'Vooral elite op Twitter'

Vooral de communicatie-elite maakt gebruikt van Twitter en het aantal actieve gebruikers wordt schromelijk overschat. Dit zegt Jo Caudron, een Belg die met zijn bedrijf Dear Media bedrijven advies geeft over hoe ze best met nieuwe media kunnen omspringen.

Caudron: "Mensen die nu op Twitter zitten, hebben nog altijd eerder een early adopter-profiel. Het zijn mensen die er steeds rap bij zijn om nieuwe technologieën uit te proberen. Het exclusieve mag er dan al langzaam van af gaan, het blijft toch nog tot een bepaalde groep beperkt."

Die groep omschrijft Caudron als "een soort communicatie-elite. Veel mensen uit de communicatiesector, uit de media, politici ook. Mensen die het als een soort pressingmiddel gebruiken om hun opinies te ventileren. Het is in ieder geval geen goede weerspiegeling van de samenleving. Arbeiders zul je er bijvoorbeeld niet veel op vinden."

Ook het aantal actieve Twitteraars wordt extreem overdreven. Zo meldt Twitter dat er nu 1,1 miljoen Belgische accounts zijn, en in Nederland 5,7 miljoen. Het aantal actieve gebruikers ligt in België eerder op ongeveer 160.000; zo onderzocht Bruno Peeters, die vorig jaar samen met politicus Vincent Van Quickenborne het boekje 'Start to Tweet' schreef.


'Vooral elite op Twitter' (Foto: Novum)