Anouk maakt afgelaste show meer dan goed

Anouk gaf maandagavond het eerste concert van haar twee Symphonica in Rosso-inhaalconcerten. Het publiek had nog een show van haar tegoed, maar omdat het Arnhemse Gelredome niet beschikbaar was werden twee optredens ingepland in Amsterdam. De Ziggo Dome was maandag het decor van het 'goedmakertje'. Anouk deed dat, gesteund door een fantastische begeleiding, met verve.

Waar in voorgaande edities van Symphonica in Rosso groots werd uitgepakt, opende Anouk net als in oktober in Arnhem klein. Het eerste halfuur was vooral weggelegd voor nummers van haar sfeervolle maar donkere laatste album Sad Singalong Songs. Het huisorkest van de Symphonica-serie, Guido's Orchestra, maakte direct indruk. Zeker toen Songfestivalhit Birds langskwam, hing er haast een sprookjesachtige sfeer waarin het publiek voor het eerst opveerde.

De meerwaarde van het orkest bleek later ook bij intieme versies van Modern World, One Word, For Bitter or Worse, Michel en Lost. Bij de laatste twee nummers werd het publiek zowaar volledig stil, terwijl er gedurende het concert juist meer een kroegsfeertje hing. De menigte kwam dan ook echt pas los bij de 'ruigere' hits als Down & Dirty, Girl, Killer Bee en afsluiter Nobody's Wife.

Het bijna zeventienduizendkoppige publiek liet Anouk overigens net zo snel weer vallen toen ze midden in het concert plotseling naar de wc moest. Zelfs de band en het orkest wisten niet goed hoe ze moesten reageren toen de Haagse rustig vijf minuten wegbleef.

Tijdens de show was Anouk meermalen opvallend openhartig over haar privéleven. Ook al begint ze naar eigen zeggen wat af te takelen, ze is nog steeds 'wild'. Zo vertelde de zangeres dat ze niets te klagen heeft wat betreft sekspartners. "Dat is het voordeel van een celebrity", aldus Anouk.

Niet alleen Anouk straalde op het podium. Ook haar achtergrondkoor kreeg, net als in Arnhem, alle ruimte op het podium. Vooral Shirma Rouse, in de afgelopen weken bekend door haar deelname aan The Voice of Holland, kreeg de handen op elkaar. Anouk vraagt zich dan ook af hoe het kan dat haar 'protegé' inmiddels uit de show ligt. Even grapte ze dat zij eigenlijk coach had moeten worden, maar volgens Anouk betaalde RTL niet genoeg.

Aan het slot kreeg Anouk ook hulp van vriendin Trijntje Oosterhuis. Het gezamenlijke duet Nothing At All maakte indruk, waarna Oosterhuis het door Anouk geschreven Knocked Out ten gehore bracht.

Het einde volgde daarna verrassend snel. Anouk bleef bescheiden en ook zonder heftige gitaarsolo's, lichtshows of andere poespas wist ze te imponeren door alleen haar stem te laten spreken.