Onderhandelingen gemeente-cao vastgelopen

Redactie

Gemeenten vinden dat hun medewerkers met de eis voor een onbegrensde werkgarantie onverantwoord bezig zijn. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag, nadat de vereniging woensdag geen akkoord met de vakbonden wist te bereiken over de nieuwe cao voor gemeenten.

De VNG noemt de eis van de bonden in deze tijden onhaalbaar en onbetaalbaar. "Net zoals in de marktsector kunnen gemeenten niet voor onbepaalde tijd een garantie op werk bieden."

Voorzitter van de werkgeversdelegatie van de VNG Jantine Kriens stelt dat de bonden de plank mis hebben geslagen. Het bod van de vereniging dat er lag, een loonsverhoging van een procent en begeleiding van werk naar werk voor medewerkers die vanwege reorganisatie hun baan dreigen te verliezen, was volgens Kriens het maximaal haalbare. "Een volgend werkgeversbod kan in deze financieel krappe tijden alleen maar minder worden. Alle gemeenten moeten fors bezuinigen."

"Abvakabo FNV is tot het uiterste gegaan om tot een akkoord te komen, maar het gat met de VNG is nog groter dan wij al dachten", zegt bondsbestuurder Bert de Haas. "Wij zien geen kans om verder te praten om onze doelen te bereiken. Daarom stellen wij de VNG een ultimatum om onze eisen in te willigen. Gebeurt dit niet, dan komen wij opnieuw in actie." Volgens de Haas verdwijnen steeds meer banen bij gemeenten. "De VNG wil een maximale duur koppelen aan de begeleiding van werk naar werk, maar deze achterhaalde opstelling is niet effectief.

De ruim 180 duizend gemeenteambtenaren zitten sinds juni zonder cao. Na acties toonde de VNG zich bereid opnieuw te onderhandelen over een beter bod.