FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 augustus 2011

[Premier League] Agüreo verpest debuut Vorm

Michel Vorm heeft bij zijn debuut bij Swansea City vier keer moeten vissen. De van FC Utrecht overgekomen doelman kon een zege voor Manchester City niet voorkomen: 4-0. De doelpunten van het thuisspelende Manchester vielen alle vier na rust. Edin Dzeko, nieuwe aanwinst Sergio Agüero (twee keer) en David Silva tekenden voor de treffers.

Vorm, die samen met Kemy Agustien de Nederlandse inbreng vormde bij promovendus Swansea, moest van het begin van de wedstrijd een stormloop weerstaan. De debutant keepte echter prima en hield zijn doel bijna 57 minuten lang schoon. Toen tikte hij een schot van de linkerkant naar rechts weg, maar daar stond Dzeko te wachten.

Vlak na de openingstreffer moest Nigel de Jong bij Manchester City plaats maken voor Agüero. De grote zomeraankoop van de Citizens stond nog geen tien minuten in het veld toen hij zijn eerste treffer maakte. De Argentijn kon op aangeven van Micah Richards intikken.

Vlak daarna was Agüero betrokken bij de derde goal. De spits wipte de bal over Vorm heen en vervolgens van naast de paal weer terug naar Silva die simpel scoorde. Uit de herhaling bleek echter dat Agüero de voorzet van achter de achterlijn gaf en dat de derde treffer niet geteld had moeten worden. In blessuretijd verschalkte Agüero met een aangeraakt afstandsschot Vorm opnieuw.

'Pakistan liet China geheime helikopter VS zien'

De Verenigde Staten vermoeden dat Pakistan uit wraakzucht de Chinese krijgsmacht de helikopter heeft getoond die tijdens de liquidatiemissie tegen terreurleider Osama bin Laden neerstortte en door Amerikaanse commando's is achtergelaten.

De regering in Islamabad dreigde niet lang na de aanval de vernedering te zullen vergelden. Drie bronnen bij het Amerikaanse ministerie van defensie en een medewerker van de terreurbestrijding hebben maandag gezegd dat hoewel er geen bewijs voorhanden is alles erop wijst dat Pakistan dat dreigement heeft waargemaakt.

Twee ingewijden zeiden tegen de internationale zakenkrant Financial Times dat Chinese technici foto's hebben gemaakt van de voor radar onzichtbaar gemaakte Black Hawk en onderdelen voor onderzoek hebben meegenomen.

Maar een Pakistaanse bron ontkent dat China toegang is verleend tot de helikopter. Hij verklaarde maandag dat Pakistan besefte dat de VS het terrein geen seconde uit het oog verloren en buitenlands bezoek hen niet zou ontgaan. Bovendien zou de camouflagetechnologie van de helikopter helemaal niet zo revolutionair zijn geweest. De heli was volgens de Pakistaanse bron enkel interessant vanwege het vederlichte metaal waaruit hij was gemaakt.

De helikopter stortte in mei neer op het erf van Bin Laden en is inmiddels aan de Verenigde Staten geretourneerd.

Uitslag Telstar - FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Eerste Divisie gelijkgespeeld. De Brabanders kwamen maandag op bezoek bij Telstar niet tot scoren: 0-0. Den Bosch had in zijn eerste wedstrijd al een 2-2 remise tegen FC Zwolle afgedwongen. Vorig seizoen speelde Den Bosch veertien van zijn 34 wedstrijden gelijk.

Telstar had in zijn eerste wedstrijd verloren en kon de punten voor eigen publiek goed gebruiken. Daar was echter weinig van te merken. In een matig duel met weinig hoogtepunten was een gelijkspel de enige juiste uitkomst.


Doelpuntloos gelijkspel bij Telstar - Den Bosch. (Foto: Pro Shots)

Jesus: "Niet onbekend met Nederlandse speelstijl"

Dinsdag staat Benfica tegenover FC Twente in de play-offs van de Champions League. Trainer Jorge Jesus vertelde op de officiële website van de Tukkers het niet als nadeel te zien dat Co Adriaanse kennis heeft van het Portugese voetbal.

Adriaanse was één jaar actief in de SuperLiga als coach van FC Porto, Jesus vertelde dat er sinds zijn vertrek een hoop veranderd is. "Co Adriaanse is natuurlijk al weer enige tijd weg uit Portugal. Hoewel hij natuurlijk wel kennis heeft van de Portugese voetbalcultuur, zijn er inmiddels andere trainers en spelers. Bovendien is het ook zo dat ik op mijn beurt niet onbekend ben met de Nederlandse speelstijl", zei de Benfica-Coach.

De 57-jarige Portugees wilde nog niets kwijt over de opstelling. "Benfica heeft een eigen identiteit. De tegenstander maakt ons niet uit. Het kan alleen wel zo zijn dat we een andere variant van onze speelstijl zullen gaan gebruiken om tot een goed resultaat te komen."

Vader en zoon vast na steekpartij

Een 41-jarige man en zijn 18-jarige zoon uit het Brabantse Vlijmen zijn maandagmiddag opgepakt na een steekpartij. De zoon liep hierbij een steekwond in zijn bovenlichaam op. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk, meldt de politie.

De 18-jarige man werd rond 16.30 uur gestoken in de Kavreinsestraat. Daarna liep hij naar het Burgemeester van Houtplein, waar hij door de inmiddels gearriveerde ambulance werd opgevangen. De politie pakte de vader op in de Kavreinsestraat.

De zoon werd na behandeling in het ziekenhuis aan het begin van de avond aangehouden. Beiden zijn naar het bureau overgebracht voor verder onderzoek. Het incident wordt onderzocht.

'Tottenham geïnteresseerd in Sagna'

Tottenham Hotspur is vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog steeds driftig op zoek naar een middenvelder en verdediger. Onder andere linksachter Bakary Sagna staat hoog op het verlanglijstje.

Sagna staat momenteel nog onder contract bij Arsenal. The Spurs proberen de Franse international los te weken om bij hen de achterhoede te versterken. Ook middenvelder Scott Parker staat op het lijstje van Tottenham, zo meldt The People. De dertigjarige Engelsman is nog actief voor West Ham United dat vorig seizoen degradeerde uit de Premier League, en nu uitkomt in de Championship.

Nog geen straffen in corruptieschandaal Turkije

De Turkse voetbalbond TFF heeft nog geen straffen uitgedeeld in het corruptieschandaal in dat land. Dat maakte bondsvoorzitter Mehmet Ali Aydinlar maandag bekend. Het onderzoek loopt nog en er is nog niet voldoende bewijs. De Turkse Süper Lig begint nog altijd op 9 september nadat de competitiestart eerder al een maand werd uitgesteld.

Diverse voetbalbestuurders werden al opgepakt door de politie, waaronder de voorzitter van Fenerbahçe. Ook Besiktas en Trabzonspor zijn betrokken. 52 personen worden door de tuchtcommissie van de bond onderzocht en mogen het land tot die tijd niet verlaten. De TFF licht de UEFA in over de voorlopige beslissingen.

Radioactief zwavel uit Japan sloeg neer in VS

Radioactief zwavel heeft na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima de kust van Californië bereikt. Onderzoekers namen daar eind maart een piek in de concentratie van instabiel zwavel waar, maar die heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid.

Dat zegt een groep wetenschappers in een dinsdag verschenen onderzoeksrapport. Volgens Mark Thiemens van de Universiteit van Californië, die het onderzoek leidde, 'vergde het uiterst gevoelige instrumenten om de stralingswaarde precies te meten'.

Hoewel de bevindingen dus niet vragen om gezondheidsmaatregelen helpen ze volgens Thiemens wetenschappers wel het gedrag van radioactieve deeltjes beter te begrijpen.

De kerncentrale in Fukushima werd op 11 maart door een tsunami verwoest.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Excelsior

Vanavond stond de laatste wedstrijd van de tweede speelronde van de Eredivisie op het programma. In Nijmegen kreeg N.E.C. bezoek van Excelsior. Hieronder vind je alle statistieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

Excelsior

 70' Platje
 79' Platje
   
 
 Gele kaart: Nuytinck, (N.E.C. Nijmegen) v. Steensel, Vincken, Broerse, Alberg (Excelsior)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Cmovs
Nuytinck
Zomer
Goossens (Amieux/30)
v.d. Velden
Schöne
Koolwijk
George (Foor/63)
Platje
Nijland (Latupeirissa/69)
  De Ruiter
Bovenberg
v. Steensel (Smith/46)
Nieveld (Eekman/74)
Scheimann
Vorthoren
Alberg
Broerse
Vincken
Te Vrede
Oost (Maatsen/80)


N.E.C. wint thuis van Excelsior (Foto: Pro Shots)

Games en tv schuld van rellen volgens Noel Gallagher

Ex-Oasis liedjesschrijver (en soms ook zanger voor de band) Noel Gallagher weet niet zeker wat de rellen in Londen veroorzaakt heeft, maar toch wil hij er wel iets over kwijt. En ja hoor, videogames en films zijn weer eens de dupe. In een gesprek met BANG Showbiz liet de rocker het volgende weten.

"Ik kan niet begrijpen waar de energie achter deze rellen vandaan is gekomen", vertelde Gallagher. "We leven in een tijd van geweld - en het maakt mij niet uit wat andere mensen zeggen: wrede tv en wrede videospellen zijn ook een reden voor dit zinloze geweld. Mensen zijn gevoelloos voor geweld, ze zijn eraan gewend. En als ze er op betrapt worden, dan worden ze niet op de juiste manier aangepakt. Zijn de gevangenissen vol? Dan bouwen ze nieuwe!"

Google koopt Motorola's mobieltjesdivisie

Google koopt de Amerikaanse telefoonfabrikant Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar (8,8 miljard euro). De aankoop is de grootste in de geschiedenis van Google. De zoekmachinegigant maakte de aankoop maandag bekend.

De divisie voor mobiele telefoons werd in januari losgemaakt van het moederbedrijf Motorola. Sindsdien maakt het alleen nog maar mobiele telefoons uitgerust met het Android-systeem van Google. "Omdat Motorola Mobility zich nu volledig toe heeft gelegd op Android, zijn we een natuurlijke partner voor elkaar", zei Google-topman Larry Page in een verklaring.

Een andere mogelijke reden achter de aankoop is het grote aantal patenten dat Motorola Mobility bezit. Google verloor recent de strijd om duizenden patenten van Novell en Nortel. Motorola heeft er met zeventienduizend bijna drie keer zo veel.

Google betaalt omgerekend veertig dollar per aandeel in contanten, wat 63 procent meer is dan de slotkoers die het aandeel Motorola Mobility vrijdag noteerde. In de handel voor opening van de beurs is het aandeel al zestig procent in waarde omhooggegaan. De waarde van Google-aandelen daalde met 2,6 procent.

Beide directies staan volgens Google unaniem achter de koop. Het aankoopproces wordt naar verwachting in het begin van 2012 afgerond. Het voorgaande hoogste aankoopbedrag door Google bedroeg 3,2 miljard dollar, voor Doubleclick.


Google koopt Motorola's mobieltjesdivisie (Foto: Novum)

Arriva verstrekt beelden beschieting aan politie

Arriva heeft beelden aan het Korps Landelijke Politiediensten beschikbaar gesteld waarop mogelijk de beschieting van een bus te zien is. Zaterdag sneuvelde de ruit van een bus. Drie auto's werden ook beschoten op verschillende snelwegen rond Rotterdam.

Een woordvoerder van de vervoersmaatschappij laat weten dat de bus camera's in en buiten het voertuig heeft. De beelden hiervan worden door de politie bestudeerd.

Vorige week zondag werden op de A13, A12 en A16 auto's beschoten met een luchtdrukwapen. Op de Stadhouderskade in Rotterdam werd daarnaast een zijruit van een bus kapotgeschoten. Tot nu toe is niemand gewond geraakt bij de incidenten.

Studente valt in Niagara-watervallen

Een 19-jarige internationale studente is vermoedelijk verdronken in de Niagara-watervallen nadat ze van een hekje tuimelde.

De jonge vrouw bezocht de watervallen in het Niagara natuurpark zondagavond met een vriend. Ze zat met een paraplu in haar hand schrijlings op de reling toen ze volgens de politie kennelijk haar evenwicht verloor en in het snelstromende water stortte. De politie sluit boze opzet uit.

De politie weigerde de naam en herkomst van het slachtoffer te openbaren, maar verklaarde het Japanse consulaat te hebben gevraagd de nabestaanden in te lichten. Het lichaam van de vrouw is nog niet geborgen.

[WRC] Kuipers kijkt uit naar Rally van Duitsland

Dennis Kuipers kijkt uit naar de Rally van Duitsland komend weekend die gezien wordt als zijn thuiswedstrijd. De Nederlandse coureur uit het World Rally Championship weet dat rond Trier in de eerste echte asfaltwedstrijd van het jaar vele Nederlandse en Belgische fans langs het parkoers zullen staan.

"Ja, het motiveert absoluut als je de Nederlandse fans langs de proeven ziet staan. Ook als ik in volle concentratie over de proeven rijdt, zie ik de rood-wit-blauwe vlaggen hangen. Het enthousiasme van alle Nederlanders doet me goed. Ik vind het ook mooi dat de rallyliefhebbers nu eens de gelegenheid hebben om zelf te komen kijken zonder ver te hoeven reizen," zei Kuipers die aan zijn ADAC Rallye Deutschland zal beginnen.

Kuipers weet samen met zijn navigator Frederic Miclotte dat hij ritme en concentratie nodig heeft om snelle tijden te laten noteren. Met name de 35 kilometer lange proef Panzerplatte op militair terrein kan de rally maken of breken voor de Ford-coureur. "Continuïteit vinden is ons voornaamste doel, want als je op je gemak bent in de auto en de notes kloppen, dan komen de snelle tijden automatisch," zei Kuipers die weet dat vele Nederlandse equipes aan de start zullen staan. "Echt een goede zaak, in het bijzonder dat mijn goede vriend Hans Weijs junior weer van de partij is."

Gears of War 3 in 3D

De 3DS verkoopt niet heel goed en hetzelfde geldt voor de 3D-tv. Toch zijn er blijkbaar nog ontwikkelaars die wat in de technologie zien. Rod Ferguson, uitvoerend producent van Gears of War 3, liet weten dat de game, die exclusief uitkomt op de Xbox 360, 3D ondersteunt.

"Het is nog prille technologie. Het is echt een niche-functie", gaf Ferguson toe. "Maar het was wel iets dat we konden ondersteunen, dus waarom zouden we het dan niet doen?"

De uitvoerend producent erkende ook dat de Xbox 360 op het moment 3D-technologie nog niet zo veelvuldig ondersteunt als de PlayStation 3. "Op sommige gebieden is het ook nog wat ruwer", zei Ferguson. "In plaats van 720p heb je 5-nog-wat." Toch is er volgens hem betere ondersteuning voor 3D onderweg naar de Xbox 360.

"Wanneer we vooruit kijken, zit er in de volgende Xbox Development Kit meer 3D-ondersteuning of een hogere kwaliteit ervan", bevestigde hij. "Nu sluiten wij ons gewoon aan bij wat de Xbox 360 nu kan. In de toekomst zal dat meer zijn."

Gears of War 3 komt 20 september uit op de Xbox 360.

Adriaanse: "Benfica soms kwetsbaar"

Trainer Co Adriaanse ziet kansen voor FC Twente in de play-off tegen Benfica om een plaats in de Champions League. "Onze tegenstander beschikt over een enorme aanvalskracht, maar is soms ook kwetsbaar", verklaarde hij aan de vooravond van de eerste ontmoeting in de Veste.

Waarschijnlijk zijn de elftallen aan elkaar gewaagd. Adriaanse: "Ik denk dat wij als team sterker zijn. Het is afwachten of dat voldoende is om hun voordeel aan individuele kwaliteit te compenseren. Benfica namelijk heeft meer gearriveerde sterren."

Inzage in je eigen digitale schaduw

Tegenwoordig is registratie en het doorgeven van je persoonsgegevens de normaalste zaak van de wereld als je ergens klant wilt worden. Maar welke gegevens hebben bedrijven en instanties waar jij klant van bent of bent geweest eigenlijk?

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bleek dat 70 procent van de in het onderzoek aangeschreven bedrijven niet reageerde op een verzoek tot inzage van gegevens, ondanks dat in de Wet Bescherming Persoonsgegevens staat dat bedrijven verplicht zijn binnen vier weken een overzicht te geven.

FOK! besloot om de proef op de som te nemen en een dertigtal bedrijven aan te schrijven met de vraag: 'Welke gegevens hebben jullie van mij?' Daarvoor gebruikten we een internettool van de Nederlandse privacyvoorvechter Bits of Freedom, genaamd PIM, wat staat voor Privacy Inzage Machine.

Het doel van dit FOK!- onderzoek  is om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de kosten die bedrijven rekenen, de gegevens die ze aan de aanvrager verstrekken en welke gegevens ze verder nog aan derden verstrekken. En natuurlijk de hamvraag of het voor de burger überhaupt wel nut heeft om deze gegevens op te vragen.

Gezien de termijn van vier weken waarin bedrijven moeten reageren zal er in september een uitgebreid verslag op de frontpage verschijnen. Om de spanning niet te hoog te laten oplopen kun je in deze poll aangeven hoe jij met je persoonsgegevens omgaat.

Zoon Frans Bauer druk met vakantieliefde

Christiaan Bauer heeft een vriendinnetje. De 10-jarige zoon van volkszanger Frans Bauer werd verliefd op vakantie in Fuerteventura, meldt RTL Boulevard. Christiaan is nog steeds helemaal gek op de 9-jarige Stacia, en zij ook op hem.

"Het was in het zwembad. We gingen eerst spelen en toen vroeg zij verkering en toen heb ik ja gezegd", zegt de Bauer-telg stralend. Ook na de vakantie hebben de twee tortelduifjes nog steeds contact met elkaar. "Ja, via Hyves. En via de telefoon."

Vader Frans is apetrots op zijn zoon en vindt het hartstikke spannend. De zanger laat weten dat de jonge geliefden al samen naar de bioscoop zijn geweest. "Het is gewoon te gek dat ze dat zo leuk vinden. Ik heb zelfs de schoonfamilie al ontmoet."

Europese straf Volos blijft staan

De Griekse club Olympiakos Volos mag definitief niet in de Europa League spelen. Dat heeft de beroepscommissie van de UEFA besloten. Vorige week donderdag zette de Europese voetbalbond Volos uit de Europa League omdat de club betrokken is bij een corruptieschandaal. Volos kan nog naar het sporttribunaal CAS stappen.

Naast de uitsluiting blijft ook een voorwaardelijke driejarige Europese schorsing met een proeftijd van vijf jaar staan. Door de beslissing van de beroepscommissie kan het Luxemburgse Differdange 03 zich op gaan maken voor de play-offronde van de Europa League tegen Paris Saint Germain. Die ploeg verloor in de derde voorronde van Volos, maar werd door de UEFA aangewezen om de Grieken te vervangen.

Formule 1-team helpt tiener aan kunsthand

Een Britse tiener die het sinds zijn geboorte zonder linkerhand moest stellen heeft met hulp van een raceteam in de Formule 1 een prothese gekregen.

De 14-jarige Matthew James schreef renstal Mercedes GP Petronas aan om hulp omdat hij de 34.000 euro dure prothese niet kon betalen. Hij bood als wederdienst aan als levende reclamezuil te dienen en het logo van zijn weldoeners op de kunsthand aan te brengen.

