Vaarverbod voor Amsterdamse grachten

Op een deel van de grachten in het centrum van Amsterdam mag vanaf donderdag niet meer worden gevaren. De gemeente Amsterdam heeft dit vaarverbod afgekondigd. De maatregel moet ervoor zorgen dat er een rondje over de grachten kan worden geschaatst als de vorst voldoende doorzet.

Het vaarverbod geldt onder meer voor delen van de Brouwersgracht, de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Leliegracht, de Lijnbaansgracht, de Passeerdersgracht, de Looiergracht, de Lauriergracht, de Bloemgracht en de Egelantiersgracht. Ook op de Korte Prinsengracht, de Westlandgracht, de Postjeswetering, de Admiralengracht en de Erasmusgracht mag niet meer worden gevaren.

Ook de Eenhoornsluis, die woensdag bij wijze van proef werd gesloten om stroming in de grachten tegen te gaan, blijft voorlopig dicht. Deze sluis in de Korte Prinsengracht is nog nooit eerder gesloten om ijsvorming te bevorderen. Doordat de stroomsnelheid afneemt, zou het water makkelijker kunnen bevriezen. Waternet meldde woensdag nog dat als het experiment niet zou werken, de sluis na een nachtje weer open zou gaan.