FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 februari 2012

[KNVB beker] Loting halve finales

Vanavond werd na afloop van het bekerduel tussen PSV en N.E.C. Nijmegen geloot voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. De wedstrijden worden 21,22 of 23 maart afgewerkt. Hieronder de uitslag van deze loting.

sc Heerenveen - PSV

sc Heerenveen wist op bezoek bij Vitesse met 1-2 te winnen. De Arnhemse ploeg kwam kort voor rust nog op voorsprong ,maar door doelpunten van Viktor Elm en Bas Dost werd alsnog de halve eindstrijd bereikt.

PSV wist in de kwartfinales af te rekenen met N.E.C. Nijmegen. In eigen huis won de Eindhovense ploeg met 3-2. Dries Mertens, Kevin Strootman en Ola Toivonen wisten namens PSV te scoren. Nick van den Velden en Lasse Schøne waren verantwoordelijk voor de tegendoelpunten. PSV was eerder in het toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger FC Twente.

AZ - Heracles Almelo

AZ won in de kwartfinales ternauwernood met 2-1 van de amateurs van GVVV. De Blauwen kwamen in de beginfase zeer  verrassend met 0-1 voor door een prachtige treffer van Dennis van Meegdenburg, maar dankzij twee treffers van Maarten Martens werd alsnog een 2-1 overwinning uit het vuur gesleept. AZ wist eerder in het toernooi ook landskampioen Ajax uit te schakelen.

Heracles Almelo kende in de kwartfinale een makkelijke partij tegen RKC Waalwijk. In eigen huis wonnen de Heraclieden simpel met 3-0. Samuel Armenteros, Kwame Quansah en Marko Vejinovic waren de doelpuntenmakers.

Topsprintsters rijden NK kortebaan

De Nederlandse schaatssters die behoren tot de nationale sprinttop zullen morgen mee gaan doen aan het NK kortebaan. Het toernooi staat in het Groningse Alteveer op het programma.

In eerste instantie had Team Op=Op Voordeelshoprijdster Thijsje Oenema zich al bij de organisatie gemeld, waarna Team Liga-rijdsters en mede WK-deelneemsters Margot Boer en Annette Gerritsen ook lieten weten te komen. Daarnaast zullen Control-schaatsters Laurine van Riessen en Janine Smit weten graag de ritten over 140 meter aan te gaan.

Eerste details Windows Phone 8 bekend

Windows Phone groeit op dit moment vrij aardig en krijgt, mede dankzij Nokia en haar Lumia-serie, steeds meer bekendheid. Microsoft kijkt echter ook alvast naar de toekomst en onthult wat specificaties voor Windows Phone 8.

De nieuwe features kun je in de onderstaande lijst vinden:

  • Ondersteuning voor dualcore-processors
  • Ondersteuning voor vier verschillende schermresoluties
  • Ondersteuning voor NFC, inclusief betalingsmogelijkheden en het delen van content tussen WP 8 en Windows 8
  • Ondersteuning voor microSD-kaartjes
  • Zune vervalt, er komt nieuwe synchronisatiesoftware
  • Uitgebreide Skydrive-integratie
  • Het wordt gemakkelijker om applicaties van desktopcomputers, alsmede iOS en Android, over te zetten naar WP8
  • Apps kunnen met elkaar communiceren
  • Xbox Companion-app krijgt update
  • WiFi-voorkeursnetwerken in te stellen zoals hotspots van providers
  • Diepe integratie voor Skype dat niet te onderscheiden is van 'gewoon' videobellen
  • Betere software voor de camera
  • DataSmart app houdt dataverbruik in de gaten via een live tile
  • Bitlocker encryptie

Windows Phone 8, dat op dit moment de werknaam Apollo heeft, komt na de volgende Windows Phone 7 update genaamd Tango (7.6). De meest recente update voor Windows Phone 7 heet Mango (7.5). Wanneer de updates precies uit gaan komen is nog onbekend.

Ach ja, mijn zusje

Sinds ik het programma ‘24 uur met...’ deze week op Uitzending Gemist heb gezien, ben ik volledig in de ban van het fenomeen tweeling. Gastheer Wilfried de Jong bracht in de door mij bedoelde uitzending een etmaal door met L.A. Raeven, een kunstenaarsduo bestaande uit de Limburgse tweelingzusjes Liesbeth en Angelique. Eveneens eeneiig voor alle duidelijkheid. De dames zorgden voor schokkende, beklemmende en fascinerende televisie. Maar hun niet aflatende gedoe en gekibbel was daarnaast tot op zekere hoogte ook herkenbaar. Voor mij tenminste. Misschien schrok ik daar uiteindelijk nog het allermeeste van.

Problemen op de weg verwacht door sneeuwval

Weggebruikers moeten vrijdag bedacht zijn op sneeuw. Volgens meteorologen van Weeronline gaat het vrijdagochtend vanuit het noorden sneeuwen. In de middag bereiken de sneeuwbuien ook het zuiden van het land. Gemiddeld valt ongeveer drie centimeter sneeuw, maar dat kan lokaal oplopen tot zes centimeter.

De sneeuwbuien trekken volgens een zegsman vanaf de ochtend vanuit het noorden langzaam richting het zuiden van Nederland. Rond het middaguur bereiken de buien het midden van het land. "Daar houden we tot ongeveer 16.00 uur last van", verwacht de woordvoerder. "Zeker omdat de spits op vrijdag altijd vroeg begint kan het tot ellende op de weg leiden." Rond 18.00 uur krijgt vervolgens het zuiden van het land te maken met sneeuwbuien.

Weeronline verwacht dat de vrieskou tot in ieder geval halverwege volgende week aanhoudt. Het droge en zonnige winterweer houdt aan, met overdag lichte vorst en matige tot strenge vorst in de nachten.


Problemen op de weg verwacht door sneeuwval (Foto: Novum)

[KNVB beker] Uitslag PSV - N.E.C. Nijmegen

PSV is de laatste ploeg die zich bij de laatste vier in de strijd om de KNVB beker schaart. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 3-2 van N.E.C. Nijmegen, waarbij de thuisploeg het duel aan het einde van de eerste helft besliste.

PSV zat in de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen al na vijf minuten op rozen. Dries Mertens wist een corner succesvol binnen te werken. De Nijmegenaren lieten de hoofden echter niet hangen en kwamen een minuut of tien later al op gelijke hoogte via een treffer van Nick van der Velden. De middenvelder schoot raak, nadat Marcel een inzet van Lasse Schöne van de lijn haalde.

Ook daarna kreeg N.E.C. Nijmegen de nodige kansen, maar onder meer Kevin Conboy, Leroy George en Genero Zeefuik hadden hun vizier niet op scherp staan. Vlak voor de warme thee, die in een ijskoud Philips-stadion meer dan welkom was, zette Tim Matavz de thuisploeg weer op voorsprong. Nog eens twee minuten later gooide Kevin Strootman de wedstrijd in het slot door de derde Eindhovense goal voor zijn rekening te nemen.


Nick van der Velden in duel met Jetro Willems (Foto: Pro Shots)

Op slag van het rustsignaal schoot Schöne nog wel de aansluitingstreffer binnen, maar N.E.C. Nijmegen slaagde er in het tweede bedrijf niet meer in om op gelijke hoogte te komen. Beide ploegen waren in nog wel dichtbij een doelpunt, maar dat bleef uiteindelijk uit. Hierdoor is PSV de laatste halve finalist in het nationale bekertoernooi, waar eerder Vitesse, sc Heerenveen en AZ hetzelfde deden.


PSV

3 - 2

N.E.C. Nijmegen

 5' Mertens
41' Matavz
43' Strootman
   15' van der Velden
 45+1' Schöne
 
 Gele kaart: Toivonen, (PSV), George, Goossens (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Manolev
Marcelo
Bouma
Willems (Wuytens/69)
Wijnaldum (Labyad/ 61)
Strootman
Toivonen (Hutchinson/82)
Lens
Matavz
Mertens
  Babos
Szélesi
van Eijden (Nijland/78)
Nuytinck
Conboy
van der Velden
Vadócz
Schöne
Koolwijk (Platje/69)
George
Zeefuik (Goossens/69)

Opnieuw nederlaag Fed Cup-team

Het Nederlands Fed-Cup team heeft ook zijn tweede wedstrijd in groep C van de Europees-Afrikaanse zone verloren.  Ditmaal was Groot-Brittannië met 2-1 te sterk. Gisteren werd al met dezelfde cijfers verloren van Israël.

Nederland begon nog wel goed aan de ontmoeting. Bibiane Schoofs won van Anne Keothavong met 6-3, 6-7 en 6-3. Michaëla Krajicek verloor echter vervolgens met 3-6 en 3-6 van Elena Baltacha. Net als gisteren moest ook nu het dubbelspel de beslissing brengen. Daarin verloren Schoofs en Kiki Bertens van het Britse duo Heather Watson/Laura Robson. Het werd 5-7 en 6-7.

Door de nederlaag is Nederland nu al uitgeschakeld. Morgen speelt het nog wel het laatste groepsduel tegen Portugal.

Recorddrukte voor wegenwacht door vorst

De Wegenwacht van de ANWB is donderdag een recordaantal keer ingeschakeld door onfortuinlijke weggebruikers die vanwege de vorst problemen hadden. Een zegsman laat weten te verwachten op zo'n 8600 meldingen van pechgevallen uit te komen. Het oude record van 8528 was van 9 december 2002.

Woensdag werd de ANWB al 8300 keer om hulp gevraagd. Veel meldingen gaan volgens de zegsman over kapotte accu's. Ook slaan veel mensen het advies hun auto niet op de handrem te zetten in de wind. Daardoor kampen veel auto's met een bevroren handrem.

De ANWB waarschuwt dat de wachttijden door de enorme drukte kunnen oplopen tot twee uur.

Duitsers bekennen schuld aan bezit Al-Qaida glossy

Twee Duitsers hebben donderdag in Londen bekend schuldig te zijn aan het bezit van de Al-Qaida-glossy Inspire en andere aanklachten. Christan Emde (28) en Robert Baum (24) werden op 15 juli gearresteerd in Dover.

De twee horen op 6 februari welke straffen zij krijgen voor het bezit van het tijdschrift, waarin artikelen staan als 'Make a bomb in the kitchen of your mom' en '39 Ways of participating or serving in jihad'.

Ontvoering peuter voorkomen

Op Schiphol is donderdag een 33-jarige man uit Den Haag aangehouden die van plan was zijn kind van 1,5 jaar naar Turkije te ontvoeren. Dat meldt de marechaussee.

Grensbewakers kregen argwaan toen ze de man met zijn kind zagen en stelden een onderzoek in. Daaruit bleek dat de moeder geen toestemming had gegeven voor de reis naar Turkije.

Het kind is inmiddels terug bij de moeder. De vader zit vast op verdenking van ontvoering.

Bavaria stopt als hoofdsponsor Bavaria City Racing

Bavaria stopt als hoofdsponsor van van Bavaria City Racing in Rotterdam. Het biermerk was sinds 2006 als naamgever verbonden aan het evenement dat afgelopen jaar nog 600.000 toeschouwers trok.

Volgens organisator Herman Vaanholt betekent het stoppen van Bavaria niet het einde van het autosportspektakel. "Absoluut niet", aldus Vaanholt in een radio-interview met RTV Rijnmond. "Het eerste jaar hebben wij het evenement ook zonder hoofdsponsor georganiseerd. Na zes jaar hebben we in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Dit biedt weer kansen aan nieuwe partijen die mee willen doen. We zijn met al druk met allerlei bedrijven in gesprek."

Komend jaar zal het evenement in Rotterdam plaatsvinden op 26 augustus. Er zijn ook edities in Moskou en Dublin, die zou Bavaria wel willen blijven sponsoren.

Syndicate krijgt geen Online Pass

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat Syndicate geen Online Pass zal bevatten. Ze zijn ervan overtuigd dat de langdurige co-op samen met de singleplayer voor minder tweedehands verkopen zorgen.

Daarnaast willen ze dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot de volledige content van de game zonder enige drempel. Dit is niet de eerste keer dat EA afziet van een Online Pass bij een game. Crysis 2 en Portal 2 waren ook uitzonderingen. Syndicate komt 24 februari uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

SCP: Allochtoon veel vaker opgepakt dan autochtoon

Allochtone jongeren komen nog altijd veel vaker in aanraking met de politie dan autochtone jongeren. Dat blijkt uit het jaarrapport Integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In het rapport staat onder meer dat 65 procent van de Marokkaans-Nederlandse jongens wel eens is aangehouden door de politie. Het SCP noemt dat 'schrikbarend'. Het rapport verschijnt pas volgende week, maar de PVV, die het rapport al heeft ingezien, vindt de cijfers uit het rapport 'funest voor de integratie'.

Uit het rapport blijkt ook dat ruim twaalf procent van de allochtonen werkloos is, tegenover 4,5 procent van de autochtone bevolking. Ook de schooluitval is groter. Bijna een derde van de allochtonen verlaat zonder diploma de schoolbanken. Onder autochtonen is dat percentage achttien procent.

Het rapport bevestigt volgens PVV-Kamerlid Joram van Klaveren 'de visie van de PVV dat de integratie is mislukt'. Gemaakte afspraken over keiharde politieoptredens, denaturalisatie van criminelen met een dubbele nationaliteit en geen bijstand voor mensen onder de 27 jaar kunnen wat Van Klaveren betreft niet snel genoeg worden gerealiseerd.

'Vooral elite op Twitter'

Vooral de communicatie-elite maakt gebruikt van Twitter en het aantal actieve gebruikers wordt schromelijk overschat. Dit zegt Jo Caudron, een Belg die met zijn bedrijf Dear Media bedrijven advies geeft over hoe ze best met nieuwe media kunnen omspringen.

Caudron: "Mensen die nu op Twitter zitten, hebben nog altijd eerder een early adopter-profiel. Het zijn mensen die er steeds rap bij zijn om nieuwe technologieën uit te proberen. Het exclusieve mag er dan al langzaam van af gaan, het blijft toch nog tot een bepaalde groep beperkt."

Die groep omschrijft Caudron als "een soort communicatie-elite. Veel mensen uit de communicatiesector, uit de media, politici ook. Mensen die het als een soort pressingmiddel gebruiken om hun opinies te ventileren. Het is in ieder geval geen goede weerspiegeling van de samenleving. Arbeiders zul je er bijvoorbeeld niet veel op vinden."

Ook het aantal actieve Twitteraars wordt extreem overdreven. Zo meldt Twitter dat er nu 1,1 miljoen Belgische accounts zijn, en in Nederland 5,7 miljoen. Het aantal actieve gebruikers ligt in België eerder op ongeveer 160.000; zo onderzocht Bruno Peeters, die vorig jaar samen met politicus Vincent Van Quickenborne het boekje 'Start to Tweet' schreef.


'Vooral elite op Twitter' (Foto: Novum)

Spies wil onderzoek naar toezicht woningcorporaties

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laat onderzoeken of het toezicht op woningcorporaties faalt en aangescherpt moet worden. Ze vindt dat er te vaak incidenten bij de corporaties zijn. Dat zei de bewindsvrouw donderdag voor de camera van de NOS.

Volgens Spies is het nog te vroeg om te stellen dat het toezicht over de hele linie heeft gefaald. "Maar die vraag moet zeker gesteld worden." Ze wil dat er een commissie komt die onderzoekt of het toezicht op niveau is.

Deze week werd bekend dat de Rotterdamse woningbouwcorporatie Vestia met grote financiële problemen kampt. De corporatie heeft miljarden geïnvesteerd in derivatenhandel, maar de opbrengsten vallen door de lage rente tegen.

Honderden claims tegen aartsbisdom Milwaukee

Zo'n 550 mensen eisen een schadevergoeding van het aartsbisdom in het Amerikaanse Milwaukee. Dat heeft een van de advocaten van de eisers gezegd. De eisers zeggen seksueel misbruikt te zijn door priesters van het aartsbisdom.

Het aartsbisdom in Milwaukee heeft vorig jaar faillissementsbescherming aangevraagd. Het diocees zegt dat als alle lopende schadeclaims worden gehonoreerd dat geheid tot een faillissement zal leiden. Het aartsbisdom heeft in het recente verleden al meer dan dertig miljoen dollar aan schadevergoedingen betaald.

Zeker tien lopende rechtszaken zijn voorlopig stilgelegd. Een van deze zaken draait om een priester die ervan wordt verdacht tussen 1950 en 1974 zo'n tweehonderd leerlingen op een school voor dove leerlingen te hebben misbruikt.

Ook in andere steden in de VS zijn bisdommen niet in staat slachtoffers van seksueel misbruik schadeloos te stellen. Aartsbisdommen in Iowa, Alaska, Oregon, Californië, Washington, Arizona en Delaware hebben ook faillissementsbescherming aangevraagd.

Britt Dekker gaat columns schrijven

Britt Dekker gaat voor Hitkrant aan de slag als columniste. De blondine gaat eenmalig als hoofdredactrice aan het werk en krijgt daarna wekelijks een column. "Lekker columns schrijven voor de Hitkrant."

"Op 15 maart komt de Brittkrant uit en vanaf dan elke week m'n eigen column", jubelt Britt op Twitter. Ze zegt over 'van alles en nog wat' te gaan schrijven. "Gewoon wat er in me opkomt."

De realityster zei onlangs het klooster in te gaan om haar Engels bij te spijkeren. Bij nader inzien deed ze dat toch niet, omdat ze er geen tijd voor heeft. Dekker gaat binnenkort op wereldreis voor een nieuw televisieprogramma van RTL 5.

Kittel wint ingekorte rit in Bessèges

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De 23-jarige Duitser van Project 1t4i klopte na bijna zestig kilometer de Belg Kris Boeckmans van Vacansoleil in een massasprint. De Franse winnaar van de eerste rit, Nacer Bouhanni, eindigde als derde.

Kittel, die onlangs werd genoemd in een dopingzaak rond sportarts Andreas Franke, neemt de leiderstrui over van Bouhanni. Voor het Nederlandse Project 1t4i is het de eerste overwinning van dit seizoen.

De Zuid-Franse organisatie had de etappe flink ingekort vanwege de winterse omstandigheden. Een groot deel van het peloton wilde helemaal niet van start gaan in Nîmes, waarna werd besloten een deel van de oorspronkelijke 149 kilometer af te leggen.

Capcom boekt 50% minder winst

Capcom heeft bekendgemaakt dat ze de eerste drie kwartalen van hun fiscale jaar met zo'n 53.6% minder winst hebben afgesloten dan het jaar daarvoor in dezelfde periode. Het derde kwartaal is 31 december afgelopen.

Het netto-inkomen van het gehele bedrijf daalde met 52,6% (naar 26.9 miljoen pond), het netto-omzet daalde met 29% (naar 417.6 miljoen pond). Bij de gamesdivisie zakte de inkomsten door gameverkopen met 41.3% en het bedrijfsresultaat daalde met 54.1%.

'Oklahoma krijgt belastingverhoging voor gamers'

In de Amerikaanse staat Oklahoma is een wetsvoorstel gedaan voor een belastingsverhoging van 1% op games voor de leeftijden van dertien en hoger. Het geld wat hiermee opgehaald wordt krijgt een specifiek doel.

Het geld moet namelijk voor doeleinden gebruikt worden om het pesten van kinderen en het overgewicht bij kinderen terug te dringen. Volgens het wetsvoorstel zijn beide problemen noodgevallen waar wat mee gedaan moet worden. Als het wetsvoorstel goedgekeurd wordt dan zal het op 1 juli in werking gaan.

Zwerver doodgevroren in Wageningen

In Wageningen is in de nacht van woensdag op donderdag een dakloze doodgevroren. Het lichaam van de 43-jarige man werd donderdagochtend gevonden in een berging bij een woning aan de Havenafweg, meldt de politie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een misdrijf kan worden uitgesloten en dat de man door onderkoeling om het leven is gekomen. Voor zover bekend is het de eerste keer dat iemand deze winter in Nederland om het leven komt als gevolg van de kou. In Oost-Europa heeft het winterweer al zeker 120 levens gekost.