Het raceteam was naar eigen zeggen 'zo ontroerd' door de brief dat het contact opnam met de fabrikant van de protheses. Die bood aan de kosten van de operatie voor zijn rekening te nemen. Het raceteam helpt de tiener de resterende ruim elfduizend euro bijeen te bedelen voor de aanschaf van de hand.

PVV: actie tegen doodvonnis godslastering Pakistan

De PVV wil weten wat het kabinet heeft gedaan tegen het doodvonnis dat in Pakistan is uitgevaardigd tegen de christen Aasia Bibi. De regering moet internationale druk uitoefenen op Pakistan om godslastering niet langer strafbaar te stellen, blijkt maandag uit schriftelijke vragen van Geert Wilders en diens fractiegenoot Wim Kortenoeven.

Aanleiding voor de vragen is een artikel uit de Volkskrant van maandag, waarin het lot van deze 'Bibi' wordt omschreven. Zij zit in de dodencel nadat ze twee jaar geleden werd veroordeeld tot de doodstraf, omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Volgens haar familie is de vrouw, die analfabeet is, onschuldig. Zij moest van de lokale imam een bekentenis ondertekenen die ze niet kon lezen en ook niet had afgelegd.

In het artikel vraagt de plaatselijke bevolking af waarom Bibi nog niet is gedood. Tegen het vonnis is hoger beroep aangetekend, maar het zou nog jaren duren voordat dit wordt behandeld. Bibi zelf kan haar cel niet verlaten, omdat ze bang is dat ze wordt vermoord.

Volgens critici die de krant aanhaalt wordt de wet tegen godslastering in Pakistan misbruikt om persoonlijke vetes uit te vechten. Vooral minderheden zoals christenen zouden hiervan het slachtoffer worden.

Wilders wil weten wat het kabinet heeft gedaan tegen het 'schandalige islamitische doodvonnis' en de 'beestachtige detentie' van Bibi en de vervolging van andere Pakistaanse christenen. De regering moet niet alleen rechtstreeks druk op Pakistan uitoefenen om blasfemie niet langer strafbaar te stellen, maar dat ook in internationale organisaties aan de orde te stellen.

Beerens verruilt Heerenveen voor AZ

Roy Beerens verruilt sc Heerenveen voor AZ, zo weet Voetbal International te melden. Vandaag hebben de Alkmaarders overeenstemming bereikt met de vleugelaanvaller en zijn oude club. De 23-jarige speler tekent voor vier seizoenen bij de club van trainer Gertjan Verbeek.

Beerens vertrok in 2007 van PSV naar Heerenveen. In de vier seizoenen dat hij in Friesland speelde kwam de aanvaller in 114 duels tot 25 goals. Onder de huidige trainer Ron Jans raakte Beerens zijn basisplaats kwijt, waardoor hij uit mocht kijken naar andere clubs. Afgelopen weekend zat hij vanwege zijn mogelijke transfer naar AZ al niet meer bij de selectie van sc Heerenveen voor het met 5-1 verloren duel tegen Ajax.

Indiase marine rekent piraten in

De Indiase marine heeft negen verdachten van piraterij aangehouden in de oostelijke wateren van de Arabische Zee.

Een patrouilleboot kreeg de verdachten volgens de marine vrijdag in het oog aan boord van een vermoedelijk gekaapt en als smokkelvaartuig ingezet vrachtschip. Zondag enterde de marine het vermoedelijke smokkelvaartuig, en de verraste bemanning bood geen weerstand.

De Indiase marine zegt automatische wapens aan boord te hebben aangetroffen. Onder de opvarenden zouden vijf Jemenieten, twee Tanzanianen, een Keniaan en een Somaliër zijn geweest.

De scheepvaart voor de Oost-Afrikaanse kust kampt al jaren met piraterij, ondanks de aanwezigheid van een internationale vloot.

Voortbestaan Lakeside aan zijden draad

Het voortbestaan van het meest prestigieuze dartstoernooi ter wereld, de Lakeside, hangt aan een zijden draad. Sinds er zich een revolutie voltrok in het bestuur van de organiserende dartsbonds BDO, waarbij voorzitter Olly Croft na dertig jaar moest vertrekken, is het onduidelijk of het toernooi volgend jaar nog wel in de  Lakeside Country Club in Frimley Green zal zijn.

De 81-jarige Croft, die begin deze maand weggestemd als voorzitter van de Raad van Bestuur, was in 1973 de oprichter van de bond en bedenker van het toernooi in de Lakeside. Hij haalt nu in het blad DartsMonthly hard uit naar het nieuwe bestuur en zijn voorzitter Barry Gilbey.  "Er zitten geen zakenlieden in het huidige bestuur. Gilbey is een brandweerman. Hoe kan hij leiding geven aan een organisatie als de British Darts Organisation?"

Over het toernooi in de Lakeside zegt Croft: "Bob Potter, eigenaar van de Lakeside, en ik kennen elkaar al jaren en vertrouwen elkaar volkomen. We regelen dan ook alles met een simpele handdruk. Ik ben naar Bob geweest en hij vroeg mij wie die nieuwe bestuursleden waren omdat hij er geen één van kende", aldus Croft. Ook Potter is niet te spreken over het nieuwe bestuur: "Hoe kan ik zaken doen met mensen die ik niet ken. Ze hebben zelfs nog geen contact opgenomen met mij."

De eerste editie van de Lakeside was in 1978 en werd gewonnen door Leighton Rees. Eric Bristow is met vijf zeges recordhouder. Andere voormalige winnaars zijn Raymond van Barneveld (4x), Martin Adams(3x) en Phil Taylor (2x). Sinds de oprichting van de  profbond PDC in 1992 zijn veel toppers overgestapt en verloor het toernooi steeds meer aanzien.

Smurfen blijven hit in bios

De Smurfen 3D is voor de tweede opeenvolgende week de best bekeken film in de Nederlandse bioscopen. Vorige week stootte de film over de kleine blauwe wezentjes Harry Potter van de eerste plaats en ook deze week moet de tovenaarsleerling genoegen nemen met een tweede positie.

Sciencefictionfilm Super 8 van J.J. Abrams en Steven Spielberg komt nieuw binnen op de derde plaats en blijft daarmee de nieuwe film van Jim Carrey net voor. Mr. Popper's Penguins is terug te vinden op de vierde plaats in de bioscooplijst.

Op de veertiende plaats komt de Iraanse Gouden Beerwinnaar A Separation binnen. De film werd bekroond als beste speelfim op het filmfestival van Berlijn. Beste Nederlandse productie blijft Penny's Shadow, op een twintigste plek.

Russische politie houdt prominent oppositielid aan

Een vooraanstaand lid van de Russische oppositie is maandag kortstondig vastgehouden nadat zijn auto met eieren was bekogeld. Volgens Boris Nemtsov was zijn arrestatie 'onwettig' en is hij niet in staat van beschuldiging gesteld.

De Sint-Petersburgse politie had Nemtsov ook zondag al kortstondig opgesloten omdat hij illegaal campagne zou hebben gevoerd.

Nemtsov voert actie tegen de poging van de aftredende gouverneur van Sint-Petersburg een raadszetel te bemachtigen. Als raadslid kan ze meedingen naar het voorzitterschap van de Russische senaat.

NOS beboet om reclame tijdens sportuitzendingen

De NOS heeft een boete van 150.000 euro gekregen van het Commissariaat voor de Media. Meerdere malen werd te duidelijk reclame gemaakt en dat mag niet. De NOS laat weten de boete te gaan aanvechten, omdat deze buitenproportioneel hoog zou zijn.

Rondom twee uitzendingen van de Champions League werden de sponsors vier keer getoond, terwijl dit slechts twee keer is toegestaan. In de Avondetappe, het dagelijkse programma van Mart Smeets tijdens de Tour de France, werd een racefiets uit een prijzenpakket getoond en een boek van Eddy Merckx te wervend besproken.

Keane verhuist naar Los Angeles Galaxy

Robbie Keane zet zijn loopbaan voort bij Los Angeles Galaxy. Dat meldt de club uit de Amerikaanse Major League Soccer vandaag. De 31-jarige Ier komt over van Tottenham Hotspur en wordt een van de drie 'designated players'. De salarissen van die spelers komen bovenop het salarisplafond. Omdat LA al drie designated players heeft, moet er ruimte worden gemaakt voor Keane.

Bij Los Angeles Galaxy wordt 109-voudig Iers international Keane een ploegmaat van David Beckham. Ook de Amerikaans international Landon Donovan speelt bij de Californische ploeg, waar in 2008 Ruud Gullit trainer was. Keane speelde eerder voor Wolverhampton Wanderers, Coventry City, Internazionale, Leeds United, Tottenham Hotspur, Liverpool, Celtic en West Ham United.

Batman vliegt in Dark Knight Rises

Met het risico alle verrassingen uit de film vroegtijdig weg te nemen volgen fans en pers de buitenopnames van The Dark Knight Rises in Pittsburgh op de voet. Hun meest recente reeks onthullingen? Foto's en video's van wat Batmans nieuwe voertuig lijkt te zijn: de Batwing.

Het begon met berichtgeving op donderdag over een mysterieuze rijdende constructie die leek op een vliegend voertuig dat voor film- en mobiliteitsdoeleinden door een draagconstructie werd voorbewogen:

The Dark Knight Rises: Batwing?

Fans en media vermoedden al snel dat dit een Christopher Nolan-versie van de Batwing zou kunnen zijn, in stijl passend bij de Tumbler-Batmobile en Batpod uit de eerste twee films. De eerste foto werd al snel gevolgd door een set video's waarin het gevaarte in beweging te zien is. Diverse fans hebben de Batwing in close-up en diverse vormen van beweging gefilmd, zoals hier:

Niet lang daarna ging er (alweer) iets mis tijdens het filmen. Nadat Catwoman op de Batpod tegen een IMAX-camera was gereden, raakte de Batwing een obstakel langs de weg:

Het is onduidelijk of dit een bewuste stunt was of onbedoelde schade. Ook is de naam Batwing slechts nog een door omstanders genoemde naam, zonder bevestiging uit kamp Nolan. Hoe dan ook; de superheld blijft de gemoederen bezighouden. Tot slot lijkt het alsof er meer Batmobiles in beeld verschijnen; er zijn enkele niet-zwartgespoten Tumblers op de set waargenomen, zoals deze met de Batwing:

The Dark Knight Rises: Batwing en Tumbler

The Dark Knight Rises verschijnt in juli 2012. Check ook het Batman-topic in het Film-subforum.

De Gendt tot en met eind 2013 bij Vacansoleil-DCM

Thomas De Gendt heeft het contract bij Vacansoleil, dat liep tot eind 2012, opengebroken en verlengd. De Gendt kwam in 2011 bij het team van Vacansoleil-DCM en tekent een verbeterd contract.

De 24-jarige De Gendt brak in 2011 definitief door met een ritzege in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. De man uit Semmerzake viel daarnaast op in de laatste week van de Ronde van Frankrijk. Nadat De Gendt in de eerste etappe een breuk in de kop van het sleutelbeen opliep, wist hij zesde te worden op Alpe d'Huez en vierde in de slottijdrit.

Daan Luijkx, teammanager bij Vacansoleil, is blij met de verlenging: "Toen De Gendt bij ons tekende, wisten we dat hij een groeibriljant was die we binnenhaalden. Wat De Gendt vervolgens dit jaar al heeft laten zien hadden we echter nooit verwacht. Hij heeft de jeugd en aan testresultaten en zijn laatste ritten in de Tour zie je dat hij zijn grenzen nog niet kent. Na Hoogerland, Poels, Ruijgh, Westra, Feillu en Marcato is dit wederom één van de renners uit de kern die zijn contract verlengd tot en met eind 2013. Het zijn stuk voor stuk renners die op het hoogste niveau al iets hebben laten zien en waar nog groei in lijkt te zitten. Met deze groep willen we de komende jaren verder bouwen. "


De Gendt langer bij Vacansoleil

FOK!ker eet live drie Spaanse pepers

FOK!ker Plastic_zak is in een rare situatie terechtgekomen. Samen met veel andere users van FOK! volgde hij vorige week de iBOOD hunt. Bij zo'n hunt komen er verschillende aanbiedingen in hoog tempo voorbij. Voor de grap maakte Plastic_zak een opmerking over Spaanse pepers. "Als de volgende een geurtje is eet ik 3 spaanse pepers", was zijn commentaar.

U raadt het al, het volgende item was een parfum van Gucci. Om de daad bij het woord te voegen is er alvast een topic gemaakt en zal Plastic_zak vanavond om 23.10 uur live voor de webcam drie Spaanse pepers gaan eten. Niet thuis? Wees niet getreurd, dit spektakel wordt ook opgenomen. Voor meer info en een link naar de stream, zie dit topic.

UvA wijst op risico studentenvereniging

De opleiding psychologie van de Universiteit van Amsterdam wijst eerstejaars op de risico's van studentenverenigingen. Dit gebeurt in een digitale vragenlijst. Een lidmaatschap zou tijdrovend zijn en ten koste gaan van studieresultaten.

In eerste instantie werd het lidmaatschap van studentenverenigingen L.A.N.X en A.S.C./A.V.S.V. door de opleiding expliciet 'ontraden'. De tekst is echter gewijzigd, zodat het advies milder en algemener geformuleerd is. Bovendien worden er geen verenigingen meer expliciet vermeld.

Volgens een woordvoerder kunnen eerstejaars door introducties van verenigingen te veel colleges missen. "Dat levert al in het begin een achterstand op en geeft een groot risico op een negatief bindend studieadvies." Ook andere opleidingen zouden studenten waarschuwen. "Bij rechten gelden soortgelijke adviezen en ook bij economie wordt bij intakegesprekken gezegd dat een ontgroening geen geldige reden is colleges te missen."

De samenstellers van de vragenlijst geven aan de waarschuwing opgenomen te hebben, omdat eerdere afspraken met de gewraakte verenigingen niet waren nagekomen. "Met andere studentenverenigingen hebben wij overigens geen negatieve ervaringen en zolang je goed in de gaten houd dat ze je niet afhouden van studieverplichtingen, raden we deze dus niet af."

Discussieer ook op ons forum mee over dit advies.

Den Haag schikt met erfgename Goudstikker

De gemeente Den Haag heeft een schikking getroffen met de erfgename van de Joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker in hun langdurige geschil over een schilderij van Jan Steen. De gemeente wordt voor 1 miljoen euro eigenaar van het schilderij Het huwelijk van Tobias en Sarah.

Aanvankelijk vroeg Goudstikkers schoondochter Marei von Saher 1,8 miljoen euro voor haar aandeel in het kunstwerk. Cultuurwethouder Marjolein de Jong reageerde maandag verheugd op het akkoord, omdat het werk nu definitief in Museum Bredius in Den Haag blijft.

Dertien clubs onder curatele KNVB

Dertien clubs in het betaald voetbal zitten in de financiële problemen. Dat zijn er drie minder dan in mei van dit jaar. Dat meldt de KNVB vandaag. Daarbij moet wel aangetekend worden dat RBC in de tussentijd failliet is gegaan.

Van dertien ploegen die onder verscherpt toezicht van de voetbalbond staan, spelen Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, N.E.C. Nijmegen en Roda JC in de Eredivisie. Ook AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle staan onder curatele.

Van de dertien clubs in categorie 1 is de situatie voor AGOVV en Roda JC het nijpendst. Zij moeten uiterlijk in maart volgend jaar naar categorie 2 promoveren. Dan hebben die clubs namelijk drie jaar in categorie 1 gezeten.

Slechts vijf clubs hebben de zaakjes goed op orde. FC Twente is daarvan de enige in de Eredivisie. Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar en FC Volendam blijven ook binnen budget. Opvallend is dat MVV vorig jaar nog failliet dreigde te gaan. VVV-Venlo zat in mei nog in categorie 3, maar zakte naar categorie 2.

Alle overige clubs, waaronder PSV en Ajax, zitten in de middelste categorie. Die categorie krijgt van de KNVB het predikaat voldoende.

Duitse kluiskraker aangehouden

Een 42-jarige Duitser is zaterdag op station Utrecht Centraal aangehouden met een grote hoeveelheid contant geld en sieraden. Hij wordt verdacht van witwassen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). In Duitsland wordt hij verdacht van een inbraak in een bank, waarbij het meerdere kluisjes heeft gekraakt.

Agenten hielden de man uit Frankfurt na een tip aan. Hij bleek 16.000 euro en 11.000 dollar aan contanten, en voor ruim 30.000 euro aan gouden sieraden bij zich te hebben. Een duidelijke verklaring waarom hij dit bij zich had kon hij niet geven.

Bij controle van zijn persoonsgegevens bleek dat de Duitse politie een Europees aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd tegen de man.

Cambuur neemt afscheid van Korbach

Cambuur Leeuwarden herdenkt donderdag Fritz Korbach. Die avond is er in het stadion van de Leeuwarder club gelegenheid om afscheid te nemen van de gisteren overleden voetbalcoach. Korbach was in zijn loopbaan twee keer trainer van Cambuur en bleef na zijn pensioen een graag geziene gast bij de eerstedivisionist.

De in Duitsland geboren Korbach overleed gisteren aan keelkanker. De flamboyante oefenmeester trainde in Nederland tien clubs en had buitenlandse avonturen bij Istanbulspor en het Indonesische PSM Makassar. Vijf keer promoveerde hij met een club naar de Eredivisie. Hij werd 66 jaar.

Gewonden bij skûtsjesilen

Tijdens een wedstrijd skûtsjesilen op het IJsselmeer bij Stavoren zijn maandag twee mensen gewond geraakt. Dat meldt de organisator Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Ook raakten drie skûtsjes beschadigd.

Bij een ton kwamen de Raerder Roek en de Lytse Lies in aanvaring. Hierbij viel een gewonde en beide schepen moesten uit de vaart worden genomen. Even later viel de giek van it Doarp Eastermar naar beneden nadat een stag was geknapt. Hierdoor raakte een bemanningslid bekneld.

De wedstrijd werd overigens gewonnen door de Jonge Jasper van schipper Sieb Meijer.

BBC maakt tv-film over Life of Brian

De controverse rond de Monty Python-film Life of Brian wordt het onderwerp van een tv-film van de BBC. Holy Flying Circus gaat over de scherpe kritiek van de katholieke kerk op Monty Pythons satire op het bijbelverhaal over Jezus Christus, schrijft de Britse krant The Guardian.

De komedie uit 1979 gaat over Brian Cohen die per ongeluk wordt aangezien voor de nieuwe messias. Het nieuwe BBC-drama gaat onder meer over de confrontatie tussen enerzijds Pythons John Cleese en Michael Palin en anderzijds de katholieke schrijver Malcolm Muggeridge en bisschop Mervyn Stockwood, die de film een aanval op het christendom noemden.

Owen Harris, bekend van de tv-serie Secret Diary of a Call Girl, gaat de film regisseren. "Je kunt zeggen dat Holy Flying Circus een komedie is vergelijkbaar met de film Frost/Nixon, dat ook draait om een historisch tv-moment." De inmiddels 69-jarige Terry Jones regisseerde de film uit 1979. Hij is enthousiast over de tv-film. "Het was een botsing tussen culturen", zegt hij over het conflict. "Palin werd boos, maar Cleese en hij bleven respectvol, in tegenstelling tot de rest."

