit dat hij bij zowel Ajax als Salzburg de ranglijst aanvoerde.

Ook anno nu staat Salzburg bovenaan in de Oostenrijkse competitie. De voorsprong op nummer twee SV Grödig bedraagt elf punten. Ajax moet de ploeg dan ook niet onderschatten, waarschuwt Adriaanse.

"De club heeft het beleid drastisch gewijzigd. Toen ik er nog trainer was, kon ik ervaring aantrekken met bijvoorbeeld Robin Nelisse en Barry Opdam", blikt hij terug. "Er spelen nu nog twee jongens van mijn tijd in het elftal, Christoph Leitgeb en Andreas Ulmer, meteen ook de routiniers. Verder is het een jonge selectie met veel Oostenrijkse jongens, aangevuld met een paar talentvolle Afrikanen."

Adriaanse is niet de enige Nederlander die op de loonlijst stond bij Salzburg. Dat geldt ook voor Eddy Achterberg, die er de functies van assistent-trainer en scout bekleedde. Ook Achterberg gelooft in de kansen van Ajax.

"Het Oostenrijkse voetbal wordt niet zo hoog aangeschreven, hoor", laat hij weten in de ochtendkrant. "Als Ajax speelt in de vorm zoals laatst tegen Barcelona dan maakt het een heel goede kans."

Nissan breekt met Braziliaanse club wegens rellen

Autoproducent Nissan stopt met de sponsoring van de Braziliaanse voetbalclub Vasco da Gama. Aanleiding is massaal supportersgeweld in de wedstrijd tegen Atletico Paranaense van vorige week zondag. Nissan stelt dat 'de onaanvaardbare daden van geweld niet in overeenstemming zijn met de normen en waarden die het bedrijf wereldwijd uitdraagt'.

Honderden Vasco da Gama-fans vochten tijdens de wedstrijd op de tribune met Atletico Paranaense-supporters. Vier mensen raakten gewond. Vasco da Gama, viervoudig kampioen en de club waar Romario zijn carrière begon, verloor de wedstrijd met 5-1 en degradeerde naar het tweede Braziliaanse niveau.

Vasco da Gama en Nissan partijen kwamen in juli nog een sponsorcontract voor vier jaar overeen.

'Roda wil Faber weglokken bij PSV'

Sinds het ontslag van Ruud Brood is Roda JC op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De Limburgers hebben naar verluidt hun zinnen gezet op Ernest Faber. De voormalige verdediger is momenteel samen met Phillip Cocu verantwoordelijk voor de hoofdmacht van PSV.

Eerder stond hij al op eigen benen bij FC Eindhoven en was hij onder Bert van Marwijk assistent bij Oranje. Roda klopte anderhalf jaar geleden al eens aan bij Faber, maar kreeg toen nul op het rekest. Of de club uit Kerkrade deze keer een betere kans maakt om de enkelvoudig international in te lijven valt nog te bezien.

Volgens De Telegraaf ziet Roda Faber als een lange termijnoplossing. Het bestuur van de huidige nummer veertien van de Eredivisie ziet geen heil in een tussenpaus. "Onze voorkeur gaat uit naar het vastleggen van een trainer voor een langere periode en niet naar het aanstellen van een tussenpaus", zo liet Marcel van den Bunder weten.

De algemeen directeur van Roda wil de interesse in Faber bevestigen noch ontkennen. Ook technisch manager Leon Vlemmings wil volgens het ochtendblad niet ingaan op de vermeende belangstelling voor de assistent-trainer van PSV.

Wel liet Vlemmings doorschemeren dat er haast geboden is bij het vinden van een nieuwe trainer. "Als we op 5 januari op trainingskamp gaan, staat er een trainer voor de groep." Voorlopig nemen assistenten Regilio Vrede en Rick Plum de honneurs waar. Zondagmiddag staan zij voor hun eerste opgave. Roda krijgt dan bezoek van landskampioen Ajax.

Renault komt naar Project CARS

Vandaag maakten Slightly Mad Studios en Renault gezamenlijk bekend dat enkele Renault auto's beschikbaar zullen zijn in de nieuwe racing simulator van de studio, Project CARS. Er komen zes Renaults naar Project CARS, waaronder de nieuwe Mégane RS.

De volgende Renaults zullen beschikbaar zijn in Project CARS, dat in de herfst van 2014 uit moet komen voor Windows, SteamOS, PlayStation 4, Xbox One en Wii U:

  • 2014 Mégane RS
  • 2013 Clio IV RS Cup
  • 2013 Alpine A450
  • 1999 Laguna BTCC
  • 2009 Mégane Trophy II
  • 1978 Alpine A442B

Neuroloog Jansen 'schaamt zich diep'

In de strafzaak tegen oud-neuroloog Ernst Jansen heeft de verdachte dinsdag 'in diepe schaamte' het laatste woord gevoerd. "Trouw aan de behoefte van patiënten moet centraal staan. Ik heb dat vertrouwen duidelijk beschaamd." Tegelijkertijd hield Jansen vol dat hij te goeder trouw handelde en dat hem weinig te verwijten valt.

Ruim een halfuur voerde Jansen op de elfde zittingsdag van het proces, de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis het woord. Hij klonk hier en daar licht geëmotioneerd bij het voorlezen van zijn verklaring en vertelde dat de behandeling van zijn zaak hem de afgelopen weken bijzonder zwaar was gevallen.

Jansen presenteerde zich als arts die er alles aan deed om zijn patiënten te helpen. "Een arts moet het leven van patiënten verlichten, niet alleen van negen tot vijf en niet alleen als het de arts uitkomt. Volgens deze strenge taakopvatting heb ik altijd gewerkt." De neurologie was volgens Jansen zijn leven.

Volgens Jansen staat niet vast dat hij vaker misdiagnoses stelde dan andere artsen. In de neurologie kan volgens hem in vijf tot tien procent van de gevallen een gestelde diagnose niet worden bevestigd. Of de slachtoffers die zich gemeld hebben binnen deze marge vallen is volgens hem niet te zeggen.

In de medische wereld zou sprake zijn van onvermogen of schaamte om toe te geven dat de geneeskunde in essentie feilbaar is. "Geen arts is immuun voor dergelijke beoordelingsfouten."

Dat hij de mist in ging, wijt Jansen aan de gevolgen van een auto-ongeluk in 1990, en zijn jaren later ingezette medicijnverslaving. Collega's hadden niets in de gaten, en er was helaas geen klokkenluider die aan de bel trok. Zo'n klokkenluider had volgens hem veel ellende kunnen voorkomen. Zijn misdiagnoses als alzheimer, MS en parkinson waren echter niet bewust. "Ik besef dat er voor de slachtoffers een vreselijke periode in hun leven tot stand is gekomen."

Jansen leed naar eigen zeggen sterk onder de media-aandacht. "Sinds 2006 is het verhaal van de zwalkende neuroloog voortdurend in de pers geweest." Er zijn Wikipedia-pagina's over hem, en over hem en zijn omgeving is van alles te vinden, vaak ongestaafd. Hij was 'zielsblij' dat de persoonlijke crisis voorbij is. "Maar deze status van misdadiger, crimineel en onmens van de laatste jaren is voor mij zwaarder te dragen."

Het laatste woord van Jansen was het enige punt dat dinsdag aan het woord in de rechtbank in Almelo. De eis van het Openbaar Ministerie - zes jaar cel - en het pleidooi van de verdediging - vrijspraak - waren de afgelopen weken al aan de orde.