Elite-members krijgen deze maand nieuwe content

Mensen die lid zijn van de Elite-service van Call of Duty kunnen eind deze maand de eerste gratis content verwachten voor Modern Warfare 3. Dan komen namelijk twee nieuwe mappen uit: Liberation en Piazza. De content is eerst beschikbaar voor Xbox 360, daaarna PlayStation 3 en uiteindelijk iedereen die geen Elite bezit.

Liberation speelt zich af in Central Park van New York City. Het leger heeft daar de macht overgenomen. Dit zal een map worden voor snipers en LMG-kills. Piazza is een map waarbij je in een Italiaans dorp speelt. Er zullen veel 'blind corners' zijn een een zeer complex gangenstelsel om rond te lopen. 

XAPPR, een gun voor je smartphone

Augmented reality gaat een steeds grotere rol spelen op smartphones en tablets. Verdwalen is dankzij de samenwerking tussen GPS en AR vrijwel onmogelijk. Ook games gaan steeds meer gebruik maken van deze techniek die de echte wereld integreert met de digitale.

Om augmented reality-games wat realistischer te maken verschijnt er binnenkort de XAPPR Gun. Met dit opzetstuk maak je van je smartphone een 'echt' geweer. De augmented reality-games die ondersteund worden op dit moment zijn ATK, ARwars, AR-invaders en Sprayum. De XAPPR Gun ondersteunt de platformen iOS, Android en Windows Phone.

De verwachte leverdatum is juni 2012 en via de website kun je het ding alvast bestellen voor 45 dollar inclusief verzendkosten.

xappr

Paumen wereldhockeyster van het jaar

Hockeyster Maartje Paumen is in Rosario tijdens de Champions Trophy uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. De 26-jarige strafcornerspecialiste van Den Bosch en Oranje kreeg de voorkeur boven de Chinese Li Hongxia, de Duitse Natascha Keller, de Zuid-Afrikaanse Pietie Coetzee en de Argentijnse Luciana Aymar.

Paumen won in 2011 met Oranje de Champions Trophy en het EK. Het is de vierde keer dat een Nederlandse deze ere-titel krijgt. Eerder vielen Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006) en Naomi van As (2009) in de prijzen. De Nieuw-Zeelandse Stacey Michelsen is uitgeroepen tot talent van het jaar. Ze kreeg de voorkeur boven de Nederlanders Joyce Sombroek en Willemijn Bos. Paumen werd in 2008 verkozen tot het grootste talent.

Archief Piet Mondriaan naar Den Haag

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van Piet Mondriaan verworven. De brieven, foto's en andere documenten geven volgens de organisatie inzicht in de persoonlijkheid en het kunstenaarschap van de schilder.

Een deel van het archief bestaat uit brieven die Mondriaan richtte aan zijn vriend, de abstracte kunstenaar Harry Holtzman. Mondriaan bespreekt onder zijn plannen oversteek van Londen naar New York.

Onder de archiefstukken bevindt zich ook een horoscoop die Mondriaan had laten maken. Er staan aantekeningen op waarin Mondriaan later de horoscoop vergeleek met wat er in zijn leven was gebeurd. Uit zijn adresboek blijkt verder dat hij contact had met veel tijdgenoten. Zo staan Laszlo Moholy-Nagy, Max Ernst, Marcel Duchamp en Charley Toorop erin.

Het RKD heeft het archief gekocht van een particuliere Amerikaanse stichting. Het biedt volgens het rijksbureau vooral inzicht in de laatste fase van Mondriaans werk. Na het overlijden van de schilder in 1944 bleek dat Mondriaan Holtzman als enige erfgenaam had aangewezen. De organisatie wil de aanwinst in de tweede helft van 2012 digitaal beschikbaar te stellen.

Israël: militaire actie tegen Iran wellicht nodig

Het besef in de internationale gemeenschap dat militair ingrijpen tegen Iran moet worden overwogen groeit. Dat heeft de Israëlische minister van defensie Ehud Barak donderdag gezegd.

Wereldleiders realiseren zich dat als sancties er niet voor zorgen dat Iran zijn atoomprogramma staakt de 'noodzaak van actie ontstaat', zei Barak op een veiligheidsconferentie.

Israël heeft er al meerdere malen op gewezen bereid te zijn Iran aan te vallen. Hoewel een diplomatieke oplossing de voorkeur geniet, 'liggen alle opties op tafel'.

Zweden: uitleveringsverzoek Assange terecht

Het Zweedse uitleveringsverzoek voor Wikileaks-voorman Julian Assange is terecht uitgevaardigd. Dat heeft Clare Montgomery, een advocaat die de Zweedse justitie vertegenwoordigt, donderdag tegen het Britse hooggerechtshof gezegd. Het hof buigt zich over een beroepszaak van Assange, die zich verzet tegen zijn uitlevering aan Zweden. Volgens Montgomery zou een weigering van het uitleveringsverzoek een breuk zijn met de regels omtrent uitleveringen in Europa.

Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beticht van verkrachting. Montgomery verwierp het argument van de advocaten van Assange, die woensdag zeiden dat alleen een onafhankelijke autoriteit zoals een rechter een Europees uitleveringsverzoek kan uitvaardigen. Het verzoek om Assange uit te leveren is afkomstig van Zweedse aanklagers.

"De Engelse manier van handelen, dat een arrestatiebevel alleen door een rechter wordt uitgevaardigd, is een uitzondering", aldus Montgomery. Ze zei dat als het hooggerechtshof het uitleveringsverzoek niet honoreert dat betekent dat acht of meer 'Europese partners' geen criminelen meer kunnen uitleveren. In diverse landen, waaronder Denemarken, Finland en Zweden, kunnen aanklagers of ministeries van justitie om uitlevering vragen, aldus Montgomery.

Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar vooral het Pentagon een appeltje met hem te schillen heeft. De publicatie van geheime Amerikaanse documenten door Wikileaks bracht het Amerikaanse corps diplomatique ernstig in verlegenheid.

De uitspraak in de beroepszaak laat waarschijnlijk nog enkele weken op zich wachten.

Zoektocht vermist kind gestaakt

De zoektocht naar de vermiste 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest is gestaakt vanwege het invallen van de duisternis. Vrijdag wordt verder gezocht. De zoekacties hebben nog niets opgeleverd, meldt een politiewoordvoerder.

De jongen met een verstandelijke beperking verliet woensdag de woning van zijn grootouders en is sindsdien spoorloos. Vanwege de vermissing werd woensdagavond een Amber Alert verstuurd.

Voor de zoekactie naar het kind zijn onder meer duikers, speurhonden en een politiehelikopter ingezet. Ook hebben zestig tot zeventig leden van de mobiele eenheid het dorp in Flevoland uitgekamd. Dit heeft vooralsnog niet naar de jongen geleid.

De zoekacties worden vrijdag bij zonsopgang hervat. Ook dan worden waarschijnlijk duikers, speurhonden, een politiehelikopter en agenten ingezet.

Mannen gepakt voor ondergronds bankieren

Vier mannen zijn maandag in Amsterdam opgepakt op verdenking van ondergronds bankieren. De vier maken vermoedelijk deel uit van een internationaal netwerk dat volgens het Openbaar Ministerie enorme bedragen aan drugsgeld witwast. Bij de arrestatie van de mannen is ruim 320 duizend euro contant geld in beslag genomen.

Twee van de mannen komen uit India en zijn 31 en 21 jaar. Ook een 66-jarige vader en zijn 37-jarige zoon zijn gearresteerd. De vader en zoon verzorgden met een auto geldtransporten tussen Duitsland, Frankrijk en Nederland. De andere verdachten zouden de opslag en verdeling van het geld in Amsterdam hebben geregeld.

In het onderzoek werd afgelopen november al een man aangehouden die als geldwisselaar zou hebben opgetreden. Hij ruilde geld om van kleine naar grote biljetten. In zijn woning vond de politie een sporttas met 450 duizend euro contant geld en een vuurwapen.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag besloten dat het viertal in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Zestig arrestaties in Canada om kinderporno

De politie in de Canadese provincie Ontario heeft zestig mensen opgepakt in verband met kinderporno. Volgens de politie gaat het om een van de grootste kinderpornozaken in de geschiedenis van Ontario.

De verdachten worden onder andere verdacht van kinderlokking op internet en vervaardiging en bezit van kinderporno. De politie heeft 22 slachtoffers reeds geïdentificeerd. Er volgen waarschijnlijk nog meer arrestaties.

Spies naar Brussel om huurgrens

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is bereid om in Brussel een verkennend onderzoek te doen om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te veranderen. Dat zegde ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer toe. Ze waarschuwde wel voor te hoge verwachtingen. "Dit moeten we met fluwelen handschoentjes aanpakken."

Europese regels schrijven voor dat huishoudens met een inkomen boven de 34 duizend euro nauwelijks in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Corporaties mogen slechts tien procent van de vrijgekomen woningen toewijzen aan deze huishoudens. Anders zou er volgens Brussel sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van marktpartijen. Hierdoor vallen veel middeninkomens tussen wal en schip.

PvdA'er Jacques Monasch lanceerde donderdag een plan om meer betaalbare huurwoningen te creëren en een einde te maken aan het slepende conflict tussen Nederland en de Europese Unie. Hij wil dat gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen per regio samen bepalen waar corporaties of marktpartijen huizen aanbieden of bouwen, in welke prijsklasse en voor welke doelgroepen.

Als marktpartijen niet willen bouwen, kunnen corporaties aan de slag. "Zo kan er nooit sprake zijn van staatssteun, omdat de markt niet bouwt en er dus geen sprake is van ongeoorloofde concurrentie", stelt Monasch. "Daarmee vervallen mogelijke bezwaren van Brussel." Het CDA steunt het voorstel.

Spies noemde het plan interessant, maar durft het niet aan om het formeel in te dienen in Brussel. "We moeten voorzichtig zijn om met elk verzoek naar Brussel te gaan. We kunnen bij toetsing van zo'n plan namelijk ook slechter boeren, en verworvenheden verliezen", zei Spies.

Wel wil de minister informeel aftasten wat de mogelijkheden zijn om van de fnuikende Europese regels af te komen. Overdreven optimistisch is ze niet. "Ik ben de vierde minister die met deze kwestie te maken heeft. Ik heb geen toverstafje die dit probleem zomaar oplost."

Marineschip van 400 miljoen nog duurder

Het marineschip Joint Services Ship (JSS), dat Defensie in bestelling heeft, valt 24,7 miljoen euro duurder uit dan de 383 miljoen euro die ervoor was uitgetrokken. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het grootste deel van de prijsstijging is het gevolg van rekenfouten uit het verleden. Ook blijkt er meer staal nodig is dan was voorzien, wat vier miljoen euro kost. Daarnaast is er 1,5 miljoen extra nodig voor het aanbrengen van medische voorzieningen. Het schip gaat nu 407,9 miljoen euro kosten.

Hillen verwacht dat het schip in 2014 wordt opgeleverd. Het wordt het grootste logistieke ondersteuningsschip waarover de marine beschikt.

Risen 2-animaties uitgelegd in making of-video

Deep Silver en Piranha Bytes hebben de derde aflevering uitgebracht van een zesdelige serie making of-video's voor Risen 2: Dark Waters. In de video leggen de makers uit hoe zij het animatiesysteem opgedirkt hebben om het levensechter te laten lijken. Ook wordt er een blik gegund op de gevechtsanimaties.

Risen 2: Dark Waters komt 27 april uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Lollipop Chainsaw krijgt pre-order-content

Warner Bros. Interactive heeft bekendgemaakt dat Lollipop Chainsaw pre-order-DLC zal gaan krijgen. Momenteel is alleen bekendgemaakt wat je krijgt bij de Amerikaanse winkels, of Europese winkels ook pre-order-DLC zal krijgen is niet bekendgemaakt.

Met de pre-order-DLC krijg je nieuwe kostuums om aan te trekken zoals een kostuum gebaseerd op Ash uit Evil Dead. Bekijk hieronder de trailer voor de DLC met de verschillende kostuums. Lollipop Chainsaw komt ergens in 2012 uit voor PS3 en Xbox 360.

Paul McCartney krijgt Walk of Fame-ster

Paul McCartney krijgt volgende week donderdag eindelijk een ster op de Walk of Fame. De 69-jarige zanger is de laatste Beatle die een ster krijgt. Eerder werden John Lennon, George Harrison en Ringo Starr al in Hollywood vereeuwigd. Ook kregen de Beatles in 1998 een gezamenlijke ster.

De zanger wordt geëerd met een ceremonie bij het gebouw van Capitol Records, meldt de website van de Walk of Fame. De ster wordt onthuld door de directeur van de 'sterrenstoep'. Wie er verder aanwezig zijn, is nog niet bekend.

Twee dagen voor de ceremonie komt het nieuwe album van McCartney uit. Op Kisses on the Bottom zijn liedjes te horen die de zanger als kind hebben geïnspireerd, plus twee nieuwe composities. Stevie Wonder en Eric Clapton leverden een bijdrage aan de nieuwe nummers.


Paul McCartney krijgt eindelijk Walk of Fame-ster (Foto: Novum)

Old Republic vestigt groeirecord

Gamers wereldwijd hebben sinds december meer dan twee miljoen exemplaren van Star Wars: The Old Republic gekocht. Hiermee is het de snelst groeiende massively multiplayer online game ooit. Dat heeft uitgever Electronic Arts aangegeven in een gesprek met investeerders.

Volgens EA is de game succesvoller dan verwacht. De online game 1,7 miljoen actieve accounts. De overige driehonderdduizend eigenaren hebben het spel nog niet geactiveerd of hun abonnement geannuleerd.

Gamers die Star Wars: The Old Republic kopen, kunnen een maand gratis spelen. Daarna moet maandelijks dertien euro betaald worden. Er zijn ook abonnementen voor drie of zes maanden, waardoor je goedkoper uit bent.


Old Republic vestigt groeirecord

Pc-versie Alan Wake over twee weken online

De horrorgame Alan Wake is vanaf 16 februari op het online-netwerk Steam te downloaden. Het survivalspel komt snel daarna uit op andere downloadplatformen en in de winkel. Dat heeft gamestudio Remedy Entertainment donderdag bekendgemaakt.

De psychologische actiethriller Alan Wake werd in 2005 als een pc-game aangekondigd, maar later door Microsoft als een van de eerste exclusieve games voor de Xbox 360 aangekocht. Het vervolg Alan Wake: American Nightmare verschijnt binnenkort op het online netwerk van de Xbox 360.


Pc-versie Alan Wake over twee weken online

Rosenthal neemt afstand van Duitse folder

Het kabinet neemt afstand van een Duitse brochure waarin de indruk wordt gewekt dat PVV-leider Geert Wilders buiten de rechtsstaat en de parlementaire democratie functioneert. Dat standpunt is overgebracht aan de Duitse autoriteiten, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wilders eiste donderdagochtend dat de Duitse ambassadeur op het matje zou worden geroepen. De regering moest hem 'met kracht de oren wassen'. Aanleiding is een Duitse brochure waarin wordt gewaarschuwd voor extreemrechtse opvattingen. In de folder, die is betaald door het Duitse ministerie van Justitie, wordt de PVV als voorbeeld genoemd.

Rosenthal is het niet eens met Wilders dat in de folder het gedachtegoed van de PVV wordt genoemd als voedingsbodems voor neonazi's. De brochure bevat twee 'feitelijke verwijzingen' naar een bezoek van Wilders en een logo dat door hem wordt gebruikt, stelt hij. Ook is PVV-leider te zien op een screenshot van een facebookpagina van Wilders' zusterpartij Die Freiheit, waarop een lezing van hem wordt aangekondigd.

Deze verwijzingen kunnen volgens de minister niettemin de indruk wekken dat Wilders buiten de rechtsstaat en parlementaire democratie functioneert. "Een dergelijke interpretatie is onjuist en zou ongepast zijn. Ik neem hier dan ook nadrukkelijk afstand van."

De ambassadeur wordt niet ontboden. Er zijn 'directe contacten met het Duitse ministerie van Justitie over dit onderwerp waarin de Nederlandse positie is gemarkeerd', aldus Rosenthal.

Gratis Xbox Live Gold bij Mass Effect 3-demo

De Xbox 360-demo van de sciencefiction-actiegame Mass Effect 3 bevat een tijdelijk abonnement op Xbox Live Gold, zodat iedereen de online multiplayer kan ervaren. Normaal gesproken moeten gamers zestig euro per jaar betalen om tegen elkaar te kunnen spelen op de Xbox 360. Dat schrijft gamewebsite Eurogamer.

Het is niet duidelijk hoe spelers hun tijdelijke Gold-abonnement kunnen activeren. Een speciale code lijkt de meest voor de hand liggende optie. Deze zouden gamers samen met de demo downloaden, om na activatie een beperkte tijd Xbox Live Gold te krijgen.

De Mass Effect 3-demo is vanaf 14 februari beschikbaar voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Naast de multiplayer-modus krijgen spelers ook de kans om een missie uit de singleplayer te spelen.


Gratis Xbox Live Gold bij Mass Effect 3-demo

Aronofsky wil Crowe Noach laten spelen

Darren Aronofsky wil acteurs Russell Crowe en Liam Neeson in zijn bijbelse film over de Ark van Noach. Crowe wordt getipt als Noach, de rol waar Christian Bale in november voor bedankte. Wie Neeson gaat spelen is onbekend. Wellicht wordt hij de schurk die niet gelooft dat Noach en zijn ark het dierenrijk gaan redden. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Aronofsky loopt al jaren rond met het idee over een film over Noach en hoe hij de zondvloed overleeft met een schuit vol dieren. Het is de eerste film na het balletdrama Black Swan die hij regisseert, en hij wil de film ook produceren.

Aronofsky schreef de eerste versie van het scenario, dat inmiddels is herschreven door Ari Handel. Aranofsky en hij werkten eerder al samen aan The Fountain, The Wrestler en Black Swan. Wanneer de nog titelloze Noach-film moet verschijnen is nog onbekend.


Aronofsky wil Crowe Noach laten spelen (Foto: Novum)

Lisa Marie Presley werkt aan film over Elvis

Lisa Marie Presley wil een film maken over het leven van haar vader Elvis Presley. Ze vindt de films die tot nog toe over hem zijn verschenen teleurstellend. "Er is nog nooit iets fatsoenlijks over hem gemaakt."

De 44-jarige Presley zegt diverse gesprekken te voeren met filmstudio's. "Het gaat zeker gebeuren." Voor haar project heeft ze een film als Walk the Line voor ogen, waarin het leven van countryzanger Johnny Cash centraal staat. Over het leven Presley zijn talloze films gemaakt. Acteur Cary Elwes werkt momenteel aan een film over de ontmoeting tussen Elvis en president Richard Nixon.

Lisa Marie Presley, die nauwelijks interviews geeft, is op Graceland om een tentoonstelling te openen over de popicoon gezien door haar ogen. Presley leefde tot ze 5 jaar oud was op het landgoed van haar vader tot haar moeder Priscilla bij hem wegging.

"Hij was altijd volledig uitgedost", herinnert Presley zich. "Je zag hem nooit in zijn pyjama naar beneden komen." De dochter van de King of Rock-'n-Roll werkt momenteel aan haar derde studioalbum, dat in mei uit moet komen.


