Teeven steunt buitenlandse draagmoeders

Ouders moeten in de toekomst makkelijker een kind kunnen krijgen met behulp van een buitenlandse draagmoeder. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil het beleid daarover versoepelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Teeven bestaat er 'in de Nederlandse samenleving geen helder beeld van wat wel en niet mag ten aanzien van draagmoederschap'. Ook het strafrecht is daarin niet duidelijk. Zo mag bemiddelen en adverteren voor commercieel draagmoederschap niet, maar draagmoeder zijn wel.

Door de komst van internet zoeken mensen steeds vaker in het buitenland een draagmoeder. Veel ouders krijgen hun kind echter niet mee naar huis omdat het volgens de wet niet mogelijk is het juridisch ouderschap van de draagmoeder over te dragen aan de wensouders.

Teeven wil commercieel draagmoederschap accepteren als ten minste een van de ouders genetisch verwant is met het kind en de andere genetische ouder van het kind bekend is. Teeven wil daarnaast dat de draagmoeders een onkostenvoergoeding moeten kunnen ontvangen.