'Snowden wil BraziliŽ helpen in ruil voor asiel'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is bereid Brazilië te helpen bij zijn onderzoek naar Amerikaanse spionage, in ruil voor asiel. Dat meldt de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo dinsdag, die een brief van Snowden in handen heeft. Snowden schrijft in de brief onder de indruk te zijn van de felle kritiek van de Braziliaanse regering op de Amerikaanse spionagepraktijken.

Op basis van informatie van Snowden zijn de afgelopen maanden diverse onthullingen gedaan over spionage in Brazilië door de Amerikaanse NSA. Onder meer president Dilma Rousseff en staatsoliebedrijf Petrobras zijn afgeluisterd. Snowden schrijft in de brief dat hij de Braziliaanse regering alleen bij haar onderzoek kan helpen als hem permanent asiel wordt geboden.

"Ik heb aangegeven bereid te zijn te helpen, als het gepast en legaal is. Helaas doet de Amerikaanse regering haar best om mij hierin te beperken", schrijft Snowden. "Totdat een land mij permanent politiek asiel biedt, zal de Amerikaanse regering het mij lastig blijven maken me uit te spreken."