Lisa Marie Presley werkt aan film over Elvis (Foto: Novum)

'Langer doorwerken stijgt spectaculair'

De leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan, stijgt 'spectaculair' volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Volgens Kamp is de gemiddelde uittreedleeftijd sinds 2006 tijd gestegen naar 63 jaar nu. "Als we zo doorgaan is dat in 2020 66 jaar", aldus de minister donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Kamp reageerde met deze cijfers op zorgen in de Kamer, onder meer bij regeringspartij CDA, over de kansen van ouderen om daadwerkelijk langer door te werken als de AOW-leeftijd omhoog gaat. Volgens de minister stemmen ervaringen uit het verleden positief. Hij zei dan ook een eerder uitgesproken ambitie van werkgevers en de vakbeweging te onderschrijven dat de arbeidsdeelname van 55-plussers in 10 jaar tijd even hoog moet zijn als die van 55-minners.

"Ik vind dat we in 2020 op een gemiddelde uittreedleeftijd van 66 jaar moeten zitten", zei de minister. Volgens zijn wetsvoorstel wordt de AOW-leeftijd in 2020 ook verhoogd van 65 naar 66 jaar.

'Langer doorwerken stijgt spectaculair'
'Langer doorwerken stijgt spectaculair' (Foto: ANP)

Pacino, Walken en Arkin spelen oude criminelen

Al Pacino, Christopher Walken en Alan Arkin hebben getekend voor de actiekomedie Stand Up Guys. De acteurs spelen oude criminelen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Stand Up Guys gaat over een oude crimineel die wordt ingehuurd om een kennis te vermoorden. In plaats daarvan gaat hij met een bevriende boef nog een keer helemaal los. Ze bezoeken een bordeel, stelen auto's en doen hun best de politie te ontwijken. Ondertussen overdenken ze hun criminele leven. Hoe de rolverdeling van Walken, Pacino en Arkin is, is niet bekend.

Het wordt de eerste keer dat de drie Oscarwinnaars samen op het witte doek te zien zijn. De 68-jarige Walken en zijn 71-jarige collega Pacino speelden wel allebei in Gigli, maar waren niet samen in een scène te zien. De actiekomedie Stand Up Guys wordt in april opgenomen in Los Angeles onder regie van acteur en regisseur Fisher Stevens.


Pacino, Walken en Arkin spelen oude criminelen (Foto: Novum)

City-spits Tévez baalt van mislopen transfer

Carlos Tévez baalt dat hij nog altijd speler van Manchester City is. Ondanks de interesse van verschillende Europese topclubs slaagde de 27-jarige Argentijn er niet in om de afgelopen transferperiode te vertrekken. "Dit is een hele rare situatie, het zwaarste voor mij is de onzekerheid."

Internazionale, AC Milan en Paris Saint-Germain toonden interesse, maar kwamen niet tot een akkoord met de club uit Manchester. Tevez wijt het mislopen van een transfer aan City. "Er was altijd iets mis."

De spits kwam in september in opspraak na het weigeren van een invalbeurt in de Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München. Sindsdien spendeert de international zijn tijd met zijn familie en het spelen van golf.

Tévez kreeg van City al tien miljoen euro aan boetes toebedeeld. Zo verbleef hij in november zonder toestemming van zijn club in zijn geboorteland Argentinië.

[CT] Hockeydames naar halve eindstrijd

De Nederlandse vrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Champions Trophy. In het Argentijnse Rosario werd Nieuw-Zeeland met 3-0 geklopt. Vannacht wordt bekend of Nederland het zaterdag in de halve eindstrijd opneemt tegen Argentinië of China.

De Oranjevrouwen hadden tegen Nieuw-Zeeland wat tijd nodig om hun draai te vinden. Pas na dertien minuten stichtte Nederland voor het eerst gevaar in de cirkel van de Kiwi’s, die in de poulefase geen enkel duel wonnen. Naar mate de eerste helft vorderde nam Oranje steeds meer het heft in handen. De controle leidde niet tot veel kansen, regelmatig ging het tussen de 23-meterlijn en de cirkelrand mis. In de 26ste minuut klopte de Oranje-aanval wel van begin tot het eind. Kitty van Male gaf op de linkerkant van het veld een vlijmscherpe backhandpass, die door Kim Lammers tot doelpunt werd gepromoveerd: 1-0.

Na rust zette Nederland door. Oranje versierde twee corners, waarvan de laatste werd benut door Maartje Paumen. Kort daarop kreeg Nieuw-Zeeland een levensgrote mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Charlotte Harrison miste in kansrijke positie. Dertien minuten voor tijd besliste Lidewij Welten de eerste kwarftinale van het toernooi. Haar backhand belandde via een Nieuw-Zeelandse verdediger in het doel, waardoor zij de eindstand op 3-0 bepaalde. Oranje neemt het in de halve finale op tegen Argentinië of China. Zij staan vannacht (00.00 uur) tegenover elkaar.

Filmposter Franse Oscargenomineerde verwijderd

De Franse acteur Jean Dujardin, die genomineerd is voor een Oscar voor zijn rol in The Artist, ligt in zijn thuisland onder vuur vanwege een provocatieve filmposter. Op het affiche van Les Infidèles is de acteur te zien terwijl hij twee vrouwenbenen in de lucht houdt met eronder de tekst 'Ik ga een vergadering in'. De posters zijn inmiddels verwijderd, melden diverse Franse media.

De producenten van Les Infidèles, dat gaat over vreemdgaan, hebben talloze klachten gekregen over de poster, die te seksistisch zou zijn. "De posters voor de film Les Infidèles met Jean Dujardin zijn verwijderd na een aantal klachten", twitterde studiowerknemer Fabrice Leclerc woensdagavond. Regisseur en acteur Gilles Lellouche staat bellend afgebeeld met daaronder de tekst 'De lijn wordt verbroken, ik ga een tunnel in'. Les Infidèles bestaat uit een aantal korte films over vreemdgaan.

Lellouche en Dujardin hebben ieder een segment van de film geregisseerd. De twee zijn ook in de film te zien. Het Franse tijdschrift Le Point vreest door de filmposter voor de kansen van Dujardin op een Oscar. "Hij wordt vertrapt in de politiek-correcte Verenigde Staten." Dujardin is genomineerd in de categorie beste acteur en neemt het onder anderen op tegen Brad Pitt en George Clooney. De Oscars worden op 28 februari uitgereikt.


Filmposter Franse Oscargenomineerde verwijderd (Foto: Novum)

Britse film Weekend wint jongerenprijs IFFR

De Britse speelfilm Weekend van Andrew Haigh heeft de Moviesquad IFFR Award 2012 gewonnen. Dat maakte de jongerenjury donderdagmiddag bekend in bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam. De film versloeg onder meer de Nederlands-Belgische productie Lena.

De jury bestond dit jaar uit vijf jongeren van 15 tot 19 jaar die niet alleen de films zagen maar ook met de makers en filmjournalisten konden spreken. Moviesquad is de jongerenjury op diverse Nederlandse filmfestivals en heeft als doel om jongeren een zo kompleet mogelijk beeld te geven van de filmwereld en een filmfestival volledig te laten beleven.

In Weekend krijgen de schuchtere Russell en de extraverte Glen na een toevallige ontmoeting een relatie. De jury noemde de film 'subtiel en realistisch' en prees het acteerwerk, belichting en dialogen tussen de hoofdrolspelers. "Het was een pure en fascinerende film om te kijken, zelfs de seksuele scènes. Het einde klopte helemaal."

Weekend verschijnt in mei in de Nederlandse bioscopen.


Britse film Weekend wint jongerenprijs IFFR (Foto: Novum)

Kanye West werkt aan film in Midden-Oosten

Rapper Kanye West is van plan een korte film op te nemen bij de Perzische Golf. Volgens de Amerikaanse krant The New York Observer zoekt hij geschikte opnamelocaties voor zijn filmproject.

De muzikant heeft een paar werknemers naar het Midden-Oosten gestuurd om locaties te scouten voor zijn korte muziekfilm. "In Abu Dhabi, Dubai en Doha gaat de overheid over alle filminitiatieven", zegt een anonieme bron in de krant. De landen hebben om publiciteitsredenen veel belangstelling. "Nu voert een aantal overheden en investeerders een financiële oorlog over waar de film mag worden opgenomen."

West gaf vorig jaar een optreden in Abu Dhabi en is sindsdien verknocht aan de regio. "Zijn vertegenwoordigers zijn heel enthousiast over het project dat de cultuur op een eerlijke manier neerzet", aldus de bron. Jeezy, zoals de rapper zichzelf ook wel noemt, is van plan locale acteurs in te huren voor zijn korte film.

De korte film van de 34-jarige West moet er ongeveer net zo uitzien als zijn dertig minuten durende videoclip voor zijn nummer Runaway uit 2010. Of aan de nieuwe film ook een nieuw nummer aan verbonden is, is niet bekend. De opnames staan gepland voor maart.


Kanye West werkt aan film in Midden-Oosten (Foto: Novum)

Onbekenden ontvoeren man in Hoofddorp

Onbekenden hebben woensdagavond een man in Hoofddorp ontvoerd nadat ze zijn huis waren binnengedrongen. Het slachtoffer werd later op de avond door de politie levend teruggevonden op een parkeerplaats in Hazerswoude. Dat meldt de politie.

Rond zeven uur 's avonds drongen meerdere overvallers het huis binnen en bedreigden de bewoners met wapens. Alleen de man moest met de indringers mee. Zijn auto werd later teruggevonden in de Ringvaart langs de Leimuiderdijk.

De politie is een sporen- en buurtonderzoek begonnen. Hoe het slachtoffer er aan toe is en waarom hij werd ontvoerd is onduidelijk. Een politiewoordvoerder was niet bereikbaar voor commentaar.

Topambtenaar niet vervolgd voor kindermisbruik

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar topambtenaar Joris Demmink. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Tegen de secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie was aangifte gedaan van seksueel misbruik van een minderjarige in Turkije in 1995.

Volgens het OM is de betrouwbaarheid van de aangifte, die in februari vorig jaar werd opgenomen, twijfelachtig. Het verhaal van de aangever is niet consistent en bevat te weinig details, aldus justitie. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is bovendien niet gebleken dat de topambtenaar in de betreffende periode in Turkije is geweest.

Tegen de topambtenaar werd vorig jaar zomer ook opnieuw aangifte gedaan door de tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin. Volgens hem was Demmink in 1995 op een feestje in Turkije waar minderjarige kinderen werden misbruikt.

Baybasin deed in 2007 ook al aangifte tegen Demmink. Ook toen zag het OM onvoldoende grond om over te gaan tot vervolging. De nieuwe aangifte levert volgens justitie nog steeds geen redelijk vermoeden van een strafbaar feit op.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel.

NAVO-strategie Afghanistan op de helling

De ministers van defensie van de NAVO bespreken donderdag mogelijke veranderingen in hun strategie in Afghanistan. De Verenigde Staten en Frankrijk willen dat gevechtstaken sneller, al in 2013, aan de Afghaanse strijdkrachten worden overgedragen. Tot dusver werd ervan uitgegaan dat de NAVO-troepen in een gevechtsrol zouden blijven tot eind 2014, wanneer de coalitie haar deelname aan de oorlog beëindigt.

"Hopelijk zullen wij medio of in het latere deel van 2013 in staat zijn over te gaan van een gevechtsrol naar een trainings-, advies- en bijstandsrol", zei de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta tegen meereizende verslaggevers tijdens de vlucht naar Brussel. Dit 'betekent niet dat wij niet gevechtsklaar zullen zijn', maar de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Afghanistan zullen niet meer 'de gevechtsrollen vervullen die wij nu vervullen'.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet voorafgaand aan de vergadering weten dat de overdracht van de controle, die vorig jaar is begonnen, tot medio 2013 voortgaat, totdat het Afghaanse leger en de politie in het hele land gestadig de leiding hebben overgenomen. "Vanaf die tijd zal de rol van onze troepen gestadig veranderen van vechten naar ondersteuning", zei hij, totdat het proces eind 2014 zal zijn afgerond. Over hoe het daarna verder moet wordt met Afghanistan besproken. "Maar de Afghanen zullen aan het eind van het overdrachtproces niet in de steek worden gelaten. Wij zijn vastbesloten om tijdens en na de overdracht steun te bieden aan Afghanistan."

Het bureau van de Britse premier David Cameron zei dat de Britse troepen in Afghanistan voor eind 2013 hun gevechtsrol zullen afleggen. Volgens Downing Street is dit in overeenstemming met de strategie die in 2010 door de NAVO in Lissabon werd uitgezet. Britse en andere ISAF-troepen zullen in 2014 nog wel 'ondersteunende' gevechtstaken vervullen, zo zei de woordvoerder van Cameron.

De ministersvergadering komt een dag na het uitlekken van een geheim rapport van de NAVO waarin staat dat het moreel van de Taliban na meer dan tien jaar oorlog nog zeer hoog is en dat de opstandelingen ervan overtuigd zijn dat zij de coalitie zullen verslaan. Bovendien hebben er de afgelopen tijd meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij leden van de Afghaanse strijdkrachten militairen of adviseurs van de NAVO hebben aangevallen, wat tot zorg heeft geleid over mogelijke infiltratie. Het Afghaanse leger en de politie moeten fors worden uitgebreid om op voldoende sterkte te zijn als het merendeel van de buitenlandse troepen in 2014 uit Afghanistan vertrekt.

De uitlatingen van Panetta en die eerder van de Franse president Nicolas Sarkozy laten zien hoe de buitenlandse militaire rol in Afghanistan naar verwachting zal evolueren van de huidige intense strijd tegen de Taliban naar een meer ondersteunende rol. Het tijdsbestek past ook goed in de Amerikaanse politieke kalender, zodat president Barack Obama dit jaar op verkiezingspad kan zeggen dat hij niet alleen alle Amerikaanse militairen uit Irak naar huis heeft gehaald en het aantal troepen in Afghanistan heeft verminderd, maar ook een streefdatum heeft om de Amerikaanse gevechtsrol daar te beëindigen.

De twee dagende durende ministersvergadering geldt als voorbereiding op de NAVO-top die in mei in de Amerikaanse stad Chicago wordt gehouden. Op de ministersbijeenkomst worden ook plannen besproken voor een verdedigingssysteem in Europa tegen aanvallen met ballistische raketten en het op peil houden van de gevechtscapaciteit in een tijd van bezuinigingen in de VS en Europa. Volgens een NAVO-diplomaat is besloten het hoofdkwartier voor het raketschild te stationeren op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.


NAVO-strategie Afghanistan op de helling (Foto: Novum)

Schaatspeloton na zaterdag terug voor natuurijs

Het schaatspeloton keert direct na de alternatieve Elfstedentocht van zaterdag terug naar Nederland. Reden voor het plotselinge vertrek vanuit Oostenrijk is de vorst in Nederland. De komende week worden mogelijk enkele klassiekers verreden op natuurijs in eigen land.

De wedstrijd van 11 februari op de Italiaanse Reschensee komt hierdoor te vervallen. De ploegleiders van de marathonploegen hebben donderdag op de Weissensee besloten de wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan.

De Stichting Alternatieve Elfstedentocht, die de wedstrijd op de Reschensee organiseert, heeft geen begrip voor de opstelling van de marathonploegen. "In slechts één uitzonderlijke situatie hadden wij ons neergelegd bij de situatie en dat is als de enige echte in Friesland zou worden verreden".

De schade vanwege het afgelasten van de wedstrijd wordt door de organisatie geschat op vijftien- tot twintigduizend euro. Wie voor deze kosten gaat opdraaien, is nog niet bekend.

Blake Lively wil dochters of travestieten

Blake Lively hoopt ooit enkele dochters te krijgen. Mocht de actrice echter zoons krijgen, dan hoopt ze dat het travestieten zijn. "Ik heb niet voor niets een geweldige collectie schoenen en tassen die op waarde moeten worden geschat."

De blondine zegt in haar hele leven vier vriendjes te hebben gehad. "Ik ben nog nooit met iemand samen geweest die niet mijn vriendje was", vertelt Lively aan de Amerikaanse editie van Elle. "Als ik tijd doorbreng met een man, is dat omdat ik diegene goed ken en al een tijd bevriend met hem ben."

De 24-jarige Lively had in het verleden relaties met acteurs Penn Badgley en Leonardo DiCaprio. Momenteel is ze samen met Ryan Reynolds, die eerder getrouwd was met Scarlett Johansson.

Kamp haalt hard uit naar SP in AOW-debat

Als de SP ooit wil regeren, moet de partij ophouden te beweren dat een verhoging van de AOW-leeftijd niet nodig is. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag tijdens het debat over de verhoging van de AOW-leeftijd. "Met het ontkennen van de feiten kom je nooit in een regeringscoalitie."

De SP verzet zich met hand en tand tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Tijdens het eerste deel van het debat kwam Paul Ulenbelt (SP) woensdag daarover al hard in aanvaring met de PvdA, die de voorstellen wel steunt. "Dat je eerst het gore lef hebt om met dit pensioenakkoord in zee te gaan, en dan de SP verwijten gaat maken. U zou zich moeten schamen", zei hij tegen Roos Vermeij (PvdA).

Ulenbelt deed het wetsvoorstel verder af als 'idioot'. Deze kwalificaties zijn Kamp in het verkeerde keelgat geschoten. Hij haalde in de inleiding van zijn betoog hard uit naar Ulenbelt en riep de SP'er op wat meer respect te tonen voor het wetsvoorstel, dat mede tot stand is gekomen dankzij werkgevers en werknemers. "De AOW is niet van één politieke partij in dit huis, maar van ons allemaal."

Ook zei Kamp dat Ulenbelt zijn ogen sluit voor de talloze instituten die al hebben gewezen op de noodzaak van het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals het IMF, de OESO, het CBS, de Europese Commissie en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De SP'er ziet dit kennelijk als 'betekenisloze publicaties die genegeerd kunnen worden', aldus Kamp.

De SP doet het momenteel erg goed in de peilingen. Ulenbelt zinspeelde woensdag daarom al op regeringsdeelname van zijn partij. "Als de SP ooit verantwoordelijkheid krijgt te dragen moet een totaal andere opstelling van Ulenbelt voor de dag komen", reageerde Kamp.

Nederland heeft nog steeds het beste pensioenstelsel ter wereld en is de levenskwaliteit erg hoog. Allemaal tot stand gekomen 'zonder dat de SP ook maar een dag regeringsverantwoordelijkheid gedragen heeft', sneerde Kamp. Verhoging van de AOW-leeftijd is nodig omdat de bevolking vergrijst en de beroepsbevolking stagneert. Niet ingrijpen levert volgens de minsiter over dertig jaar een 'onhoudbare situatie' op.

Ulenbelt reageerde door te stellen dat Kamp 'een denkfout' maakt. Volgens hem is de verhoging van de AOW-leeftijd slechts ingegeven door bezuinigingen als gevolg van de economische crisis. Volgens hem zijn 'andere politieke keuzes mogelijk'.


Kamp haalt hard uit naar SP in AOW-debat (Foto: Novum)

OM wil naar Hoge Raad met Checkpoint-zaak

Het Openbaar Ministerie is van plan cassatie in te stellen tegen de uitspraak van het hof in de zaak van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Het hof verklaarde het OM donderdag niet-ontvankelijk, wat betekent dat de eigenaar en medewerkers van de coffeeshop vrijuit gaan. De rechtbank legde eerder wel straffen op.

Het OM laat weten 'verrast' te zijn door de uitspraak en gaat het arrest bestuderen met de bedoeling de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Justitie onderkent een deel van de kritiek van het hof, maar vindt niet dat het recht op vervolging van de verdachten is verspeeld.

De grootste coffeeshop van het land had geruime tijd, met medeweten van de gemeente en het OM, meer softdrugs in huis dan toegestaan. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden. De coffeeshop is sinds 2008 gesloten.

Wenger blijft geloven in vierde plaats

Arsenal zakte woensdag naar de zevende plaats in de Premier League, maar Arsène Wenger denkt nog steeds dat zijn ploeg zich kan plaatsen voor de Champions League.

Arsenal kwam niet tot scoren tegen Bolton Wanderers (0-0), waardoor de achterstand op nummer vier Chelsea nu vijf punten is. Newcastle United en Liverpool doen ook mee om het laatste ticket voor de Champions League. Zij wisten deze week wel drie punten te pakken.

