Rutte wederom mediapoliticus van het jaar

Premier Mark Rutte (VVD) is voor het derde jaar op rij mediapoliticus van het jaar. Hij was van alle politici het meest te zien in dagbladen en op televisie, meldt de Nederlandse Nieuwsmonitor dinsdag. Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar hoe vaak iemand wordt genoemd, maar worden ook de kijk- en oplagecijfers van de programma's en kranten meegewogen.

Als premier wordt Rutte al veel genoemd, stelt de Nieuwsmonitor. Door de moeizame relatie tussen het kabinet en de oppositie neemt dit nog verder toe. Door de minderheidspositie van de twee coalitiepartijen in de Eerste Kamer zijn er regelmatig conflicten tussen Rutte, de oppositie en de Eerste Kamer. Ook door zijn rol bij de troonswisseling kwam hij veel in het nieuws.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) staat op de tweede plaats. Dat zou komen door de aanhoudende financiële crisis. Omdat hij ook voorzitter van de Eurogroep is komt hij ook met Europese economische gebeurtenissen in het nieuws.

PvdA-leider Diederik Samsom staat op de derde plek. Henk Krol, die opstapte als leider van 50-Plus omdat bekend werd dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremie betaalde voor de werknemers, staat op 23. Vorig jaar stond hij niet in de lijst.

SP-leider Emile Roemer daalde van de vierde naar de 24e plaats. Vorig jaar kreeg hij nog veel aandacht in aanloop naar de verkiezingen.