Rosenthal neemt afstand van Duitse folder

Het kabinet neemt afstand van een Duitse brochure waarin de indruk wordt gewekt dat PVV-leider Geert Wilders buiten de rechtsstaat en de parlementaire democratie functioneert. Dat standpunt is overgebracht aan de Duitse autoriteiten, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wilders eiste donderdagochtend dat de Duitse ambassadeur op het matje zou worden geroepen. De regering moest hem 'met kracht de oren wassen'. Aanleiding is een Duitse brochure waarin wordt gewaarschuwd voor extreemrechtse opvattingen. In de folder, die is betaald door het Duitse ministerie van Justitie, wordt de PVV als voorbeeld genoemd.

Rosenthal is het niet eens met Wilders dat in de folder het gedachtegoed van de PVV wordt genoemd als voedingsbodems voor neonazi's. De brochure bevat twee 'feitelijke verwijzingen' naar een bezoek van Wilders en een logo dat door hem wordt gebruikt, stelt hij. Ook is PVV-leider te zien op een screenshot van een facebookpagina van Wilders' zusterpartij Die Freiheit, waarop een lezing van hem wordt aangekondigd.

Deze verwijzingen kunnen volgens de minister niettemin de indruk wekken dat Wilders buiten de rechtsstaat en parlementaire democratie functioneert. "Een dergelijke interpretatie is onjuist en zou ongepast zijn. Ik neem hier dan ook nadrukkelijk afstand van."

De ambassadeur wordt niet ontboden. Er zijn 'directe contacten met het Duitse ministerie van Justitie over dit onderwerp waarin de Nederlandse positie is gemarkeerd', aldus Rosenthal.