CD: Lee Bannon - Alternate/Endings

dekatophetspek

Op het befaamde Britse label Ninja Tune verscheen onlangs het tweede album van de Amerikaanse producer Lee Bannon. Nadat we eerder dit jaar al de gratis Place/Crusher EP voorgeschoteld kregen is er nu het album Alternate/Endings. Voor Alternate/Endings liet de experimenterende hiphop producer zich inspireren door films als Requiem For A Dream en There Will Be Blood. Bannon werkt op dit album samen met bassist Juan Alderete, die we ook kennen van onder meer The Mars Volta en Racer X. De hiphop-invloeden, die nog wel hoorbaar waren op Fantastic Planet, zijn op Alternate/Endings ingeruild voor jungle, drum and bass en ragga.

Lee Bannon - Alternate Endings
Lee Bannon - Alternate Endings

Het album opent sterk met 'Resorectah', een track die wel wat aan het werk van Congo Natty doet denken. Heerlijke ouderwetse junglebeats zetten meteen de toon voor een avontuurlijk stuk muziek. Wat meteen opvalt is dat Lee Bannon vaak nummer maakt met een dubbele titel, zoals 'NW / WB', 'Prime / Decent', 'Bent / Sequence', 'Perfect / Division', 'Cold / Melt', 'Readly / Available' en 'Eternal / Attack'. Alternate/Endings laat zich beluisteren als een soort van muzikale reis door de tijd, waarbij Bannon ons kennis wil laten maken met de diverse stromingen die een inspiratiebron vormden voor de huidige dubstep-scene.

Lee Bannon - Alternate Endings b
Lee Bannon - Alternate Endings

Tracks als '216' en 'Perfect / Division' doen ook wel wat denken aan het onnavolgbare werk van Aphex Twin. Van de muziek waarbij het een constante verrassing is wat volgt, het springt namelijk nogal eens van de hak op de tak. 'Value 10' lijkt nog redelijk loungeachtig te openen, maar veranderd al snel in een heerlijk chaotisch stuk ragga. De muziek van Lee Bannon is donker en dreigend, maar weet zelfs de meest houterige hark in beweging te krijgen. Liefhebbers van experimentele instrumentale D'n'B en jungle mogen dit album zeker niet in hun collectie laten ontbreken!