Zes jonge acteurs treden in de voetsporen van Palin, Cleese, Jones, Eric Idle, Terry Gilliam en de inmiddels overleden Graham Chapman. Naast de controverse over Life of Brian gaat de dramafilm ook in op ander werk van de Britse komedianten. Darren Boyd speelt John Cleese in de tv-film. "Het voelt heel raar om op straat een raar loopje te doen," zegt de acteur over zijn rol in de Ministry of Silly Walks-sketch.

Stephen Fry speelt in de tv-film een bijrol als God. Holy Flying Circus is in de herfst te zien op BBC 4.

Romario: WK alleen voor rijke Brazilianen

Romario vreest dat over drie jaar alleen de rijke Brazilianen in eigen land kunnen genieten van het wereldkampioenschap voetbal. "De prijzen voor de tickets zijn absurd hoog. Veel Braziliaanse liefhebbers kunnen zich dat niet veroorloven."

Romario verklaarde eerder al dat Brazilië veel moeite heeft om het WK te organiseren. "Alleen Jezus kan het WK in Brazilië redden", zei de voormalige aanvaller van PSV. "Alleen hij kan er voor zorgen dat Brazilië uiteindelijk mag terugkijken op het beste WK uit de geschiedenis."

Romario: WK alleen voor rijke Brazilianen
Romario: WK alleen voor rijke Brazilianen (Foto: ANP)

Epic Games dreigt met de banhamer

Eerder deze maand heeft Epic Games aangegeven dat er mogelijk gevolgen konden zijn voor gamers die spoilervideo's van Gears of War 3 online zouden zetten. Hoe deze gevolgen eruit zouden zien waren nog niet bekendgemaakt maar executive producer Rod Fergusson legt het uit.

Epic Games houdt namelijk bij wie er spoilervideos van Gears of War 3 online zet. Vaak weten mensen niet met welke gegevens ze allemaal online staan en door het ingebouwde systeem van Epic Games zou het zomaar kunnen dat sommige mensen op 20 september niet online kunnen spelen omdat ze geband zijn.

Fergusson geeft aan dat hij een hekel heeft aan mensen die de plezier voor anderen gaan verzieken. Zo was er laatst ook iemand die in een videochat de producer lastig viel. Mensen die de spoilervideo's uploaden gaan overal tegen in waar ze bij Epic Games zo hard voor werken.

Gears of War 3 komt 20 september uit voor Xbox 360.

Zweden grijpt tiener voor 'zandbakbom'

De Zweedse politie heeft maandagmiddag een tiener in zijn huis in een voorstad van Stockholm aangehouden op verdenking van het plaatsen van een vuurwerkbom bij een zandbak van een kleuterschool in de buurt. Bij de ontploffing raakte donderdag een 4-jarig meisje zwaargewond aan haar handen.

In het huis van de jongen, zijn leeftijd is niet bekendgemaakt, troffen agenten materiaal aan dat in verband kan worden gebracht met de donderdag ontplofte springlading. Het slachtoffertje onderging een 10 uur durende operatie, maar artsen denken dat de kleuter volledig zal herstellen.

Zweden grijpt tiener voor'zandbakbom'
Zweden grijpt tiener voor 'zandbakbom' (Foto: ANP)

Marokkanen, Turken en Chinezen vinden mannenopvang

De afgelopen jaren hebben veel Marokkaanse, Turkse en Chinese mannen een beroep gedaan op de zogeheten mannenopvang voor slachtoffers van geestelijk of lichamelijk geweld. Dat staat in een evaluatie van de proef met de mannenopvang in de vier grote steden.

De proef wordt verlengd tot eind volgend jaar, zo heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) besloten.

Tussen juli 2008 en december 2010 hebben zich 677 mannen gemeld bij de opvang, van wie er 182 zijn opgevangen. Meer dan de helft is Nederlands, maar daarnaast komen de Marokkaanse, Turkse en Chinese nationaliteit 'veel' voor, meldt de gemeente Amsterdam namens de vier steden. Zij konden terecht bij in totaal veertig opvangplekken.

De mannen kampen met diverse problemen. In de meeste gevallen gaat het om geweld van de (ex-)partner, maar mensenhandel en eerwraak komen regelmatig voor. In ruim een vijfde van de gevallen is een korte opvangperiode voldoende. Daarna gaat de man weer terug naar huis.

Baby zonder hoofd geboren

In Nigeria is een vrouw onlangs bevallen van een bijzonder kind. De baby is helaas vlak na de bevalling al overleden. Het kindje had namelijk geen hoofd.

De moeder van het kind zette vorig weekend in een ziekenhuis in Iyin-Ekiti na een keizersnee haar baby op de wereld. Helaas was het geen wolk van een baby. De kleine spruit had uitpuilende kikkerogen en een open gat aan de achterkant van wat zijn hoofd zou moeten zijn. Hieruit leek een soort pus te druipen.

Hoewel het kind al ruim een week geleden ter wereld is gekomen, hebben Nigeriaanse media het schokkende voorval pas afgelopen weekend naar buiten gebracht. "Er is een vrouw bevallen van een baby zonder hoofd", zo heeft een functionaris van medische zaken laten weten. "Het kind is overleden, maar moeder maakt het goed."

Benieuwd naar de monsterachtige baby? Mensen met een sterke maag kunnen hier een foto bekijken

Vermoorde vrouw in Helmond was Pools

De vrouw die vrijdagavond werd vermoord in Helmond was een 26-jarige Poolse. Dat meldt de politie maandag. De 28-jarige man uit Polen die werd aangehouden heeft een verklaring afgelegd. Hij woonde samen met het slachtoffer in de Wolfstraat.

Agenten werden rond 20.45 uur op straat aangesproken door getuigen die zeiden dat er iets ergs was gebeurd in de woning. Daar werd het stoffelijk overschot van de vrouw aangetroffen.

Het onderzoek naar bloed- en dna-sporen in het huis en de sectie op het lichaam zijn afgerond. Het onderzoek wordt voortgezet. De verdachte zit nog vast.

Gilbert nu ook Belgisch kampioen tijdrijden

Philippe Gilbert is naast Belgisch kampioen op de weg nu ook Belgisch kampioen tijdrijden. De 29-jarige veelvraat van Omega Pharma-Lotto was vandaag in Tervuren de snelste op het 36,5 kilometer lange parcours. Gilbert bleef met zijn tijd van 46.51 minuten Ben Hermans van Radioshack tien tellen voor. Dominique Cornu (Topsport Vlaanderen) werd op achttien seconden derde.

Gilbert liet zich eind juni al tot Belgisch kampioen op de weg kronen. De Waal is dit jaar schier onverslaanbaar. Dit jaar won hij onder meer al de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van België, de Ster ZLM Toer, een etappe in de Tour de France, de Clasica San Sebastian en een rit in de Eneco Tour.


Gilbert ook Belgisch kampioen tijdrijden (Foto: Pro Shots)

Rigoreuze maatregelen in OV

Uit bezuinigingsberekeningen van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de vervoersbedrijven van de grote steden blijkt dat het aantal buslijnen in de grote steden waarschijnlijk gehalveerd gaat worden. Dit is nodig om de beoogde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer mogelijk te maken.

Naast het schrappen van bijna de helft van de buslijnen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen ook een aantal tramlijnen verdwijnen en worden andere buslijnen ingekort. Bovendien zal een ritje met het openbaar vervoer zo'n 15 tot 20 procent duurder worden en moeten busreizigers straks maximaal 2 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Die afstand is nu maximaal 400 meter.

Er is gekozen voor het schrappen van buslijnen omdat dan het minste infrastructuur 'werkloos'  achterblijft ten opzichte van tram- en metrolijnen. Aanvankelijk dacht de minister de kosten te kunnen drukken door het OV aan te besteden, maar dat levert slechts 20 miljoen op. Tariefsverhogingen en het laten vervallen van buslijnen moeten goed zijn voor de resterende 100 miljoen.

De verantwoordelijke wethouders in de grote steden zijn faliekant tegen de maatregelen die Schultz van Haegen voor ogen heeft. Vervoerswethouder Baljeu van Rotterdam vindt het heel slecht voor het stedelijk openbaar vervoer en spreekt van een 'kaalslag'.  "Ik heb van begin af aan gezegd dat 120 miljoen bezuinigen op openbaar vervoer niet te doen is. Dat wordt in de rapporten nu bevestigd", alsdus de wethouder.

Uit Amsterdam kwam al eerder commentaar op de plannen. "Zelfs met een aanzienlijke ingreep in het lijnennet en een significante tariefsverhoging is de bezuiniging onhaalbaar. De regio Amsterdam is de belangrijkste economische motor van ons land. Een goede bereikbaarheid is daarvoor essentieel", zei wethouder Wiebes.

Ook de vervoersbedrijven zelf hebben de afgelopen maanden door middel van acties aangegeven het niet eens te zijn met de plannen van de minister.

Volg ook de discussie over dit onderwerp op ons forum.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 07-08-2011 t/m zaterdag 13-08-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness en Just Dance 2: Extra Songs blijven in de top veertig boven in de lijst staan.

Stijger van de week is Lego: Pirates of the Caribbean, die stijgt met 27 plaatsen naar plek dertien. Daler van de week, met zeventien plaatsen, is UFC Personal Trainer naar plaats 32.

De lijst bestaat uit tien Wii-games, dertien Xbox 360-games, zes PlayStation 3-games, drie pc-games, geen PSP-games, zeven DS-games en één 3DS-game.

chart

Schumacher blijft volgend jaar racen

Onlangs doken weer de geruchten op dat Michael Schumacher zou stoppen met racen, maar de Mercedes Grand Prix-coureur heeft bij een Mercedes-evenement in Stuttgart nog maar eens benadrukt ook het volgende Formule 1-seizoen er graag bij te willen zijn.

Schumacher wil nog graag een overwinning toevoegen aan het totaal van 91 waar hij nu op staat en zelfs een titel komt nog in zijn gedachten voor. De Duitser zou volgens de geruchten vinden dat hij niet meer bij de filosofie van Mercedes past, maar zelf ontkent hij dit. "Ik zal volgend jaar absoluut blijven racen, laat dat duidelijk zijn. We moeten dan zien hoe alles zich ontwikkelt en of ik het nog steeds naar mijn zin heb. Het zou wel wat voorbarig zijn om te zeggen dat we volgend jaar voor de titel willen gaan. Op dit moment liggen we nog te ver achter," zei de zevenvoudig wereldkampioen.

Tegoeden Libië ontdooid voor medicijnen

Nederland heeft honderd miljoen euro van de tegoeden van het Libische regime vrijgegeven. Het geld wordt gebruikt voor het verspreiden van medicijnen onder de Libische bevolking, maakte minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag bekend.

De tegoeden worden vrijgegeven op dringend verzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Er bestaat een nijpend tekort aan geneesmiddelen in Libië. Het geld kan worden vrijgemaakt, omdat het sanctiecomité van de Verenigde Naties daarmee heeft ingestemd. De medicijnen zijn bedoeld voor de mensen in Benghazi en andere gebieden, waar de rebellen strijden tegen het regime van Moammar Gadhafi.

Volgens Rosenthal is de vrijgave van het geld een goed voorbeeld van hoe sancties in de praktijk horen te werken. "Ik zeg altijd dat sancties het regime moeten afknijpen, en dat de bevolking hiervan niet de dupe mag worden", stelt hij. "Dat is precies wat er nu gebeurt: bevroren geld van Gadhafi wordt gebruikt om Libische levens te redden."

Nederland is het eerste land dat op deze manier bijdraagt aan de financiële ondersteuning van de noodlijdende gezondheidszorg in Libië. Andere landen hebben geld vrijgemaakt om de rebellen van wapens te voorzien.

CDU-politicus treedt terug om affaire met meisje

De CDU-lijsttrekker in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft zich teruggetrokken omdat hij een verhouding had met een 16-jarig meisje. De 40-jarige Christian von Boetticher was als eerste man van de partij van bondskanselier Angela Merkel de gedoodverfde nieuwe minister-president van de noordelijke deelstaat.

Zondag trad hij terug vanwege wat hij een misstap noemde, hij blijft wel aan als lid van de Sleeswijkse landdag. Von Boetticher zei voor het meisje te zijn gevallen toen hij vrijgezel was. Volgens lokale media hadden de twee elkaar leren kennen op Facebook.

'Voedselhulp wordt in Mogadishu gestolen'

Duizenden zakken voedselhulp, bestemd voor Somalische vluchtelingen, worden in Mogadishu gestolen en op de zwarte markt verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Associated Press. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat een onderzoek instellen.

Zakken met daarop de logo's van het Wereldvoedselprogramma, de hulporganisatie van de Amerikaanse regering USAID en de Japanse regering zijn te koop op de markt in Mogadishu. Na vragen van Associated Press erkende het WFP dat er onderzoek wordt gedaan naar de diefstal van noodhulp, twee maanden geleden. De distributie van voedsel blijft echter doorgaan. Het stilleggen ervan zou volgens het WFP tot veel doden leiden.

Door de diefstal van voedsel lopen de mensen die het echt nodig hebben de hulp mis. Het werpt de vraag op in hoeverre hulporganisaties in staat zijn om de armlastigen te bereiken.

Game of the Decade-toernooi - Pauze

Vanwege de aanwezigheid van FOK!games op de Gamescom in Keulen dit jaar zal het Game of the Decade-toernooi een korte pauze hebben. Vanaf volgende week maandag zullen de laatste vier voorrondes online komen waarin elke dag tussen acht kandidaten gestemd kan worden.

Na deze voorrondes zal er uit een kleine, door jullie gekozen, selectie een aantal games doorgaan naar de finales van het toernooi. De komende week staan polls centraal met nieuws vanuit Keulen waarvan de eerste vandaag al online is gekomen.

Drie gehandicapte jongens dood in Spanje

Drie gehandicapte Spaanse jongens zijn door de politie dood aangetroffen in hun tehuis. De verzorgster van de jongens vertoonde verwondingen, die doen vermoeden dat zij heeft geprobeerd zelfmoord te plegen.

Toen de politie de kinderen van 3, 9 en 14 jaar oud maandagochtend in een zorginstelling in Boecillo, in de Noord-Spaanse regio Castilië-León vond, waren zij reeds overleden. Hun 55-jarige verpleegster werd met snijwonden aan hoofd en pols in een ziekenhuis opgenomen. Daar staat ze onder toezicht, maar ze is volgens het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken niet aangehouden.

Het politieonderzoek naar de toedracht van het drama is nog gaande. Volgens het Spaanse dagblad El País hebben rechercheurs verklaard dat de kinderen zijn verstikt

Derijck tekent voor vier jaar bij PSV

Timothy Derijck speelt de komende vier jaar voor PSV. De 24-jarige Belg zette maandag zijn handtekening onder een contract bij de Eindhovense club. Derijck werd overgenomen van ADO Den Haag waar hij tweeënhalf seizoen speelde. Dinsdag traint Derijck voor het eerst mee op de Herdgang.

Derijck noemde zijn overgang naar PSV 'de ideale stap'. "PSV is een heel grote club, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het is een club die altijd om de titel speelt en elke wedstrijd moet winnen." Derijck debuteerde in het seizoen 2005-2006 bij Feyenoord, dat hem onder meer aan NAC Breda en het Belgische Dender verhuurde.

De nieuwe aanwinst van PSV mag donderdag nog niet aantreden in de play-offronde van de Europa League tegen SV Ried. Wel reist hij mee naar Oostenrijk. Zondag kan hij debuteren voor PSV. Dan gaan de Eindhovenaren op bezoek bij Derijcks oude club ADO.


Derijck voor vier jaar naar PSV (Foto: Pro Shots)

Kabinet Japan akkoord over nucleaire waakhond

Het Japanse kabinet is akkoord met plannen om het takenpakket van de nucleaire waakhond uit te breiden en de instelling te laten ressorteren onder het ministerie van milieu. De waakhond ziet voortaan ook toe op nucleaire veiligheid, stralingsmetingen en crisismanagement, zei regeringswoordvoerder Yukio Edano maandag.

Na de ramp met de kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die in maart door een tsunami werd getroffen, werden de onafhankelijkheid en kundigheid van de waakhond openlijk in twijfel getrokken. De waakhond ressorteerde tot dusverre onder het ministerie van handel en zou daar te ongedwongen omgang hebben met voorstanders van kernenergie.

Als de plannen een parlementair fiat krijgen, gaat de nieuwe waakhond in april aan het werk.

Geen muggenplaag door koud weer

De gevreesde muggenplaag die begin deze maand verwacht werd, is vooralsnog uitgebleven. "Dat komt omdat de temperaturen lager waren dan verwacht", verklaarde Wagenings zoetwaterecoloog Piet Verdonschot maandag.

"De voorbije tien dagen lagen de temperaturen tussen de 16 en de 18 graden Celsius. Pas als het een paar dagen na elkaar 20 graden of warmer is, gaan de muggen weer vliegen."

Ook de vele regen en de voor muggen relatief harde wind zorgden ervoor dat de beestjes zich gedeisd hielden.

Justitie zette infiltrant in bij taximoord

Justitie heeft een Litouwse politieagent als infiltrant ingezet om informatie te krijgen over de Tilburgse taximoord, waardoor op 9 oktober een taxichauffeur om het leven kwam. Dat heeft officier van justitie Wil Gijbels maandag gezegd tijdens een zitting in de rechtbank in Breda.

De Litouwer deed zich in de gevangenis op Schiphol voor als medegevangene om zo informatie te krijgen van een van de verdachten die daar vastzit.

Justitie zette infiltrant in bij taximoord
Justitie zette infiltrant in bij taximoord (Foto: ANP)

Zwitserse politievakbond kleunt mis met gamekritiek

De christelijke vakbond CPV van de Zwitserse politie heeft opgeroepen het schietspel The Darkness II te blokkeren, omdat in de game agenten worden beschoten. Dat schrijft de Zwitserse nieuwswebsite The Local. Game-uitgever 2K Games ontkent tegenover gameweblog Kotaku dat agenten in het spel voorkomen.

"De politie mag niet afgebeeld worden als de vijand", licht CPV-voorzitter Felix Ceccato de oproep toe. Ceccato is van mening dat geen enkele groep mag worden gebruikt als kanonnenvoer.

In de game speelt de speler een bezeten gangster. Naast de wapens in zijn handen bezit de hoofdrolspeler over bovennatuurlijke krachten. Het spel draait om de demonische Jackie Estacado, zijn overleden vriendin en een oorlog tussen twee maffiaorganisaties.

The Darkness II ligt vanaf 10 februari in de winkel voor PlayStation 3 en Xbox 360. Van de eerste game uit 2007 zijn meer dan een miljoen spellen verkocht voor dezelfde spelcomputers.


Zwitserse politievakbond kleunt mis met gamekritiek

Twente mist alleen Chadli tegen Benfica

FC Twente kan morgen met een nagenoeg fitte selectie aantreden tegen Benfica. Alleen de al geruime tijd met een knieblessure kampende Nacer Chadli ontbreekt in de selectie van trainer Co Adriaanse. Emir Bajrami en Thilo Leugers, die zaterdag tegen AZ niet inzetbaar waren, zijn weer fit.

Twente begint dinsdag met een thuiswedstrijd aan het tweeluik tegen Benfica, acht dagen later staat in Lissabon de return op het programma. De winnaar van de dubbele confrontatie plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.

