Vakbond eist opheldering over trainingsmissie

Redactie

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV begrijpt niet dat de politietrainingsmissie in Kunduz nog steeds niet van de grond is gekomen. Voorzitter Jean Debie eist serieuze opheldering van het ministerie van Defensie.

Militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan noemen de operatie een 'logistieke puinhoop'. Ondanks dat ze er al zes weken zitten, hebben ze nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materiaal is nog niet aangekomen en er zouden te weinig tolken aanwezig zijn.

Debie snapt niet dat het weer mis is gegaan. Vooral de fouten rondom het transport steken hem. "Ze hebben toch ruim de tijd gehad om alles voor te bereiden", zegt hij. "Als je naar Kunduz gaat, wil je toch meteen aan de slag gaan. Nu zitten veel militairen niets te doen."

Het ministerie maakte zondag juist bekend dat de Nederlandse politietrainers voor het eerst zelfstandig gepatrouilleerd hebben. In Kunduz moeten de Nederlanders de Afghaanse politie helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De missie duurt nog tot medio 2014.