Het OM denkt dat het medisch onzorgvuldig handelen van de zwaar verslaafde Jansen geschaard kan worden onder opzet. Hij zou zijn patiënten hebben gebruikt als 'proefkonijnen'. Jansens advocaat vindt onder meer dat het OM te lang heeft getalmd voordat vervolging werd ingesteld en wijst op de mogelijkheid van een hersenbeschadiging.

Voordat de rechtbank op 11 februari uitspraak doet volgt vrijdag eerst een andere uitspraak. Het medisch tuchtcollege in Zwolle doet dan uitspraak in de tuchtzaak die vijf oud-patiënten van Jansen aanspanden. Ze hebben het tuchtcollege verzocht ervoor te zorgen dat de 68-jarige Jansen zich nooit meer als arts kan inschrijven.

50-plusser-mannen afhankelijker van relatie

Mannen van 50 jaar en ouder hechten meer waarde aan hun relatie en zijn banger dat die ophoudt dan vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Dat concludeert het tijdschrift Zin uit een onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Terwijl bij jonge stellen vrouwen vaak onzeker zijn over hun relatie, blijken in latere levensfases juist de mannen zich meer zorgen te maken over de liefde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 612 mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar met een minstens vijftien jaar durende relatie.

Het onderhouden van het sociale netwerk is volgens hoogleraar interpersoonlijke relaties Catrin Finkenauer een belangrijke verklaring voor de onzekerheid die oudere mannen ontwikkelen. "Je sociale netwerk wordt in de loop van je leven kleiner. Het lijkt erop dat oudere mannen vooral hun partner nog hebben om persoonlijke gesprekken mee te voeren", zegt zij. "Ze worden dus afhankelijker van hun vrouw voor hun sociale netwerk en morele steun. Terwijl vrouwen ook praten met hun moeder, zus en beste vriendinnen."

Mannen zijn volgens het onderzoek dan ook emotioneel afhankelijker van vrouwen dan andersom. "Misschien hangt dit ook samen met het feit dat veel mannen van 50 jaar en ouder met pensioen gaan. Dat is een behoorlijke verandering waarvan de man, die vaak de kostwinner is, best onzeker kan worden", zegt Finkenauer.

Koopkracht volgend jaar omhoog

De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt mede door de maatregelen uit het begrotingsakkoord volgend jaar toe met een procent. In september, voor het akkoord, werd nog een koopkrachtdaling van een half procent verwacht. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB).

De mediane koopkracht neemt volgend jaar toe door de verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf. Die maatregel kwam het kabinet in oktober overeen met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert daarnaast door de verlaging van de premies voor de basiszorgverzekering volgend jaar en door de lagere pensioenpremies voor ambtenaren.

Het CPB is verder gunstiger gestemd over de economie dit jaar. Waar eerst een krimp van 1,25 procent was voorzien, is dat nu een procent. De decemberraming verschilt verder weinig van de raming van het CPB voor Prinsjesdag in september. Voor volgend jaar wordt een economische plus van een half procent verwacht. De groei wordt gedreven door een hogere export en door investeringen. De bestedingen van consumenten nemen volgend jaar nog verder af, ondanks de hogere koopkracht. Dat komt door de daling van de inkomens dit jaar, en de afgelopen jaren gezakte vermogens van huishoudens.

Het herstel op de Nederlandse arbeidsmarkt laat nog op zicht wachten. De werkloosheid blijft verder stijgen en komt volgens het CPB gemiddeld uit op 7,5 procent. Het aantal banen neemt daarnaast ook af, maar wel in een lager tempo dan dit jaar. In de marktsector wordt een daling van de werkgelegenheid verwacht van een half procent, bij de overheid anderhalf procent.

De inflatie komt volgend jaar op anderhalf procent. Dat is flink lager dan dit jaar, maar dat komt doordat de btw-verhoging van oktober vorig jaar niet langer meetelt.

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,3 procent, terwijl dat aan het einde van deze maand waarschijnlijk 3,1 procent bedraagt. Het tekort wordt gedempt door onder meer de zes miljard bezuinigingen die in het begrotingsakkoord zijn afgesproken.

Doema stemt voor amnestiewet

Het Russische parlement heeft dinsdag unaniem ingestemd met een amnestiewet die tot de vrijlating van leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot kan leiden. Het ging om een eerste stemming. Er volgen er nog twee.

De wet zou minderjarigen, gehandicapten, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen amnestie bieden. De twee leden van Pussy Riot die een straf uitzitten, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten, hebben allebei jonge kinderen.

Een aantal leden van de Doema wil het wetsvoorstel nog aanpassen. Daardoor kan de amnestie ook gelden voor de actievoerders van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, die in Rusland zijn aangeklaagd. De actievoerders werden gearresteerd tijdens een protestactie tegen olieboringen in de Noordelijke IJszee en moeten terechtstaan voor hooliganisme.

Master kost gemiddeld 148.000 euro

Ondanks een sneller gemiddeld studietempo zijn de totale kosten van een universitair masterdiploma in veertien jaar tijd ruim anderhalf keer zo hoog geworden. Voordat iemand zijn masterdiploma heeft gehaald, zijn overheden, bedrijven, huishoudens en onderwijsinstellingen gemiddeld 148.000 euro kwijt, blijkt dinsdag uit cijfers over vorig jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het geld wordt besteed aan onder meer lesgeld, collegegeld, salaris en begeleidingskosten van leerbedrijven. Het betreft hier niet alleen de kosten tijdens de universitaire studie. Ook de kosten van de basisschool en de middelbare school zijn meegenomen. In een eerste uitleg zegt een woordvoerder van het CBS dat de stijging waarschijnlijk door de inflatie en hogere loonkosten komt. "Die vormen toch de hoofdmoot van de kosten."

In 1998 lagen de totale kosten nog op een kleine 96.000 euro. Dat is gestaag opgelopen tot 152.000 euro in 2010. Sindsdien schommelt het rond de 148.000 euro.

Als iemand nergens in zijn studie vertraging oploopt, iets wat in de praktijk weinig gebeurt, liggen de totale kosten van een masterdiploma dertienduizend euro lager. Het kostenverschil ontstaat vooral tijdens de wetenschappelijke studie zelf. Tijdens de basisschool en de middelbare school is er nog weinig verschil tussen degenen die hun masterdiploma later zonder vertraging halen en degenen die hem met vertraging halen.

Vorig jaar kostte een studie zonder vertraging in totaal 135.000 euro. In 1998 was dat nog een kleine 85.000 euro. Dat de kosten toenemen is opmerkelijk omdat het studietempo wel omhoog is gegaan. In 2002 rondde nog maar een op de zes studenten een bacheloropleiding binnen de drie jaar die daarvoor staan af. In 2009 was dat al een kwart.

Doodsoorzaak Ruben en Julian niet te achterhalen

Het is niet meer te achterhalen hoe de broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn omgebracht. Uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland heeft geen duidelijkheid opgeleverd, meldt justitie dinsdag.

Sectie en onderzoek naar giftige stoffen hebben niks opgeleverd. Dat zou mede komen door de staat waarin de jongens werden aangetroffen. Het blijkt ook onduidelijk waar de jongens zijn omgebracht. De nabestaanden zijn hier maandag over geïnformeerd.

