Schorsing opperrabbijn Amsterdam opgeheven

De Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag is weer voorzitter van de Joodse Gemeenschap Amsterdam. Het bestuur heeft zijn schorsing opgeheven. Volgens de gemeente heeft Ralbag zijn excuses gemaakt.

Ralbag kwam twee weken geleden in opspraak toen duidelijk werd dat hij namens de gemeente een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. In de verklaring wordt onder meer gesteld dat homo's alleen kunnen worden genezen met hulp van een hiervoor getrainde therapeut en een gekwalificeerde geestelijke gids.

Nu Ralbag zijn spijt heeft betuigd kan hij zijn werkzaamheden weer hervatten. "Wij zijn ervan overtuigd dat de opperrabbijn het gedachtegoed van de Joodse Gemeente Amsterdam, de visie van het bestuur en de raad onderschrijft en wil blijven uitdragen", meldt de gemeente, hoewel de geestelijke zijn woorden niet heeft ingetrokken.

De gemeente vindt wel dat Ralbag had moeten voorzien dat er commotie kon ontstaan. Het bestuur gaat met hem in gesprek om te kijken hoe ze verdergaan.