Archief Piet Mondriaan naar Den Haag

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van Piet Mondriaan verworven. De brieven, foto's en andere documenten geven volgens de organisatie inzicht in de persoonlijkheid en het kunstenaarschap van de schilder.

Een deel van het archief bestaat uit brieven die Mondriaan richtte aan zijn vriend, de abstracte kunstenaar Harry Holtzman. Mondriaan bespreekt onder zijn plannen oversteek van Londen naar New York.

Onder de archiefstukken bevindt zich ook een horoscoop die Mondriaan had laten maken. Er staan aantekeningen op waarin Mondriaan later de horoscoop vergeleek met wat er in zijn leven was gebeurd. Uit zijn adresboek blijkt verder dat hij contact had met veel tijdgenoten. Zo staan Laszlo Moholy-Nagy, Max Ernst, Marcel Duchamp en Charley Toorop erin.

Het RKD heeft het archief gekocht van een particuliere Amerikaanse stichting. Het biedt volgens het rijksbureau vooral inzicht in de laatste fase van Mondriaans werk. Na het overlijden van de schilder in 1944 bleek dat Mondriaan Holtzman als enige erfgenaam had aangewezen. De organisatie wil de aanwinst in de tweede helft van 2012 digitaal beschikbaar te stellen.