Dertien clubs onder curatele KNVB

Olga Kroeders

Dertien clubs in het betaald voetbal zitten in de financiële problemen. Dat zijn er drie minder dan in mei van dit jaar. Dat meldt de KNVB vandaag. Daarbij moet wel aangetekend worden dat RBC in de tussentijd failliet is gegaan.

Van dertien ploegen die onder verscherpt toezicht van de voetbalbond staan, spelen Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, N.E.C. Nijmegen en Roda JC in de Eredivisie. Ook AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle staan onder curatele.

Van de dertien clubs in categorie 1 is de situatie voor AGOVV en Roda JC het nijpendst. Zij moeten uiterlijk in maart volgend jaar naar categorie 2 promoveren. Dan hebben die clubs namelijk drie jaar in categorie 1 gezeten.

Slechts vijf clubs hebben de zaakjes goed op orde. FC Twente is daarvan de enige in de Eredivisie. Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar en FC Volendam blijven ook binnen budget. Opvallend is dat MVV vorig jaar nog failliet dreigde te gaan. VVV-Venlo zat in mei nog in categorie 3, maar zakte naar categorie 2.

Alle overige clubs, waaronder PSV en Ajax, zitten in de middelste categorie. Die categorie krijgt van de KNVB het predikaat voldoende.