"Het wordt een zwaar gevecht om bij de eerste vier te eindigen, maar het feit dat er meerdere teams erbij betrokken zijn, is wel een voordeel", zegt Wenger op de clubwebsite. "We hebben goed gespeeld tegen Bolton. Als je in een uitwedstrijd zes of zeven kansen creëert, kun je je niet meer wensen."

Wenger baalt er echter van dat de kansen niet werden benut. "Misschien waren we in de afronding niet relaxed genoeg." Zaterdag krijgt Arsenal bezoek van Blackburn Rovers. Chelsea komt zondag in actie tegen Manchester United, terwijl Liverpool maandag aantreedt tegen Tottenham Hotspur.

Zoektocht naar vermiste agent gestaakt

De zoektocht naar de agent in opleiding die maandagavond verdween met zijn dienstwapen is gestaakt. De politie trekt nog wel binnengekomen tips na, maar zet op dit moment geen mensen en materieel meer in om gebieden af te speuren.

De politie zocht donderdag bij het Schildmeer naar de man, nadat op camerabeelden van een helikopter die daar woensdag in de buurt vloog een man te zien bleek die op de vermiste aspirant-agent lijkt. Inmiddels is echter bekend dat de man op de beelden niet de 30-jarige man is.

Daarna dacht de politie erover om een gebied bij Beetsterzwaag af te speuren, omdat de vermiste agent in opleiding daar nog wel eens kwam. "Maar dat gebied is zo groot en we hebben geen gerichte informatie over dat hij daar zou zijn. Dat zou zoeken zijn naar een speld in een hooiberg, dus daar gaan we nu toch niet zoeken." Wel is een helikopter met een warmtecamera over het gebied gevlogen. Dat leverde niets op.

De aspirant-agent, Friso Wouda, moest maandagavond werken in Delfzijl. Hij haalde zijn pistool op, maar verdween daarna. Of hij het wapen nog bij zich heeft, is onbekend. De vermiste man, die oorspronkelijk uit Friesland komt, is dinsdagochtend voor het laatst gezien bij een supermarkt in Groningen.

Stybar geeft voorkeur aan wegwedstrijden

In navolging van Lars Boom gaat ook Zdenek Stybar de voorkeur geven aan wegwedstrijden. De Tsjechische coureur zal vanaf volgend seizoen de veldritten alleen nog als voorbereiding op de wegwedstrijden rijden.

"De combinatie tussen het rijden op de weg en het veld is niet meer mogelijk", aldus Wilfried Peeters, ploegleider van Quick Step. Eerder kwam Lars Boom tot eenzelfde conclusie. Dit seizoen deed hij aan enkele veldritten mee, maar dit was puur om aan zijn conditie te werken.

"Stybar zal nog wel enkele crossen rijden, maar zal niet meer meestrijden om de klassementen", liet Peeters verder weten. Uitgerekend Boom en Stybar waren de afgelopen jaren de enige 'buitenlanders' die de Belgische hegemonie in het veldrijden wisten te doorbreken.

Bij het afgelopen WK veldrijden bestond de gehele top-zeven uit Belgische rijders. Na de zevende Belg, Sven Nys, duurde het nog een minuut voordat de eerste buitenlander wist te finishen; de Tsjech Radomir Simunek.

RKC'er Sno in beroep tegen schorsing

Evander Sno gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB-aanklager, die hem wil schorsen voor twee duels, plus één duel voorwaardelijk.

Sno kreeg in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo (3-0 nederlaag) een rode kaart van scheidsrechter Ruud Bossen. De speler van RKC zou een elleboogstoot hebben uitgedeeld. Tegenstander Lerin Duarte heeft echter schriftelijk verklaard dat hij niet werd geraakt.

Volgens RKC geven ook de videobeelden duidelijk aan dat er geen sprake was van een elleboog. "Duarte grijpt nog geen tel naar zijn hoofd. De spelers gaan gewoon door met hun duel om de bal die opstuit", zegt trainer Ruud Brood tegen het Brabants Dagblad.

De tuchtcommissie van de KNVB buigt zich donderdagavond over de zaak. Sno loopt het risico dat hij een zwaardere straf krijgt. Volgens de Brabanders pleit ook de bijna lege strafkaart in het voordeel van de middenvelder, die deze week een aanbieding van FC Utrecht weigerde.

Weer tientallen doden door kou in Oekraïne

De snijdende kou in Oekraïne heeft de afgelopen 24 uur aan 20 mensen het leven gekost. Het aantal winterdoden van de afgelopen week is daardoor opgelopen van 43 naar 63. Ongeveer 1000 mensen zijn met bevriezingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Gezondheid donderdag gemeld.

De temperatuur was het laagst in het westen van het land. In het Karpatengebergte bij de grens met Slowakije werd het de afgelopen nacht 33 graden onder nul.

Weer tientallen doden door kou in Oekraïne
Weer tientallen doden door kou in Oekraïne (Foto: ANP)

Haase treft Lacko in kwartfinale ATP Zagreb

Robin Haase zal het morgen in de kwartfinales van het ATP-toernooi in het Kroatische Zagreb opnemen tegen Lukas Lacko. Hij wist vandaag zijn partij met opvallende cijfers te winnen van Alex Bogomolov; 6-0, 6-7 en 6-1.

Lacko en Bogomolov maakten er een leuke partij van. Lacko wist in de eerste set geen game te verliezen. De tweede set verloor hij met een tiebreak, om vervolgens de derde set weer overtuigend naar zich toe te trekken. Ook grote namen als Mikhail Youzhny en Marcos Baghdatis wisten zich voor de kwartfinales te plaatsen.

Heerenveen - Roda JC op losse schroeven

Het eredivisieduel tussen Heerenveen en Roda JC van vrijdagavond wordt vanwege het winterweer mogelijk afgeblazen. Een dag voor de wedstrijd is het veld in het Abe Lenstra Stadion niet bespeelbaar, wees een inspectie donderdagmiddag uit. Vrijdagochtend wordt het veld herkeurd en valt de definitieve beslissing.

Donderdagmiddag zag het er niet rooskleurig uit. "Zoals het veld er nu bij ligt kan er niet op worden gespeeld", zegt grensrechter Patrick Langkamp, die aanwezig was bij de inspectie. "Het middenveld is te veel bevroren."

Heerenveen doet er alles aan om het veld speelklaar te krijgen, meldt de club. Zo wordt er landbouwplastic over het veld gerold om de warmte van de veldverwarming vast te houden. Ook worden speciale warmtelampen gebruikt.

'Keurige dame' blijkt dief

Een op het oog keurige dame blijkt een flink geldbedrag te hebben gestolen. Bij een pinautomaat in het Gelderse Oosterbeek zag ze hoe een man een envelop met geld liet vallen. In plaats van de man te waarschuwen, heeft de dame de envelop in haar eigen zak gestoken.

Bewakingscamera's hebben het incident, dat op vrijdag 25 november 2011 plaatsvond, opgenomen. Omdat de dame zich sindsdien noch bij de bank, noch bij de politie heeft gemeld, besloot de politie de beelden vrij te geven. De politie hoopt dat getuigen de vrouw herkennen, zodat deze oneerlijke vinder opgespoord kan worden.

Ook Ebecilio speelt met pijn

Lorenzo Ebecilio is inmiddels fit verklaard, maar naar eigen zeggen speelt de Ajacied nog altijd niet pijnvrij. Op de clubsite van Ajax liet hij weten last van zijn rug te hebben.

"Ik heb al een tijdje last van mijn rug. Het is een zeurende pijn die voorlopig wel blijft en alleen met rust is te genezen. Toch ben ik wel fit genoeg om te spelen. Natuurlijk wil iedereen topfit zijn, maar dat gaat niet altijd", aldus de vleugelaanvaller van Ajax. Eerder gaf ook Miralem Sulejmani toe al sinds oktober met pijn te spelen.

Vanwege zijn blessureleed heeft Ebecilio dit seizoen nog niet de goede vorm te pakken van vorig jaar. De daarbij behorende kritiek noemt hij begrijpelijk: "Iedereen krijgt weleens kritiek. Ik kan er gelukkig redelijk goed mee omgaan. Ook wist ik van tevoren dat de verwachtingen in het tweede seizoen hoog zouden zijn. Daar houd je rekening mee."

Ekramy: "We zullen nooit meer voetballen"

De spelers van de Egyptische ploeg Al-Alhy, die gisteren werden belaagd door supporters van Al-Masri, zullen nooit meer voetballen. Dit liet doelman Sherif Ekramy, voormalig keeper van Feyenoord weten aan de Egyptische zender ONTV.

De wedstrijd tussen beide ploegen veranderde na afloop in een bloedbad. Hevige supportersrellen braken uit en 74 mensen kwamen daarbij om het leven. Spelers van Al-Alhy moesten rennen voor hun leven. Zo raakten Ekramy en Hossam Ghaly, eveneens oud-speler van Feyenoord, gewond tijdens de rellen. "We zullen nooit meer spelen. Het is over. We hebben met zijn allen deze beslissing genomen”, aldus Ekramy.

"Mensen zijn voor onze ogen gestorven. We kunnen niet eens meer denken aan voetbal”, vervolgde de doelman, die met eigen ogen toezag hoe supporters van Al-Masri gewapend met messen en stenen het veld opstormden.

[Jupiler League] Duel Eagles tegen Eindhoven afgelast

De competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Eindhoven gaat vrijdagavond niet door. De KNVB heeft besloten om de wedstrijd uit de Jupiler League af te gelasten, meldt de Stentor.

Rutger Bekebrede, die het duel zou fluiten, oordeelde donderdagmiddag dat het speelveld van de Adelaarshorst te gevaarlijk is om te bespelen. Later besloot de competitieleider van de KNVB om een streep door het duel te halen. Bekebrede nam vooral aan de zijde van de IJsseltribune bevoreren kuiltjes en uitsteeksels waar, die de kans op blessures vergroten.

Eerder werd ook de competitiewedstrijd tussen Helmond Sport en Almere City FC al afgelast. In de Eredivisie staat het duel tussen sc Heerenveen en Roda JC (vrijdag) op losse schroeven.

Nederland is niet het enige land dat last heeft van de vorst. Zo is in Italië besloten om alle avondwedstrijden uit de Serie A te verplaatsen naar de middag. Op die manier is de kans minder groot dat het speelveld bevroren is.

Bouwbedrijf ontslaat koukleum toch niet

Een bouwvakker die zou worden ontslagen omdat hij vanwege de kou niet wilde werken, houdt zijn baan toch. Zijn werkgever, het bouwbedrijf Nooijens, had dinsdag gedreigd hem op staande voet te ontslaan omdat hij gebruik wilde maken van zijn recht op vorstverlet, meldt FNV Bouw & Infra donderdag.

Als de temperatuur onder de min 6 graden komt, mogen bouwvakkers volgens de cao hun werk neerleggen, tenzij hun werkgever maatregelen treft om de werkplek minder koud te krijgen. De gevoelstemperatuur op de bouwplaats in Vlaardingen lag onder de min 6 graden, maar het bouwbedrijf stond erop dat de man zou doorwerken.

De vakbond adviseerde de bouwvakker om een klacht in te dienen tegen zijn werkgever. FNV Bouw & Infra ging vervolgens naar het bouwbedrijf om te bemiddelen, met als resultaat dat hij door kon werken in een minder koude omgeving. Het dreigende ontslag werd ingetrokken.

Wouters: "Cedric absoluut een meerwaarde"

Cedric van der Gun trainde donderdagochtend voor het eerst mee bij FC Utrecht. Coach Jan Wouters is enthousiast.

"Cedric is een absolute meerwaarde voor het team. We wisten natuurlijk al dat hij kon voetballen en dat bleek ook wel tijdens de training", zegt Wouters op de clubwebsite. "Het positiespel ging hem gemakkelijk af. We gaan nu proberen om hem zo snel mogelijk, maar wel verantwoord, wedstrijdfit te krijgen."

Van der Gun speelde tussen 2006 en 2009 ook al voor FC Utrecht. In 52 competitiewedstrijden was hij toen zeventien keer trefzeker. Afgelopen zomer werd zijn contract niet verlengd bij Swansea City. Daardoor kon Utrecht hem deze week transfervrij vastleggen.

De 32-jarige aanvaller is blij met zijn terugkeer in de Galgenwaard. "Ik kon niet wachten om weer met een groep te trainen. Helemaal als je dan in het stadion traint, dan kriebelt het gelijk weer." Utrecht trainde in het stadion, omdat de velden van het trainingscomplex bevroren waren.

Speelschema Serie A omgegooid

Door het winterse weer heeft de Italiaanse voetbalbond besloten het programma van de Serie A om te gooien. De voetbalbond meldt woensdag dat de wedstrijden van zaterdag allemaal om 15:00 uur worden gespeeld.

Dit heeft gevolgen voor de wedstrijd  AS Roma - Inter welke eerst om 20:45 uur gespeeld zou worden. Cesena - Catania verhuist van 18:00 uur naar 15:00 uur. Op zondag wordt Genoa - Lazio gewoon om 12:30 uur gespeeld zoals gepland. Er stonden voor zondagmiddag 15:00 uur al zes wedstrijden gepland, maar daar komt nu AC Milan - Napoli bij, welke eerst om 20:45 afgewerkt zou worden.

Het vernieuwde programma van dit weekend in de Serie A:

Zaterdag:
15:00 uur: Cesena - Catania
15:00 uur: AS Roma - Inter

Zondag:
12:30 uur: Genoa - Lazio
15:00 uur: Palermo - Atalanta
15:00 uur: Lecce - Bologna
15:00 uur: Novara - Cagliari
15:00 uur: Chievo - Parma
15:00 uur: Juventus - Siena
15:00 uur: Fiorentina - Udinese
15:00 uur: AC Milan - Napoli

Waarschuwingslogo voor zwangeren op drankfles

De etiketten van flessen drank moeten worden voorzien van een waarschuwingslogo voor zwangere vrouwen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat met de branche praten over de invoering van zo'n logo. Dat heeft zij donderdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag had Schippers gevraagd om een reactie op een recent pleidooi van onder andere het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP voor de invoering van logo's waarmee zwangere vrouwen worden gewaarschuwd voor de risico's van het drinken van alcohol voor hun baby.

Volgens Schippers is Frankrijk het enige EU-land waar een waarschuwingslogo voor zwangere vrouwen verplicht is. In 2004, voor de invoering, was 81,5 procent van de Fransen van mening dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap onaanvaardbaar is. Drie jaar later was dat 86,9 procent, volgens Schippers als gevolg van het logo.

Drankgebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot gedragsproblemen, groeistoornissen en hersenbeschadigingen bij de baby.


Waarschuwingslogo voor zwangeren op drankfles (Foto: Novum)

RTL verwijdert alle YouTube-filmpjes

RTL gaat filmpjes van hun programma's die geüpload zijn op YouTube streng aanpakken. Tot nu toe claimde RTL alleen de rechten van de filmpjes, maar gaat nu ook actief over tot het blokkeren van de content, zoals fragmenten uit Voetbal International, Dit Was Het Nieuws en De TV Kantine.

De mediagroep hoopt zo meer kijkers te trekken naar zijn eigen videosite RTL XL. In een reactie laat de zendergroep weten: "RTL heeft ervoor gekozen officiële content (op YouTube, red.) niet meer te claimen, maar te blokkeren. Dit is sinds 30 januari van start gegaan en zal ook zo blijven. Dit is voor de uploaders en de kijkers van deze video's inderdaad jammer, maar dit heeft RTL als eigenaar van de content besloten."

Blogger SigaarSnor, die filmpjes en nieuws bijhoudt over de RTL 7-talkshow Voetbal International, betreurt samen met andere uploaders de actie. Als RTL niet snel begint met het mogelijk maken van het embedden van RTL XL-filmpjes, dan stopt SigaarSnor sowieso helemaal met zijn bekende blog. Mede door YouTube-filmpjes werd Voetbal International in 2010 populair.


RTL verwijdert alle YouTube-filmpjes (Beeld: YouTube)

Geen nieuw onderzoek Deventer moordzaak

Het Openbaar Ministerie gaat geen nader onderzoek verrichten in de afgesloten Deventer moordzaak vanwege een boek van wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Het boek Leugens over Louwes levert geen nieuwe inzichten over het forensisch onderzoek, meldt het OM donderdag.

De rijke weduwe Jacqueline Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer gewurgd en doodgestoken. Ernest Louwes is in de moordzaak veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij was de fiscalist en executeur-testamentair van het slachtoffer en had haar die ochtend voor het laatst gezien. Louwes kwam in 2009 vrij en heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

In het in december verschenen boek wordt gesteld dat Louwes niets met de moord op de weduwe Wittenberg in 1999 te maken heeft. Zo zou Louwes nooit op de plaats delict geweest kunnen zijn, omdat hij in een file stond. Ook is in de Verenigde Staten nieuw dna-onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Louwes mogelijk niet de dader is.

De rechtsgang rond de zaak is volgens Derksen omringd met leugens, argumentatiefouten en het negeren van ontlastend bewijsmateriaal. De onderzoeker schrijft in het boek 33 leugens van het OM te tellen.

Diverse officieren van justitie, advocaten-generaal en andere OM-medewerkers hebben het boek 'kritisch' bestudeerd. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de feiten in het boek al tijdens de rechtsgang aan de orde zijn geweest. "Geen van de lezers is argumenten tegengekomen die tot een ander inzicht hebben geleid."

De auteur kan de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken vragen zich nog eens over de kwestie te buigen, oppert het OM. Ook kan bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek worden ingediend.

Advocaat Geert-Jan Knoops liet eerder weten waarschijnlijk in maart een nieuw herzieningsverzoek in de zaak in te dienen op grond van het Amerikaanse dna-onderzoek.

Ton Derksen schreef eerder het boek Lucia de B. Dit boek was de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Het boek zou als basis voor haar uiteindelijke vrijlating hebben gediend.

Lindsay Lohan dreigt media aan te klagen

Lindsay Lohan dreigt met stappen tegen enkele Amerikaanse media. De actrice is boos omdat de media meldden dat ze afgelopen weekeinde weer aan de drank was.

Een ingewijde vertelt aan entertainmentsite TMZ dat Lohan al met haar advocaten heeft gesproken over mogelijk te nemen stappen. De actrice zou van mening zijn dat de onjuiste berichten haar carrière schaden. Lindsay geeft toe dat ze zondag een feestje bijwoonde in het Chateau Marmot hotel in Hollywood, maar beweert dat ze alleen water heeft gedronken.

Verder is Lindsay kwaad vanwege berichten dat er wat speelt tussen haar en Dennis Hoppers zoon Henry en dat de twee onlangs wodka kochten bij een benzinestation. Volgens de blondine zijn de twee alleen vrienden en haalden ze frisdrank in plaats van alcohol.

De 25-jarige Lohan heeft een verleden van alcohol- en drugsmisbruik. De actrice zat meerdere keren in een afkickkliniek en werd onder meer veroordeeld voor diefstal en rijden onder invloed.

Informatie over Battlefield 3-DLC komt volgende week

Electronic Arts heeft gisteren aangegeven dat ze hun games meer service willen geven door middel van DLC. Zo kunnen we volgende week meer informatie verwachten over DLC van Battlefield 3.

Wat voor DLC dit gaat worden is niet bekend maar geruchten gaan over een pakket met Amerikaanse steden waarin gevochten gaat worden. Het zou gaan om New York, Miami, San Francisco en New Jersey. Battlefield 3 heeft tot 31 december meer dan 10 miljoen stuks verkocht, aldus Electronic Arts.

Nieuwsuur faalt met creampie-vertaling

Nieuwsuur heeft donderdag gefaald met de Nederlandse ondertiteling van een fragment uit de nieuwe film Shame, dat over seksverslaving gaat. De redactie van het programma dacht namelijk dat een creampie een slagroomtaart was.