'Playstation Vita wordt een ramp'

Consumenten zijn niet langer geïnteresseerd in apparaten die alleen bedoeld zijn om op te gamen. Het publiek zou niet meer dan een apparaat bij zich willen dragen en daarom moet het multifunctioneel zijn. Zo is de PlayStation Vita gedoemd uit te lopen op een ramp. Dat zeggen Lyle Hall en Matthew Seymour van gamestudio Heavy Iron Studios in een interview met de website Gamesindustry.

"Als consumenten geen 249 euro willen betalen voor een Nintendo 3DS, waarom zouden ze dat wel doen voor een PlayStation Vita?," vraagt Hall zich af. Volgens de gameontwikkelaars is het einde van draagbare spelcomputers nabij.

Hoewel exacte cijfers ontbreken, liegen recente ontwikkelingen er niet om. Binnen zes maanden na de release van de Nintendo 3DS is de spelcomputer al dertig procent in winkelprijs gezakt. Bovendien zouden consumenten de 3DS als simpele upgrade zien van de Nintendo DS.

Ook Sony zit in moeilijk vaarwater. In Europa en de Verenigde Staten is de productie van de PSPgo stilgelegd bij gebrek aan interesse van de consument. Daarnaast lijkt de Sony Ericsson Xperia Play, een mobiele telefoon met enkele Playstation-gamefuncties, ook niet bepaald aan te slaan.

Sony wil de PlayStation Vita volgend jaar in Europa op de markt brengen. In Japan verschijnt de opvolger van de PSP dit najaar.


'PlayStation Vita wordt een ramp' (Foto: Novum)

Toezicht op veiligheid Chinees speelgoed

Nederland en China hebben maandag een overeenkomst getekend die ertoe moet leiden dat Chinese consumentenproducten zoals speelgoed veiliger worden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ondertekende het zogeheten memorandum of understanding met de Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantaine.

Inmiddels is tussen de 60 en 80 procent van de consumentenproducten die op de Nederlandse markt verschijnen van Chinese makelij. Beide landen hebben afgesproken om het toezicht te versterken; doel is een aaneengesloten 'toezichtsketen van fabriek tot consument'.

De Voedsel en Waren Autoriteit gaat hiertoe kennis en expertise uitwisselen met de Chinese toezichthouders. Ook andere Europese lidstaten en het bedrijfsleven worden hierbij betrokken. Nederland heeft een bijzondere rol, omdat veel Chinese goederen Europa instromen via de Rotterdamse haven.

Kovalainen denkt niet na over toekomst

Formule 1-coureur Heikki Kovalainen heeft het naar eigen zeggen naar zijn zin bij Team Lotus. De Fin kwam vorig jaar bij het nieuwe team na twee seizoenen voor McLaren gereden te hebben. Hij zegt zich niet bezig te houden met waar zijn toekomst in de autosport ligt.

"Wie weet waar de toekomst ligt. Ik heb er niet veel over nagedacht," zei Kovalainen tegen Autosport. "Ik heb het hier naar mijn zin en voor mij loopt alles prima hier. Ik denk dat ik meer uit het team en uit de auto kan halen dan in het verleden. Ik heb geen problemen hier. Ik heb helemaal niet nagedacht over de toekomst. We ontwikkelen dit team nu verder en we zien wel wat de toekomst ons brengt."

De Fin kijkt uit naar volgend jaar wanneer de samenwerking met Red Bull uitgebreid wordt en er onder meer KERS door dat team geleverd wordt. Momenteel is er al de Renault-motor. "De Cosworth-motor van vorig jaar was behoorlijk krachtig, dus dat was het niet, maar de ervaring die Renault meebrengt is van een andere orde. Dat was voor ons noodzakelijk om een stap te zetten."

"Volgend jaar krijgen we KERS dat al eerder met de Renault-motoren samen heeft gewerkt en de versnellingsbakken van Red Bull. Daarom was de Renault-krachtbron erg belangrijk voor ons. De service die wij krijgen is uitstekend en de slijtage in de motor is zeer beperkt. Het pakket wat wij van hen krijgen is het pakket dat we nodig hadden voor dit seizoen."

Meisje van schommel geplukt en in water gegooid

Een meisje van 6 jaar dat zondagmiddag aan het spelen was in een speeltuin in Haren, is door onbekende jongens in het water gegooid. De drie jongens, die ongeveer twee keer zo oud waren als zij, haalden het meisje van haar schommel en gooiden het meisje in een naastgelegen vijver. Het meisje kwam met de schrik vrij.

Het incident in de Groningse plaats gebeurde tussen 16.15 uur en 17.00 uur. De drie daders waren blank en droegen donkere jassen. Op een van de jassen was aan de voorkant een schedel afgebeeld. Een jongen droeg een pet.

Ook oppositie wil opheldering over trainingsmissie

Niet alleen de vakbonden, maar ook de politiek mengt zich nu in de discussie. De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en GroenLinks willen snel duidelijkheid van het kabinet over de logistieke problemen bij de politietrainingsmissie in Kunduz. De partijen zijn daarnaast not amused dat ze de problemen via de media hebben moeten vernemen, schrijven zij maandag in schriftelijke vragen aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

De NOS meldde zondag dat de militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan de operatie een 'logistieke puinhoop' noemden. Ofschoon ze er al zes weken zitten, hebben ze nog niets kunnen doen, omdat een groot deel van het materiaal nog niet is aangekomen. Ook zouden te weinig tolken aanwezig zijn.

Reden voor de militaire vakbonden om maandag om opheldering te vragen. Dat doen ook de ChristenUnie, D66 en GroenLinks. Het kabinet had deze partijen nodig om steun te verwerven voor de missie, aangezien gedoogpartner PVV er geen oren naar had.

Joël Voordewind (ChristenUnie) noemt de problemen 'zeer serieus'. Hij wijst erop dat de Kamer al in januari heeft ingestemd met de missie. Dat acht maanden later nog maar twee tolken aanwezig zijn, 'getuigt van een gebrek van urgentie en is tegelijkertijd frustrerend voor onze militairen die nu duimen zitten te draaien'.

Hij vraagt zich af of het kabinet wel lessen heeft getrokken uit de vorige missie in Afghanistan.

Joël Voordewind (CU), Alexander Pechtold (D66) en Mariko Peter (GroenLinks) zijn verder gebelgd dat het kabinet de Kamer niet heeft geïnformeerd over de problemen. "Als er dingen fout gaan, zou het kabinet dit uit zichzelf melden aan de Kamer. Dat is niet gebeurd", aldus Voordewind.

Provincies voor miljoenen in kwakkelende landen

Vier Nederlandse provincies hebben voor miljoenen belegd in staatsobligaties van de kwakkelende eurolanden. Samen hebben zij voor bijna 140 miljoen euro uitstaan aan Portugese, Italiaanse, Spaanse en Ierse schuldpapieren. Dat bleek maandag uit een rondgang van RTL Z.

Overijssel heeft met 85 miljoen euro de grootste staatsobligatieportefeuille. De provincie Limburg volgt met vijftig miljoen euro. Utrecht en Friesland volgen op afstand met beleggingen ter waarde van twee en één miljoen euro.

Het meeste geld staat uit in Portugal, meer dan 55 miljoen euro. Dit bedrag staat bijna volledig op naam van Overijssel. Italië is tweede met 32,8 miljoen euro. In Spaans en Iers schuldpapier hebben de provincies respectievelijk 28,6 miljoen en 21,5 miljoen euro zitten. De provincies hebben geen geld uitstaan in Griekenland.

In het verleden kwamen provincies in de problemen door geld weg te zetten. Zo had Noord-Holland 78 miljoen uitstaan bij de inmiddels failliete IJslandse Landsbanki. Slechts een gedeelte van dat geld is teruggekomen.

Irene Moors moet wennen aan frigiditeit

Irene Moors vond het niet makkelijk om in de huid van een aseksuele vrouw te kruipen. Na drie seizoenen TV Kantine, waarin ze onder anderen Kim Holland imiteerde, zet ze in de comedyserie Zie Ze Vliegen 'redelijk seksloze' vrouwen neer.

"Ik heb alle lelijke vrouwen mogen spelen. Dat was even wennen, ja", vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Ik was regelmatig echt een redelijk seksloze vrouw. Het was leuk, het is alleen toch wel wennen dat je je niet kan verschuilen achter enorme lagen make-up. Het 'naturelle' dat er ineens in moest, dat was nieuw."

Zie Ze Vliegen is gebaseerd op de Britse comedyserie Come Fly with Me en gaat zaterdag in première op RTL 4. Irene wordt bijgestaan door Carlo Boszhard, Gordon en Chantal Janzen, die allerlei gekke typetjes neerzetten.

Volgens Carlo is de show 'een cadeautje van RTL' in afwachting van een nieuw seizoen van de TV Kantine. "Een afwisseling voor ons en voor het publiek", laat hij weten.

Carlo en Irene sleepten met de TV Kantine de Televizier Ring in de wacht, maar verwachten niet dat kunstje te herhalen met Zie Ze Vliegen. "De beste prijs die we kunnen krijgen is dat het publiek het leuk vindt", zegt Irene. "Dat er gewoon goed naar gekeken wordt en dat mensen er vooral om moeten lachen."

Irak getroffen door golf van geweld; 60 doden

Irak is maandag opgeschrikt door een golf van bomaanslagen. De aanslagen hadden plaats in meer dan tien steden en kostten aan zeker 60 mensen het leven. Met de aanslagen is een eind gekomen aan een relatief vreedzame periode als gevolg van de ramadan.

Het geweld strekte zich uit van de noordelijke stad Kirkuk tot aan de zuidelijke steden Najaf, Kut en Karbala. De aanslagen vonden allemaal plaats in de morgen en werden gepleegd met autobommen, bermbommen en door een zelfmoordterrorist.

Het zwaarst werd de stad Kut getroffen, waar een dubbele bomaanslag werd gepleegd op een markt. Volgens de politie zat de eerste bom verstopt in een koelkast met frisdrank. Toen reddingswerkers en anderen kwamen aangesneld om de slachtoffers van deze bomexplosie bij te staan, voltrok zich de tweede explosie. Een vlakbij geparkeerde bomauto vloog in de lucht. Volgens het hoofd van de provinciale veiligheidsdienst Shamil Mansour verloren 35 mensen het leven. Volgens een andere functionaris vielen er voorts nog 64 gewonden.

In Baquba, de hoofdstad van de provincie Diyala, en een aantal omliggende dorpen gingen zeven bommen af. In Baquba kwamen vijf mensen om het leven. Bij de aanslagen elders in de provincie verloren eveneens vijf mensen het leven.

Even buiten de stad Najaf boorde een zelfmoordterrorist een bomauto in een controlepost van een politiebureau. De politie probeerde de auto tot stoppen te dwingen en opende het vuur op het voertuig, waarna het explodeerde. Vier mensen verloren het leven en 32 raakten gewond. Onder de doden waren twee politieagenten.

Net buiten Karbala explodeerde een bomauto bij een politiebureau. Daarbij kwamen drie agenten om en raakten veertien mensen gewond. In de noordelijke stad Tikrit reden twee mannen, gekleed in militaire uniformen en voorzien van bomgordels, een zwaar bewaakte militaire basis op. Door hun uniformen werden ze niet opgemerkt door de bewakers. De mannen parkeerden hun voertuig bij een kantoor van de antiterreurpolitie. De mannen liepen daarna richting het gebouw. Bewakers openden vervolgens het vuur op de mannen. Een van de mannen was op slag dood, maar de ander wist zich toegang tot het gebouw te verschaffen en zijn bomgordel tot ontploffing te brengen. Drie mensen kwamen om het leven en er vielen tien gewonden.

Als gevolg van een explosie van een bermbom bij een tankwagen in de stad Balad liepen zestien mensen verwondingen op. In de noordelijke stad Kirkuk explodeerde een bom op het moment dat een politiepatrouille langskwam. Vier agenten raakten gewond. Dertig minuten later ontplofte een motorfiets. Daarbij kwam een persoon om.

In de hoofdstad Bagdad werd een aanslag gepleegd op een autokonvooi. In de auto's zaten medewerkers van het ministerie van hoger onderwijs. Acht mensen liepen verwondingen op. De minister zat niet in een van de auto's.


Irak getroffen door golf van geweld; 60 doden (Foto: Novum)

Gebroken kaak voor Shevchenko

Andriy Shevchenko zal de komende tijd niet voor zijn ploeg Dinamo Kiev uit kunnen komen. De Oekraïnse aanvaller heeft afgelopen weekend in het met 2-0 gewonnen competitieduel tegen FC Arsenal Kiev zijn kaak gebroken.

De 34-jarige Shevchenko zal naar verwachting in Engeland of Italië behandeld worden. In die landen heeft hij respectievelijk voor Chelsea en AC Milan gespeeld. In 2009 keerde hij na een buitenlands avontuur van tien seizoenen terug op het oude nest bij Dinamo Kiev.

Zes Nederlandse dopingcontroleurs naar Spelen

De Nederlandse dopingautoriteit zal zes controleurs naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen sturen, zo maakte de directeur Herman Ram vandaag bekend. Hiermee wordt definitief gehoor gegeven aan het verzoek dat het organisatiecomité van de Spelen vorig jaar al indiende bij het instituut.

De zes zullen voor aanvang van de Spelen al naar Londen reizen om extra instructies te ontvangen. Tijdens het evenement zelf horen ze waar ze ingezet zullen worden. Het zestal zal het samen met de andere controleurs druk krijgen, want in Londen worden in totaal 5.000 controles uitgevoerd. Binnen 48 uur moeten de testresultaten bekend zijn. Overigens verwacht de dopingautoriteit dat er bij de Paralympics ook Nederlandse controleurs ingezet zullen gaan worden.

Fàbregas tekent voor vijf jaar

Cesc Fàbregas is officieel speler van FC Barcelona. De 24-jarige middenvelder doorstond vandaag de medische keuring en zette zijn handtekening onder een contract voor vijf seizoenen. Gisteren had Barcelona al een akkoord bereikt met Arsenal over een transfersom van om en nabij de veertig miljoen euro.

Fàbregas doorliep de jeugdopleiding bij Barcelona, waarna hij in 2003 naar Arsenal vertrok. De Spaanse international wilde zo graag terug naar zijn oude club dat hij zelf enkele miljoenen meebetaalde aan de transfer. "Ik heb lang op dit moment moeten wachten. Het is fijn om na acht jaar weer thuis te komen", vertelde hij tijdens de presentatie, waar hij het shirt met rugnummer 4 kreeg.

Het debuut van Fàbregas bij Barça laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Woensdag is hij al inzetbaar in de return van de Supercopa tegen Real Madrid.

PVV lanceert wetsvoorstel voor minder macht Beatrix

Geert Wilders maakt 1 september duidelijk hoe hij de macht van koningin Beatrix precies wil beperken. De PVV-leider presenteert dan het initiatiefwetsvoorstel over de modernisering van de rol van het staatshoofd in het staatsbestel, maakte zijn partij maandag bekend.

Wilders voorziet dit voorstel tijdens een persconferentie van zijn fractiegenoten Andre Elissen en Lilian Helder van een inleiding. Hij is al langer voorstander van een ceremonieel koningschap - waarbij de monarch een veredelde lintjesknipper is - en had al aangekondigd dat zijn partij met een initiatiefwet zou komen.

De PVV is voor het behoud van de monarchie, maar wil de 'politieke invloed' van het staatshoofd inperken. "Wél een representatieve en symbolische rol, géén onderdeel van de regering." Beatrix overlegt als lid van de regering wekelijks met premier Mark Rutte (VVD). Ook benoemt zij na de verkiezingen de informateur en formateur.

Een Kamermeerderheid wil de politieke invloed van Beatrix beperken, al zijn de partijen het oneens over de manier waarop dat moet gebeuren. Het parlement gaf Rutte vorig jaar de daarom opdracht om zijn visie over 'modern koningschap' op papier te zetten.

De premier stuurde zijn opvattingen eind mei naar de Kamer. Wat hem betreft blijft alles bij het oude. De positie van het staatshoofd is in de loop van de geschiedenis 'hecht in de democratische rechtsstaat verankerd', schreef hij.

Hij weerspreekt dat de koningin enige invloed heeft, aangezien zij onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Rutte is verantwoordelijk voor alles wat Beatrix zegt. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de koning of koningin is daarmee 'nauwkeurig geregeld'. Ook in een ceremonieel koningschap ziet hij niets.

Om het staatshoofd uit de regering te zetten, is overigens een grondwetswijziging nodig. De tweederde meerderheid die daarvoor nodig is, ontbreekt vooralsnog. VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen alles bij het oude laten.


PVV lanceert wetsvoorstel voor minder macht Beatrix (Foto: Novum)

Ballast Nedam loopt opdracht in Suriname mis

De opdracht die Ballast Nedam dacht binnengehaald te hebben voor het ontwerp en de bouw van de Carolinabrug over de Surinamerivier is ingetrokken. De opdracht had een waarde van EUR32 miljoen. Dat werd maandag bekend.

Het ministerie van openbare werken van Suriname meldt dat er onrust is ontstaan over de hoogte van de bouwsom, waarover in het Surinaamse parlement tijdens de laatst gehouden begrotingsbehandelingen vragen zijn gesteld.

'Ter verdere bevordering en stimulering van het transparante beleid welke de regering Bouterse/Ameerali voorstaat' is daarom besloten het contract met Ballast Nedam te beëindigen en een internationale tenderprocedure uit te schrijven, aldus het ministerie op haar website.

Met Ballast Nedam wordt contact gezocht voor een 'voor beide partijen correcte afwikkeling' van het contract. Een woordvoerder van het ministerie meldt desgevraagd dat het nog niet bekend is welke financiële consequenties het opzeggen van het contract heeft.

Ballast Nedam, dat de opdracht op 11 juli van dit jaar aankondigde, zegt eveneens nog niets over de financiële afwikkeling te kunnen zeggen. Ook op de vraag of het bedrijf zal meedingen naar de openbare aanbesteding wil een woordvoerder niet vooruitlopen.

ADO wil sleutelspelers langer binden

ADO Den Haag heeft Wesley Verhoek, Jens Toornstra en Lex Immers contractverlenging aangeboden. De Haagse club wil het contract van de desbetreffende spelers openbreken en met minimaal een jaar verlengen. Dat bevestigen trainer Maurice Steijn en commissaris Paul Beyersbergen aan NUsport. De club wil snel actie ondernemen, onder meer omdat het vorige week ook al Timothy Derijck verloor aan PSV.

"Ze staan er voor open, omdat ze denken nog niet klaar te zijn bij ADO", aldus Steijn. "Ze hebben niet voor niets al wat lucratieve aanbiedingen afgeslagen." Immers en Verhoek waren beiden eerder al dichtbij een vertrek uit Den Haag. Respectievelijk Feyenoord en Nottingham Forest wilden de aanvallers graag vastleggen, maar een transfer ketste om uiteenlopende redenen af.

Immers en Toornstra liggen nog tot 2014 vast in Den Haag. Eerstgenoemde speler verlengde onlangs al zijn contract. Verhoek heeft nog een contract tot 2012. Beyersbergen heeft er goede hoop op dat de spelers niet meer zullen vertrekken. "Mijn gevoel zegt dat ze alle drie blijven."

Manege-eigenares overleden na val met dressuurpaard

De 35-jarige eigenaar van een manege in het Brabantse Helvoirt is maandag overleden toen ze met haar paard ten val kwam. Waarschijnlijk is de vrouw bij de val onder het dier terechtgekomen. Ze overleed ter plaatse. Bij het bedrijf worden dressuurpaarden afgericht en getraind.

