Poetin palmt Oekraïne met veel geld in

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj in Moskou 'niet in de kou laten staan'. Rusland verlaagt de gasprijs voor Oekraïne met circa een derde en geeft het krap bij kas zittende Oekraïne 15 miljard dollar (circa 11 miljard euro) krediet.

De twee landen hebben volgens het persbureau Interfax ook een plan getekend voor een vrijhandelsakkoord. Janoekovitsj en Poetin tekenden verder een hele serie overeenkomsten om de wederzijdse handel en samenwerking te bevorderen.

Ondertussen betoogt de oppositie in Oekraïne al weken massaal tegen de banden met Rusland. De betogers willen juist nauwere banden met de Europese Unie, en keken dan ook met lede ogen toe. Janoekovitsj weigerde in november onder Russische druk een samenwerkingsverdrag met de EU te tekenen.

Poetin zei dat Rusland en Oekraïne ook nauwer moeten samenwerken op het internationale toneel en de militaire samenwerking nieuw leven moeten inblazen. Rusland heeft al jaren een belangrijke marinebasis op het Oekraïense schiereiland de Krim.

Poetin is gul voor Janoekovitsj
Poetin palmt Oekraïne met veel geld in (Foto: ANP)