"I'm talking like hoes, sluts, anal, double anal, penetration, interracial, facial, creampie. I don't even know what that is" luidde het fragment in het Engels, wat Nieuwsuur vertaalde naar: "Hoeren, sletten, anaal, dubbel anaal, penetratie, interraciaal, in het gezicht, slagroomtaart. Wat dat ook is."

De Nederlandse pornoster Sofia Valentine reageerde via Twitter alert op de blunder: "WTF wie doet de vertaling bij #nieuwsuur Creampie vertaald naar Slagroomtaart."


Nieuwsuur faalt met creampie-vertaling

Fietsersbond opent gladheidsmeldpunt

Fietsers die onderuitgaan op gladde wegen kunnen dat melden bij de Fietsersbond. Met het oog op de komende sneeuwval heeft de bond het meldpunt weer geopend.

De bond is op zoek naar ervaringen met gladheidsbestrijding op fietsroutes om inzicht te krijgen in welke gemeenten het goed doen en welke er met de pet naar gooien. Gemeenten die tekortschieten wordt zo snel mogelijk verzocht beter hun best te doen. Na de winter publiceert de Fietsersbond weer een lijst van gemeenten met de beste en de slechtste gladheidsbestrijding.

Deze zomer vroeg de bond aan alle gemeenten niet te bezuinigen op onderhoud en gladheidsbestrijding van fietsroutes. Twee winters geleden liepen naar schatting 8300 fietsers letsel op als gevolg van gladheid.

Zieke Greipel laat Ronde van Qatar schieten

André Greipel doet niet mee aan de Ronde van Qatar, die zondag begint. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol kampt met griep. De Belgische wielerploeg heeft Jonas Van Genechten als vervanger aangewezen. Greipel maakte vorige maand met drie etappezeges nog grote indruk in de Tour Down Under.

Greipel nam woensdag nog wel deel aan de teampresentatie, maar klaagde later op de avond over maagklachten en koorts. Een medisch onderzoek bevestigde donderdag dat hij griep heeft. Daarop werd besloten Greipel terug te trekken.

"Anders zouden we misschien zijn seizoen in gevaar brengen", zegt teambaas Marc Sergeant tegen Cyclingnews. "De race is te zwaar voor een renner die niet honderd procent is." Sergeant hoopt dat Greipel wel op tijd is hersteld voor de Ronde van Oman, die 15 februari van start gaat.


Zieke Greipel laat Ronde van Qatar schieten (Foto: Novum)

Rel om Audi Duitse president

De Duitse president Christian Wulff is wederom in opspraak geraakt. Dit keer vanwege de Audi Q3 waarin zijn vrouw Bettina rijdt.

In de zomer van vorig jaar zou de auto al tegen gunstige voorwaarden geleverd zijn. Pas maanden later zou het model te koop zijn voor het gewone publiek, zo meldt de Berliner Zeitung.

De advocaat van het echtpaar Wulff spreekt dit tegen. "Het echtpaar Wulff reed in de zomer van 2011 geen Audi Q3." Volgens de raadsman kreeg het echtpaar Wulff de auto op 22 december 2011, en betalen ze de normale leaseprijs van 850 euro per maand.

Wulff kwam eerder al in opspraak. Zo zou hij journalisten onder druk hebben gezet om artikelen over een privélening die hij tegen gunsitge voorwaarden had weten af te sluiten niet te publiceren. Ook zijn voormalig woordvoerder is in opspraak geraakt.

Franse aanklager onderzoekt ramp Costa Concordia

Openbaar aanklagers in Parijs zijn een voorbereidend onderzoek gestart naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia. De politie moet schadeclaims onderzoeken die in Frankrijk zijn ingediend. Dat heeft het openbaar ministerie donderdag bekendgemaakt. Justitie had de aanklagers in Parijs eerder al gevraagd om alle klachten te onderzoeken.

De Costa Concordia voer 13 januari op een rots voor de kust van het Toscaanse eiland Giglio. Het schip maakte water en kapseisde vervolgens. Zeventien mensen vonden de dood, onder wie vier Fransen. Nog steeds worden vijftien personen, onder wie twee Fransen, vermist. In totaal waren er meer dan 450 Fransen aan boord van het rampschip.


Franse aanklager onderzoekt ramp Costa Concordia (Foto: Novum)

Nederland stookt zich warm

Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen 15 jaar niet zo veel aardgas gestookt als afgelopen woensdag. In totaal ging er woensdag 519 miljoen kuub gas door de Nederlandse pijpen. Het record staat op 567 miljoen kuub op 2 januari 1997, twee dagen voor de laatste Elfstedentocht.

Een woordvoerder van de Gasunie kon donderdag niet uitsluiten dat het record deze week nog sneuvelt. Vermoedelijk zal dat niet komend weekend gebeuren, ook al is het dan extreem koud. "Kantoren en scholen zijn dan dicht, dus er wordt dan aanzienlijk minder verstookt."

Een woordvoerder van energieleverancier Nuon zei donderdag dat er inderdaad meer gas wordt gebruikt. Volgens hem is het overigens makkelijk in te kopen, dus zijn er geen problemen mee te verwachten.

Hij heeft een aantal tips voor mensen die energie willen besparen in deze koude tijd. "Zet 's nachts de cv niet meer dan vier graden lager dan de temperatuur die je overdag hebt. Anders kost het weer extra om 's ochtends de kou te verdrijven." Verder adviseert hij mensen "op jacht te gaan" naar tocht en die te voorkomen . "Sluit open raampjes, plaats tochtstrips." Als laatste belangrijke tip raadt hij aan gordijnen (eerder) dicht te doen, maar ze wel weg te houden voor de radiatoren.

Nederland stookt zich warm
Nederland stookt zich warm (Foto: ANP)

Amber Alert ingetrokken, jongen niet terecht

Het Amber Alert voor de jongen die in Luttelgeest (gemeente Noordoostpolder) vermist raakte, is ingetrokken. De 10-jarige Michael van Dijk is nog niet gevonden, maar 'het waarschuwende gedeelte is nu voorbij'. "Iedereen weet inmiddels dat hij vermist is", aldus een woordvoerder van de politie donderdag.

De zoektocht is nog in volle gang. Het onderzoek van de politie concentreert zich in principe op Luttelgeest zelf. De politie gaat er niet van uit dat de jongen het dorp (2400 inwoners) verlaten heeft.

Met een Amber Alert waarschuwt de politie binnen 10 minuten miljoenen Nederlanders uit te kijken naar een vermist kind of vermiste kinderen. De politie doet dit als er sprake is van urgente kindervermissingen of -ontvoeringen. Mensen krijgen een foto van de vermiste binnen, bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon, tv, computer of via snelwegborden. Dat laatste gebeurt alleen als er een vermoeden bestaat dat een auto bij een vermissing is betrokken. Het is de 12e keer dat er een Amber Alert wordt afgegeven.

Het alert werd woensdagavond uitgegeven. Michael verliet in de middag het huis van zijn opa en oma in Luttelgeest en is sindsdien spoorloos.

Verbeek verlengt tot 2015 bij AZ

Gertjan Verbeek blijft ook de komende jaren trainer van AZ. Het contract van de 49-jarige oefenmeester is tot 2015 verlengd, maakte de nummer drie van de Eredivisie donderdagmiddag bekend. Zijn oude verbintenis liep nog anderhalf jaar door.

Verbeek is bezig aan zijn tweede seizoen bij AZ. Hij was eerder ook trainer van Heracles Almelo, Feyenoord en Heerenveen. AZ is onder de oefenmeester bezig aan een goed seizoen, want de ploeg was deze competitie winterkampioen en staat momenteel tweede in de Eredivisie. Ook is het team doorgedrongen tot de halve finales in de KNVB beker. In de Europa League staat de ploeg van Verbeek tegenover Anderlecht in de strijd om een plaats bij de laatste zestien.

Hells Angel opgepakt voor wapenhandel

Een 52-jarige Hells Angel is maandag in Amersfoort opgepakt op verdenking van handel in vuurwapens en hard- en softdrugs. Verder zijn twee mannen en twee vrouwen aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Bij de doorzoeking van vijf woningen en een garagebox in Amersfoort en Putten trof de politie twintig wapens, waaronder twee geweren, twee revolvers, acht pistolen en honderden scherpe patronen aan. Ook is beslag gelegd op ongeveer 130 gram cocaïne, een zak met honderd xtc-pillen, 250 gram amfetamine, versnijdingsmiddel en nog ruim een halve kilo wiet.

De Hells Angel bekleedt binnen de motorclub de functie van sergeant at arms, waarmee hij verantwoordelijk is voor de bewapening van leden. De aangehouden mannen van 52 en 48 jaar en vrouwen van 50 en 41 jaar komen uit Amersfoort en Putten.

Twee mannen en twee vrouwen zijn donderdag door de rechter-commissaris in Utrecht langer vastgezet. De andere man wordt vrijdag voorgeleid.

Medewerkers megacoffeeshop Checkpoint vrijuit

De eigenaar en medewerkers van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen gaan vrijuit. Tegen zeventien verdachten waren in hoger beroep celstraffen, boetes en werkstraffen geëist, maar het gerechtshof verklaarde het Openbaar Ministerie donderdag niet-ontvankelijk. De rechtbank legde eerder wel straffen op.

Volgens het hof heeft justitie het recht op vervolging van de verdachten verspeeld. De grootste coffeeshop van het land had geruime tijd, met medeweten van de gemeente en het OM, meer softdrugs in huis dan toegestaan. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden.

Checkpoint, dat met meerdere kassa's en gemiddeld 2900 klanten per dag meer weg had van een supermarkt, is al sinds 2008 gesloten. Bij invallen werd in mei 2008 in de coffeeshop en op dertien andere adressen in totaal 160 kilo drugs aangetroffen.

Coalitiepartijen verhinderen debat met Rutte

De oppositie heeft opnieuw tevergeefs geprobeerd premier Mark Rutte (VVD) naar de Kamer te halen om te praten over mogelijke extra bezuinigingen. ChristenUnie-leider Arie Slob vroeg donderdag voor de derde keer in twee weken een debat aan met Rutte. Ook ditmaal blokkeerden de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV het verzoek.

Woensdag meldde De Telegraaf dat ambtenaren plannen voorbereiden om vijftien miljard euro aan bezuinigingen in te vullen. Slob vroeg om informatie over deze plannen, maar ving bot. In een korte brief aan de Kamer antwoordde het kabinet dat de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) afwacht, daarna besluiten neemt, en pas daarna de Kamer informeert.

Slob is ontstemd over dit 'nietszeggende formele briefje'. "Er worden miljarden aan bezuinigingen voorbereid en de premier zegt 'gaat u maar rustig slapen'. Dat is geen open constructieve houding richting de Kamer."

D66-leider Alexander Pechtold viel Slob bij. "Rutte beloofde bij zijn aanstelling een uitgestoken hand richting de Kamer. Ik heb inmiddels een lamme arm van het wachten." PvdA-leider Job Cohen noemde de opstelling van VVD, CDA en PVV 'buitengewoon teleurstellend'.

De drie partijen waren echter niet te vermurwen. Zij vinden een debat voorbarig en willen de cijfers van het CPB afwachten. Die cijfers komen in maart.

Eurolanden gepolst voor extra miljarden Griekenland

De Europese Unie heeft de zeventien eurolanden gevraagd om vijftien miljard euro extra vrij te maken voor Griekenland, bovenop de 130 miljard euro aan noodgelden die al toegezegd waren. Dat heeft een anonieme official van de EU donderdag gezegd.

De official sprak anoniem vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Volgens hem heeft de trojka van de EU, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank ontdekt dat de Grieken nog steeds een tekort hebben, ook al lukt de kwijtscheldingsdeal door de banken waarover momenteel onderhandeld wordt.

Het gat kan gevuld worden door extra toezeggingen van eurolanden, suggereert de EU-official. Daarnaast kunnen centrale banken of genationaliseerde banken uit die landen extra verlies nemen op hun Griekse staatsobligaties. De ECB en nationale centrale banken hebben naar schatting 50 tot 55 miljard euro aan Griekse schuldpapieren in de kluis.

Bouw Buchenwald-hek definitief van de baan

De kunstverzamelaar die een omstreden hek wilde plaatsen bij zijn landgoed Groot-Bentveld in Zandvoort ziet daarvan af. Dat heeft de zakenman donderdag gezegd tegen burgemeester Niek Meijer.

Het ontwerp van het hek riep sterke associaties op met dat van het naziconcentratiekamp Buchenwald. De ontwerpers van Studio Job lieten eind december al weten de plannen die in talkshow De Wereld Draait Door bekend werden gemaakt aan te passen.

Een omstreden onderdeel van dat design was de bel met de Latijnse inscriptie suum cuiqu. In het Duits betekent dat Jedem das Seine, een uitspraak die bij de poort van Buchenwald hing.

De gemeente zei dat het ontwerp waarvoor een vergunning was afgegeven in grote mate afweek van het plan dat op televisie was gepresenteerd. Woensdag leken de betrokkenen er niet samen uit te komen. De gemeente liet toen weten juridische stappen tegen de verzamelaar, Jack Bakker, te overwegen. Volgens Dagblad De Pers collaboreerde zijn grootvader overigens met de nazi's.


Bouw Buchenwald-hek definitief van de baan (Foto: Novum)

Flink meer faillissementen in januari

Het aantal faillissementen is in januari flink gestegen. In totaal gingen 948 bedrijven en natuurlijke personen over de kop, een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt Faillissementdossier donderdag.

Uit de cijfers blijkt dat vooral financiële dienstverleners, winkels en bouwbedrijven een slechte start hebben gemaakt. In totaal gingen 117 financiële instellingen op de fles, dertig procent meer dan in januari 2011.

Ook in de detailhandel steeg het aantal faillissementen met dertig procent. Daarnaast sloten 126 bouwbedrijven in de afgelopen maand hun deuren, 27 procent meer dan vorig jaar.

Vorige week werd bekend dat het aantal faillissementen in het afgelopen jaar op hetzelfde hoge niveau is gebleven als in 2010. In totaal werd 9531 keer een bankroet uitgesproken, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Roemenië beschuldigt Nederland van 'misbruik'

De Roemeense president Traian Basescu heeft donderdag opnieuw uitgehaald naar Nederland, dat als enige EU-land de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone blokkeert. "Ik constateer misbruik door Nederland van Roemenië en Bulgarije", zei Basescu.

"Roemenië heeft het recht om bij Schengen te horen", stelde Basescu in een toespraak op een conferentie ter gelegenheid van het vijfjarig EU-lidmaatschap van Roemenië, dat in 2007 toetrad tot de EU. Dat Nederland de toetreding van Roemenië tot het paspoortvrije Schengengebied blokkeert, schrijft Basescu toe aan de invloed van de PVV. Hij is bezorgd over de opmars van anti-Europese partijen, ook in andere EU-landen.

De overige EU-landen vinden dat Roemenië en Bulgarije aan de voorwaarden voor toetreding tot Schengen voldoet, maar Nederland wil pas instemmen als beide landen aantoonbaar meer werk maken van de bestrijding van corruptie en misdaad. Vorig najaar leidde dit tot een 'tulpenoorlog': Roemenië liet enige tijd geen vrachtwagens met bloemen uit Nederland toe.


Roemenië beschuldigt Nederland van 'misbruik' (Foto: Novum)

Frans hof blijft bij veroordeling Scientology

Een Frans hof van beroep blijft bij de veroordeling van de Scientology-kerk voor fraude. Dat maakte het hof donderdag bekend. De Franse tak van Scientology werd ervan beschuldigd leden en nieuwkomers onder druk te hebben gezet om grote sommen geld te betalen voor twijfelachtige remedies. De zaak stamt uit 2009.

Scientology, een boekhandel van de sekte en zes leiders van de organisatie werden in 2009 veroordeeld. Er werd een boete van zeshonderdduizend euro opgelegd en vier leiders van de sekte kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van tien maanden tot twee jaar. De andere twee kregen boetes. Deze straffen blijven gehandhaafd.

Karin Pouw, woordvoerster van Scientology in Los Angeles, veroordeelde de uitspraak als een gerechtelijke dwaling. "De sfeer in de rechtbank was zo bevooroordeeld dat de advocaten van de verdediging uit protest zijn weggelopen uit de zitting, ze weigerden uit oogpunt van hun geweten deel te nemen aan een proces dat was verworden tot een poppenkast."

Pouw verklaarde dat Scientology in cassatie wil gaan. Daarnaast wil de sekte een klacht indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Scientology wordt in de Verenigde Staten, Spanje en Zweden erkend als religie. In Frankrijk is dat niet het geval. De sekte werd in 1954 opgericht door sci-fi-schrijver L. Ron Hubbard. Volgens Scientology kan technologie de geest verruimen en helpen bij het oplossen van problemen.

Kamer wil kinderverkrachting strenger bestraffen

Seksueel misbruik van kinderen moet voortaan niet als ontucht, maar als verkrachting worden aangemerkt. De strafmaat moet omhoog van maximaal twaalf naar vijftien jaar celstraf. Dat staat in een wetsvoorstel dat de VVD en het CDA samen hebben opgesteld. Het plan kan op de instemming van de rest van de Kamerfracties en van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) rekenen.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt dat de term ontucht vergoelijkend is. Kinderverkrachting dekt de lading beter, vindt hij. Ook het verhogen van de straffen 'doet meer recht aan het leed van kind en ouders', zei Van der Steur dinsdag in de Tweede Kamer, waar werd gedebatteerd over de aanpak van kinderporno.

De PvdA, PVV, SP, D66 en GroenLinks steunen de opstellers Van der Steur en CDA'er Madeleine van Toorenburg. Opstelten spreekt van een 'belangrijk initiatiefswetsvoorstel, dat op de sympathie en steun van het kabinet kan rekenen'.

De minister maakte voorafgaand aan het debat bekend dat het aantal agenten dat zich met het kinderporno bezighoudt wordt verdubbeld van 75 naar 150. Daarnaast wil Opstelten meer aandacht voor de opsporing van slachtoffers, vervaardigers en verspreiders van kinderporno. Bovendien moeten 'lichtere' zaken sneller worden afgehandeld. Hij wil dat de maatregelen in 2014 een kwart meer verdachten opleveren.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi beschimpte het kabinet, omdat dat 150 agenten inzet om kinderporno tegen te gaan, terwijl er vijfhonderd animalcops worden aangesteld. Wat hem betreft wordt de recherchecapaciteit voor kindermisbruik nog verder uitgebreid.

Recordaantal pechgevallen door vorst op de tocht

Het aantal pechgevallen nadert door de strenge vorst recordhoogte. Het recordaantal keer dat de Wegenwacht van de ANWB is ingeschakeld, 8528, wordt mogelijk donderdag verbroken. Tot 11.30 uur waren al vierduizend pechgevallen gemeld, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

Woensdag werd de ANWB al 8300 keer om hulp gevraagd. Daarmee komt die dag op de derde plek in de top drie van het aantal hulpvragen aan de Wegenwacht. Op de eerste plek staat 9 december 2002.

De ANWB waarschuwt dat de wachttijden door de enorme drukte kunnen oplopen tot twee uur. Mensen die stranden op de snelweg of een niet beschutte plek worden met voorrang geholpen.

Veel meldingen gaan volgens de zegsman over kapotte accu's. Ook slaan veel mensen het advies hun auto niet op de handrem te zetten in de wind. Daardoor kampen veel auto's met een bevroren handrem.

Palestijnen gooien slippers naar VN-chef

Familieleden van Palestijnen die in Israël gevangen zitten hebben slippers gegooid naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, die donderdag een bezoek bracht aan de Gazastrook. Het gooien van schoeisel naar iemand geldt in de Arabische wereld als een uiting van grote minachting.