De 9-jarige Ruben en zijn 7-jarige broertje Julian werden in mei door hun vader om het leven gebracht. Hun lichamen werden gevonden in een afwateringsbuis, in de buurt van het Utrechtse Cothen. Naar de lichamen van de jongens werd twee weken gezocht. De 38-jarige vader werd eerder al dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd.

Half miljoen kinderen groeien op bij één ouder

Van de 3,5 miljoen kinderen in Nederland woont een half miljoen bij een van de ouders, meestal bij de moeder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Het aantal kinderen dat bij één ouder opgroeit, neemt al jaren toe. Tien jaar geleden lag het aantal twee procentpunt lager.

In de steden wonen de meeste kinderen die opgroeien in eenoudergezinnen. In Amsterdam gaat het om 27 procent van de kinderen en in Rotterdam om 28 procent. In Heerlen en Capelle aan den IJssel leeft 24 procent van de kinderen bij een van de ouders.

Het laagste gemiddelde is te vinden in Staphorst en Urk, waar minder dan vier procent van de kinderen in een eenoudergezin opgroeit. Daar ligt het totaal aantal minderjarige jongeren ook hoger dan gemiddeld, door een hoog geboortecijfer en het feit dat veel jongvolwassenen verhuizen voor studie of werk.

Zwaardere straffen rond jaarwisseling

Voor overtredingen tijdens de komende jaarwisseling legt justitie ook deze keer verhoogde strafeisen neer. Daarbij krijgen feestverstoorders zo snel mogelijk een boete of taakstraf opgelegd, meldt justitie dinsdag.

De strafeis valt net als vorig jaar 75 procent hoger uit dan gebruikelijk. Als sprake is van geweld tegen hulpdiensten, wordt de strafeis met nog eens tweehonderd procent verhoogd. In zulke zaken wordt in beginsel een gevangenisstraf geëist. Ook kan voor de eerstvolgende jaarwisseling huisarrest worden opgelegd.

Ook voor overtredingen met zwaar vuurwerk kan een celstraf worden geëist. Als hoger beroep wordt ingesteld worden deze zaken met voorrang behandeld.

Sinds de vorige jaarwisseling worden opgelegde taakstraffen niet direct op 1 januari, maar op 2 januari uitgevoerd. De delinquenten bleken op de eerste dag van het nieuwe jaar vaak nog te dronken om een taakstraf uit te voeren.

Van Rijsselberghe: "Zeilwater Rio smerig"

Plankzeiler Dorian van Rijsselberghe baalt van de kwaliteit van het wedstrijdwater dat over ruim drie jaar tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gebruikt zal gaan worden. De kampioen van Londen 2012 omschrijft het als één grote afvalput.

"Het is momenteel echt supersmerig. Als je erin springt, kom je eruit met olie op je lijf. Je moet heel goed douchen als je thuiskomt. Het ligt er vol met plastic, met dode huisdieren, meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg. De zee daarentegen is mooi en helder blauw water. Maar helaas worden waarschijnlijk drie van de vijf olympische banen in de baai aangelegd. Daar word ik niet vrolijk van."

Van Rijsselberghe heeft het naar eigen zeggen al met een aantal collega's aangekaart, maar vooralsnog wordt het in Brazilië uit angst voor de vele kritiek stilgehouden. De Texelaar baalt van alle rommel in de water. "Ik word er zelfs bijna een beetje verdrietig van. Het is verder zo'n mooie plek om te zeilen. Een heel veranderlijke wind en een circulerende stroming maken het zeer uitdagend. Maar die troep moet eruit. Anders kan ik er moeilijk een goed gevoel bij krijgen."

Heel veel huiselijk geweld in 2012

De politie heeft vorig jaar ruim 95 duizend incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. In 44,8 procent van de gevallen was de agressie gericht op de partner en in 22 procent op de ex-partner. Dat blijkt dinsdag uit een politierapport over huiselijk geweld.

Bij een kwart van de incidenten was alcohol in het spel. Een derde van alle moorden en doodslagen in Nederland vindt plaats binnen de huiselijke kring.

Vijftien procent van de slachtoffers in 2012 waren minderjarig. Dat komt neer op ongeveer 3675 kinderen. Jongeren maken zich ook weleens schuldig aan geweld tegen hun ouders, dat komt voor in tien procent van de gevallen. Bij seksueel huiselijk geweld is een kwart van de slachtoffers minderjarig.

De politie heeft meer dan veertienduizend huisverboden opgelegd sinds dat wettelijk mogelijk werd in 2009. Dat komt neer op 56 huisverboden per week.

Meer auto's verkocht

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in november voor de derde maand op rij gestegen. Dat meldde de brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA dinsdag. De verkoop steeg op jaarbasis met 1,2 procent naar ruim 938.000 nieuw verkochte auto's.

In oktober nam de verkoop nog met 4,7 procent toe. Over de eerste elf maanden van 2013 daalden de verkopen juist en werden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 2,7 procent minder auto's verkocht.

Nederland zag de verkoop van nieuwe personenauto's in november met maar liefst 34,3 procent groeien en presteerde het best binnen de Europese Unie. Over de eerste elf maanden daalden de verkopen in Nederland echter met 21,7 procent.

Auto's (Foto: Novum)
Meer auto's verkocht (Foto: Novum)

Nirvana inderdaad naar Rock-'n-Roll Hall of Fame

Nirvana wordt volgend jaar inderdaad opgenomen in de Rock-'n-Roll Hall of Fame. De rockband werd in oktober al voorgedragen voor een plek op de erelijst. Ook onder anderen Kiss en Peter Gabriel maken vanaf 10 april deel uit van de Hall of Fame.

The Rock Hall maakte dinsdag bekend dat ook Cat Stevens, Linda Ronstadt en Hall and Oates opgenomen worden. Artiesten kunnen 25 jaar na hun debuut in aanmerking komen voor een plek in de Rock-'n-Roll Hall of Fame. Nirvana was dit jaar voor het eerst genomineerd, de debuutplaat Bleach verscheen in 1989. Het is volgend jaar bovendien twintig jaar geleden dat Kurt Cobain op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Ook Gabriel, Ronstadt en Hall and Oates werden dit jaar voor het eerst voorgedragen voor de Hall of Fame. Kiss en Stevens waren al eens eerder in de running, maar kregen toen geen plek toegewezen. Dit jaar grijpt onder anderen N.W.A., de rapgroep waarvan onder meer Dr. Dre en Ice Cube deel uitmaakten, naast opname in de Hall of Fame. Ruim zevenhonderd mensen uit de muziekindustrie bepaalden dit jaar welke artiesten in de Rock-'n-Roll Hall of Fame komen.

Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il

In Noord-Korea wordt dinsdag de dood herdacht van Kim Jong Il, die precies twee jaar geleden overleed. Op verschillende plaatsen wordt niet alleen stilgestaan bij de oude leider, maar zweren mensen ook trouw aan zijn zoon en opvolger, Kim Jong Un. Grote afwezige is Jang Song Thaek, de ooit zo machtige oom van Kim die vorige week werd terechtgesteld.

Jang werd geëxecuteerd omdat hij zou hebben geprobeerd de regering omver te werpen. Ook betichtte het regime hem onder meer van drugsgebruik, gokken, rokkenjagen en corruptie. De executie deed de vraag rijzen of Kims macht wel zo absoluut is als hij zijn volk en de wereld wil doen geloven. Alle aantijgingen werden breed uitgemeten in de staatsmedia en van Jangs arrestatie, die werd opgepakt ten overstaan van een zaal vol partijfunctionarissen, werden beelden verspreid. Hiermee heeft het regime het gewenste imago van het land - stabiel en verenigd onder een geliefde leider - flink beschadigd.

