Protesten tegen politie na voetbalgeweld Egypte

Betogers in Egypte hebben donderdag geprotesteerd tegen het optreden van de Egyptische politie bij de supportersrellen in de stad Port Said. Bij het geweld kwamen woensdagavond 74 mensen om het leven. Er vielen 248 gewonden, van wie veertien agenten. Er werd onder andere gedemonstreerd in Caïro en Port Said.

Activisten zijn van plan om donderdag bij het hoofdkantoor van het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken te demonstreren. Ze zijn woedend dat de politie niet in staat was het bloedvergieten te voorkomen.

Bij het stadion van voetbalclub Al-Ahly in Caïro waren veel betogers bijeengekomen. Zij schreeuwden leuzen tegen het militaire bewind. Ook in Port Said werd gedemonstreerd. Actievoerders hielden een protestmars en keurden het geweld af. Sommigen menen dat de voetbalrellen een complot waren van het leger en de politie om chaos te veroorzaken. Bij ziekenhuizen en mortuaria in Port Said patrouilleerden tanks en pantservoertuigen.

In de provincie Suez werd eveneens betoogd. Rond de vijfhonderd demonstranten kwamen voor het hoofdbureau van politie bijeen om te protesteren tegen 'verwaarlozing door de politie'. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te jagen.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft drie dagen van rouw afgekondigd. De rouwperiode gaat donderdag in.


Protesten tegen politie na voetbalgeweld Egypte (Foto: Novum)