Roemenië beschuldigt Nederland van 'misbruik'

De Roemeense president Traian Basescu heeft donderdag opnieuw uitgehaald naar Nederland, dat als enige EU-land de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone blokkeert. "Ik constateer misbruik door Nederland van Roemenië en Bulgarije", zei Basescu.

"Roemenië heeft het recht om bij Schengen te horen", stelde Basescu in een toespraak op een conferentie ter gelegenheid van het vijfjarig EU-lidmaatschap van Roemenië, dat in 2007 toetrad tot de EU. Dat Nederland de toetreding van Roemenië tot het paspoortvrije Schengengebied blokkeert, schrijft Basescu toe aan de invloed van de PVV. Hij is bezorgd over de opmars van anti-Europese partijen, ook in andere EU-landen.

De overige EU-landen vinden dat Roemenië en Bulgarije aan de voorwaarden voor toetreding tot Schengen voldoet, maar Nederland wil pas instemmen als beide landen aantoonbaar meer werk maken van de bestrijding van corruptie en misdaad. Vorig najaar leidde dit tot een 'tulpenoorlog': Roemenië liet enige tijd geen vrachtwagens met bloemen uit Nederland toe.


Roemenië beschuldigt Nederland van 'misbruik' (Foto: Novum)