Het ongeluk vond rond het middaguur tijdens een training plaats in de buitenrijbak van de zogeheten africhtingsstal. Een getuige probeerde hulp te verlenen en schakelde de hulpdiensten in, maar dat mocht niet meer baten. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Boasson Hagen stijgt flink op UCI-ranglijst

Op de nieuwste editie van de UCI-ranglijst is Edvald Boasson Hagen flink gestegen. De Noor, die gisteren de Eneco Tour won, bezet nu de zeventiende plek terwijl hij vorige week nog de nummer 54 van de wereld was.

Cadel Evans blijft de nummer één voor Philippe Gilbert en Alberto Contador. Robert Gesink zakte een plek maar is met de negentiende plaats wel de beste Nederlander.

Bij de ranglijst van de ploegen blijft Leopard-Trek op nummer één staan gevolgd door BMC Racing. Omega Pharma-Lotto steeg een plaats en staat nu derde. Rabobank blijft elfde staan en Vacansoleil tenslotte staat achttiende.

Utrecht stijgt licht op ranglijst universiteiten

De Universiteit van Utrecht is wederom de beste researchuniversiteit van Nederland. In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities' van de universiteit van Shanghai is de universiteit uit de domstad gestegen van de vijftigste plaats naar plek 48. In Europa staat de Universiteit Utrecht op de twaalfde plaats.

De Shanghai-ranking legt jaarlijks meer dan duizend onderzoeksuniversiteiten langs de meetlat. De belangrijkste criteria zijn het aantal publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science en de wetenschappelijke prijzen die medewerkers in de wacht hebben gesleept. Utrecht scoorde vooral goed met het aantal publicaties.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse Harvard University. Ook de plekken twee, drie en vier worden met Stanford, MIT en Berkeley bezet door Amerikaanse onderwijsinstellingen. De Britse Cambridge University is op de vijfde plek de eerste Europese universiteit.


Utrecht stijgt licht op ranglijst universiteiten (Foto: Novum)

Robben herstelt snel

Arjen Robben is snel hersteld van zijn rugkwetsuur. Vandaag trainde de Nederlandse aanvaller volledig mee met een kleine selectie van de Duitse club. Door de blessure miste Robben de uitwedstrijd afgelopen zaterdag in en tegen Wolfsburg (0-1).

Robben is voor het eerste duel in de play-offs van de Champions League woensdag thuis tegen FC Zürich speelklaar. De basisspelers van Bayern hadden vandaag een vrije dag.

Steker gokhal Amsterdam aangehouden in Duitsland

De verdachte die werd gezocht in verband met een steekpartij in een gokhal in de Amsterdamse Reguliersbreestraat is twee weken geleden in Duitsland aangehouden. Dat meldt de politie maandag. Tegen de Aziatische man was een internationaal opsporingsbevel uitgegeven.

Bij de steekpartij op 31 oktober in een gokhal bij bioscoop Tuschinski kreeg een groepje Aziatische mannen ruzie die uitmondde in een vechtpartij. Daarbij werden twee mannen meerdere malen gestoken door de verdachte. Ze moesten langdurig in een ziekenhuis verblijven.

De Aziaat probeerde onder de arrestatie uit te komen door te verklaren dat het paspoort dat hij bij zich droeg van iemand anders was. Vingerafdrukken wezen uit dat het toch om hem gaat. De politie wacht nog op zijn overlevering uit Duitsland.

Gasunie kijkt kritisch naar slinkend kunstbudget

Het kunstbudget van Gasunie wordt kleiner. Talentontwikkeling en 'goed nabuurschap' komen in de nieuwe plannen van het staatsbedrijf centraal te staan. In het najaar wordt meer bekend over de concrete plannen voor de herijking van het beleid.

Het sponsbudget van Gasunie bedraagt nu ongeveer 280 duizend euro. Hoeveel daarvan overblijft is niet bekend. Het gasinfrastructuurbedrijf wil minder 'centraal' investeren en zich meer gaan richten op de lokale gemeenschappen waar Gasunie gevestigd is, zegt een woordvoerder maandag.

In juni werd bekend dat Gasunie geen vervolg organiseert op de Gasunie Kunstprijs, die in 2009 ter ere van het 25-jarig bestaan van de kunstcommissie in het leven was geroepen. De publieksprijs voor jong talent ging naar Esther Nienhuis, de jury koos voor Jasmijn Visser.

Gasunie heeft ongeveer 1750 kunstwerken in bezit. De kunstcommissie sponsort vooral eenmalige projecten en tentoonstellingen, onder meer bij het Groninger Museum. Begin deze maand werd bekend dat Gasunie over de eerste helft van 2011 een verlies van 548 miljoen euro heeft geboekt.


Gasunie kijkt kritisch naar slinkend kunstbudget (Foto: Novum)

Bom ontploft in park Berlijn; man zwaargewond

 In een park in Berlijn is zondag een bom ontploft. Daarbij raakte een man zwaargewond. Dat heeft de Duitse politie maandag gezegd.

Volgens politiewoordvoerster Heidi Vogt liet de man zijn hond uit in het park. Naast een bankje in het park zag hij een plastic tas liggen. Toen hij deze optilde ging de bom af. De man werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

De politie wilde geen details geven over de explosie, omdat het onderzoek nog loopt. Wel verklaarde de politie dat er in mei in dezelfde wijk ook al een explosief was gevonden.

Kobayashi: "Moet me blijven ontwikkelen"

Kamui Kobayashi maakte toen hij de Formule 1 binnenkwam indruk door zich een echte racecoureur te tonen en zowel goed te verdedigen als aan te vallen. Dit seizoen pakte de Japanse Saubercoureur zeven keer punten in elf races, maar ruimte voor verbetering is er volgens hem altijd.

"Coureurs moeten zich altijd blijven ontwikkelen en mogen nooit denken dat ze perfect zijn. Ik zit nog in een leerproces.Vorig jaar maakte ik wat fouten en hadden we betrouwbaarheidsproblemen, maar dit jaar lukt het aardig om regelmatig punten te scoren. Volgend jaar moeten we nog een stap maken," zei Kobayashi tegen Formule 1-journalist James Allen.

De Japanner weet dat hij zich moet verbeteren in de kwalificaties en dat teambaas Peter Sauber vertrouwen in hem moet houden. "Hij verwacht leiderschap van mij. Als de auto goed is, gaat alles prima. Maar als ik me niet helemaal lekker voel, kan er niet het maximale uit halen. Dat kan aan van alles liggen, vertrouwen, balans, afstelling, het opwarmen van de banden. Maar het moet beter. Ik wil altijd optimaal presteren."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welke stad speelt het nieuwste deel van de Driver-serie zich af?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten. Deze week kun je de volgende prijzen winnen:

Man mishandelt treinconductrice

Een treinconductrice uit Harlingen is zondagavond belaagd door een 36-jarige man. Dat meldde de politie maandag.

De man beschikte op het traject Sneek-Leeuwarden niet over een geldig kaartje. Bij de controle greep hij de 41-jarige conductrice vast na een woordenwisseling. Een getuige schoot haar te hulp. De man werd op het station van Leeuwarden aangehouden.

Man mishandelt treinconductrice
Man mishandelt treinconductrice (Foto: ANP)

Bejaarde vrouw incasseert schot hagel

Een 78-jarige vrouw uit het Brabantse Sint Willebrord is zondagnacht beschoten met een hagelgeweer. De vrouw keek uit het raam van haar woning aan de Krommestraat toen zij van buiten werd beschoten, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 02.30 uur wakker van geluiden van buiten en besloot een kijkje te nemen. Ze zag twee mannen voor het raam staan, waarna ze plotseling een knal hoorde. Ze zag het glas breken en ontdekte vervolgens kleine bulten en wondjes op haar bovenlichaam en rechterarm.

De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De twee verdachten zijn nog spoorloos.

Judoka Guillaume Elmont toch naar WK

Guillaume Elmont kan deelnemen aan de wereldkampioenschappen judo in Parijs. Bij controle bleek de ingescheurde hamstring, opgelopen begin juli tijdens een trainingsstage in Spanje, sneller hersteld dan verwacht.

Het resultaat van de MRI-scan maakte indruk op de voormalig wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram: "Wonderbaarlijk herstel gezien op de MRI. Ziet er goed uit voor het WK." Het wordt de zesde deelname voor Elmont, die eenmaal goud (2005) en eenmaal brons (2007) wist te behalen.

Mubarak op brancard terug in rechtbank

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is maandag op een brancard de rechtbank in Caïro binnengereden, waar een proces tegen hem wordt gevoerd op beschuldiging van corruptie en verantwoordelijkheid voor de dood van honderden betogers die zich tegen zijn bewind keerden.

Mubarak werd maandagochtend per helikopter naar de rechtbank overgevlogen vanuit een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad. Op 3 augustus ging het proces tegen de duidelijk zieke, 83-jarige Mubarak van start. De rechter besloot toen al vrij snel de rechtszaak tot 15 augustus te verdagen. Hij vond dat Mubarak moest worden opgenomen in een militair hospitaal om te worden onderzocht door een oncoloog.

Mubarak werd maandag vergezeld door zijn twee zonen, Gamal en Alaa. Zij worden berecht op beschuldiging van corruptie.

Mubarak is beschuldigd van moord en poging tot moord, in verband met de dood van 850 betogers tijdens de opstand tegen zijn bewind in januari en februari van dit jaar.


Mubarak op brancard terug in rechtbank (Foto: Novum)

Meisjes willen graag dat ander condoom aansnijdt

Bijna twee derde van de meisjes vindt het prettig als hun bedpartner over veilige seks begint. Jongens hebben duidelijk minder moeite met het onderwerp. Slechts een derde van de jongens geeft aan het prettig te vinden als de ander het onderwerp aansnijdt. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland.

Hoewel bijna negen op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar aangeven dat ze het belangrijk vinden om een condoom te gebruiken als ze een nieuw vriendje of vriendinnetje krijgen, vinden vier op de tien het moeilijk om over het gebruik ervan te beginnen.

Omdat het onderwerp simpelweg niet ter sprake was gekomen, heeft bijna een kwart van de jongeren wel seks gehad zonder condoom. Jongeren vinden het moeilijk om het juiste moment te bepalen om over veilige seks te beginnen.

Vrouwen vinden het lastiger om hierover te praten dan mannen. Hoewel ze de risico's op een soa hoger inschatten en vaker condooms willen gebruiken, hebben ze het voorbehoedsmiddel minder vaak bij zich dan jongens. Negen van de tien jongens heeft wel eens een condoom op zak, onder vrouwen is dat slechts 55 procent.

Om het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar te maken begint Soa Aids Nederlands een nieuwe campagne, grotendeels gebaseerd op de ideeën van de jongeren zelf. Het ideale condoommoment is volgens de jongeren voordat de feitelijke actie begint, verwoord als 'Begin over condooms voordat je broek uit is'.

De tv-spotjes, waarin jongeren meespelen die via internet zijn uitgekozen nadat ze zich zelf hadden aangemeld, zijn vanaf woensdag te zien.

Vader Chelsea-speler Mikel ontvoerd

De vader van Chelsea-voetballer John Obi Mikel is vermoedelijk ontvoerd in Nigeria. Dat heeft de zaakwaarnemer van de Afrikaanse middenvelder vandaag laten weten. Michael Obi verdween toen hij op weg was naar zijn werk in de stad Jos. Een verzoek om losgeld is tot op heden niet ontvangen.

De Nigeriaans international kreeg het nieuws zaterdag te horen, maar besloot een dag later toch gewoon de competitiewedstrijd tegen Stoke City te spelen. "Hij is totaal van de kaart, maar heeft karakter getoond door toch te spelen", meldt zijn manager. Chelsea heeft de speler alle mogelijke steun toegezegd.

Drie jaar geleden kreeg ook de Nigeriaanse voetballer Joseph Yobo te maken met de ontvoering van een familielid. De broer van de Everton-verdediger kwam na twaalf dagen vrij. Niet duidelijk is of de kidnappers destijds losgeld hebben ontvangen.

Binnenkort update 2.0 voor The Witcher 2

Een nogal aparte muziekvideo van The Witcher 2 heeft een aangename verrassing voor ons in petto. Na een flink aantal beelden van de third person RPG werd op het einde namelijk geteased naar een zogenaamde 'new and improved version 2.0'. Volgens de bron zou er op gamescom meer info over komen.

Of het een 'enhanced edition' is, vergelijkbaar met zijn voorganger, is nog niet bekend. CD PROJEKT RED heeft wel beloofd dat alle updates en DLC's gratis zullen blijven. Bekijk hier de video, maar als je de game nog moet spelen (ja, moet) dan stellen we voor te skippen naar het einde omdat er wel erg veel beelden zijn (met eventuele spoilers). Overigens komt de RPG binnenkort op Xbox 360 uit. 

Exclusieve PS3-versie voor MGS HD Collection

Online retaler Zavvi.com zal een exclusieve versie van de Metal Gear Solid HD Collection voor de PS3 aanbieden. In deze versie zal je ook deel één van de serie als download krijgen en deel vier in de serie. De collectie zal zo'n tachtig euro kosten en is beperkt tot 4000 oplagen.

De versie van Zavvi.com zal het volgende bevatten:

  • MGS
  • MGS 2: Sons of Liberty
  • MGS 3: Snake Eater
  • MGS 4: Guns of the Patriots
  • MGS: Peacewalker
  • Vijf kaartjes van personages uit de spellen

De gewone collectie, waar MGS 2, MGS 3 en MGS: Peacewalker in zit, zal ook naar de Xbox 360 komen. De HD-collectie is vanaf 25 november beschikbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Vakkenvuller slaat klant winkel uit

Een 25-jarige man uit Den Haag is vrijdag gewond geraakt toen een vakkenvuller hem tegen de grond sloeg in een supermarkt. De klant had een doos tegen hem aan laten vallen in een filiaal aan De Stede, waarna de 17-jarige vakkenvuller uit woede om zich heen begon te slaan, meldt de politie maandag.

De supermarktmedewerker gaf de klant een duw, gevolgd door een vuistslag. Terwijl de man op de grond lag, gaf de jongen hem een trap in zijn gezicht. De klant liet het daarbij niet zitten en probeerde de vakkenvuller terug te slaan. De medewerker, eveneens afkomstig uit Den Haag, was hem echter te vlug af en verkocht hem opnieuw een vuistslag.

De gealarmeerde politie trof de gewonde klant buiten aan, met onder meer diepe sneeën in zijn boven- en onderlip. De bedrijfsleider van de supermarkt heeft de jongen meteen geschorst. De Hagenaar wordt maandag verhoord door de politie.

Japanse markt blijft interessant voor VVV

VVV-Venlo blijft in Japan op zoek naar talent na het succes van Keisuke Honda. Dat zegt voorzitter Hai Berden.

Berden was gisteren in het Oost-Aziatische land voor een lezing aan vijftig Japanse journalisten over de wijze waarop hij VVV bestuurde. Voor het evenement sprak de preses tegen Goal.com over de mogelijkheid om meer Japanse spelers naar Venlo te halen.

"We zijn altijd op zoek naar jonge, talentvolle spelers en Japan is een van mijn favoriete plekken om naar die spelers op zoek te gaan. We hebben het goed gedaan met Keisuke Honda en nu met Maya Yoshida en Robert Cullen. Of we Hiroshi Kiyotake gaan halen? Misschien", aldus Berden.

De voorzitter sluit niet uit dat er een mogelijkheid bestaat dat Yoshida in de toekomst naar een grotere club vertrekt. "Er zijn op dit moment geen onderhandelingen gaande, maar er bestaat altijd een kans dat onze spelers naar grote clubs transfereren, zoals in het geval van Honda."

Scholieren willen niet gescheiden worden

Scholierenorganisatie LAKS ziet weinig heil in het plan om jongens en meisjes gescheiden les te geven. "Er is al genoeg variatie", licht bestuurslid Tobias Grond het standpunt toe. Ook verandert er volgens de scholieren op het moment al genoeg in het onderwijs. Daarmee wijst het LAKS een idee van de belangenorganisatie van christelijke schoolbesturen van de hand.

Voorzitter van de Besturenraad Wim Kuiper lanceerde het idee maandag in dagblad Trouw. Zo zouden volgens hem bijvoorbeeld taallessen beter gescheiden kunnen worden gegeven. Als argument geeft hij dat onderzoek uitwijst dat er veel verschillen zijn in de ontwikkeling van hersenen bij jongens en meisjes in de puberteit.

"Het klinkt in eerste instantie niet gek, maar er zitten haken en ogen aan", vervolgt LAKS-bestuurslid Grond. "Er zijn zes onderwijsniveaus, en er zijn in de bovenbouw ook bijvoorbeeld al vier soorten wiskunde", wijst Grond op de bestaande variatie. "Bovendien moeten de veranderingen die in gang zijn gezet eerst goed lopen. Pas daarna kunnen we weer verder kijken naar meer veranderingen."

Het argument van Kuiper dat het ontmoedigend kan zijn om te zien dat anderen beter zijn, wijst hij van de hand. Zwakkere leerlingen zouden zich juist aan de betere kunnen optrekken. "Als ik degene was die steeds een onvoldoende haalde, zou ik het juist fijn vinden als er mensen zijn die het bijvoorbeeld kunnen uitleggen."

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat een experiment waarbij rekening wordt gehouden met verschillen tussen jongens en meisjes mogelijk is. Maar, zo benadrukt de woordvoerder, van uitsluiting op basis van geslacht kan geen sprake zijn.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) laat onderzoek doen naar de oorzaken dat jongens het slechter doen dan meisjes. Ook wordt bekeken hoe dat probleem kan worden aangepakt. De resultaten van beide onderzoeken worden in het voorjaar van 2012 bekend.

[Vuelta] Movistar maakt selectie bekend

Het wielerteam van Movistar heeft zijn selectie voor de komende Ronde van Spanje bekendgemaakt. De ploeg van Eusebio Unzué heeft met Marzio Bruseghin, Pablo Lastras en Imanol Erviti enkele sterke ijzers in het vuur.

"Onze ploeg is vooral in de breedte erg sterk. We hebben geen uitgesproken renner voor het eindklassement. Na de eerste bergritten naar de Sierra Nevada en La Covatilla zal blijken in hoeverre we in het klassement kunnen meespelen", aldus Unzué.

Het negental van Movistar dat op 20 augustus aan de start van de Vuelta staat bestaat uit: Chente García Acosta, Marzio Bruseghin, Pablo Lastras, Imanol Erviti, Ángel Madrazo, Sergio Pardilla, David López, Beñat Intxausti en Ignatas Konovalova.

Vingerplant gekroond tot bureauplant van het jaar

De Fatsia japonica, beter bekend als de vingerplant, is uitgeroepen tot bureauplant van het jaar. Uit drie genomineerde planten kwam de plant uit de bus als beste voor op het bureau. Het eindoordeel werd geveld door wetenschappers en ervaringsdeskundigen, bij wie de genomineerde planten twee maanden lang op het bureau stonden.

Behalve de vingerplant, die zijn naam te danken heeft aan het handvormige blad met zeven tot elf 'vingers', waren ook de vriesea en de graslelie genomineerd. De praktijktesters roemen de 'frisse, groene kleur' van de vingerplant en de 'mooie, glanzende bladeren'.

