GGZ Nederland daagt Van Rijn om beschermd wonen

Harry

GGZ Nederland sleept staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) voor de rechter. De brancheorganisatie hoopt via de rechter af te dwingen dat het beschermd wonen voor ggz-cliënten wordt overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet.

Van Rijn wil het beschermd wonen voor ggz-cliënten onderbrengen bij gemeenten. De brancheorganisatie geeft echter aan dat over het overhevelen van deze taak naar de Zorgverzekeringswet in het zorgakkoord afspraken zijn gemaakt met de staatssecretaris.

GGZ Nederland stelt via een zogenoemde bodemprocedure zeker te willen stellen dat het ministerie van Volksgezondheid de afspraken uit het zorgakkoord nakomt. De organisatie heeft dinsdag een brief en een dagvaarding naar Van Rijn gestuurd.

GGZ Nederland vindt de keuze voor het overhevelen van het beschermd wonen naar de Wet maatschappelijke ondersteuning, die gemeenten uitvoeren, onlogisch en onverstandig. De brancheorganisatie stelt dat zorgverzekeraars en gemeenten straks naar elkaar dreigen te wijzen om de vaak ingewikkelde problematiek van mensen die beschermd wonen door de ander op te laten lossen. "Daarmee dreigen deze mensen tussen wal en schip te vallen."

De ggz-cliënten die beschermd moeten wonen hebben een ziektebeeld en daarbij horende behandeling die bepalend is voor zowel hun herstel als de plaats waar zij kunnen wonen, aldus GGZ Nederland. "De Zorgverzekeringswet biedt cliënten het recht op zorg en garandeert de noodzakelijke samenhang van behandeling, begeleiding en verblijf." Mocht de taak toch naar gemeenten gaan, dan eist de brancheorganisatie dat de Wmo wordt aangepast 'om behoud van de specifieke zorgelementen en samenhang te waarborgen'.