Fifpro neemt transfersysteem op de korrel

Olga Kroeders

De internationale spelersvakbond Fifpro stapt naar de rechter om een einde te maken aan het huidige transfersysteem in het voetbal. Spelers zouden veel eenvoudiger van club moeten kunnen wisselen, zo maakte Fifpro dinsdag bekend. Met soepeler transferregels zouden problemen als matchfixing en onbetaalde salarissen kunnen worden aangepakt.

Vooral de contracten die voetballers krijgen zijn de vakbond een doorn in het oog. Vanwege torenhoge boetes zouden ze te weinig vrijheid bieden om naar een andere club te verkassen. In andere beroepen zou zoiets ondenkbaar zijn. De boetedreiging wordt bovendien in stand gehouden doordat verbintenissen constant worden vernieuwd.

Volgens Fifpro-president Philippe Piat faalt het transfersysteem voor 99 procent van de spelers wereldwijd. Dat zonder het transfersysteem de competitieve balans zou verdwijnen - wat bonden, clubs en competities zouden claimen - is volgens hem niet waar. "Daarnaast verdwijnt 28 procent van de transfergelden in de zakken van spelersmakelaars", aldus Piat.

Duizenden voetballers ter wereld worden volgens Fifpro niet op tijd of helemaal niet betaald. Dat zorgt volgens de Europese Fifpro-president Bobby Barnes voor gevaarlijke situaties. "Onbetaalde spelers zijn kwetsbaar voor misdaadsyndicaten, die door middel van matchfixing het hele bestaan van een geloofwaardige voetbalcompetitie ondermijnen."