Juryvoorzitter Bert van Duijn noemt nog een andere eigenschap van de plant, die in sommige kantooromgevingen goed van pas kan komen. "Zelfs zonder veel daglicht doet de plant het uitstekend." Van Duijn is verbonden aan Fytagoras Plant Science, een onderdeel van TNO dat zich richt op het monitoren van de 'groei- en kwaliteitsaspecten' tijdens de ontwikkeling van zaden.

Met de bekendmaking van het Bloemenbureau Holland komt een einde aan het jaar van de flamingoplant. Daarvoor mocht de goudpalm zich een jaar lang met de eretitel tooien.


Vingerplant gekroond tot bureauplant van het jaar (Foto: Novum)

Hefbrug Waddinxveen doet het weer

De hefbrug in Waddinxveen is sinds maandagochtend weer volledig in bedrijf. De brug werd de afgelopen anderhalve week slechts beperkt bediend nadat het brugdeel voor de tweede keer in korte tijd naar beneden was gestort. De provincie Zuid-Holland heeft de brugaandrijving en elektromotor in zijn geheel vervangen.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de brug na afronding van de werkzaamheden tot zondagnacht 00.30 uur uitgebreid getest is. De afgelopen anderhalve week ging de brug een keer per uur open. Daardoor liep de scheepvaart vertraging op.

Afgelopen zaterdag was de brug het grootste deel van de dag ook voor wegverkeer afgesloten om werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Fietsers en voetgangers konden gebruikmaken van een gratis taxibusje.

In de loop van zondag kon scheepvaartverkeer alweer makkelijker in zuidelijke richting passeren. Dat zorgde voor een betere aansluiting met de spoorbrug die iets verderop de vrije doorvaart bemoeilijkt.

Bij het incident eerder deze maand zakte het brugdeel van de monumentale hefbrug uit 1936 door een storing van twintig naar 7,5 meter hoogte. De Zuid-Hollandse gedeputeerde voor verkeer en vervoer Ingrid de Bondt (VVD) brak daarop haar vakantie af. Ze wilde daarmee voorkomen dat opnieuw een grote storing optreedt.

Het was het tweede incident in twee maanden tijd. In juni raakte de brug beschadigd toen het brugdeel van 25 meter hoogte naar beneden kwam. Dat kwam doordat bij het omschakelen van de hoofdbediening op de noodbediening een fout werd gemaakt. Beide keren raakte niemand gewond.

Jonge vakantiewerkers ontmoeten veel agressie

Veel vakantiewerkers hebben te maken met agressie op de werkvloer. Zo'n 37 procent van de jongeren zegt er last van te hebben. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van CNV Jongeren.

"De maatschappij wordt steeds agressiever, dat merk je ook op de werkvloer. Werkgevers moeten hier goed op inspelen en jongeren voorbereiden en begeleiden", vindt CNV Jongeren-voorzitter IJmert Muilwijk. De bond zocht voor het eerst uit hoe vaak jongeren met agressiviteit te maken krijgen tijdens hun vakantiebaan, nadat er steeds meer klachten over binnenkwamen.

Dat slechts 45 procent van de vakantiewerkers wordt geïnformeerd over de veiligheid op het werk, steekt de vakbondsman. "En dan heb ik het niet alleen over de traditionele gevaren zoals zwaar tillen of werken met machines, maar ook juist zaken als agressie of pesten op het werk."

Jongeren zijn overigens wel tevreden over hun vakantiebaan. Ruim 93 procent is er blij mee. Zo'n 38 procent vindt het zelfs de ideale plek om verliefd te worden. Muilwijk vindt het 'schokkend' dat veel jongeren het doodnormaal vinden dat zij worden lastiggevallen op het werk.

[GC11] 'Rockstar komt met game-onthulling'

Take-Two Interactive en Rockstar Games kunnen mogelijk een nieuw project onthullen tijdens de Gamescom komende week. De mysterieuze website van CitizenSkyWatch heeft vrijdag nog een update gehad. Daarnaast is er ook een YouTube- en Twitter-acount voor CitizenSkyWatch gekomen.

De website zelf laat niks anders dan een simpel tekstlogo zien. Geruchten gaan dat het met XCOM of Bioshock Infinite te maken kan hebben. We zullen de komende week moeten afwachten. Bekijk hieronder nog wat informatie over de website van CitizinSkyWatch.

Domain Name: CITIZENSKYWATCH.COM
Registrar: NETWORK SOLUTIONS, LLC.
Whois Server: whois.networksolutions.com
Referral URL: http://www.networksolutions.com
Name Server: NS.TAKE2GAMES.COM
Name Server: NS5.TAKE2GAMES.COM
Name Server: NS6.ROCKSTARGAMES.COM
Status: clientTransferProhibited
Updated Date: 12-aug-2011
Creation Date: 26-apr-2011
Expiration Date: 26-apr-2016

Neem je Creeper voor een loopje

Gaming wordt steeds mobieler en dat weten de makers van het populaire MMO-spel Minecraft ook. Dat je nu je huis niet meer in hoeft om te genieten van de blokkerige game is daardoor een feit geworden.

Naast een aankomende release voor je Xperia Play komt de game nu ook uit voor je schoenen. M'n wat? Je schoenen! Je leest het goed. Ontwerper KyozoKicks heeft een custom Vans-ontwerp gemaakt met als onderwerp deze game der blokkendozen.

De groengeblokte schoenen zijn eenmalig te koop via eBay, dus mensen die enthousiast zijn geworden moeten er snel bij zijn. Meer informatie met betrekking tot de veiling en meer foto's zijn te vinden op de site van KyozoKicks.

Kangoeroe aan de wandel in Maarsbergen

Uit een wei aan de Brummelsebergen in Maarsbergen is maandagochtend een kangoeroe ontsnapt. Op aanwijzing van omwonenden is het dier na enkele uren in de buurt teruggevonden. Een dierenarts heeft de kangoeroe verdoofd, waarna het beest is teruggebracht naar zijn baasje. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

De eigenaar van de kangoeroe miste het dier maandagmorgen en waarschuwde de politie. Omdat er ongelukken kunnen gebeuren als de kangoeroe plotseling de weg op springt, rukte de politie uit voor een zoektocht. Aangezien kangoeroe's flink kunnen trappen en krabben als ze in het nauw worden gebracht, bracht een dierenarts de kangoeroe in slaap met een verdovingspijltje.

Kangoeroe aan de wandel in Maarsbergen
Kangoeroe aan de wandel in Maarsbergen (Foto: ANP)

Cruijff in het gareel

Johan Cruijff lijkt zich keurig te houden aan de afspraken die hij afgelopen vrijdag met de andere commissarissen van Ajax heeft gemaakt. De legendarische nummer 14 gaat in zijn wekelijkse column in De Telegraaf, waarin hij zijn mening altijd luid en duidelijk verkondigt, inhoudelijk niet in op de urenlange besprekingen in Barcelona.

"Er is afgesproken dat er naar buiten toe niets gezegd wordt. Omdat we dat afgesproken hebben, houd ik me daar ook aan", betoogde Cruijff.

Johan Cruijff in het gareel
Johan Cruijff in het gareel (Foto: ANP)

Leden FNV Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Een ruime meerderheid van 96 procent van de 475 duizend leden van FNV Bondgenoten is tegen het pensioenakkoord dat door de vakbonden is afgesloten met werkgevers en het kabinet. Van de leden bracht 23 procent een stem uit. Dat bleek maandag bij de presentatie van de online ledenraadpleging.

De grootste bond binnen vakcentrale FNV had een negatief stemadvies gegeven over het pensioenakkoord. Volgens de vakbond wordt het pensioen door het akkoord te onzeker en worden de risico's te veel neergelegd bij de werknemers. Uit een peiling eind juli bleek al dat een meerderheid van de achterban het eens was met de bond.

De andere grote FNV-bond Abvakabo is om dezelfde reden niet positief over het akkoord. De Abvakabo-leden mogen begin september hun mening geven. De leden van FNV Horecabond zijn wel in meerderheid positief, al bracht maar zeven procent een stem uit in de online ledenraadpleging.

Op 12 september komen de verschillende FNV-bonden bijeen in de federatieraad. Deze moet instemmen met het pensioenakkoord, wil de vakcentrale met een positief antwoord terugkeren bij de werkgevers en het kabinet, met wie het akkoord is afgesloten.

Laatste WK voor dartster Hoenselaar

Francisca Hoenselaar heeft de Nederlandse Darts Bond laten weten dat het komende WK in Ierland haar laatste optreden zal zijn voor het Nederlands team. Hoenselaar maakte haar debuut in het Nederlands team precies twintig jaar geleden tijdens het WK 1991 in Nederland, waar zij een derde plaats wist te behalen in het single toernooi.

Hierna bleek Francis een constante factor voor het Nederlands team. Ze werd maar liefst vijf keer Europees kampioen (single 1996, 2004 en 2010, koppels met Karin Krappen in 2000 en 2002) en pakte ook een aantal titels tijdens enkele WK’s (koppels met Valery Matum 1993 en in 2001 single, overall en koppel met Mieke de Boer).

Ook op individuele toernooien ontbreken de belangrijkste titels niet in haar prijzenkast. Ze pakte driemaal goud tijdens de Winmau World Masters (1999, 2006 en 2008), schreef de World Darts Trophy van 2004 op haar naam en last but not least won de prestigieuze Lakeside World Professional in 2009.
Na het WK in Ierland zal Hoenselaar niet meer uitkomen in het oranje shirt.

De Nederlandse dartser heeft aangegeven nog wel actief te blijven in de dartssport, maar dan op een lager pitje. Ze zal dan ook zeker nog te vinden zijn op enkele NDB Ranking toernooien en andere vaste toernooien. Ze ziet steeds meer dames verschijnen in de top van de Nederlandse dartssport en kijkt uit naar hun prestaties in de nabije toekomst.

'Ook Shevchenko in beeld bij Anzhi Makhachkala'

Mocht de transfer van Samuel Eto'o naar Anzhi Makhachkala geen doorgang vinden, dan verlegt de steenrijke Russische ploeg de interesse naar Andrei Shevchenko. De aanvaller staat nu nog in zijn vaderland onder contract bij Dinamo Kiev.

De transfer van Eto'o is nog altijd niet beklonken. Voor de Kameroener ligt in Rusland een vierjarig contract klaar met een jaarsalaris van maar liefst twintig miljoen euro. Eto'o twijfelt echter nog over het sportieve niveau bij de Russische ploeg.

Anzhi, met onder meer Bálasz Dzsudzsák, Mbark Boussoufa, Yuri Zhirkov en Roberto Carlos in de basis, verloor afgelopen weekend nog met 3-0 van Spartak Moskou, waar Demy de Zeeuw de gehele wedstrijd in het veld stond.

Dochter Heather Locklear scoort eerste filmrol

De 13-jarige dochter van actrice Heather Locklear en Bon Jovi-gitarist Richie Sambora maakt binnenkort haar acteerdebuut. Model Ava Sambora heeft een rol gescoord in de nieuwe film van regisseur Judd Apatow, schrijft filmvakblad Variety.

Apatow werkt aan een nog titelloze komedie die is gebaseerd op zijn eerdere film Knocked Up. In die film, die volgend jaar juni in de bioscopen moet verschijnen, krijgt Ava Sambora een kleine rol. Ze speelt een goede vriendin van Maude Apatow, die een van de dochters van Paul Rudd en Leslie Mann speelt.

Voor Apatows nieuwe film nemen Rudd en Mann hun bekende rollen uit Knocked Up weer op zich. Mann was in die komedie uit 2007 te zien als de oudere zus van hoofdrolspeelster Katherine Heigl, die getrouwd was met het personage van Rudd. In Knocked Up raakte Heigls personage na een wilde nacht zwanger van Seth Rogen. Of Heigl en Rogen terugkeren, is nog niet bekend.

Wel is duidelijk dat onder meer Megan Fox, Jason Segel en Melissa McCarthy hebben getekend voor de nog titelloze film. Wat het verhaal wordt van Apatows nieuwe komedie, is nog een groot geheim.

Wapens aanpassen in Mass Effect 3

Het aanpassen van wapens zal een grotere rol gaan spelen in Mass Effect 3 volgens producer Casey Hudson van BioWare. Waar je in het eerste deel een aantal keuzes kon maken was dit veel minder aanwezig in het tweede deel. Hudson geeft aan dat veel spelers dit gemist hebben.

Hudson legt uit dat spelers niet het gevoel hadden echte keuzes te maken voor hun personage wat betreft de uitrusting. In het derde deel van de serie zal dit terug zijn en nog uitgebreider worden waardoor je je personage nog beter kan personaliseren. Er zullen nieuwe, aanpasbare wapens in het spel zitten en daarnaast zal je gevechten ook op andere manieren kunnen aanpakken.

Mass Effect 3 zal in maart 2012 uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Disney zet productie Depp's The Lone Ranger stop

Disney heeft de productie van de film The Lone Ranger voor onbepaalde tijd stopgezet. De kosten van de western met Jonnhy Depp lopen volgens de filmmaatschappij te hoog op.

Disney wil om de tafel gaan zitten met The Lone Ranger-producent Jerry Bruckheimer om te bespreken hoe het budget kan worden teruggebracht. Tot de twee eruit zijn ligt de productie van de film stil, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De totale kosten moeten uiteindelijk uitkomen rond de tweehonderd miljoen dollar.

De opnamen van The Lone Ranger, met Depp in de hoofdrol als indiaan Tonto, moeten in oktober van start gaan in New Mexico. De regie is handen van Gore Verbinski, de man achter de eerste drie Pirates of the Caribbean-films. De release van de western staat gepland voor volgend jaar december.


Disney zet productie Depp's The Lone Ranger stop (Foto: Novum)

Hilary Duff wordt moeder

Hilary Duff is zwanger. Dat liet ze op haar website weten. De 23-jarige actrice, bekend van de serie Lizzy McGuire, vierde afgelopen weekend haar eenjarig huwelijk met Mike Comrie. "We zijn ontzettend gelukkig."

Duff schrijft 'niet te kunnen geloven' dat ze al een jaar getrouwd is met de ijshockeyer. "De tijd vliegt voorbij. We willen ook nog een spannend nieuwtje met jullie delen: we zijn binnenkort met z'n drieën. We zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk in ons leven."

Duff liet na haar huwelijk doorschemeren dat ze graag kinderen wil, maar zei eerst nog carrière te willen maken. "Ik wil voorlopig blijven werken en me daar echt aan wijden."

Weduwe Swayze geeft zegen aan remake Dirty Dancing

De weduwe van Patrick Swayze heeft geen enkel probleem met de onlangs aangekondigde remake van Dirty Dancing. Swayze, die in het origineel uit 1987 de hoofdrol speelde, stierf in september 2009 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Ook Jennifer Grey, die in het origineel de andere hoofdrol voor haar rekening nam, is in haar nopjes met de remake. "Jennifer en ik hebben elkaar gesproken en ze steunt me volledig", vertelt regisseur Kenny Ortega aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Ook Lisa Niemi en Eleanor Bernstein staan volledig achter de film", zegt de regisseur over Swayze's weduwe en de producent. Niemi was 34 jaar getrouwd met Swayze.

Ortega zegt dat de gehele originele cast enthousiast is over de remake. "Ik ben ontzettend dankbaar voor hun reacties. Iedereen zei: go, Ken!" Welke acteurs in de nieuwe versie van Dirty Dancing spelen, is nog niet bekend. Bookmakers zetten hoog in op Justin Timberlake en Emma Stone.

De regisseur gaat echter niet in op alle speculaties. "Ik heb nog helemaal niets gelezen." Ortega stelt hoge eisen aan zijn hoofdrolspelers. "Patrick en Jennifer deden het ontzettend goed en hadden veel chemie samen. Dat wil ik terugzien." Mogelijk krijgt Grey een kleine bijrol in de remake. "Als het in de film past, lijkt me dat geweldig."


Weduwe Swayze geeft zegen aan remake Dirty Dancing (Foto: Novum)

Mike Myers aan de slag met vierde Austin Powers

Mike Myers gaat binnenkort aan de slag met de vierde Austin Powers-film. Ook dit keer speelt hij niet alleen de hoofdrol, maar schrijft en produceert Myers de komedie. Dat verklappen ingewijden aan entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. Geruchten dat Myers aan een vierde film over de excentrieke spion Austin Powers werkt, gaan al langer de ronde.

Myers heeft nog niet getekend voor de opvolger van Austin Powers in Goldmember uit 2002, maar zijn betrokkenheid is zo goed als zeker. De 48-jarige acteur schreef, produceerde en speelde ook in de eerste drie Austin Powers-films.

Wie de vierde film gaat regisseren, is nog niet bekend. Gedacht wordt aan Jay Roach, die de trilogie regisseerde. Austin Powers: International Man of Mystery (1997), Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999) en Austin Powers in Goldmember brachten samen wereldwijd ruim 676 miljoen dollar op.

Mike Myers' laatste speelfilm was The Love Guru uit 2008, een film die hij ook schreef en produceerde. De komedie flopte en bracht wereldwijd niet meer dan 40,8 miljoen dollar in het laatje. Myers is de laatste jaren vooral bezig met de Shrek-films, hij voorziet de groene hoofdrolspeler van een stem. Daarnaast had de acteur een klein bijrolletje in Quentin Tarantino's Inglourious Basterds.


Mike Myers aan de slag met vierde Austin Powers (Foto: Novum)

Doris Day (87) brengt nieuw album uit

Doris Day komt op haar oude dag met een nieuwe plaat. De 87-jarige zangeres brengt My Heart uit op 5 september. Het album bevat zowel nieuw materiaal als covers.

Day, die door Sony werd benaderd, twijfelde naar eigen zeggen over het uitbrengen van de plaat. "Ik was vergeten dat ik nog nummers had liggen", vertelt de Amerikaanse aan de Britse persdienst Press Association. "Eerlijk gezegd dacht ik ook dat niemand meer naar mijn muziek zou luisteren".

Doris Mary Ann Kappelhoff, zoals de zangeres voluit heet, ging na haar showbizzcarrière aan de slag als dierenactiviste. "Soms heb ik er spijt van dat ik Hollywood verliet. Ik had veel meer kunnen doen, maar wilde graag dieren helpen."

Doris Day scoorde verschillende hits, waaronder Que Sera, Sera, en speelde in bijna veertig films. Haar laatste album, dat in 1967 werd opgenomen, bracht ze zeventien jaar geleden uit.


Doris Day komt met nieuw album

'Bioshock Infinite wordt succesnummer'

Het schietspel Bioshock Infinite gaat volgend jaar meer dan 4,9 miljoen exemplaren verkopen. Die voorspelling doet analist Mike Hickey van marktonderzoeksbureau Janco Partners op de website van Industry Gamers. Dat is bijna een miljoen kopieën meer dan er sinds 2007 van de eerste Bioshock zijn verkocht. Bioshock 2, uit februari vorig jaar, ging drie miljoen keer over de toonbank.

Het eerste spel in de serie werd door toonaangevende critici gezien als de beste game van 2007. Zowel de eerste Bioshock als Bioshock Infinite komt van de hand van gamestudio Irrational onder leiding van Ken Levine.

Waar de eerste Bioshock zich nog in de vervallen onderwaterstad Rapture afspeelde, neemt Bioshock Infinite spelers mee naar de vliegende stad Columbia. Daar heerst een machtsstrijd waar de speler middenin belandt wanneer hij een meisje moet redden.