De herdenkingen dinsdag moeten dit beeld de wereld uit helpen. Kim woonde een dienst bij in een stadion, die werd bijgewoond door duizenden partijfunctionarissen en militairen. Ook elders in het land werd stilgestaan bij de dood van de oude leider, onder meer met kransleggingen in de hoofdstad Pyongyang.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de executie van Jang 'zeer dramatisch en verrassend'. Hij riep de andere landen in de regio geen 'overhaaste stappen' te nemen. Ban, die vroeger minister van buitenlandse zaken van Zuid-Korea was, zei te hopen dat door de executie de spanningen in het gebied niet verder oplopen.

Joling voelt zich gechanteerd door Verlinde

Gerard Joling is niet blij met Albert Verlinde. RTL Boulevard besteedde maandag aandacht aan de concerten van De Toppers, maar Joling mocht naar eigen zeggen alleen komen als hij zijn excuses aan zou bieden. "Ik moet sorry zeggen omdat ik er niet van gediend ben dat Albert over mij onwaarheden op de buis slingert? Dat is chantage", vertelt Joling dinsdag in De Telegraaf.

Verlinde en Joling hebben ruzie over een opmerking die de showbizzdeskundige maakte. "Het begon allemaal toen Albert meldde dat ik een mislukte facelift had gehad. Ik zou bont en blauw zien en ik zou er bewust voor hebben gekozen buiten beeld te blijven. Ik was ontdaan", legt Joling uit. De zanger stuurde een sms'je waarin hij ontkende aan zijn gezicht te hebben laten gesleuteld. Dat werd voorgelezen op tv. "En de kous was af. Dacht ik."

Een dag later vertelde Verlinde opnieuw het verhaal over Jolings mislukte facelift. "Dus ik pak mijn telefoon en tik naar Winston Gerschtanowitz een sms'je dat ik hem een slappe zak vind, omdat hij er ook bij staat te kijken en te lachen." Dat berichtje kon Verlinde niet waarderen. "Natuurlijk was dat van mij ook niet netjes", geeft Joling toe. "Maar Albert had zijn punt de dag ervoor toch al gemaakt? Kortom: ik ben niet heel vriendelijk geweest. En dat kwam gisteren als een boemerang terug."

Jeroen van der Boom en René Froger verschenen maandag zonder Joling in RTL Boulevard. In de show vertelden de twee dat hun Toppers-collega ziek was. Dat is volgens Joling niet waar. "We mochten met zijn drieën komen, maar alleen als ik van tevoren mijn verontschuldigingen zou aanbieden voor de dingen die ik heb gezegd. Zijn ze nou helemaal gek geworden daar?"

Joling noemt het 'diep triest' dat Van der Boom en Froger het slachtoffer zijn geworden van zijn ruzie met Verlinde. "De waarheid is nooit goed genoeg voor hem", vertelt Joling, die geregeld in de showbizzprogramma's van SBS6 te zien is. "Ik ben klaar met Albert."

Wielrenner Mol niet langer prof

Wielrenner Wouter Mol heeft zijn profloopbaan noodgedwongen beëindigd, zo heeft hij aan RTV Noord-Holland laten weten. De 31-jarige coureur moest na het verdwijnen van Vacansoleil-DCM op zoek naar een nieuw team, maar slaagde hier niet in.

Mol sprak met enkele continentale ploegen, maar kreeg er geen onderdak. "Ik stop niet met fietsen, maar ben geen prof meer. Ik ga bij de amateurs wedstrijden rijden voor mijn plezier. Als steeds langer het nieuws uitblijft dat je ergens aan de slag kunt, dan weet je op een bepaald moment dat het over is met je profcarrière." De Nederlander behaalde zijn grootste profsucces in 2010 toen hij het eindklassement in de Ronde van Qatar op zijn naam schreef.

Gattuso verdacht van matchfixing

Gennaro Gattuso wordt verdacht van matchfixing. Naar de oud-speler van AC Milan is een onderzoek ingesteld, bevestigt de Italiaanse justitie. Ook Cristian Brocchi (oud-Lazio) heeft een onderzoek aan zijn broek hangen. De twee zouden deel hebben uitgemaakt van een groep die aan het einde van seizoen 2010-2011 wedstrijden gefixt zou hebben.

In totaal zijn vier arrestaties verricht. Salvatore Spadaro, Francesco Bazzani, Cosimo Rinci en Fabio Quadri zouden namens de groep de voetballers hebben geprobeerd om te kopen. Sinds medio 2011 zijn in een grootschalig onderzoek naar matchfixing meer dan vijftig mensen gearresteerd, onder wie de oud-internationals Cristiano Doni en Giuseppe Signori.

Gattuso kwam 73 keer uit voor de Italiaanse nationale ploeg en speelde een groot deel van zijn carrière voor AC Milan. De verdedigende middenvelder beëindigde vorig jaar zijn loopbaan bij FC Sion en werd vervolgens trainer van de Zwitserse club. Afgelopen zomer stapte Gattuso over naar Palermo, maar dat avontuur bleek geen lang leven beschoren.

Parzyzsek van De Graafschap naar Benfica

Piotr Parzyszek verruilt De Graafschap voor Benfica aan het einde van dit seizoen. De spits zal in Lissabon een contract tot 2018 tekenen. Parzyszek is momenteel topscorer in de Jupiler League met zestien doelpunten uit 21 wedstrijden. Ook Aston Villa was geïnteresseerd in de Poolse spits.

Eerder deze maand meldde Benfica zich officieel bij De Graafschap. Al snel werd duidelijk dat Parzyszek positief stond tegenover een transfer. De 20-jarige spits is in Doetinchem bezig aan zijn tweede seizoen.

"Dit is een geweldige transfer, voor zowel Piotr als voor De Graafschap", aldus technisch manager Roland Vroomans van De Graafschap in gesprek met Voetbal International. "We zijn ook verheugd dat hij het lopende seizoen gewoon bij ons afmaakt, waardoor we na de winterstop nog veel plezier aan hem kunnen beleven."

Dinsdag reist Parzyszek af naar Lissabon. Hij zal daar met de clubleiding spreken, medische testen ondergaan en na een rondleiding kan hij een contract tekenen tot 2018. Zijn contract bij De Graafschap loopt af in 2016. De transfersom die Benfica aan de club uit de Jupiler League betaalt is niet bekend.

DayZ beschikbaar op Steam Early Access

Sinds gisteravond is het mogelijk om DayZ aan te schaffen en de alphaversie van de game te spelen middels Steam Early Access. De ontwikkelaar van de game raadt echter wel aan om het spel nog niet te kopen tenzij ze graag meewerken om de vele bugs op te lossen.

Volgens de bedenker van DayZ, Dean Hall, is de alpha versie nog een 'barebones'-versie met slechts de noodzakelijke functionaliteit, en waarschuwt spelers daar dan ook voor. Mocht je je hier niet door laten afschrikken, wees er dan maar snel bij: naar alle waarschijnlijkheid wordt de verkoop op een bepaald punt gestopt omdat het bedrijf niet te veel testers wil.

Het is nog niet bekend wanneer de game af moet zijn en 'officiëel' uitkomt.

