Geen nieuw onderzoek Deventer moordzaak

Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat geen nader onderzoek verrichten in de afgesloten Deventer moordzaak vanwege een boek van wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Het boek Leugens over Louwes levert geen nieuwe inzichten over het forensisch onderzoek, meldt het OM donderdag.

De rijke weduwe Jacqueline Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer gewurgd en doodgestoken. Ernest Louwes is in de moordzaak veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij was de fiscalist en executeur-testamentair van het slachtoffer en had haar die ochtend voor het laatst gezien. Louwes kwam in 2009 vrij en heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

In het in december verschenen boek wordt gesteld dat Louwes niets met de moord op de weduwe Wittenberg in 1999 te maken heeft. Zo zou Louwes nooit op de plaats delict geweest kunnen zijn, omdat hij in een file stond. Ook is in de Verenigde Staten nieuw dna-onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Louwes mogelijk niet de dader is.

De rechtsgang rond de zaak is volgens Derksen omringd met leugens, argumentatiefouten en het negeren van ontlastend bewijsmateriaal. De onderzoeker schrijft in het boek 33 leugens van het OM te tellen.

Diverse officieren van justitie, advocaten-generaal en andere OM-medewerkers hebben het boek 'kritisch' bestudeerd. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de feiten in het boek al tijdens de rechtsgang aan de orde zijn geweest. "Geen van de lezers is argumenten tegengekomen die tot een ander inzicht hebben geleid."

De auteur kan de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken vragen zich nog eens over de kwestie te buigen, oppert het OM. Ook kan bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek worden ingediend.

Advocaat Geert-Jan Knoops liet eerder weten waarschijnlijk in maart een nieuw herzieningsverzoek in de zaak in te dienen op grond van het Amerikaanse dna-onderzoek.

Ton Derksen schreef eerder het boek Lucia de B. Dit boek was de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Het boek zou als basis voor haar uiteindelijke vrijlating hebben gediend.