Irrational ging begin 2008 van start met de productie van Bioshock Infinite. Het schietspel moet volgend jaar uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.


'Bioshock Infinite wordt succesnummer'

'Pappa moet Ruiz doen vergeten in Enschede'

FC Twente wil een exotische opvolger halen voor Bryan Ruiz, mocht de Costa Ricaan voor het verstrijken van de transferdeadline nog een nieuwe club vinden.

De eredivisionist wil direct kunnen reageren op een eventueel vertrek van de smaakmaker en heeft Marco Pappa op het oog als vervanger. Dat meldt De Telegraaf op basis van berichten uit de Verenigde Staten. Pappa is een 23-jarige aanvallende middenvelder die ook op de rechterflank uit de voeten kan.

De speler van het nationale elftal van Guatamala staat momenteel onder contract bij Chicago Fire. FC Twente hoeft niet al te diep in de buidel te tasten om hem bij de Amerikaanse club los te weken. Voor anderhalf miljoen euro zou hij mogen vertrekken.

Ruiz staat in de nadrukkelijke belangstelling van Tottenham Hotspur. Ook stadsgenoot Arsenal zou de aanvaller op het oog hebben. Maar het is nog allerminst zeker dat hij deze zomer ook daadwerkelijk vertrekt.

Fries ligt maand dood in eigen huis

De politie heeft zondag een lijk gevonden in een huis in Leeuwarden. De 56-jarige man lag vermoedelijk al een maand dood in zijn woning, meldt de politie maandag.

Een buurman kreeg argwaan toen hij last kreeg van vliegen. Hij vermoedde dat ze uit de woning van de dode man kwamen en schakelde de politie in. Agenten troffen het lichaam van de Fries aan. Waarschijnlijk is hij een natuurlijke dood gestorven. De familie is in kennis gesteld.

CD: Duran Duran - All You Need Is Now

Onlangs werd bekend dat de volledige Europese tournee van Duran Duran is gecanceld wegens stemproblemen van zanger Simon Le Bon. Daarmee gaat ook het concert in Den Haag, dat eerder al was verzet, definitief niet door. Liefhebbers van de band zijn dus voorlopig weer aangewezen op de studioalbums. Daarom kijken wij nog even terug naar All You Need Is Now, de plaat die eerder dit jaar verscheen.

Duran Duran - All You Need Is Now

End of Nations wordt gedeeltelijk gratis

End of Nations wordt een gratis online strategiespel. Maar niet helemaal: spelers kunnen een abonnement afsluiten voor nader te benoemen diensten. Dat heeft gamestudio Petroglyph aangegeven tegenover de Britse website Eurogamer. De game komt op z'n vroegst deze winter op de markt.

Het strategiespel laat spelers met 26 spelers tegelijk oorlog voeren. Daarnaast kunnen gamers missies uitvoeren en daarmee hun gevechtsuitrusting verbeteren. Elke speler maakt deel uit van één van de twee teams, de Shadow Revolution of het Liberation Front.

Zo haakt ook End of Nations in op het free-to-play-verdienmodel. Wanneer genoeg spelers de game spelen, is er altijd een percentage dat wil betalen voor het spel. Via deze groep wil Petroglyph zijn geld verdienen.

De combinatie van online spellen en strategiegames komt vaker voor. World of Tanks is ook gratis en wordt op dit moment door meer dan vijf miljoen gamers gespeeld.


End of Nation wordt gratis

Wenger: "Zorgen over relatie met fans"

Arséne Wenger vindt dat de supporters van Arsenal niet voldoende achter de ploeg staan. De fans zijn teleurgesteld over het nakende vertrek van iconen Cesc Fabrégas en Samir Nasri.

Wenger benadrukt dat de fans altijd de spelers moeten steunen, wat er zich ook afspeelt buien het veld. "Ik maak me zorgen over het gebrek aan steun van de supporters. De ploeg verdient het."

"Het is belangrijk dat er liefde is tussen de fans en de spelers. De jongens hebben hun betrokkenheid laten zien bij de club en dat verdient de steun van de fans. In de vijftien jaar dat ik hier werk heb ik genoeg kwaliteit binnengebracht, zo slecht heb ik het niet gedaan."

Wenger neemt deze zomer waarschijnlijk afscheid van twee van zijn sterspelers, Fabrégas en Nasri. Eerstgenoemde staat op het punt een contract te tekenen bij FC Barcelona, terwijl Nasri veelvuldig in verband wordt gebracht met een vertrek naar Manchester City.

[GC11] EA maakt Gamescom-plannen bekend

De gamescom gaat morgen van start en Electronic Arts heeft hun plannen bekendgemaakt. Zo zal de persconferentie van het bedrijf morgen te volgen zijn via internet. Er zal ook een publieke 64 speler multiplayer-ruimte zijn waar Battlefield 3 tegen elkaar gespeeld kan worden.

De persconferentie van Electronic Arts zal morgen vanaf 16:00 hier te volgen zijn. Naast Battlefield 3 zal de PvP uit Star Wars: The Old Republic ook speelbaar zijn voor het publiek. Bekijk hieronder een lijstje met games die publiekelijk te bekijken zijn of alleen voor de pers.

Publiek:

  • Battlefield 3
  • FIFA 12
  • FIFA 12 Manager
  • Mass Effect 3
  • Need for Speed: The Run
  • The Secret World
  • Star Wars: The Old Republic
  • The Sims 3 Pets
  • The Sims 3 Social

Pers / Achter gesloten deuren:

  • Battlefield 3
  • Burnout Crash
  • Dragon Age: Legends
  • FIFA 12
  • FIFA Manager 12
  • Kingdoms of Amalur: Reckoning
  • Mass Effect 3
  • Need for Speed: The Run
  • Need for Speed World
  • SSX
  • Star Wars: The Old Republic
  • The Secret World
  • The Sims Social [EAI]
  • Restaurant City: Gourmet Edition [EAI]
  • FIFA Superstars [EAI]
  • Pet Society [EAI]
  • FIFA 12 [EA Mobile]
  • Battlefield 3 [EA Mobile]
  • Aftershock, Spy Mouse [EA Mobile]
  • Theme Park [EA Mobile]
  • Pixel Ranger [Chillingo]
  • Rouge Sky [Chillingo]
  • Swing The Bat [Chillingo]
  • Gum Drop [Chillingo]
  • Contre Jour [Chillingo]
  • Roll in the Hole [Chillingo]

Indonesisch slachtoffer van aanslag in cel

Een Indonesische man die gewond raakte bij een aanval op leden van zijn islamitische geloofsgemeenschap, is maandag veroordeeld tot zes maanden celstraf. Dat is een hogere straf dan de daadwerkelijke aanvallers kregen. Mensenrechtengroepen spreken schande van de uitspraak en noemen deze een teken van de toenemende religieuze intolerantie.

De man, Deden Sudjana, zou zich verzet hebben tegen een bevel van de politie. Drie leden van de Ahamdiyah-sekte waren kort daarvoor vermoord en Sudjana, wiens hand bijna compleet was weggehakt met een machete, weigerde te vertrekken. In plaats daarvan viel hij een van de mannen aan die de moorden hadden gepleegd.

De aanslag op de Ahamdiyah-sekte werd op video vastgelegd. Te zien is hoe een groep van ongeveer vijftienhonderd personen de leden van de sekte aanvallen. Zij worden aangevallen met machetes, houten knuppels en stenen. De politie kijkt toe en laat toe dat de menigte de dode lichamen toetakelt, onderwijl 'Allah is groot' roepend.

Tot dusver zijn twaalf aanvallers veroordeeld. Ze kregen relatief milde straffen opgelegd van drie tot zes maanden cel. Volgens Human Rights Watch is het een teken van de toenemende religieuze intolerantie. HRW vreest dat het straffen van een slachtoffer van religieus geweld zal leiden tot meer geweld van hardliners.

Indonesië heeft een lange geschiedenis van religieuze tolerantie. De laatste jaren probeert een kleine, moslimextremistische vleugel - met enig succes - zijn wil op te leggen aan de politie, het juridische systeem en de regering. De moslimextremisten voelen zich gesterkt omdat president Susilo Bambang Yudhoyono, die steunt op de islamitische partijen in het parlement, niets tegen hen onderneemt.

Vakbond eist opheldering over trainingsmissie

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV begrijpt niet dat de politietrainingsmissie in Kunduz nog steeds niet van de grond is gekomen. Voorzitter Jean Debie eist serieuze opheldering van het ministerie van Defensie.

Militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan noemen de operatie een 'logistieke puinhoop'. Ondanks dat ze er al zes weken zitten, hebben ze nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materiaal is nog niet aangekomen en er zouden te weinig tolken aanwezig zijn.

Debie snapt niet dat het weer mis is gegaan. Vooral de fouten rondom het transport steken hem. "Ze hebben toch ruim de tijd gehad om alles voor te bereiden", zegt hij. "Als je naar Kunduz gaat, wil je toch meteen aan de slag gaan. Nu zitten veel militairen niets te doen."

Het ministerie maakte zondag juist bekend dat de Nederlandse politietrainers voor het eerst zelfstandig gepatrouilleerd hebben. In Kunduz moeten de Nederlanders de Afghaanse politie helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De missie duurt nog tot medio 2014.

Flinke sprong Serena Williams op wereldranglijst

Serena Williams is hard op weg om terug te keren in de bovenste regionen van de wereldranglijst. De Amerikaanse tennisster, die door een zware voetblessure en longembolie bijna een jaar aan de kant stond, stijgt dankzij haar winst in Toronto van de tachtigste naar de 31e plaats. De voormalig nummer één van de wereld schreef twee weken geleden ook al het toernooi van Stanford op haar naam.

De Deense Caroline Wozniacki blijft de wereldranglijst aanvoeren, gevolgd door Vera Zvonareva. De Russische verdringt de Belgische Kim Clijsters van de tweede plaats. Arantxa Rus daalt een plaatsje van 81 naar 82, maar blijft daarmee wel met afstand de beste Nederlandse.


Flinke sprong Serena Williams op wereldranglijst (Foto: Novum)

Vodafone gaat ook televisie aanbieden

Vodafone stapt in de televisiemarkt. Het telecombedrijf gaat televisie, internet en telefonie in een pakket aanbieden via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Dat maakte het oorspronkelijke Britse bedrijf maandag bekend.

De nieuwe dienst van Vodafone is nu al aangeboden in negen gemeenten waar nog geen glasvezel is. Als minimaal dertig procent van de huishoudens aangeeft glasvezel te willen hebben bij providers zoals Vodafone, wordt het glasvezelnetwerk aangelegd.

In oktober start Vodafone met het aanbieden van het nieuwe pakket in de negenhonderduizend huishoudens die al toegang hebben tot glasvezel van Reggefiber.

Vodafone biedt al vaste telefoon- en internetdiensten aan via ADSL en sinds juni via het snellere VDSL. Vanaf januari 2012 kunnen ook klanten van deze pakketten televisie afnemen. "Vodafone zet hiermee een volgende stap in de transformatie van traditionele mobiele provider tot aanbieder van alle communicatiemiddelen", zegt directeur Consumentenmarkt bij Vodafone Nederland Bart Hofker.

Voor een analist van de specialistenwebsite Telecompaper, Ed Achterberg, is de stap van Vodafone geen verrassing. "De mobiele markt stagneert en de taart wordt onder steeds meer aanbieders verdeeld", stelt Achterberg. "Wil een bedrijf als Vodafone nog geld verdienen, dan moet het de markt voor vaste diensten op."

Achterberg verwacht dat Vodafone 'enige' procenten marktaandeel kan veroveren. "Vodafone is een sterk merk met veel klanten. Maandelijks is er contact met hen via de rekening. Het bedrijf kan dus slim met korting een totaalpakket aanbieden. Hetzelfde zie je de kabelaars Ziggo en UPC doen, die juist de mobiele markt zijn opgegaan."

[Video] Prachtige treffer Villa in Super Copa

Gisteren stond de eerste El Clásico van het seizoen op het progamma. In het kader van de Spaanse Super Cup troffen Real Madrid en FC Barcelona elkaar. Komende woensdag volgt de return. David Villa was gisteren verantwoordelijk voor de mooiste treffer van de avond. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2.

Real was de eerste helft heer en meester in het eigen Santiago Bernabéu. De ploeg pakte na een kwartier spelen zelfs de voorsprong, maar ging tegen de verhouding in toch met een 1-2 achterstand de rust in. David Villa zorgde met een prachtige treffer voor de gelijkmaker en Lionel Messi zette op slag van rust zijn ploeg zelfs op voorsprong.

Hieronder de prachtige goal van David Villa:

Aantal adopties in zes jaar gehalveerd

Steeds minder Nederlanders adopteren een kind. In de afgelopen zes jaar is het aantal adopties gehalveerd. In 2004 kregen nog 1378 kinderen nieuwe ouders, vorig jaar waren dat er nog 672. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

China is nog altijd het land waar de meeste adoptiekinderen vandaan komen. In 2010 kwam 47 procent van de kinderen uit het Aziatische land. Het aantal Chinese adoptiekinderen is in de afgelopen jaren wel licht gedaald. In 2004 kwam meer dan de helft uit China. Volgens het CBS is het percentage onder meer gezakt door de gunstige economische ontwikkelingen in het land, waardoor minder ouders hun kind ter adoptie aanbieden.

Naast China werden ook veel kinderen uit Haïti en de Verenigde Staten geadopteerd. Slechts 36 geadopteerde kinderen werd in Nederland geboren. In de jaren zeventig kwamen nog bijna alle adoptiekinderen uit Nederland.

[Premier League] Uitslagen speelronde 1

Afgelopen weekend is de Engelse competitie weer van start gegaan. Ook dit seizoen geeft FOK!sport wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week. Hieronder vind je een overzicht van de eerste speelronde.

Uitslagen speelronde 1:

Thuis Uit Uitslag
Blackburn Rovers Wolverhampton Wanderers 1-2
Fulham Aston Villa 0-0
Queens Park Rangers Bolton Wanderers 0-4
Tottenham Hotspur Everton afg.
Wigan Athletic Norwich City 1-1
Liverpool Sunderland 1-1
Newcastle United Arsenal 0-0
Stoke City Chelsea 0-0
West Bromwich Albion Manchester United 1-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Bolton Wanderers 1 1 0 0 3 4-0
2 Manchester United 1 1 0 0 3 2-1
3 Wolverhampton Wanderers 1 1 0 0 3 2-1
4 Liverpool 1 0 1 0 1 1-1
5 Norwich City 1 0 1 0 1 1-1
6 Sunderland 1 0 1 0 1 1-1
7 Wigan Athletic 1 0 1 0 1 1-1
8 Arsenal 1 0 1 0 1 0-0
9 Aston Villa 1 0 1 0 1 0-0
10 Chelsea 1 0 1 0 1 0-0
11 Fulham 1 0 1 0 1 0-0
12 Newcastle United 1 0 1 0 1 0-0
13 Stoke City 1 0 1 0 1 0-0
14 Everton 0 0 0 0 0 0-0
15 Manchester City 0 0 0 0 0 0-0
16 Swansea City 0 0 0 0 0 0-0
17 Tottenham Hotspur 0 0 0 0 0 0-0
18 Blackburn Rovers 1 0 0 1 0 1-2
19 West Bromwich Albion 1 0 0 1 0 1-2
20 Queens Park Rangers 1 0 0 1 0 0-4


Topscorers:

Er zijn nog geen spelers, die meer dan één doelpunt hebben gemaakt. Vanaf volgende week vind je hier uiteraard het overzicht van de topscorers.

Programma komende week:

Datum Thuis Uit
ma 15 aug, 21:00 Manchester City Swansea City
za 20 aug, 13:00 Sunderland Newcastle United
za 20 aug, 13:45 Arsenal Liverpool
za 20 aug, 16:00 Aston Villa Blackburn Rovers
za 20 aug, 16:00 Everton Queens Park Rangers
za 20 aug, 16:00 Swansea City Wigan Athletic
za 20 aug, 18:30 Chelsea West Bromwich Albion
zo 21 aug, 14:30 Norwich City Stoke City
zo 21 aug, 15:00 Wolverhampton Wanderers Fulham
zo 21 aug, 17:00 Bolton Wanderers Manchester City

Debutant Bradley wint PGA Championship

Keegan Bradley heeft voor een verrassing gezorgd door het PGA Championship te winnen. De 25-jarige Amerikaanse golfer, die voor het eerst in zijn carrière een major speelde, troefde in een play-off zijn landgenoot Jason Dufner af. De Deen Anders Hansen eindigde op de Atlanta Athletic Club in Georgia als derde.

Na vijftien holes leek Bradley tegen een onoverbrugbare achterstand aan te kijken. Zijn rivaal Dufner bezweek echter onder de druk en liet drie bogeys op rij noteren. Beide Amerikanen eindigden daardoor op 272 slagen (acht onder par), waardoor een play-off uitkomst moest bieden. Daarin had Bradley één slag minder nodig dan Dufner.

Bradley is de eerste Amerikaan die dit seizoen een major wint. Bovendien is hij de eerste speler sinds Ben Curtis in 2003 die bij zijn debuut op een van de grote golftoernooien direct met de zege aan de haal gaat.


Debutant Bradley wint PGA Championship (Foto: Novum)

Voorlopig geen vluchten Schiphol-Maastricht

Reizigers moeten nog even wachten voordat zij weer tussen Schiphol en Maastricht kunnen vliegen. De komst van de lijndienst is vertraagd, schrijft het Financieele Dagblad maandag. Er zijn niet genoeg investeerders gevonden.

Drie jaar geleden schrapte KLM de laatste binnenlandse vlucht vanwege te hoge verliezen. Het vliegveld Maastricht-Aachen hoopt de lijndienst nu nieuw leven in te blazen. De luchthaven rekende erop om deze zomer al met de vluchten te kunnen beginnen.

Van de benodigde vijf miljoen euro is inmiddels ruim vier miljoen binnen. De luchthaven hoopt het laatste deel van de provincie Limburg te kunnen lenen. Die stelt echter dat het bedrijfsleven ook mee moet doen. Eind augustus overlegt de provincie over het voorstel. Maastricht-Aachen heeft goede hoop om volgend jaar alsnog te kunnen starten.

'Tyton voor 2,5 miljoen naar PSV'

Przemyslaw Tyton wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe doelman van PSV. VI weet te melden dat de Poolse doelman ondertussen al medisch gekeurd is bij de Brabantse ploeg. De keeper zal later vandaag een meerjarig contract ondertekenen in Eindhoven.

Twee weken geleden meldde PSV zich bij Roda JC voor de doelman. Inmiddels zijn de onderhandelingen over Tyton in de afrondende fase. Roda JC strijkt 2,5 miljoen euro op voor de Poolse keeper.

Anderhalf jaar geleden toonde PSV ook al interesse in Tyton, maar destijds koos de Pool voor een langer verblijf in Kerkrade. Hij wilde zeker zijn van speeltijd en had geen trek in een concurrentiestrijd met Andreas Isaksson, die nog altijd onder de lat staat bij PSV.

Op dit moment beschikt PSV over drie keepers; Isaksson, Cássio Ramos en Khalid Sinouh. Ramos heeft echter van de clubleiding te horen gekregen dat hij bij de komst van Tyton op zoek mag gaan naar een andere ploeg.