[PDC WK] Kim te sterk voor broer Ronny Huybrechts

Op dag vier van het wereldkampioenschap darts van de PDC was de partij van de avond de strijd tussen de gebroeders Huybrechts. Kim was uiteindelijk te sterk voor zijn oudere broer Ronny. Ricky Evans en Devon Petersen zorgden voor de verrassingen van de avond. 

Ronnie Baxter (19) v Ricky Evans*

Ricky Evans heeft een mooi debuut gemaakt op het PDC WK. Hij won met 0-3 van Ronny Baxter. Evans pakte direct de eerste set met 0-3. Baxter werd wakker en brak terug in de tweede leg van de tweede set. Doordrukken deed hij niet en met 1-3 ging de tweede set naar Evans. 

Op 2-2 in de derde set moest Baxter 131 uitgooien om in de wedstrijd te blijven. Dat deed hij niet en daardoor kon Rapid de wedstrijd winnen. 

Devon Petersen* v Mohammed Latif Sapup (v)

Dit kwalificatieduel ging tussen de qualifiers uit Zuid-Afrika en Maleisië. Devon Petersen was met 4-1 te sterk voor Mohammed Latif Sapup en mag aantreden tegen Steve Beaton. 

Kim Huybrechts (12)* v Ronny Huybrechts

De Belgische broederstrijd in de eerste ronde van het WK darts is na een prachtige comeback gewonnen door Kim Huybrechts. Hij klopte broer Ronny met 3-1. Ronny pakte de eerste set (1-3) en was ook hard op weg om de tweede naar zich toe te trekken. De oudere broer miste echter vier setpijlen en met finishes van 90 en 73 zorgde Kim alsnog voor de 1-1 (3-2).

Het verzet van Ronny gebroken. Kim denderde door en pakte de zege met 3-1. De 28-jarige Kim Huybrechts is de nummer twaalf van de wereld. De twintig jaar oudere Ronny staat 56e op de wereldranglijst. 

Steve Beaton (22) v Devon Petersen*

De grootste verrassing van de avond kwam van de Zuid-Afrikaanse qualifier Devon Petersen. Er leek niets aan de hand voor Beaton, hij won de eerste set met 3-1. In de tweede set stond het 1-2 voor Petersen en gooide Beaton 106 om een beslissende leg te forceren. Na veel gepruts op de dubbels van beide spelers pakte Petersen de set met 2-3.

Petersen trok de lijn door pakte sets drie en vier met 1-3 en 2-3. Beaton had een iets hoge gemiddelde, maar Petersen was scherper op de dubbels. 

Mervyn King (14)* v Darin Young

Mervyn King gunde Darin Young slechts één leg. In de zesde leg van de wedstrijd mocht Young voor het eerst aanleggen voor een dubbel. In leg negen won Young zijn enige leg. De setstanden waren 3-0, 3-0 en 3-1 in het voordeel van King. 

Australië herovert The Ashes

Het Australische cricketteam heeft dinsdag The Ashes heroverd op Engeland. In Perth won het gastland ook de derde testwedstrijd en kwam op een niet meer in te halen 3-0 voorsprong.

De nationale cricketteams van Engeland en Australië strijden al sinds 1882 om de beroemde urn. Engeland won de vorige drie confrontaties, maar was in deze testserie kansloos. De Australiërs wonnen het eerste duel in Brisbane met 381 runs, het tweede in Adelaide met 218 runs en sloten af in Perth met een zege met 150 runs.

Sparta haalt Beenhakker als commissaris binnen

Leo Beenhakker gaat aan de slag bij Sparta. De 71-jarige Rotterdammer is toegevoegd aan de raad van commissarissen, meldt het AD dinsdag. Beenhakker krijgt de portefeuille technische zaken, die sinds twee maanden vacant was na het vertrek van Cor Pot. Beenhakker was voor het laatst werkzaam bij de voetbalbond van Trinidad en Tobago.

"'Helpen, dat is het sleutelwoord", zegt Beenhakker. "'Ik kijk misschien net even anders tegen bepaalde zaken aan en hopelijk kan dat Sparta verder helpen." Beenhakker kan direct waardevol zijn, want Sparta staat er niet rooskleurig voor. De club slaagt er al jaren niet in de vurig gewenste terugkeer naar de Eredivisie te bewerkstelligen. Begin deze maand werd coach Adrie Bogers op straat gezet.

Beenhakker was in Nederland voor het laatst werkzaam bij Sparta's grote broer Feyenoord. Bij de stadionclub stapte hij begin 2011 op als technisch directeur na een vertrouwensbreuk met de directie. Beenhakker was in het verleden ook trainer van Feyenoord. Hij diende ook onder meer Real Madrid en was bondscoach van het Nederlands elftal, Polen en Trinidad en Tobago.

Sportgala 2013, alle genomineerden onder de loep

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. De afgelopen dagen verschenen er hier op FOK!sport zes specials over de genomineerden van dit jaar.

In de specials passeren alle genomineerde de revue en blikken we terug op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag verscheen de laatst special, daarin vind je de genomineerden voor Sportman van het Jaar. Alle specials kun je terug vinden op deze pagina.

Obama: Snowden moet terugkomen en terechtstaan

Van amnestie voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kan geen sprake zijn. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney gezegd. Hij reageert daarmee op de uitspraak van de man die binnen de NSA belast is met de kwestie-Snowden, die zondag zei dat het de moeite waard was om te praten over een amnestieregeling voor de klokkenluider.

Richard Ledgett leidt de werkgroep bij de NSA die moet vaststellen wat de gevolgen zijn van Snowdens handelen. Hij zei in het tv-programma 60 Minutes dat amnestie bespreekbaar zou zijn, als hij garanties zou krijgen dat de data die Snowden heeft meegenomen weer worden versleuteld. Volgens Carney sprak Ledgett echter op persoonlijke titel. President Barack Obama vindt nog steeds dat Snowden moet worden berecht voor het lekken van vertrouwelijke informatie.

Perquisite maakt filmmuziek Hartenstraat

Perquisite neemt de muziek van de film Hartenstraat voor zijn rekening. De 31-jarige Nederlandse componist en producer is daar al volop mee bezig, zo is maandag bekendgemaakt. Het resultaat is vanaf 13 maart te horen, de verschijningsdatum van de romantische komedie.

Perquisite is vooral bekend van zijn samenwerking met Pete Philly. De producer en de rapper wonnen onder meer een Zilveren Harp voordat ze in 2009 besloten zich toe te leggen op hun solocarrières.

Hartenstraat is het speelfilmregiedebuut van actrice Sanne Vogel. Onder anderen Marwan Kenzari, Bracha van Doesburgh, Susan Visser en Georgina Verbaan zijn te zien in de komedie die zich afspeelt in de Negen Straatjes van Amsterdam.

Disney jat gekochte kerstfilms terug

In zijn eeuwige wijsheid heeft Disney gebruikgemaakt van Amazons mogelijkheid voor uitgevers om hun content te blokkeren, ook nádat deze is aangeschaft. Om het aantal kijkers van hun eigen Disney tv-kanalen een boost te geven zijn alle Disney kerstfilms en video's op Amazon geblokkeerd tot na de feestdagen. Het regent dan ook klachten van mensen die hun filmcollectie niet langer kunnen benaderen.

Niet alleen zijn de video's momenteel niet beschikbaar via Amazon's online videodienst, ook mensen die de films reeds hebben aangeschaft en in hun online videotheek hebben staan kunnen de aangeschafte films niet langer bekijken. Dat meldt Torrentfreak.