Ongeveer veertig familieleden wachtten de VN-chef op aan de grens met Israël. Twee van hen smeten slippers naar zijn gepantserde voertuig. De familieleden probeerden een menselijke keten te vormen om Ban de doorgang te beletten, maar veiligheidsagenten van Hamas duwden hen weg.

Israël houdt ongeveer zevenduizend Palestijnen gevangen. Ze hebben sinds 2006 geen bezoek van familie uit Gaza meer mogen ontvangen vanwege strenge beperkingen voor mensen uit Gaza die Israël mogen binnenkomen; de Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, dat fel tegen Israël gekant is.

Betogers in Erez zeiden dat Ban zich meer moet inzetten om de gevangenen vrij te krijgen. "Wij vragen ons af waarom hij iedere keer een gesprek met de familieleden van Palestijnse gevangenen uit de weg gaat", zei een woordvoerder.

Ban maakt een rondreis door de regio om te proberen informeel overleg tussen Israël en de Palestijnen gaande te houden. In Gaza zou hij hulpverleners en mensenrechtenorganisaties ontmoeten. Hij wordt zwaar beveiligd door Hamas, maar zal geen besprekingen voeren met leden van het Hamas-bestuur, dat door velen wordt gemeden omdat het weigert geweld af te zweren. Aansluitend op zijn verblijf in Gaza zal Ban een Israëlische grensplaats bezoeken die de afgelopen jaren ettelijke keren vanuit Gaza met raketten en mortieren is bestookt.

Ban sprak woensdag met Israëlische leiders en leiders van het door het Westen gesteunde bestuur van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever. Hij drong er bij Israël op aan te stoppen met bouwen in nederzettingen en gedetailleerde voorstellen te doen over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. De Palestijnen riep hij op door te gaan met informele besprekingen.

De formele onderhandelingen liggen, op een periode van drie weken in 2010 na, al meer dan drie jaar stil. Volgens de Palestijnen heeft het weinig zin te onderhandelen zolang Israël blijft bouwen op de Westoever en in het oosten van Jeruzalem, gebieden die samen met Gaza de toekomstige Palestijnse staat zouden moeten vormen. Israël zegt dat de Palestijnen geen voorwaarden vooraf moeten stellen.


Palestijnen gooien slippers naar VN-chef (Foto: Novum)

Zomer herstelt voorspoedig van hersenschudding

Ramon Zomer meldt zich volgende week weer bij Heerenveen. De 28-jarige verdediger herstelt momenteel thuis van zijn hersenschudding, die hij dinsdag opliep in het gewonnen bekerduel met Vitesse. Zomer moet een week rust houden. Hij mist in ieder geval vrijdag de competitiewedstrijd tegen Roda JC.

"Volgende week komt hij weer bij de club, en dan gaan we van dag tot dag bekijken hoe alles gaat", zegt trainer Ron Jans op de clubsite. "Ik heb Ramon gisteren weer gesproken, en je kunt weer een normaal gesprek met hem voeren. Daarvoor was hij alles zo'n beetje kwijt."

Zomer kwam afgelopen zomer over van NEC en ontwikkelde zich gelijk tot basisspeler. In vijftien van de negentien competitiewedstrijden verscheen hij aan de aftrap. De voormalig jeugdinternational speelde eerder vier seizoenen voor NEC en zes voor FC Twente.

Van Basten wil naar Premier League

Marco van Basten heeft in een interview met Champions Magazine, het UEFA-tijdschrift over de Champions League, aangegeven graag in Engeland aan de slag te willen. "Ik maak geen geheim van die ambitie", aldus San Marco.

"En misschien komt die dag wel al heel snel. Wie zal het zeggen?", aldus Van Basten, die daarmee de komende maanden stiekem hoopt dat er veel trainers zullen vertrekken of ontslagen worden in de Premier League.

Van Basten zit na zijn vertrek bij Ajax, begin mei 2009, inmiddels alweer bijna twee seizoenen zonder club. Sindsdien is hij analyticus bij Sport 1. Afgelopen weekend viel zijn naam als opvolger van Ron Jans bij sc Heerenveen. In het najaar van 2011 was Van Basten dichtbij de functie van technisch directeur bij Ajax.

Weer geen Champions League voor Castaignos

Luc Castaignos is door zijn club Internazionale niet ingeschreven voor de Champions League. De 19-jarige aanvaller ontbreekt op de lijst van 31 spelers die mee mogen doen in het tweede deel van het kampioenenbal. Castaignos werd voor het eerste deel van de Champions League ook al buiten de selectie gehouden.

Inter wilde de Schiedammer deze transferperiode tijdelijk onderbrengen bij een andere club uit de Serie A om ervaring op te doen. Cesena toonde interesse in de spits, maar Castaignos koos er tot frustratie van zijn trainer Claudio Ranieri voor om bij Inter te blijven. De ex-Feyenoorder kwam in zijn eerste halfjaar tot zes wedstrijden in de hoofdmacht van de Milanezen.

Wesley Sneijder behoort wel tot de ingeschreven spelers. Inter, de winnaar van 2010, hervat de Champions League op 22 februari met een uitwedstrijd in de achtste finale tegen Olympique Marseille.

Huren maximaal 2,3 procent hoger

De prijzen van huurwoningen stijgen per 1 juli met maximaal 2,3 procent. Dat staat in een circulaire van minister Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) aan onder meer gemeenten en verhuurders. De verhoging volgt het niveau van de inflatie, zoals afgesproken in het regeerakkoord.

Verhuurders mogen daarnaast de kale huurprijs van de woning met maximaal vijf procent extra verhogen bij inkomens boven de 43 duizend euro. Het parlement moet nog wel instemmen met dit wetsvoorstel, waarmee het kabinet de doorstroming op de woningmarkt wil bevorderen.

Verhuurders kunnen vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet een verklaring bij de Belastingdienst opvragen om een overzicht te krijgen van de huishoudens die een (gezamenlijk) inkomen boven de 43 duizend euro hebben.

Vluchtende wegpiraat valt in kuil

Een 44-jarige wegpiraat is woensdag in een drie meter diepe bouwput gevallen terwijl hij op de vlucht was voor de politie. De man verloor kort zijn bewustzijn. Dat meldt de politie.

De politie achtervolgde de Haagse wegpiraat omdat hij te hard reed. Na een stopteken te hebben gekregen, was de man met ongeveer 120 kilometer per uur op de vlucht geslagen.

Aan het einde van de Trekweg in Den Haag stapte de man uit en vluchtte te voet verder. Op een bouwplaats aangekomen probeerde hij het de politie lastig te maken door een bouwhek om te gooien. Hierbij viel de man een bouwput in.

Nadat de politie hem uit de kuil had gered, bleek dat de wegpiraat geen rijbewijs had en dat de auto onverzekerd was.

Armin van Buuren maakt kans op acht Dance Awards

Armin van Buuren is in acht categorieën genomineerd voor de International Dance Music Awards. De Nederlandse dj maakt onder meer met zijn nummer Feels So Good kans op de prijs voor het beste dancenummer.

Van Buuren is ook genomineerd in onder meer de categorieën beste producer en beste podcast. Voor de titel beste dj van de wereld gaat hij de strijd aan met onder anderen dj Tiësto, David Guetta en Deadmau5. Van Buuren won deze award vorig jaar voor de tweede keer op rij.

Onder anderen dj Tiësto neemt het in de categorie beste dancenummer op tegen Van Buuren. Tiësto, die kans maakt op zes awards, is genomineerd met zijn hit Maximal Crazy. Ook Afrojack gaat mogelijk met een aantal prijzen naar huis. De Nederlander maakt kans op awards in vijf categorieën, waaronder beste Europese dj en beste producer. Give Me Everything, waarvoor hij samenwerkte met Pitbull en Ne-Yo, kan gekroond worden tot het beste commerciële pop-dancenummer.

De International Dance Music Awards worden 22 maart voor de 27e keer uitgereikt in Miami. Er kan tot 1 maart gestemd worden op de genomineerden.


Armin genomineerd voor acht Dance Awards

Sony draait enorm kwartaalverlies

Sony heeft in de periode oktober tot en met december een verlies van meer dan 1,5 miljard euro gedraaid. Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van de elektronicagigant.

De overstromingen in Thailand en ongunstige stand van de Yen worden als belangrijkste redenen voor het verlies genoemd. Als gevolg van de slechte kwartaalcijfers heeft het bedrijf de verliesverwachting over het hele jaar op 2,2 miljard euro gezet.

Het is slecht nieuws voor de aankomende directeur van Sony. De voormalige leider van de PlayStation-divisie, Kazua 'Kaz' Hirai, neemt vanaf 1 april het stokje van Sir Howard Stringer over. De 51-jarige Hirai wil Sony uit de rode cijfers helpen door de mobiele telefonie-, fotografie- en gamestak van het bedrijf te laten groeien.


Sony draait enorm kwartaalverlies (Foto: Novum)

[AC] Kwartfinales beginnen met minuut stilte

Alle wedstrijden in de kwartfinale van de Afrika Cup beginnen met een minuut stilte. De Afrikaanse voetbalbond (CAF) staat stil bij de slachtoffers van het supportersgeweld in Port Said. Woensdag braken ongeregeldheden uit tussen de Egyptische clubs Al Masry en Al Ahly. Hierbij vonden 74 mensen de dood en raakten honderden mensen gewond.

Na afloop van de wedstrijd bestormden supporters van Al Masry het veld en openden de jacht op meegereisde fans van Al Ahly. De meeste supporters kwamen om door verdrukking en steekwonden. Het is al jaren onrustig tussen de twee ploegen. De laatste jaren kwam het al vaker tot ongeregeldheden.

President Sepp Blatter van wereldvoetbalbond FIFA sprak van een zwarte dag voor het voetbal. "Een catastrofale situatie als deze is onvoorstelbaar en zou niet voor mogen komen".

De kwartfinales van de Afrika Cup staan gepland voor zaterdag en zondag. Egypte, de winnaar van de afgelopen drie edities, wist zich deze keer niet te plaatsen

Nieuw-Zeelander Nelsen naar Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft Ryan Nelsen aangetrokken. De 34-jarige Nieuw-Zeelander tekende een contract voor een halfjaar, met een optie voor nog een seizoen. De Spurs kunnen Nelsen transfervrij overnemen, nadat hij dinsdag zijn contract had laten ontbinden. Hij speelde de afgelopen zeven seizoenen voor de Rovers.

Volgens Nelsens manager Lyle Yorks is Spurs-trainer Harry Redknapp altijd een groot bewonderaar geweest van de 45-voudig international, die door een knieblessure sinds april niet meer in actie kwam voor Blackburn.

Nelsen speelde in zeven jaar 172 competitieduels, waarin hij acht goals liet noteren. Hij diende ook vier seizoenen het Amerikaanse DC United.

Vaarverbod voor Amsterdamse grachten

Op een deel van de grachten in het centrum van Amsterdam mag vanaf donderdag niet meer worden gevaren. De gemeente Amsterdam heeft dit vaarverbod afgekondigd. De maatregel moet ervoor zorgen dat er een rondje over de grachten kan worden geschaatst als de vorst voldoende doorzet.

Het vaarverbod geldt onder meer voor delen van de Brouwersgracht, de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Leliegracht, de Lijnbaansgracht, de Passeerdersgracht, de Looiergracht, de Lauriergracht, de Bloemgracht en de Egelantiersgracht. Ook op de Korte Prinsengracht, de Westlandgracht, de Postjeswetering, de Admiralengracht en de Erasmusgracht mag niet meer worden gevaren.

Ook de Eenhoornsluis, die woensdag bij wijze van proef werd gesloten om stroming in de grachten tegen te gaan, blijft voorlopig dicht. Deze sluis in de Korte Prinsengracht is nog nooit eerder gesloten om ijsvorming te bevorderen. Doordat de stroomsnelheid afneemt, zou het water makkelijker kunnen bevriezen. Waternet meldde woensdag nog dat als het experiment niet zou werken, de sluis na een nachtje weer open zou gaan.

Rijk stopt fors minder geld in wetenschap

De rijksoverheid besteedt de komende jaren een stuk minder geld aan wetenschappelijk onderzoek. In 2016 geven de ministeries vierhonderd miljoen euro minder uit dan dit jaar en zevenhonderd miljoen minder dan in 2010, blijkt donderdag uit cijfers van het Rathenau Instituut.

De daling komt door het aflopen van onderzoeksprogramma's en door bezuinigingen op instituten voor toegepast onderzoek. De afname blijkt groter dan berekend was na eenzelfde inventarisatie vorig jaar.

Nu gaat ruim 4,8 miljard euro naar onderzoeksinstituten. Het totale bedrag voor onderzoek aan universiteiten stijgt wel, van 2,3 miljard in 2012 naar 2,4 miljard in 2016.

De overheid hoopt dat bedrijven een deel van de bezuinigingen willen opvangen. Om dat te stimuleren is er een extra belastingvoordeel in het leven geroepen met een omvang van vijfhonderd miljoen in 2014. De overheidsuitgaven aan onderzoek als percentage van het bruto binnenlands product dalen tot naar schatting 0,69 procent in 2016.

Waterpoloërs naar OKT

Het Nederlands heren waterpoloteam is uitgenodigd om deel te nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Edmonton, Canada. Dit heeft de wereldzwembond FINA aan de KNZB laten weten. 

Oranje werd tiende op het Europees kampioenschap in Eindhoven, maar omdat continent Afrika afziet van het OKT mag Europa een extra deelnemer afvaardigen. Bondscoach Johan Aantjes reageerde verheugd, ''Voor deze ploeg, waarmee we nu een aantal jaar fulltime trainen in het Nationaal Trainingscentrum in Utrecht, is het cruciaal dat we wedstrijden op hoog niveau blijven spelen. We willen namelijk onze doelstelling in 2016 te halen, deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.'' 

Aan het OKT nemen twaalf landen deel, de beste vier landen gaan naar de Olympische Spelen in Londen. Het nationale vrouwenteam had zich al eerder geplaatst voor het OKT. De loting voor beide kwalificatietoernooien is 19 februari. 

K3 brengt liefdeslied voor Willem-Alexander uit

Op zijn trouwdag bekennen de dames van K3 hun liefde voor kroonprins Willem-Alexander. Het liedje Willem-Alexander van het trio is donderdag uitgebracht op single, maakte het management van K3 bekend.

Het nummer van het kleuterpoptrio is gericht aan Máxima. "Liefste Máxima, ik stuur jou deze brief, omdat ik iets moet bekennen. Liefste Máxima, 'k ben een beetje verliefd op die mooie prins van jou", begint het liedje.

De drie dames willen niet stoken in het huwelijk van de kroonprins en prinses, bekennen ze aan het eind van het nummer. "Liefste Maxima, 'k zie hoe jij hem bemint en dus stel ik voor dat jij hem houdt. Want ik weet dat ik ooit net zo'n teddybeer vind, als die mooie prins van jou."

Willem-Alexander en Máxima vieren donderdag hun tinnen huwelijk. De twee stonden op 2 februari 2002 voor het altaar. Het prinselijk paar heeft inmiddels drie kinderen: Catharina-Amalia (8), Alexia (6) en Ariane (4).


K3 betuigt liefde aan het prinselijke paar

Chicago Fire in gesprek met Drogba

Chicago Fire hoopt zich komende zomer te versterken met Didier Drogba. De aanvaller heeft bij Chelsea een aflopend contract. "Natuurlijk volgen we zijn situatie op de voet", bevestigt Chicago Fire-trainer Frank Klopas volgens Foot Mercato. "We zijn in gesprek, maar het is nog maar de vraag of hij komt en wat we daarvoor moeten betalen."

Drogba leek eerder nog op weg naar China. Toen gaf hij echter zelf aan dat hij bij Chelsea wilde blijven. De grootmacht neemt, als de situatie niet verandert, in de zomer afscheid van de transfervrije routinier.

Een eventuele komst van Michael Ballack naar de Verenigde Staten spreekt Klopas tegen. "Met spelers als hij kun je praten over hoe zij het vervolg van hun carrière voor zich zien. Maar op dit moment hebben we voldoende keus aan middenvelders. We zijn niet op zoek naar versterking op die linie."

Hamilton wil snel over toekomst beslissen

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil snel een beslissing over zijn toekomst gaan maken. De 27-jarige coureur staat momenteel onder contract bij McLaren, maar heeft daar een aflopende verbintenis.

De Brit weet dat er na dit jaar stoeltjes vrijkomen bij de topteams Mercedes GP, Ferrari en Red Bull Racing, waardoor hij veel keuze heeft. "Nu zijn we nog vol in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Waarschijnlijk zullen we dit thema na de eerste paar races de wereld uit helpen," zei Hamilton tegen Sky Sports.

De coureur staat al sinds zijn dertiende onder contract bij McLaren en wil voorlopig nog niet over zijn toekomst praten. "Ik heb niet zoveel zin om telkens dezelfde vraag te krijgen. We moeten ons richten op ons werk." Gisteren presenteerde zijn team de MP4-27 waarmee geprobeerd wordt dit jaar het Red Bull van Sebastian Vettel af te troeven. "Ik wil elke race waaraan ik deelneem winnen. Als de auto zo goed is als we denken dat die is, is er geen enkele reden om een andere doelstelling te hebben."

'Facebook kan niet zonder Zynga'

Niet iedereen is positief over de Facebook-games. Toch geeft Facebook aan dat ze niet zonder Zynga kunnen en dat ze de advertenties gaan doorzetten.

Zynga zorgt er namelijk voor dat er enorm veel winst binnenkomt voor Facebook door middel van de advertenties en microtransacties die ze maken. 

"We currently generate significant revenue as a result of our relationship with Zynga, and, if we are unable to successfully maintain this relationship, our financial results could be harmed," aldus een Facebook-woordvoerder.

"If Zynga launches games on or migrates games to competing platforms, or if we fail to maintain good relations with Zynga, we may lose Zynga as a significant Platform developer and our financial results may be adversely affected," sluit de Facebook-woordvoerder af.

Zynga heeft voor 12% van alle inkomsten gezorgd over het jaar 2011 voor Facebook. Mochten er andere developers zijn die net zoals Zynga games aanbieden wil Facebook daar natuurlijk mee om de tafel gaan zitten.

Spaanse jongen vergeet lot te kopen

Costis Mitsotakis uit het Spaanse dorp Grañén heeft ernstig gefaald. De jongen greep naast een behoorlijk geldbedrag. Niet gek, maar de rest van het dorp had wél gewonnen in een loterij. Er kan in het dorp nu zo'n 720 miljoen euro verdeeld worden.

Doormiddel van huis aan huis verkoop kocht het dorp massaal loten voor de 'El Gordo' kerstloterij. Costis Mitsotakis deed dit niet, een erg domme keuze achteraf. Het is nog niet bekend waarom de pechvogel geen lot had. 

Final Fantasy VII's slipjesmysterie opgelost

Gamers die Final Fantasy VII hebben gespeeld met het personage Cloud, verkleed als een hostess moeten het hebben opgemerkt. Je droeg namelijk de onderbroek van Tifa.

Vijftien jaar lang vroegen mensen zich af waar dat ondergoed nou vandaan kwam. Enige tijd geleden is er een Japans interview vertaald en is dit mysterie eindelijk opgelost. De game HoneyBee Inn moest namelijk uiteindelijk veel groter worden. Zo moesten er meer verdiepingen en kamers zijn. Op een gegeven moment moest je voor een quest naar Don Corneo, Cloud moest zich toen vermommen als een hostess. Verder moest je toen kleding stelen en kreeg je op een gegeven moment van een NPC een slipje aangereikt, die bij Tifa vandaan kwam. Zodoende hebben we dus in Final Fantasy VII als Cloud, vermomd als een hostess, in het ondergoed van Tifa rondgelopen.

Meer verzuim in 2011

Werknemers zijn afgelopen jaar meer ziek geweest dan het jaar daarvoor. Vooral psychisch verzuim nam toe. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers.

Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent, dat is meer dan de 4,3 procent het jaar daarvoor. In de eerste helft van 2011 was het verzuim hoger dan in de zes maanden daarna.

Meer verzuim in 2011
Meer verzuim in 2011 (Foto: ANP)

Janmaat wees Bundesligaclubs af

Gisteren werd bekend dat Daryl Janmaat aan het einde van dit voetbalseizoen sc Heerenveen gaat verruilen voor Feyenoord. De 22-jarige rechtsback stond ook in de belangstelling van enkele Bundesligaclubs, maar wees deze af, waardoor hij na Ruud Vormer en John Goossens de derde aanwinst voor de Rotterdammers zal zijn.

"Vanaf het allereerste moment dat Feyenoord interesse toonde, was het voor mij duidelijk dat ik naar De Kuip wilde. Ik heb er in het verleden acht jaar gespeeld, van de F'jes tot de C'tjes. Maar binnen de jeugdopleiding vonden ze mij destijds nog te licht. Vervolgens ben ik via ADO Den Haag en Heerenveen blijkbaar toch weer in beeld geraakt. Dat vind ik héél speciaal, moet ik zeggen", zei Janmaat in het AD.

Hij zei in de Telegraaf dat hij bij de Bundesligaclubs VfB Stuttgart en FC Köln had kunnen tekenen en dat ook Vitesse naar zijn diensten hengelde. "Maar die clubs wilde ik allemaal niet. Het hele Ajax-verhaal speelde voor mij al helemaal niet. Er was maar één club waar ik heen wilde en dat was Feyenoord. Gewoon omdat dat de mooiste club van Nederland is en ik niet naar het buitenland wilde", zei de rechtsback die een aflopend contract in Heerenveen heeft.

Wilders wil uitleg Duitsland over brochure

De Nederlandse regering moet de Duitse ambassadeur op het matje roepen. Hij moet uitleg geven over een Duitse brochure, waarin wordt gewaarschuwd voor extreem rechtse opvattingen. Ook de PVV komt in de publicatie voor.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders donderdag gezegd na een bericht in De Telegraaf dat het Duitse ministerie van Justitie deze brochure heeft betaald. Wilders stelt op Twitter dat de regering de ,,ambassadeur met kracht de oren moet wassen over schandalige suggestie over PVV gedachtengoed".

Wilders wil uitleg Duitsland over brochure
Wilders wil uitleg Duitsland over brochure (Foto: ANP)

Zakenman Trump wil Gingrich steunen

De steenrijke vastgoedmagnaat Donald Trump is van plan zijn steun uit te spreken voor de presidentsnominatie van Newt Gingrich voor de Republikeinse partij. Dat hebben bronnen rondom het campagneteam van Gingrich donderdag gezegd. Trump gaat zijn besluit donderdag in Las Vegas bekendmaken.

De steun van Trump kan Gingrich veel media-aandacht opleveren in aanloop naar de voorverkiezingen in Nevada en Maine. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kan de steun goed gebruiken na zijn verlies in Florida.

Trump zei woensdag al dat hij nieuws had in verband met de Republikeinse voorverkiezingen, maar hij wilde niet zeggen wat hij bekend wilde maken. Gingrich zei desgevraagd 'geen idee te hebben wat Donald van plan is'.


Zakenman Trump wil Gingrich steunen (Foto: Novum)

Nieuwe Ferrari alleen online te zien

Het Formule 1-team van Ferrari heeft bekendgemaakt dat de nieuwe auto voor het seizoen 2012 alleen online te zien zal zijn. De reden hiervoor is dat het weer rond Maranello te slecht is. Gisteren is er in het gebied veel sneeuw gevallen.

Ferrari was van plan om de auto te onthullen en daarna een shakedown te geven op het nabijgelegen circuit Fiorano, maar heeft dit nu afgelast. De fans zullen daarom de auto in eerste instantie alleen op de website kunnen zien.

Ontvoerde Nederlander reisde met politieman

De Nederlandse vogelaar die woensdag in het zuiden van de Filipijnen is ontvoerd reisde met een agent. De ongewapende politieman begeleidde de Nederlander, een Zwitser en hun gids, omdat die gevaarlijk gebied wilden betreden. Ook een raadslid van een plaats in de buurt voer mee. Dat zei de gouverneur van de provincie Tawi-Tawi.

Toen een boot met vijf gewapende mannen de boot onderschepte en de Europeanen en hun gids meenamen, bleven de agent en het raadslid achter. De Filipijnse gids en fotograaf slaagde erin te ontsnappen door overboord te springen en richting vissers te zwemmen. In een interview gaf hij aan voor zijn leven te hebben gevreesd omdat hij geen losgeld zou opbrengen.

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

Ondanks een zoekactie zijn de verdwenen mannen nog niet opgespoord. Er is voor zover bekend nog geen losgeld geëist. Vermoedt wordt dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zit. Volgens de ontsnapte gids voer de boot richting een basis van Al-Sayyaf. De organisatie zou ook een Australiër, een Japanner en een Maleisiër gevangen houden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar Tawi-Tawi vanwege het risico op terroristische activiteiten, piraterij en ontvoering. Moslimorganisaties strijden er voor onafhankelijkheid in het overwegend christelijke land.

Tien jaar Weblog, wat ging er mis?

Natuurlijk gaan er wel eens zaken anders dan gepland. En heel sporadisch gebeurt dit ook wel eens op de weblog. In de afgelopen tien jaar zijn er:

18.840,2 schrijffouten gemaakt
(Webloggers zijn geen taalpuristen.)

3.283 reposts geweest
( Want natuurlijk gebruiken de webloggers de search niet en al helemaal worden de blogjes van collega's niet gelezen. )

39 crewrellen geweest
(Waarvan de laatste vanochtend ontstaan is om een reactie van klonk van tig jaar geleden.)

2.143 reacties van gebruikers weggehaald
(Wij houden niet van negatief commentaar! )

Minimaal één septiljoen potentiële nakomelingen gedood
(Xessive is hier voornamelijk verantwoordelijk voor)

• 143 weblog database crashes geweest
(Meestal veroorzaakt door brakke html code van burningCat waarna Breuls urenlang handmatig tabellen mocht gaan repareren.)

'Zus Nick Carter overleden aan overdosis'

Leslie Carter was verslaafd aan medicijnen. Volgens ingewijden vermoeden familieleden dat de zus van Aaron en Nick Carter is overleden aan een overdosis. Leslie stierf dinsdag op 25-jarige leeftijd.

Carter zou onlangs naar New York zijn verhuisd om in het bijzijn van haar familie af te kicken. Familieleden hadden haar een uur alleen gelaten, waarna ze bewusteloos werd gevonden. Ze was verslaafd aan het antidepressivum Xanax, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Nick Carter heeft laten weten dat de dood van zijn zus geen gevolgen heeft voor zijn solotoer. "Optreden werkt zuiverend voor mij", laat de 32-jarige Backstreet Boy weten via Facebook. "Ik draag de rest van mijn toer op aan mijn zus omdat ze me graag zag optreden."

Aaron stopt wel tijdelijk met The Fantasticks, waarmee hij momenteel op Broadway te zien is. "Ik breng nu mijn tijd door met mijn familie", laat de 24-jarige zanger weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Leslie was eerder samen met haar twee broers en zussen Angel en Bobbie Jean te zien in de realitysoap House of Carters. Net als haar broers was ze actief in de muziekwereld, zo bracht ze voor de film Shrek de single Like Wow uit. Ze was getrouwd en laat een dochter van tien maanden achter.

Hof Pakistan klaagt premier aan voor minachting

Het Pakistaanse Hooggerechtshof gaat premier Yousuf Reza Gilana aanklagen voor minachting van het hof, omdat hij een oude corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari niet heeft heropend. Dat heeft het Hooggerechtshof donderdag bepaald.

Volgens het hof begint het proces tegen Gilani op 13 februari. De premier kan als hij veroordeeld wordt tot zes maanden celstraf krijgen. Bovendien kan hij zijn positie als premier verliezen.

Het hof heeft de Pakistaanse regering twee jaar geleden opdracht gegeven de Zwitserse autoriteiten aan te schrijven in verband met een corruptiezaak waar Zardari bij betrokken zou zijn. De zaak gaat terug tot de jaren negentig. De regering heeft dit geweigerd, omdat de president immuniteit voor rechtsvervolging zou genieten.

Schorsing opperrabbijn Amsterdam opgeheven

De Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag is weer voorzitter van de Joodse Gemeenschap Amsterdam. Het bestuur heeft zijn schorsing opgeheven. Volgens de gemeente heeft Ralbag zijn excuses gemaakt.

Ralbag kwam twee weken geleden in opspraak toen duidelijk werd dat hij namens de gemeente een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. In de verklaring wordt onder meer gesteld dat homo's alleen kunnen worden genezen met hulp van een hiervoor getrainde therapeut en een gekwalificeerde geestelijke gids.

Nu Ralbag zijn spijt heeft betuigd kan hij zijn werkzaamheden weer hervatten. "Wij zijn ervan overtuigd dat de opperrabbijn het gedachtegoed van de Joodse Gemeente Amsterdam, de visie van het bestuur en de raad onderschrijft en wil blijven uitdragen", meldt de gemeente, hoewel de geestelijke zijn woorden niet heeft ingetrokken.

De gemeente vindt wel dat Ralbag had moeten voorzien dat er commotie kon ontstaan. Het bestuur gaat met hem in gesprek om te kijken hoe ze verdergaan.

[NBA] Koploper Oklahoma verslaat kampioen Dallas

Oklahoma City Thunder blijft dit seizoen voorlopig de best presterende ploeg in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De koploper in de Western Conference won met 95-86 bij regerend kampioen Dallas Mavericks. Voor Oklahoma is het de zeventiende zege in 21 wedstrijden. Dallas staat vijfde.

Russell Westbrook werd met 33 punten topscorer van Oklahoma. Kevin Durant voegde 23 punten en dertien assists toe aan het totaal. Jason Terry was met 26 punten de trefzekerste speler aan de kant van de thuisploeg.

Chicago Bulls, de koploper in het oosten, ging met 98-82 onderuit bij Philadelphia 76'ers. Andre Iguodala en Thaddeus Young maakten beide negentien punten. Nederlander Francisco Elson was door de trainer van de 76'ers buiten de selectie gelaten.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Washington Wizards 109-103
Boston Celtics - Toronto Raptors 100-64
New Jersey Nets - Detroit Pistons 99-96
Milwaukee Bucks - Miami Heat 105-97
New Orleans Hornets - Phoenix Suns 103-120
Minnesota Timberwolves - Indiana Pacers 99-109
San Antonio Spurs - Houston Rockets 99-91
Portland Trail Blazers - Charlotte Bobcats 112-68
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 105-107


Koploper Oklahoma verslaat kampioen Dallas (Foto: Novum)

Drie gezochte terreurleiders Filipijnen gedood

Het Filipijnse leger heeft drie gezochte leiders van de aan Al-Qaida gelieerde terreurorganisaties Abu Sayyaf en Jemaah Islamiyah gedood. Dat heeft het leger donderdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder gaat het om Abu Sayyaf-leider Umbra Jumdail, de Maleisiër Zulkiflu bin Hir en de Singaporaan Abdullah Ali.

Bin Hir, die beter bekend is onder de naam Marwan, wordt beschouwd als belangrijkste leider van terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. De Amerikaanse regering had een prijs van vijf miljoen dollar (3,8 miljoen euro) op zijn hoofd gezet. Op het het hoofd van Ali, die de guerrillanaam Muawiyah heeft, stond een prijs van vijftigduizend dollar (38 duizend euro).

Het leger voerde de aanval op de terroristenleiders donderdag uit in de stad Parang op het eiland Jolo, een bolwerk van Abu Sayyaf en Jemaah Islamiyah. Abu Sayyaf wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere ontvoeringen, bomaanslagen en onthoofdingen.

Ministerie schrapt terreurwaarschuwing Thailand

Reizigers naar Thailand worden niet meer gewaarschuwd voor terrorisme. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het bij toeristen populaire land in Zuidoost-Azië versoepeld. Een aantal andere Europese landen heeft dezelfde maatregel getroffen.

Sinds half januari werd gewaarschuwd voor terroristische aanslagen, nadat de Thaise autoriteiten een terreurverdachte hadden opgepakt. De Libanees met een Zweeds paspoort zou het hebben gemunt op toeristen in drukbezochte plekken in de Thaise hoofdstad Bangkok. Hij had grondstoffen voor explosieven in huis.

Reizen naar bepaalde delen van Thailand wordt nog altijd ontraden. Zo is het onrustig in vier zuidelijke provincies. Ook is er een gering risico op politieke onrust. In toeristische gebieden is het doorgaans veilig.

"Rechtszaak helpt El Hamdaoui niet verder"

Mounir El Hamdaoui hoeft niet te rekenen op een positief resultaat als hij een rechtszaak begint tegen Ajax. Dat meldt sportrechtadvocaat Eric Vilé aan het Algemeen Dagblad.

"De belangrijkste vraag is: is Mounir naar Jong Ajax teruggezet omdat er met hem niet te werken viel of was dat opzet van Ajax om hem een kopje kleiner te maken? Alleen in dat laatste geval zou je een zaak hebben, maar die bewijslast is erg zwaar", verklaart Vilé. "Eigenlijk heeft Mounir El Hamdaoui geen poot om op te staan."

El Hamdaoui wil een rechtszaak tegen Ajax aanspannen vanwege opgelopen imagoschade en de handelswijze van de Amsterdamse club in de mislukte transfer naar Fiorentina. De spits speelt al het gehele seizoen zijn wedstrijden voor het belofteteam van Ajax, omdat hij niet in de plannen van trainer Frank de Boer voorkomt.

De Marokkaan liep door zijn gebrek aan speeltijd op het hoogste niveau deelname aan de Afrika Cup mis. Met de transfer naar Fiorentina, waarmee twee à drie miljoen euro gemoeid zou zijn, zou hij zijn plek in het nationale elftal van zijn land terug kunnen verdienen.

Tot groot ongenoegen van de speler en de Italiaanse subtopper moet El Hamdaoui nu toch het seizoen in Amsterdam afmaken, omdat de laatste details niet werden afgerond voor het verstrijken van de transferdeadline.

Politieman Groningen nog altijd spoorloos

De politie in Groningen heeft tot nog toe geen bruikbare tips ontvangen over een agent in opleiding die maandagavond verdween met zijn dienstwapen. Een telefoontje dat de man in de stad zou lopen bleek over iemand anders te gaan. Dat zei een woordvoerder van de politie donderdagochtend.

De 30-jarige aspirant-agent moest maandagavond werken in Delfzijl. Hij haalde nog wel zijn pistool op, maar verdween daarna. Of hij het wapen nog bij zich heeft en waarom hij het ophaalde weet de zegsman niet. Hij is dinsdagochtend voor het laatst gezien bij een supermarkt in Groningen.

De politie weet niet in wat voor gemoedstoestand de 2,07 meter lange Friso Wouda was toen hij verdween. De man komt oorspronkelijk uit Friesland. Er wordt rekening mee gehouden dat hij in de omgeving van Leeuwarden verblijft.

Nog geen spoor van vermiste jongen

De politie in Flevoland heeft nog altijd geen spoor gevonden van de 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest. De jongen verdween woensdag in zijn woonplaats. Donderdag worden de zoekacties hervat, zegt een woordvoerder van de politie.

De jongen met een verstandelijke beperking raakte zoek toen hij de woning van zijn opa en oma verliet. De politie gaf daarna een Amber Alert uit, maar dat leverde tot nu toe niets op. Woensdag werd met een helikopter en speurhonden naar de jongen gezocht. Ook werd het water uitgekamd omdat hij mogelijk door het ijs is gezakt.

Rob Kamphues mag dochter niet zien

Rob Kamphues is er niet blij mee dat hij zijn dochter Monica-Louise niet mag zien. De presentator ligt al enige tijd in de clinch met zijn ex Mona-Liza Machado.

"Hij heeft als familieman, die zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat, voorgesteld dat dat gebeurt onder neutraal toezicht", zegt de woordvoerder van Kamphues tegen het AD. "Maar daar wil mevrouw helaas niet aan. Ze wil hoe dan ook bij die ontmoetingen zijn."

Kamphues en Machado hadden vorig jaar een kortstondige relatie. Hun dochtertje werd in augustus geboren. Tijdens de zwangerschap liep de affaire stuk. Machado wordt door Kamphues beschuldigd van ernstige stalking en huisvredebreuk.

Machado eist excuses van de 51-jarige presentator. "Omdat hij mij door deze kwestie landelijk voor gek zette. Als ik die krijg, zal ik me wellicht soepeler opstellen over een eventuele ontmoeting tussen Rob en zijn kind."

Ze geeft toe dat ze Rob veel sms'jes heeft gestuurd. "Die zestig of zeventig berichtjes waren iets teveel van het goede", zegt ze. "Ik was ten einde raad. Maar zo erg was het nu ook weer niet."

Machado hoopt dat de rechter binnenkort ook een beslissing neemt over de alimentatie. "Monica-Louise is in augustus geboren, maar Rob is pas sinds november met geld over de brug gekomen. Hij heeft dus de eerste vier maanden niets betaald."

Kans op Elfstedentocht miniem

De kans dat de Elfstedentocht binnen drie weken wordt gereden is miniem. Volgens een speciale Elfstedenbarometer, die donderdag is gelanceerd, is die kans nu 1 procent. De barometer koppelt de Friese weersverwachting aan de ijsgroei en vergelijkt die met de laatste vijf edities van de 'tocht der tochten'.

Hoewel de kans op een Elfstedentocht klein is, blijft het voorlopig koud. Volgens een woordvoerder van Weeronline daalde het kwik woensdagnacht voor het eerst deze winter tot -10 en lager. Die temperaturen werden vooral in het oosten en zuidoosten van het land bereikt. In de rest van het land gaf de thermometer -8 tot -10 aan.

De vrieskou duurt in ieder geval tot halverwege volgende week met overdag veelal temperaturen onder het vriespunt. Vrijdag is er grote kans op sneeuw. Het hele land kan rekenen op drie tot zes centimeter. Naar verwachting zorgen de sneeuwbuien vooral tijdens de avondspits in de Randstad voor overlast.


Kans op Elfstedentocht miniem (Foto: Novum)

Protesten tegen politie na voetbalgeweld Egypte

Betogers in Egypte hebben donderdag geprotesteerd tegen het optreden van de Egyptische politie bij de supportersrellen in de stad Port Said. Bij het geweld kwamen woensdagavond 74 mensen om het leven. Er vielen 248 gewonden, van wie veertien agenten. Er werd onder andere gedemonstreerd in Caïro en Port Said.

Activisten zijn van plan om donderdag bij het hoofdkantoor van het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken te demonstreren. Ze zijn woedend dat de politie niet in staat was het bloedvergieten te voorkomen.

Bij het stadion van voetbalclub Al-Ahly in Caïro waren veel betogers bijeengekomen. Zij schreeuwden leuzen tegen het militaire bewind. Ook in Port Said werd gedemonstreerd. Actievoerders hielden een protestmars en keurden het geweld af. Sommigen menen dat de voetbalrellen een complot waren van het leger en de politie om chaos te veroorzaken. Bij ziekenhuizen en mortuaria in Port Said patrouilleerden tanks en pantservoertuigen.

In de provincie Suez werd eveneens betoogd. Rond de vijfhonderd demonstranten kwamen voor het hoofdbureau van politie bijeen om te protesteren tegen 'verwaarlozing door de politie'. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te jagen.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft drie dagen van rouw afgekondigd. De rouwperiode gaat donderdag in.


