AZ gaat in gesprek met Advocaat

Na een uitstekende start is de klad erin geraakt bij het AZ van Dick Advocaat. Toch wil Earnest Stewart een poging doen om de samenwerking met de ervaren trainer te verlengen.

De technisch directeur van de Alkmaarders nam bij de start van het seizoen afscheid van Gertjan Verbeek, en droeg diens takenpakket over aan Advocaat. De 66-jarige Hagenaar moest als tussenpaus het seizoen afmaken, terwijl AZ zocht naar een lange termijnoplossing.

Als het aan AZ Stewart ligt is Advocaat zelf de lange termijnoplossing. Volgens De Telegraaf wil de voormalig Amerikaans international in februari duidelijkheid hebben over de nieuwe trainer, en zal hij Advocaat peilen naar diens beschikbaarheid en wensen.

Stewart is naar verluidt zeer tevreden over het werk van de voormalig bondscoach, ook al loopt het al enige weken stroef bij AZ. Enkele speelronden geleden gingen de Noord-Hollanders nog aan kop in de Eredivisie. Inmiddels bezet AZ de zevende plaats op de ranglijst.

Sinds het vertrek van Verbeek zijn de resultaten in de competitie niet beter geworden. Onder de naar 1. FC Nürnberg vertrokken trainer haalde AZ dertien punten uit negen duels. Onder Advocaat waren dat elf punten uit acht duels.

Volgens Advocaat zeggen die cijfers niets. "Je mag mij ook helemaal niet vergelijken met Gertjan", stelt hij in gesprek met de ochtendkrant. "Ik heb namelijk iets meer prijzen gewonnen…"

Gebaseerd op het spelersmateriaal dat hij tot zijn beschikking heeft verwacht Advocaat het seizoen tussen de zesde en negende plaats te besluiten. "Met een vijfde plek mag je van een prima jaargang spreken. Wij hebben goede en mindere fases gehad, en dat was onder Gertjan ook al het geval. Deze ploeg moet constanter en sterker worden."