Toezicht op advocaten verbeterd

Redactie

Het toezicht op advocaten is dit jaar verbeterd. De Orde van Advocaten heeft vooral belangrijke stappen genomen om het financiële toezicht te verbeteren. Dat concludeert oud-informateur Rein Jan Hoekstra in zijn maandag gepubliceerde onderzoek naar de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het toezicht op advocaten.

De Orde van Advocaten heeft dit jaar onder meer een afdeling opgericht die lokale dekens ondersteunt bij financieel toezicht. Ook is er een kenniscentrum gekomen waar dekens en advocaten terechtkunnen die te maken hebben met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Hoekstra, oud-lid van de Raad van State, onderzoekt de verbeteringen in het toezicht op de advocatuur op verzoek van de Orde van Advocaten. Vorig jaar gaf hij in een rapport al aan dat 2013 het 'jaar van de waarheid' zou worden. "Concluderend kan ik zeggen dat de orde de omslag die in 2012 is ingezet, in 2013 heeft doorgezet", schrijft Hoekstra nu in zijn verslag.

Volgens Hoekstra heeft de orde een 'gedegen en helder perspectief geboden op zichtbaar en consistent toezicht'. Dit geldt niet alleen voor het financiële toezicht, maar ook voor het proactieve toezicht, de kwaliteitsbewaking en de verantwoording. "Kortom, er zijn belangrijke stappen gezet ten behoeve van de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het toezicht." Ook volgend jaar gaat Hoekstra het toezicht beoordelen.

De Orde van Advocaten zegt zich gesteund te voelen door de conclusies van Hoekstra. "De resultaten sterken ons in de overtuiging dat de orde op koers ligt", zegt algemeen deken Walter Hendriksen in een reactie. "Het is voor ons nogmaals een bevestiging dat wij voor goed toezicht op het systeem van de advocatuur zijn maar niet voor een college van toezicht met mogelijk verregaande overheidsinvloed zoals dit kabinet dat voorstaat."