Protesten tegen politie na voetbalgeweld Egypte (Foto: Novum)

Teeven steunt buitenlandse draagmoeders

Ouders moeten in de toekomst makkelijker een kind kunnen krijgen met behulp van een buitenlandse draagmoeder. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil het beleid daarover versoepelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Teeven bestaat er 'in de Nederlandse samenleving geen helder beeld van wat wel en niet mag ten aanzien van draagmoederschap'. Ook het strafrecht is daarin niet duidelijk. Zo mag bemiddelen en adverteren voor commercieel draagmoederschap niet, maar draagmoeder zijn wel.

Door de komst van internet zoeken mensen steeds vaker in het buitenland een draagmoeder. Veel ouders krijgen hun kind echter niet mee naar huis omdat het volgens de wet niet mogelijk is het juridisch ouderschap van de draagmoeder over te dragen aan de wensouders.

Teeven wil commercieel draagmoederschap accepteren als ten minste een van de ouders genetisch verwant is met het kind en de andere genetische ouder van het kind bekend is. Teeven wil daarnaast dat de draagmoeders een onkostenvoergoeding moeten kunnen ontvangen.

Gebit ingeslikt tijdens seks: man sterft

Chen uit Taiwan heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Tijdens een wip met een prostituee heeft de beste man zijn kunstgebit ingeslikt.

De 74-jarige Taiwanees woont sinds zijn scheiding enkele jaren geleden met een vriendin in Taiwan. Omdat ook bejaarden wel eens jeuk aan hun jongeheer hebben, besloot hij een 62-jarig hoertje in te huren.

Volgens de dame in kwestie was Chen een half uur met haar bezig geweest toen hij na de seks opstond, haar betaalde en zijn broek wilde aantrekken. Plotseling stortte de krasse knar ter aarde.

"Hij viel terug op het bed", vertelt de dame van lichte zeden. "Zijn ogen waren opengesperd maar hij bewoog niet. Ik schudde zijn lichaam maar hij wilde niet wakker worden." Hierop besloot zij de ambulance te bellen.

Chen werd naar het ziekenhuis overgebracht alwaar hij dood werd verklaard. Artsen hebben even later een kunstgebit aangetroffen in zijn keel.

Kunstenaar Mike Kelley overleden

De Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley is dood aangetroffen in zijn huis in South Pasadena in Californië. De autoriteiten houden er rekening mee dat de 57-jarige kunstenaar zelfmoord heeft gepleegd. Dat heeft een woordvoerder van justitie in Los Angeles woensdag laten weten.

Een vriend had Kelley dinsdag dood aangetroffen in de badkuip van diens huis. Mike Kelley was in de jaren zeventig een van de oprichters van de band Destroy All Monsters.

Kelly maakte later furore als schilder en tekenaar, maar hij werd vooral bekend door zijn werk met lappenpoppen.

Kunstenaar Mike Kelley overleden
Kunstenaar Mike Kelley overleden (Foto: ANP)

Kwik glijdt onder min 10

Voor het eerst deze winter was er strenge vorst. In de nacht van woensdag op donderdag passeerde de thermometer in Twente en Maastricht de grens van min 10 graden. Dat heeft Weeronline gemeld.

Tussen de min 10 en min 15 graden Celsius is sprake van strenge vorst. De laatste keer dat strenge vorst was gemeten, was volgens Weeronline op 30 december 2010.

Kwik glijdt onder min 10
Kwik glijdt onder min 10 (Foto: ANP)

Schatzoeker claimt vondst schip met platina

Een Amerikaans bedrijf van schatzoekers, Sub Sea Research, claimt dat het voor de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts het wrak van een in de Tweede Wereldoorlog gezonken Brits schip heeft gevonden. De SS Port Nicholson vervoerde een voorraad platina, die vandaag de dag 3 miljard dollar (bijna 2,3 miljard euro) waard zou zijn.

Greg Brooks, een vennoot in Sub Sea Research, zei dat woensdag tegen de Amerikaanse krant Boston Globe. De SS Port Nicholson werd door een Duitse onderzeeër getorpedeerd toen het in 1942 van Halifax in Canada naar New York voer. De voorraad platina zou een betaling zijn van de Sovjet-Unie aan de VS voor geleverde voorraden.

Brooks zei dat in de SS Port Nicolson circa 30 kisten zijn gevonden. Daar zou platina in zitten. "Het is goed mogelijk dat er ook ongeveer 10 ton goud in zit", zei Brooks. "En misschien ook industriële diamanten."

Hij voegde eraan toe dat onderhandelingen over het eigendomsrecht nog altijd niet zijn afgerond.

Gevechtsmissie VS in Afghanistan stopt 2013

De Verenigde Staten zetten in 2013 een punt achter hun gevechtsmissie in Afghanistan. Dat is ruim een jaar voordat de Amerikaanse militairen willen vertrekken uit het Centraal-Aziatische land.

Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, in de nacht van woensdag op donderdag tijdens zijn reis naar een NAVO-top in Brussel. "Hopelijk kunnen we midden of eind 2013 de overstap maken van een gevechtstaak naar een rol waarbij we opleiden, adviseren en assisteren", zei de bewindsman.

Gevechtsmissie VS in Afghanistan stopt 2013
Gevechtsmissie VS in Afghanistan stopt 2013 (Foto: ANP)

Boot met ruim 300 opvarenden gezonken

Een veerboot met meer dan 300 mensen aan boord is bij Papoea-Nieuw-Guinea gezonken. Dat hebben de autoriteiten in Papoea-Nieuw-Guinea bevestigd.

De Australische premier Julia Gillard zei dat mogelijk veel mensen zijn omgekomen. Eerder had Star Ships, de eigenaar van de boot, al laten weten dat in de nacht van woensdag op donderdag het contact met de MV Rabaul Queen verloren was gegaan. Star Ships had het vermoeden geuit dat het schip in slecht weer was gezonken.

Reddingswerkers uit Australië bevinden zich in de buurt van de veerboot. Zij hebben 28 mensen gered.

Trainer Mohammed Ali overleden

De legendarische bokstrainer Angelo Dundee, die ruim 20 jaar samenwerkte met Mohammed Ali, is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Jimmy bevestigd tegenover de Amerikaanse tv-zender ESPN.

Dundee werkte in het verleden met 15 wereldkampioenen boksen, onder wie Sugar Ray Leonard, George Foreman en Jimmy Ellis, maar hij kreeg de meeste bekendheid met zijn pupil Mohammed Ali.

Trainer Mohammed Ali overleden
Trainer Mohammed Ali overleden (Foto: ANP)

Opstelten maakt jacht op kinderporno

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat harder optreden tegen het bezitten van kinderporno en het seksueel misbruiken van kinderen. Het aantal agenten die zich daar mee bezig houdt, moet nog dit jaar worden verdubbeld naar 150.

"Tegen kinderporno en het achterliggend seksueel misbruik van kinderen moet hard worden opgetreden", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, waar donderdag wordt gesproken over de aanpak van kinderporno.

Naast het inzetten van meer agenten wil Opstelten zich meer focussen op de opsporing van slachtoffers, de vervaardigers en verspreiders van kinderporno. Bovendien moeten 'lichtere' zaken sneller worden afgehandeld.

De minister hoopt binnen enkele jaren resultaten te zien. De maatregelen moeten uiteindelijk een kwart meer verdachten opleveren in 2014.

Recordaantal buitenlandse toeristen naar Nederland

Nederland is vorig jaar door zo'n 11,3 miljoen buitenlandse vakantiegangers bezocht. Dat is ruim drie procent meer dan in 2010. Nooit eerder verbleven er zoveel toeristen in ons land. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

De stijging is vooral te danken aan de groei van Schiphol en het mooie voor- en najaarsweer, denkt het NBTC. In totaal kwamen er ongeveer 400 duizend toeristen meer. Dat waren vooral Duitsers, Belgen en Amerikanen.

Het aantal Italianen, Spanjaarden, Britten en Japanners daalde juist. Volgens het NBTC komt dat door de economische crisis. De ruim elf miljoen toeristen gaven met elkaar zo'n 4,5 miljard euro uit.

Vermoedelijk komen er dit jaar opnieuw meer buitenlanders een bezoek brengen aan Nederland. Het NBTC hoopt aan het eind van het jaar 150 duizend extra toeristen te kunnen tellen die met elkaar zo'n zestig miljoen euro extra uitgeven. Nederland profiteert vooral van Duitsers en Belgen die door de crisis dichter bij huis op vakantie gaan.

Vijf Filmtips voor de maand Februari

Eindelijk is de winter aangebroken en binden veel Nederlanders de schaatsen onder. Niettemin is er voor de bioscoopbezoeker genoeg te beleven in deze periode. Dit komt vooral doordat de Oscars in de maand februari worden uitgereikt. Doorgaans zijn in deze maand de laatste Oscarfilms in de bioscoop te bewonderen. Ook dit jaar is dat het geval met films als War Horse, The Descendants en Hugo.

Sowieso is het aanbod van films deze maand zeer afwisselend. Zo zijn er Nederlandse films als Achtste-groepers Huilen Niet, De Goede Dood en het ongetwijfeld geniale Zombibi. Films die in de Verenigde Staten succesvol waren zijn de horrorfilm The Devil Inside en het langverwachte The Muppets. Ook van The Woman in Black (met Daniel Radcliffe), Young Adult (met Charlize Theron), Safe House (met Denzel Washington) en In the Land of Blood and Honey (van Angelina Jolie) wordt veel verwacht. Dit geldt veel minder voor Ghost Rider: Spirit of Vengeance (met Nicolas Cage), Jack and Jill (met Adam Sandler) en This Means War (met Reese Witherspoon).

Zoals altijd wordt in deze special extra aandacht besteed aan de films waarvan het meest verwacht wordt. Hoewel het veelal moeilijk te voorspellen is welke films daadwerkelijk goed zullen bevallen, kan ik verklappen dat één van de geselecteerde films behoort tot de beste films die ik sinds jaren gezien heb. De recensie van deze film volgt volgende week.

Europese PSN-release The Simpsons Arcade verplaatst

Konami heeft de Europese PSN-release van The Simpsons Arcade verplaatst zodat het gelijktijdig uitkomt op PlayStation Network en Xbox Live Arcade. De HD-remake van de arcadeklassieker komt nu uit op 8 februari. Het spel zal gedurende vier weken gratis te downloaden zijn voor PlayStation Plus-leden. 

The Simpsons Arcade krijgt een vierpersoons online multiplayer, een survivalmode en een free mode. Daarnaast bevat het ook de Japanse versie van het spel.

Mond vol tanden

(Tuut … tuut … klik)
'Mondhygiënistepraktijk [onverstaanbaar], goedemiddag, met Anne.'
'Goedemiddag, u spreekt met Bas Langereis. Op advies van mijn tandarts wil ik graag een afspraak maken voor een schoonmaakbeurt.'
'Dat kan. Wie is uw tandarts?'
Ik noemde zijn naam.
'Ah, die is hier vlakbij. Wij zitten er schuin tegenover.'
Zou zij straks in mijn ongezonde eetgat gaan zitten schoffelen?
Nee, dat zou ze niet. Niet straks. Die afspraak was pas over meer dan drie weken.

Veelpleger wordt beroofd

Een 45-jarige actieve Haagse veelpleger is dinsdag zelf beroofd. Twee onbekende mannen rukten op de Laakweg de nepgoudenarmband van zijn pols. De man werd ook in zijn gezicht geslagen. De Hagenaar wilde in eerste instantie geen aangifte doen, maar de politie wist hem ervan te overtuigen dat dit toch zin had.

De man liep rond 21.30 uur over straat toen hij zag dat het duo met hem opliep. De twee sloegen toe toen ze hem even later inhaalden. De ene dader heeft volgens de politie een Oost-Europees uiterlijk en droeg een gebreide groene muts, de ander zag er Noord-Afrikaans uit en droeg een leren jas met gespen op de schouder.

'Aanhang Mubarak achter rellen'

Aanhangers van oud-president Hosni Mubarak zijn verantwoordelijk voor het geweld woensdag tijdens een profvoetbalwedstrijd in Port Said in Egypte. Dat heeft de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, de politieke arm van de invloedrijke Moslimbroederschap, woensdag verklaard.

Volgens Esam al-Arian, vicevoorzitter van de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, waren de rellen in Port Said georchestreerd. Arian stelde dat bepaalde groepen in de Egyptische samenleving willen dat het geweld en het bloedvergieten in Egypte blijft voortduren.

Aanhangers van de topclub Al-Ahly raakten woensdag in het stadion in Port Said in gevecht met supporters van Al-Masri. Zeker 74 mensen kwamen om het leven.

Obama's eten seizoensgroenten uit eigen tuin

Ook het Witte Huis doet mee aan een van de populairste eettrends van het moment; het eten van seizoensgroenten uit eigen tuin. Volgens Cristeta Comerford, de presidentiële kok, is dat te danken aan de beslissing van first lady Michelle Obama om in 2009 een moestuin te beginnen in de tuin van het Witte Huis. De moestuin is onderdeel van Michelle Obama's campagne Let's Move om kinderen ertoe aan te zetten gezonder te eten.

Het is het tweede jaar dat Obama zich inzet voor Let's Move, een campagne die zich sterk maakt voor betere schoollunches, meer toegang tot gezonde voeding en meer beweging.

Comerford erkent dat het eten in het Witte Huis behoorlijk anders is dan midden jaren negentig, toen ze er als kok begon. "In de keuken van het Witte Huis is op een positieve manier heel veel veranderd, nu met de moestuin hier", zei ze. "Ik heb mijn menu echt moeten aanpassen aan de groenten van het seizoen." Ook heeft de moestuin de manier waarop ze thuis kookt veranderd. Zij en haar 10-jarige dochter Danielle koken nu samen.

De aandacht van het Witte Huis voor tuinieren en koken met seizoensgroenten was vooral in de afgelopen winters duidelijk, toen de meeste mensen geïmporteerde groenten kochten. De tuin van het Witte Huis heeft namelijk een soorten open plastic tenten die zonlicht opvangen en 's winters als kassen functioneren. Zo kan ook in de winter worden gekookt met verse groenten uit eigen tuin.


Obama's eten seizoensgroenten uit eigen tuin (Foto: Novum)

Onderhandelingen gemeente-cao vastgelopen

Gemeenten vinden dat hun medewerkers met de eis voor een onbegrensde werkgarantie onverantwoord bezig zijn. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag, nadat de vereniging woensdag geen akkoord met de vakbonden wist te bereiken over de nieuwe cao voor gemeenten.

De VNG noemt de eis van de bonden in deze tijden onhaalbaar en onbetaalbaar. "Net zoals in de marktsector kunnen gemeenten niet voor onbepaalde tijd een garantie op werk bieden."

Voorzitter van de werkgeversdelegatie van de VNG Jantine Kriens stelt dat de bonden de plank mis hebben geslagen. Het bod van de vereniging dat er lag, een loonsverhoging van een procent en begeleiding van werk naar werk voor medewerkers die vanwege reorganisatie hun baan dreigen te verliezen, was volgens Kriens het maximaal haalbare. "Een volgend werkgeversbod kan in deze financieel krappe tijden alleen maar minder worden. Alle gemeenten moeten fors bezuinigen."

"Abvakabo FNV is tot het uiterste gegaan om tot een akkoord te komen, maar het gat met de VNG is nog groter dan wij al dachten", zegt bondsbestuurder Bert de Haas. "Wij zien geen kans om verder te praten om onze doelen te bereiken. Daarom stellen wij de VNG een ultimatum om onze eisen in te willigen. Gebeurt dit niet, dan komen wij opnieuw in actie." Volgens de Haas verdwijnen steeds meer banen bij gemeenten. "De VNG wil een maximale duur koppelen aan de begeleiding van werk naar werk, maar deze achterhaalde opstelling is niet effectief.

De ruim 180 duizend gemeenteambtenaren zitten sinds juni zonder cao. Na acties toonde de VNG zich bereid opnieuw te onderhandelen over een beter bod.

Nicolette Kluijver volgt tienermoeders op de voet

Nicolette Kluijver gaat het nieuwe tv-programma Vier Handen op één Buik presenteren. Het is een van de vijf BNN-shows die de komende jaren aan elkaar worden gepraat door de 27-jarige presentatrice, die haar contract met de omroep met drie jaar heeft verlengd.

In Vier Handen op één Buik worden toekomstige tienermoeders in aanloop naar en na hun bevalling begeleid door bekende moeders. Wie dat zijn is nog niet bekend. Kluijver volgt de avonturen van de tieners en de moeders op de voet. "Ik kan mezelf op deze manier nog verder ontwikkelen bij BNN", zegt ze over haar nieuwe show. "Het liefst maak ik echte en mooie televisie en dat zit met dit nieuwe programma wel goed."

Vier Handen op één Buik is in 2013 te zien. Kluijver presenteert vanaf volgende maand een nieuw seizoen Spuiten en Slikken en een maand later De Grote Spuiten en Slikken Test. Daarnaast blijft ze de wereld over vliegen voor de programma's 3 Op Reis en Spuiten en Slikken op Reis.

Inval bij papegaaienopvang om illegale handel

Voor een onderzoek naar illegale handel in exotische vogels is woensdag een inval gedaan in het Nederlands Opvangcentrum Papegaaien in Veldhoven. Een 36-jarige Rotterdammer en een 58-jarige man uit Spijkenisse zijn opgepakt. Een van hen werkte bij het opvangcentrum, meldt de politie.

De politie vermoedt dat de 36-jarige verdachte exotische vogels uit Suriname heeft ingevoerd. De 58-jarige man zou hem hebben geholpen. De twee mannen worden verdacht van onder meer verduistering, heling, handel in exotische vogels en het toebrengen van leed aan de vogels.

Vanwege het onderzoek zijn ook drie woningen in Rotterdam en Spijkenisse doorzocht. Bij de invallen zijn vogels, geld en een vuurwapen in beslag genomen.

Zware straffen voor stropers Zuid-Afrika

Drie neushoornstropers in Zuid-Afrika hebben gevangenisstraffen van 25 jaar opgelegd gekregen. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van natuur en milieu bekendgemaakt. Niet eerder werden zulke zware straffen opgelegd voor het doden van neushoorns.

De mannen, die achttien maanden geleden werden opgepakt, kregen ieder tien jaar celstraf voor illegaal jagen en vijftien jaar voor illegaal vuurwapenbezit.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zwoeren keihard op te treden tegen stropers nadat bekend was geworden dat vorig jaar 448 neushoorns zijn gedood.

Kroonprinselijk paar tien jaar getrouwd

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn donderdag tien jaar getrouwd. Of en hoe het kroonprinselijk paar hun tinnen huwelijk viert, is niet bekend.

Volgens RTL Boulevard is het paar woensdag naar de Qatarese hoofdstad Doha vertrokken voor een privébezoek. De Rijksvoorlichtingsdienst wil hier niets over zeggen. "Wij doen geen mededelingen over hun privéleven."

De kroonprins en Máxima Zorreguieta trouwden met een grootse ceremonie in Amsterdam op 2 februari 2002, '02-02-02'. Tijdens de rijtoer werd verf tegen de Gouden Koets gegooid. Job Cohen, die destijds de burgemeester van Amsterdam was, is inmiddels van mening dat die verfbom niet zo erg was. "Amsterdam is Amsterdam. Er moest iets gebeuren", zo zegt hij tegen de Amsterdamse zender AT5.

Willem-Alexander en Máxima hebben drie kinderen: Amalia, Alexia en Ariane.


Kroonprinselijk paar tien jaar getrouwd (Foto: Novum)

Brawl Busters

De laatste paar jaar worden we doodgegooid met zombiegames, zombiefilms en zombiemuziek. SkeinGlobe speelt in op het succes en brengt Brawl Busters uit, een thirdperson MMO die ook nog eens gratis te spelen is. Het doel van de game is, hoe verrassend, het doden van zombies. Maar dit keer geen realistische zombies, geen pistolen, geen kettingzagen en ook geen Milla Jovovic. Brawl Busters laat je strijden met honkballers, rocksterren en brandweerlui.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.