Vorm gaat uit van basisplaats tegen Manchester City

Vanavond staat voor Swansea City het eerste competitieduel op het programma. In eigen huis ontvangt de promovendus Manchester City. Michel Vorm, die afgelopen week overkwam van FC Utrecht, gaat ervan uit dat hij vanavond het doel verdedigd van The Swans.

"Ik speel", aldus Vorm in De Telegraaf. De doelman is naar eigen zeggen klaar voor zijn debuut in de Premier League: "Ik voel me goed, heb lekker getraind. Natuurlijk voel ik wel iets meer spanning dan voor bijvoorbeeld VVV uit. Maar de ervaring die ik bij FC Utrecht en Oranje heb opgebouwd, zorgt er wel voor dat ik redelijk relaxed naar wedstrijden toeleef. Ook al is Manchester City de tegenstander."

Vorm denkt niet dat hij veel tijd zal nodig hebben om zich aan te passen in de Engelse competitie: "Ook hier gaat het erom om ballen tegen te houden."


Vorm gaat uit van basisplaats tegen Manchester City (Foto: Pro Shots)

Bloedige aanslag in Kut

Een zware aanslag op een markt in de Iraakse stad Kut heeft maandag aan zeker 33 mensen het leven gekost. Minstens 37 mensen raakten gewond. Op de markt explodeerden twee bommen, zei de politie.

De eerste bom zat verstopt in een koelkast met frisdrank. Toen reddingswerkers en anderen kwamen aangesneld om de slachtoffers van deze bomexplosie bij te staan, voltrok zich de tweede explosie. Een vlakbij geparkeerde bomauto vloog in de lucht.

'Verdachte verdwijningszaak Aruba moet vrij'

De man die vastzit voor betrokkenheid bij de verdwijning van de 35-jarige Amerikaanse Robyn Gardner op Aruba moet worden vrijgelaten. Volgens zijn advocaat is er geen bewijs dat hij iets met de zaak te maken heeft. Maandag bepaalt de rechter-commissaris of de 50-jarige Gary G. langer mag worden vastgehouden.

"Zolang er niets is bewezen lijdt mijn cliënt ernstige schade", zegt advocaat Michael Lopez. De 50-jarige Amerikaanse verdachte weigert nog iets te zeggen over de vermissing van Gardner. "Zijn reputatie en bedrijf staan op het spel."

Robyn Gardner verdween begin augustus tijdens haar verblijf op het eiland. Een paar dagen na haar verdwijning werd de verdachte aangehouden. Hij verklaarde met haar te zijn gaan snorkelen, waarna ze niet meer uit het water zou zijn gekomen.

De verdwijning, die lijkt op de Natalee Holloway-zaak, houdt Aruba al ruim een week in haar greep. Het OM heeft inmiddels een foto vrijgegeven van de verdachte in de hoop dat mensen hem of de vrouw hebben gezien tijdens hun verblijf op het eiland.

Overmars keert terug bij Ajax als jeugdtrainer

Marc Overmars keert terug bij Ajax. De voormalig speler van de Amsterdammers was een tijd in beeld om de functie van algemeen directeur te bekleden, maar hij zal aan de slag gaan als jeugdtrainer.

Overmars zal de individuele trainingen van de A1 en Jong Ajax op zich nemen. Hij zal zijn functie als commissaris bij Go Ahead Eagles wel blijven oefenen. Behalve Overmars zullen ook Jaap Stam, Ronald de Boer en John Bosman komend seizoen actief zijn op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax.

De Boer is assistent bij A1, terwijl Bosman deze rol heeft bij Jong Ajax. Ook zij zullen individuele trainingen geven aan de jeugd.

Landis: "Coach Contador is dopingdealer"

FLoyd Landis heeft trainer Pepe Marti een dopingdealer genoemd. De Amerikaan, die onlangs toegaf jarenlang structureel doping te hebben gebruikt, vertelde dat hij tijdens zijn periode bij US Postal in 2003 regelmatig epo als groeihormoon kocht bij  Marti, tegenwoordig trainer van drievoudig Tour-winnaar Alberto Contador.

Jacinto Vidarte, woordvoerder van Contador, sprak de berichten over de trainer direct tegen: "De trainingen worden vanuit SaxoBank geleid. Alles wat over Marti wordt gezegd klopt niet.”

'Feyenoord aast op aanvaller Guidetti'

Feyenoord heeft het oog laten vallen op de Zweedse jeugdinternational John Guidetti. De Rotterdamse club hoopt de 19-jarige aanvaller te kunnen huren van Manchester City, meldt AD Sportwereld. Guidetti leek deze zomer op weg naar FC Twente, tekende zelfs een voorcontract, maar keerde op het laatste moment op zijn schreden terug.

Guidetti verlengde onlangs zijn contract met Manchester City met drie jaar. Bij de Engelse topclub kwam hij tot nu toe echter niet verder dan een wedstrijd in de League Cup. Vorige week maakte de aanvaller indruk door twee keer te scoren voor Jong Zweden in de oefeninterland tegen Jong Oranje (3-0).

PSV heeft interesse in Matavz

Tim Matavz is in beeld om de nieuwe spits van PSV te worden. De Sloveen moet FC Groningen ongeveer zeven miljoen opbrengen.

Bronnen binnen PSV bevestigen dat behalve Mounir El Hamdaoui ook Matavz kandidaat is om de leegte in de voorhoede op te vullen, die is ontstaan na het wegvallen van onder meer Jonathan Reis en Danny Koevermans.

PSV zal eerst wel een speler moeten verkopen, voordat het Matavz kan aantrekken. De mogelijke overgang van Erik Pieters naar Newcastle United kan de oplossing zijn voor de Eindhovense ploeg om de eventuele aankoop van de Sloveen te bekostigen. Matavz maakte afgelopen weekend nog indruk door een loepzuivere hattrick te scoren in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

Matavz mag dan wel duurder zijn dan El Hamdaoui, de Sloveen vraagt niet zoveel salaris als de Ajacied. Daardoor past hij beter bij het plafond van één miljoen euro dat PSV hanteert.

Haase stijgt wederom op ranglijst

Op de nieuwste edtitie van de wereldranglijst bij de mannen is Robin Haase een plek gestegen. De Hagenaar bezet nu de 43e plaats.

Thomas Schoorel steeg een plek en is nu de nummer 114 van de wereld. Thiemo de Bakker zakte tien plaatsen en staat nu 117e.

Novak Djokovic blijft de nummer één van de wereld, gevolgd door Rafael Nadal en Roger Federer. Mardy Fish steeg van de achtste naar de zevende plaats waardoor Gaël Monfils een plek inleverde en nu de nummer acht is.

Mertens: "Chagrijn op tribunes, dat is wennen"

Dries Mertens is de enige speler die tijdens de openingsweken van het seizoen indruk weet te maken bij PSV. Hij scoorde zaterdag de enige treffer tegen RKC Waalwijk.

Mertens beseft dat het spel van zijn ploeg niet om over naar huis te schrijven was. "Alleen het resultaat is goed. Chagrijn op de tribunes? Ja, dat is wennen voor mij. Winnen alleen is niet genoeg. De score had hoger moeten zijn. In de tweede helft ging iedereen twijfelen. Dat was niet goed voor het elftal. En mag ook niet gebeuren", zei Mertens tegen De Telegraaf.

De Belg zou het zonde vinden als Erik Pieters de club zou verlaten voor Newcastle United. Naar eigen zeggen kan hij goed samenwerken met de linksback. "Ik zou het jammer vinden als hij weggaat, zonde van een mooi koppeltje. Hij heeft ervaring bij het Nederlands elftal, is een back die er soms overheen komt en ik klik goed met hem."

PSV is met Newcastle in onderhandeling over de transfer van Pieters. De verdediger kan liefst 40.000 euro per week verdienen bij de Premier League-club.

Voor het eerst in jaren sneeuw in Wellington

Voor het eerst in minstens dertig jaar is zondag en maandag in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington sneeuw gevallen. Veel inwoners lijken van deze unieke ervaring te genieten. Elders in Nieuw-Zeeland kampt men met zware sneeuwstormen.

Door overvloedige sneeuwval zagen luchthavens zich genoopt te sluiten en ook snelwegen waren nauwelijks begaanbaar. Post werd niet bezorgd en openbare bibliotheken en zwembaden bleven gesloten.

Volgens de meteorologische dienst houdt de sneeuwval minstens aan tot en met woensdag.

Tessa van Leijenhorst 'kapot' na seponeren zaak

Tessa van Leijenhorst zegt 'kapot' te zijn van de beslissing van het Openbaar Ministerie om Martijn Krabbé niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. De presentator wordt door haar beschuldigd van verkrachting en mishandeling.

"Het is een grote rotzooi", vertelt Tessa aan De Telegraaf. "Natuurlijk vind ik dat afschuwelijk. Ik huil veel en ben helemaal kapot. Ik ben ook bang dat mijn hele leven is verwoest."

Van Leijenhorst stapte begin mei naar de politie, nadat Martijn Krabbé aangifte deed wegens mishandeling. De twee zouden eind april ruzie hebben gemaakt. Krabbé overlegt binnenkort met zijn advocaat en het OM om te kijken wat er met zijn aangifte gaat gebeuren.

Tessa zegt inmiddels een bezwaarschrift te hebben ingediend tegen de beslissing van het OM om Krabbé niet te vervolgen. "Ik sta met Martijn op en ik ga met hem naar bed. Ik leg me er niet bij neer. De waarheid zal boven komen." Van Leijenhorst beweert geen woord gelogen te hebben. "Ik hou niet van liegen."

Jamai gaat Nederland 'vergleeken'

Jamai Loman heeft een nieuwe missie. De musicalster, die in 2003 de eerste editie van Idols won, wil de Amerikaanse serie Glee naar Nederland halen. "Geef me een jaar de tijd en dan is Nederland vergleekt", voorspelt Jamai voor de camera van Novum Nieuws.

Jamai is groot fan van de muziekserie over een zanggroepje op een middelbare school. "Een Nederlandse versie van Glee zou geweldig zijn." Joop van den Ende ging in mei al aan de slag met Glee. Van den Endes Stage Entertainment kijkt met verschillende zenders of Nederlandse versie van het succesprogramma haalbaar is.

Loman wil meer druk op de ketel zetten. "We moeten er eerst voor zorgen dat we heel veel Gleefans, gleeks, verzamelen in Nederland", fantaseert de musicalster. "Dan wordt het heel groot en denkt bijvoorbeeld John de Mol of Joop van den Ende: hé, daar gaan wij geld in steken." Het budget is het grootste struikelblok: een aflevering Glee kost in de Verenigde Staten minstens drie miljoen dollar.

Hoewel Jamai groot fan is van de serie heeft hij zijn actie niet in touw gezet om de hoofdrol in de Nederlandse versie te bemachtigen. "Dit is geen open sollicitatie. Maar die serie zit zo goed in elkaar en is zo leuk, dat ik vind dat er een Nederlandse versie van moet komen."

Djokovic: "Ik ben menselijk hoor"

Novak Djokovic won gisteren het toernooi in Montreal. Na afloop ontkende de ongenaakbare tennisser lachend dat hij van een andere planeet komt. "Ik ben menselijk hoor, dat kan ik iedereen verzekeren”.

Djokovic versloeg gisteren in de finale Mardy Fish en veroverde daarmee zijn vijfde Masterstitel van dit seizoen. Het is voor het eerst dat een tennisser daarin slaagt. "Ik speel dit jaar geweldig”, moest de nummer één van de wereld beamen.

Asielzoeker mag huis niet zelf uitzoeken

Asielzoekers mogen voortaan niet zelf meer bepalen waar zij gaan wonen. Nadat zij te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven, krijgen ze binnen tien weken een huis toegewezen, schrijft De Volkskrant maandag.

Wanneer de asielzoekers de woning weigeren, worden ze het asielzoekerscentrum uitgezet en moeten ze zelf onderdak zoeken. In de provincies Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht wordt momenteel gewerkt aan een proef met de nieuwe aanpak.

Veel asielzoekers willen graag wonen in steden, omdat de kans op een baan daar groter is. Ook wonen er vaak familieleden en andere landgenoten. Woningen in kleine dorpen of gemeenten worden daarom afgewezen terwijl in veel steden woningnood heerst.

Omdat vluchtelingen met de nieuwe maatregel minder lang in asielzoekerscentra verblijven, hoopt minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) jaarlijks 65 miljoen te besparen.

"Korbach bracht clubs naar hoger niveau"

Fritz Korbach (66) stierf gisteren aan de gevolgen van keelkanker. Riemer van der Velde bewaart goede herinneringen aan de oud-trainer.

"Hij heeft veel clubs, ook Heerenveen, naar een hoger niveau geholpen", aldus de oud-voorzitter van sc Heerenveen tegen de NOS. Van der Velde onderhield een goede relatie met Korbach, die erg geliefd was in de voetbalwereld. "Ik heb nooit iemand gehoord die negatief over hem was."

"Ik had hem een keer ontslagen en een dag later gingen we vissen", zei Van der Velde. Behalve de oud-voorzitter van Heerenveen waren ook N.E.C.-trainer Alex Pastoor (ex-Heerenveen) en oud-trainer Leo Beenhakker somber gestemd na het overlijden van de charismatische Korbach.

Beenhakker noemde de oefenmeester in Studio Voetbal een 'op en top prof die goed bezig was met zijn vak'. Korbach vocht al langere tijd tegen zijn ziekte en was nog bereid om alles te geven in zijn levensstrijd. Gisteren bleek het lichaam van Korbach niet meer opgewassen tegen de strijd.

Scholen vrezen uitpuilende klassen

Veel scholen, ouder- en onderwijsorganisaties maken zich zorgen om de steeds vollere klassen in het basisonderwijs. Door de bezuinigingen moeten steeds meer leraren hun biezen pakken, waardoor de klassen steeds drukker en onrustiger worden.

In heel Nederland leidt het schrappen van personeel tot gemiddeld drie extra kinderen per klas, schrijft het AD maandag. De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, gaat ervan uit dat het aantal leerlingen in een klas dit schooljaar stijgt van 24 naar 27.

Veel onderwijsorganisaties en scholen vrezen dat de bezuinigingen grote gevolgen hebben. Vooral omdat scholen in het speciale onderwijs hun deuren moeten sluiten en scholen nu ook leerlingen moeten opvangen die extra zorg nodig hebben.

"Er moet veel meer geld voor nascholing en extra onderwijsassistenten komen", zo vindt basisschooldirecteur Peter van Bergen. "Als hierin niet geïnvesteerd wordt is er een reële kans dat scholen vastlopen en ze kinderen die extra zorg nodig hebben eigenlijk nier meer kunnen opvangen."

Wateroverlast in New York

Zware regenbuien hebben zondag voor flinke overlast gezorgd in New York. Straten en kelders in de miljoenenstad kwamen blank te staan en metro's konden niet rijden. De wedstrijd van honkbalclub New York Yankees werd afgelast vanwege het noodweer.

Vluchten van en naar New York hebben vertraging opgelopen. Weerstations in de stad registreerden recordhoeveelheden neerslag. De problemen waren het grootst in het stadsdeel Staten Island, in het zuidwesten van New York. In lokale media klagen bewoners over de aanpak van de overlast door de autoriteiten.

Cameron belooft strijd tegen moreel verval

Na de rellen van de afgelopen dagen wil de Britse premier David Cameron zijn land opschudden. Hij belooft moreel verval aan te pakken en wil het beleid van de overheid waar nodig aanpassen. Dat zegt hij maandag in een toespraak, waarvan de tekst al is vrijgegeven.

Cameron legt de schuld voor de onlusten bij "onverantwoordelijkheid, egoïsme, kinderen zonder vaders, scholen zonder discipline, beloning zonder inspanning en rechten zonder verantwoordelijkheden". De samenleving is gebroken, aldus de conservatieve premier. Om dat te veranderen, wil Cameron het beleid rond onder meer onderwijs, zorg en drugsverslaving doorlichten.

Cameron belooft strijd tegen moreel verval
Cameron belooft strijd tegen moreel verval (Foto: ANP)

Steden heten nieuwe studenten welkom

Nieuwe studenten nemen vanaf maandag de studentensteden over. In Nijmegen, Utrecht, Groningen, Leiden en Rotterdam beginnen de introductieweken voor hbo- en universitaire studenten. De komende weken volgen ook andere steden als Amsterdam, Eindhoven, Delft en Tilburg.

Tijdens de introweken maken de nieuwe studenten kennis met de stad waar ze de komende jaren zullen studeren. Exacte cijfers van het aantal nieuwe studenten zijn nog niet bekend, de HBO-raad en VSNU (waar alle universiteiten onder vallen) publiceren die aan het eind van de maand.

In Groningen worden de meeste eerstejaarsstudenten, namelijk ongeveer 4500, verwacht tijdens de KEI-week. Utrecht rekent op ongeveer 3500 nieuwe studenten en Rotterdam verwacht 2000 deelnemers aan de Eurekaweek

Met de ramadan, die tijdens de introweek valt, wordt in veel steden rekening gehouden maar het programma wordt er niet aan aangepast.

Birmingham protesteert met vredesmars tegen rellen

Buurtverenigingen in het Britse Birmingham hebben zondag een vredesmars gehouden uit protest tegen de rellen waarbij drie stadgenoten het leven lieten.

Talloze burgers verzamelden zich in de wijk waar drie jonge moslims omkwamen toen een auto op hen inreed. Zij namen deel aan een burgerwacht die een reeks Pakistaanse winkels tegen plunderaars beschermde.

Hun dood dreigde tot botsingen te leiden tussen Zuid-Aziatische en zwarte buurtbendes. Maar zij geven tot op heden gehoor aan de oproep van de vader van een van de slachtoffers, Tariq Jahan, eensgezind en kalm te blijven.

Jahan sprak de menigte zondag toe vanaf een podium onder een spandoek dat sprak van 'Eén stad, één stem voor vrede'. Hij zei dat het samenkomen van de buurtgemeenschap hem het vertrouwen gaf dat zijn zoon niet voor niets was gestorven.

Een 26-jarige man en een 17-jarige jongen zijn voor de fatale aanrijding in staat van beschuldiging gesteld. Ze staan terecht voor moord in drievoud en zijn zondag voorgeleid.

De Britse rechtbanken zijn doorgaans zondag gesloten, maar werken over om de vloed van aangehouden relschoppers te kunnen verwerken. De politie heeft duizenden Britten na de ongeregeldheden gearresteerd. Alleen al in Londen werden achthonderd verdachten voorgeleid.


Birmingham protesteert met vredesmars tegen rellen (Foto: Novum)

Fàbregas van Arsenal naar Barcelona

De transfer van Cesc Fàbregas van Arsenal naar FC Barcelona is nagenoeg rond. De clubs bereikten zondag een akkoord over een transfersom van ongeveer veertig miljoen euro. De 24-jarige Spanjaard moet maandag eerst nog de medische keuring doorstaan voordat hij bij de Catalaanse club zijn contract kan ondertekenen.

Fàbregas verruilde in 2003 de jeugd van Barcelona voor Arsenal. In Londen werd de international een van de sterspelers en scoorde hij 35 doelpunten in 212 duels. Barcelona maakte er al jaren geen geheim van de middenvelder graag ooit terug te halen. Om de transfer door te laten gaan, legde ook Fàbregas zelf enkele miljoenen euro's op tafel.


Fàbregas verruilt Arsenal voor Barcelona (Foto: Pro Shots)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.