Onder de geblokkeerde video's bevinden zich onder meer 'The Muppet Christmas Carol' en 'Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas'.

Met deze zet toont Disney eens te meer aan dat consumenten nooit enig recht verwerven over aangeschaft videomateriaal. Deze trend is ingezet toen de term 'Copyright' werd omgezet in 'Intellecueel Eigendom', waarmee maar al te duidelijk wordt gemaakt wie het eigendom van auteursrechtelijk beschermd materiaal te allen tijde behoudt.

Of deze zet van Disney een slimme is valt nog te bezien. Het aanbod via usenet en the Pirate Bay is aanzienlijk en op materiaal dat uit dergelijke bronnen wordt gedownload zitten geen beperkingen. Downloaden van films en muziek is in Nederland ook nog eens volledig legaal.

Siliconen borstprotheses wél schadelijk

Siliconen borstprotheses zijn schadelijk. Dat stelt het VU medisch centrum dinsdag na onderzoek onder 80 vrouwen. Veel van die vrouwen kregen klachten als borstpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratie- en woordvindingsstoornissen.

De implantaten zijn al langer omstreden. Over de klachten die ontstaan verschillen de meningen al langer. Sommige deskundigen zeggen dat ze niets te maken hebben met siliconen borstprotheses, anderen wel.

Volgens het VUmc heeft het verwijderen van de implantaten in 69 procent van de gevallen tot verbetering van de klachten geleid.

VUmc: siliconen borstprotheses wél schadelijk
VUmc: siliconen borstprotheses wél schadelijk (Foto: ANP)

'Banken te laks met mensenrechtenschendingen'

Banken en verzekeraars zijn niet streng genoeg voor de delfstofwinnende bedrijven waarin ze investeren. De financiële instellingen doen niet altijd genoeg om mensenrechtenschendingen door dit soort bedrijven te voorkomen of te beëindigen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijkebankwijzer en de Eerlijkeverzekeringswijzer.

Banken en verzekeraars als ABN AMRO, ING, Achmea en Aegon investeren miljarden in mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten als Shell en Trafigura. De manier waarop banken en verzekeraars met mensenrechtenschendingen omgaan verschilt enorm, blijkt uit het onderzoek.

Voor bankinvesteringen, verzekeringsbeleggingen en vermogensbeheer zijn aparte scores berekend. ABN AMRO en ING scoren voor hun bankinvesteringen een voldoende. Rabobank krijgt echter het cijfer 3.

De vermogensbeheerders van ABN en ING scoren ook een dikke onvoldoende (respectievelijk 1 en 3). De overige vermogensbeheerders, waaronder APG, Aegon en Achmea, krijgen wel een voldoende. ASN en Triodos krijgen zelfs een 10, omdat zij bedrijven uitsluiten die betrokken blijken te zijn bij mensenrechtenschendingen.

De verzekeraar van SNS Reaal komt door het inzetten van onder meer screening uit op een 10. De verzekeraars van ING en APG blijven daar met het cijfer 3 ver bij achter. Achmea, Aegon, ASR scoren een 7 en nemen dus in 'ruim voldoende mate' hun verantwoordelijkheid.

Allianz, Delta Lloyd, Generali en Legal & General wilden niet meewerken aan het onderzoek en krijgen daardoor het cijfer 1.

De financiële instellingen die in delfstofwinnende bedrijven investeren proberen volgens de onderzoekers vrijwel allemaal hun invloed op de bedrijven te gebruiken door een 'kritische dialoog' aan te gaan. Er ligt echter te weinig nadruk op het beoogde resultaat: het voorkomen en beëindigen van mensenrechtenschendingen.

Driekwart van de financiële instellingen beperkt zich tot het stimuleren van mijnbouw-, olie- en gasbedrijven om een goed mensenrechtenbeleid in te voeren. "Herstel en genoegdoening voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen krijgen veel te weinig aandacht." Nog geen kwart van de instellingen beëindigt de investeringen als met het bedrijf geen afspraken zijn te maken of als het bedrijf zich niet aan de afspraken houdt.

De Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Voor het onderzoek zijn tien delfstofwinnende bedrijven geselecteerd die de afgelopen jaren betrokken waren bij ernstige schendingen van de mensenrechten van lokale gemeenschappen.

'Volleybalster uit zelfverdediging gedood'

Volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn uit zelfverdediging gedood. Dat beweerde een van de verdachten, de Roemeen Constantin S., maandag voor de rechter, schrijft De Gelderlander dinsdag.

De Roemeen stelde dat de twee andere verdachten hem hebben verteld dat ze Visser en Severein doodden met een wapen dat de Nederlanders zelf hadden meegenomen. Hij kon volgens de krant niet zeggen om wat voor wapen het gaat. Wel stelde hij dat de andere verdachten uit zelfverdediging handelden.

Spaanse media schreven maandag over de zitting dat S. beweerde niets met de moord te maken te hebben. Hij stelde dat hij in een andere ruimte een potje tafeltennis speelde en whisky dronk toen hij lawaai hoorde. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, zouden de Nederlanders al dood zijn geweest.

Visser en Severein werden in mei na een vermissing van twee weken levenloos in een citroenboomgaard nabij de stad Murcia gevonden.

'Selfie' ook Nederlands woord van het jaar

'Selfie' is ook in Nederland het woord van het jaar geworden. Van de 22 duizend mensen die een stem uitbrachten koos 32 procent voor selfie, wat staat voor een meestal met de smartphone gemaakt zelfportret. Dat meldt woordenboekuitgever Van Dale dinsdag.

Ook in België haalde selfie de meeste stemmen. Vorige maand werd hetzelfde woord door de uitgever van de Oxford-woordenboeken in Groot-Brittannië al uitgeroepen tot woord van het jaar. Het woord werd in Nederland eerder ook genomineerd in een verkiezing voor het meest overbodige woord, maar die verkiezing werd gewonnen door het woord kids.

Socialbesitas (overmatig en dwangmatig gebruik van social media) werd in Nederland tweede en sletvrees (angst om voor slet te worden aangezien) haalde de derde plaats. Andere genomineerden waren boekface, comakijken, voedselsjoemel, kweekburger, knikkebolziekte en kopschopper.

Het woord selfie werd in 2002 voor het eerst gebruikt op een online-forum in Australië. De hashtag #selfie verscheen in 2004 op de fotowebsite Flickr. Het gebruik was niet wijdverbreid tot 2012, toen het via Instagram en Twitter doordrong tot de meer traditionele media. Inmiddels wordt het gebruikt voor bijna elk fotografisch zelfportret.

In de categorie jongerentaal won twerken, een seksueel getinte manier van dansen. Bij lifestyle won scheefwerken, wat inhoudt dat iemand onder zijn opleidingsniveau werkt in de hoop uiteindelijk beter werk te krijgen. Bij sport/amusement won koningslied, in de categorie economie werd bitcoinmiljonair het meest gekozen. Bij de politieke termen staat participatiesamenleving bovenaan. Dit woord won eerder de vaagtaalverkiezing.

Legertechniek tegen vuurwerkvandalen

De politie zet in Leiden legermicrofoons in om razendsnel de locatie van een afgestoken vuurwerkbom te bepalen. Het systeem met de naam Soundbrella werd tot nu toe gebruikt om in oorlogsgebieden snel de locatie van een aanslag te achterhalen, schrijft het AD dinsdag.

Op vijf plaatsen in de stad worden microfoons opgesteld. Die kunnen elke knal in een straal van drie kilometer opmerken. Omdat de microfoons op verschillende locaties staan, kan worden uitgerekend waar de knal zich voordeed. Agenten krijgen de exacte locatie binnen een paar seconden per e-mail binnen.

Wie een deur te hard dicht gooit hoeft niet te vrezen dat binnen enkele minuten agenten bij hem op de stoep staan. Het systeem geeft pas een melding als een knal door drie microfoons wordt opgemerkt, zegt de Arnhemse fabrikant Microflown Avisa in de krant.

De vuurwerkoverlast zou in Leiden al jaren toenemen. Volgens burgemeester Henri Lenferink is het niet alleen meer, maar ook zwaarder vuurwerk.

FOK! wat een weer... Overwegend bewolkt

Moggé! Nog steeds trekken diepe depressies ruim ten noorden van ons langs en blijven zwakke storingen zich vastlopen tegen een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. In de Alpen is het daardoor prachtig weer, maar er mag wel wat sneeuw bij vallen inmiddels. Wij blijven voorlopig nog even een saai weerbeeld houden.

In de afgelopen nacht viel er vooral in het westen en noorden wat regen en deze regen trekt vanochtend dan geleidelijk verder naar Duitlsand toe weg. Elders is het dan al meest droog geworden, maar het lijkt erop dat het wel overwegend bewolkt zal blijven vandaag. Ik vlak de zon niet helemaal uit, doch de opklaringen lijken wel beperkt te blijven. Na een boterzachte maandag met kwikstanden tot 14 graden, moeten we het vanmiddag doen met een graad of 9. In het zuidoosten kan het echter nog wel 11 graden worden. De wind is zwak tot matig en kan uit elke hoek komen.

Rond de kerstdagen zou er in de buurt van IJsland een enorme depressie tot ontwikkeling moeten komen. In hoeverre haar invloed tot ons land zal reiken is nog niet zeker. Maar dat de Kerst groen gaat verlopen is wél zo goed als zeker.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Blue
De blauwe lucht, een windje en een zachte temperatuur. Prima wandelweer voor D_tje.

 ZonsoQltel
De zonsondergang was bij qltel in Goch zeer fraai, met heel heldere luchten.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Nieuwe Pokémonfilm op komst

De eerste film waarbij de legendarische Xerneas en Yveltel van Pokémon X en Pokémon Y aanwezig zijn is aangekondigd door The Pokémon Company. De teasertrailer hieronder laat meteen de titel van de film zien: Pokémon XY: Cocoon of Destruction.

Net zoals in de games zullen er ook Mega Evoluties in Pokémon XY: Cocoon of Destruction te zien zijn. Op de website vinden we er enkele, zoals Blastoise, Venusaur, Charizard en Mewtwo. Het verhaal zal vast wederom gaan over de vernietiging van de wereld door een legendarische Pokémon, waarschijnlijk Yveltal dit keer, en Ash die met enkele Pokémon er een stokje voor steekt.

De film moet 19 juli in Japan uitkomen, de kinderen in het westen zullen moeten wachten op de vertaling.

Strengere regels sigarettenverkoop in EU

Er is bijna een akkoord over strengere regels rond de verkoop van sigaretten in de Europese Unie. Overleg tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie heeft maandagavond nog geen akkoord opgeleverd, maar volgens verschillende bronnen is er overeenstemming over essentiële punten. Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg liet weten dat een akkoord ,,binnen bereik" ligt.

De herziening van de tabaksrichtlijn uit 2001 is omstreden. De tabaksindustrie trok fel van leer tegen het strenger maken van de wetgeving, onder meer omtrent waarschuwingen op sigarettenpakjes. Toen de stemming in het Europees Parlement in september met een maand werd uitgesteld wezen verongelijkte parlementsleden naar de invloed van de tabakslobby. Uiteindelijk werd een sterk gewijzigd voorstel goedgekeurd.

Commissaris Borg zei eerder dat hij er vertrouwen in heeft dat de gesprekken afgerond kunnen worden. Woensdag buigen de permanente vertegenwoordigers van de 28 lidstaten zich over de kwestie. Vooral de elektronische sigaret zou nog voor discussie zorgen. Het parlement ziet dat product als hulp voor verstokte rokers om te stoppen, terwijl de lidstaten waarschuwen dat de e-sigaret jongeren tot roken zou kunnen aanzetten.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deed met 15 andere EU-collega's in oktober een dringend beroep op het Europees Parlement om in te stemmen met strengere regels voor tabaksproducten.

Tabak blijft de grootste oorzaak van ziektes die voorkomen hadden kunnen worden. Naar schatting sterven 700.000 EU-burgers jaarlijks aan de gevolgen van tabakgerelateerde ziektes. De strengere regels verbeteren op termijn de gezondheid van Europese burgers, menen de bewindslieden.

Strengere regels sigarettenverkoop in EU
Strengere regels sigarettenverkoop in EU (Foto: ANP)

Geen nieuw onderzoek naar dood prinses Diana

De Britse politie (MET) heeft niet genoeg bewijs gevonden om het onderzoek naar de dood van prinses Diana en haar vriend Dodi al-Fayed in 1997 te heropenen. Dat meldden verschillende Britse media in de nacht van maandag op dinsdag op basis van een brief van politiecommissaris Mark Rowley.

De Londense politie had in augustus gezegd dat ze nieuwe informatie over de dood van 'Lady Di', al-Fayed en hun chauffeur zou beoordelen. Verschillende media meldden destijds dat er informatie bij de MET was binnengekomen dat een lid van het Britse leger met hun dood te maken had.

,,Er is geen geloofwaardig of relevant bewijs dat dergelijke beweringen kloppen", aldus Rowley. Een woordvoerder van het Britse koningshuis heeft laten weten dat er geen reactie komt.

Geen nieuw onderzoek naar dood prinses Diana
Geen nieuw onderzoek naar dood prinses Diana (Foto: ANP)

Selfie in race voor woord van het jaar

Wordt het selfie, comakijken of knikkebolziekte of toch nog een van de andere genomineerden? Dinsdag maakt woordenboekenuitgever Van Dale bekend welk woord het in 2013 heeft geschopt tot woord van het jaar.

Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam. Onlangs nog was er ophef over zo'n zelfportret dat de Amerikaanse president Obama maakte tijdens de herdenkingsdienst ter ere van Nelson Mandela.

Het publiek kon stemmen op tien woorden: koningslied, kopschopper, kweekburger, selfie, sletvrees, socialbesitas, voedselsjoemel, boekface, comakijken en knikkebolziekte.

Vorig jaar 'won’ het begrip 'Project X-feest'. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd. De naam is ontleend aan een film met de titel Project X. Woorden die in eerdere jaren wonnen zijn tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Frietchinees werd het Vlaamse Woord van het Jaar 2012.

Selfie in race voor woord van het jaar
Selfie in race voor woord van het jaar (Foto: ANP)

Beyoncé vestigt record iTunes

Het nieuwe album van Beyoncé is wereldwijd het snelst verkopende album in de iTunes Store ooit. Binnen drie dagen na verschijning werd het album, simpelweg getiteld Beyoncé, al 828.773 keer gedownload, heeft elektronicabedrijf Apple maandag bekendgemaakt.

In de Verenigde Staten werd de plaat tot nu toe 617.213 keer verkocht. Ook dat is een record. Bovendien stond het album van de zangeres in 104 van de 119 landen waarin de iTunes Store bereikbaar is bovenaan de lijst van best verkopende albums.

Beyoncé bracht het album donderdagnacht uit het niets uit via iTunes. Het album bestaat uit veertien nieuwe nummers en bevat gastoptredens van onder anderen Beyoncés man Jay-Z, Drake, Frank Ocean en haar 1-jarige dochter.

Bejaarde Fries vast voor wapenbezit

Een 76-jarige man uit Augustinusga is maandag aangehouden wegens wapenbezit. De rechtbank in Leeuwarden had de politie de opdracht gegeven de Fries zondag thuis op te halen in verband met een strafzaak voor dierenverwaarlozing. De politie kreeg echter informatie dat hij vuurwapengevaarlijk was.

Agenten togen maandag naar de woning van de man en troffen hem uiteindelijk aan met een vuurwapen onder handbereik. Daarop is hij aangehouden en in een cel gezet. De man wordt naast illegaal wapenbezit verdacht van bedreiging en het voorbereiden van een moord, laat het Openbaar Ministerie weten.

De strafzaak van de man, die maandag zou plaatsvinden, is uitgesteld. De rechtbank in Leeuwarden behandelt op 10 februari zowel de dierenverwaarlozingszaak als de kwestie van het wapenbezit.

Containers met elektronica-afval onderschept

Elektronica-afval wordt lang niet altijd volgens de regels afgevoerd. In de Rotterdamse haven is deze maand ruim 220 ton illegaal vervoerd elektronica-afval onderschept. Dat heeft de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport maandag bekendgemaakt.

Het afval in tien zeecontainers was afkomstig uit Polen en Duitsland en bestemd voor Zuid-Korea en China. Volgens de scheepsdocumentatie zouden de schepen oud metaal vervoeren, maar de douane trof 220.000 kilo elektronica-afval aan vermengd met onder meer plastic, textiel en rubber. De vereiste vergunningen ontbraken.

Vanwege het illegale karakter van het transport is de kans volgens de inspectie groot dat het afval niet goed zou worden verwerkt. De Duitse en Poolse autoriteiten hebben de containers inmiddels op verzoek van de inspectiedienst teruggehaald.

Toezicht op advocaten verbeterd

Het toezicht op advocaten is dit jaar verbeterd. De Orde van Advocaten heeft vooral belangrijke stappen genomen om het financiële toezicht te verbeteren. Dat concludeert oud-informateur Rein Jan Hoekstra in zijn maandag gepubliceerde onderzoek naar de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het toezicht op advocaten.

De Orde van Advocaten heeft dit jaar onder meer een afdeling opgericht die lokale dekens ondersteunt bij financieel toezicht. Ook is er een kenniscentrum gekomen waar dekens en advocaten terechtkunnen die te maken hebben met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Hoekstra, oud-lid van de Raad van State, onderzoekt de verbeteringen in het toezicht op de advocatuur op verzoek van de Orde van Advocaten. Vorig jaar gaf hij in een rapport al aan dat 2013 het 'jaar van de waarheid' zou worden. "Concluderend kan ik zeggen dat de orde de omslag die in 2012 is ingezet, in 2013 heeft doorgezet", schrijft Hoekstra nu in zijn verslag.

Volgens Hoekstra heeft de orde een 'gedegen en helder perspectief geboden op zichtbaar en consistent toezicht'. Dit geldt niet alleen voor het financiële toezicht, maar ook voor het proactieve toezicht, de kwaliteitsbewaking en de verantwoording. "Kortom, er zijn belangrijke stappen gezet ten behoeve van de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het toezicht." Ook volgend jaar gaat Hoekstra het toezicht beoordelen.

De Orde van Advocaten zegt zich gesteund te voelen door de conclusies van Hoekstra. "De resultaten sterken ons in de overtuiging dat de orde op koers ligt", zegt algemeen deken Walter Hendriksen in een reactie. "Het is voor ons nogmaals een bevestiging dat wij voor goed toezicht op het systeem van de advocatuur zijn maar niet voor een college van toezicht met mogelijk verregaande overheidsinvloed zoals dit kabinet dat voorstaat."

'Fidel Castro verkeert in goede gezondheid'

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is in goede gezondheid en nog zeer bij de tijd. Dat heeft een Spaanse journalist maandag gezegd. Ignacio Ramonet sprak vorige week twee uur lang met Castro over de actualiteit. De afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat het met de gezondheid van Castro niet goed gesteld is, omdat hij in de media niets over de dood van Nelson Mandela, een bondgenoot van Cuba, had gezegd.

Op een foto die maandag in de Cubaanse staatsmedia verscheen, is de 87-jarige Castro te zien in een blauw trainingspak. Hij kijkt naar Ramonet en gebaart driftig met zijn linkerhand. Volgens Ramonet is de foto vorige week vrijdag genomen. "Ik trof hem aan in uitstekende gezondheid en in een goed humeur", aldus Ramonet. "Hij is in alles geïnteresseerd. In het milieu, de klimaatcrisis, Chili, Venezuela, Zuid-Amerika. Alles boeit hem."

Miley bleef bij Liam uit angst om alleen te zijn

Miley Cyrus hield uit angst om alleen te zijn vast aan haar relatie met Liam Hemsworth. Dat zegt ze volgens het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly in een interview met journaliste Barbara Walters. De zangeres en de acteur waren sinds vorig jaar zomer verloofd, maar gingen afgelopen september uit elkaar.

"Ik was zo bang om alleen te zijn. Ik denk dat het overwinnen van die angst, dit jaar, groter is geweest dan elke andere verandering die ik heb doorgemaakt", vertelt Cyrus aan Walters in het vraaggesprek dat woensdag wordt uitgezonden in de VS. "Ik wil nooit meer iemand zo nodig hebben dat het voelt alsof je zonder diegene niet jezelf kunt zijn."

[PD] Valladolid wint dankzij Javi Guerra

Real Valladolid heeft maandag met 3-0 gewonnen van Celta de Vigo. De wedstrijd in de Spaanse Primera Division werd beslist door Javi Guerra die in het laatste halfuur een loepzuivere hattrick scoorde voor de thuisploeg. Vijf minuten voor de eerste treffer was Celta-spits Charles Dias met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Voor Valladolid waren de punten zeer welkom. De club verliet de degradatiezone en kwam na zestien duels op vijftien punten. Dat zijn er evenveel als tegenstander Celta. De club uit Vigo blijft wel iets hoger gerangschikt: Celta staat vijftiende, Valladolid zestiende.

Esther Vergeer erelid van tennisbond

Rolstoeltennisster Esther Vergeer is maandag benoemd tot erelid van de tennisbond KNLTB. Dat gebeurde tijdens het gala waarop de tennisser van het jaar bekendgemaakt werd. De Woerdense nam na de Paralympische Spelen van vorig jaar afscheid van de sport. Ze was toen ruim tien jaar en 470 wedstrijden op rij ongeslagen. Vergeer is het negende erelid van de KNLTB.

Robin Haase en Kiki Bertens werden tot respectievelijk tennisser en tennisster van het jaar gekroond. Het was de eerste keer dat die prijzen werden uitgedeeld. Indy de Vroome, die deze week 22 plaatsen steeg op de wereldranglijst en inmiddels 232e staat, werd talent van het jaar. Aniek van Koet werd rolstoeltennisser van het jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.