Meisjes willen graag dat ander condoom aansnijdt

Bijna twee derde van de meisjes vindt het prettig als hun bedpartner over veilige seks begint. Jongens hebben duidelijk minder moeite met het onderwerp. Slechts een derde van de jongens geeft aan het prettig te vinden als de ander het onderwerp aansnijdt. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland.

Hoewel bijna negen op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar aangeven dat ze het belangrijk vinden om een condoom te gebruiken als ze een nieuw vriendje of vriendinnetje krijgen, vinden vier op de tien het moeilijk om over het gebruik ervan te beginnen.

Omdat het onderwerp simpelweg niet ter sprake was gekomen, heeft bijna een kwart van de jongeren wel seks gehad zonder condoom. Jongeren vinden het moeilijk om het juiste moment te bepalen om over veilige seks te beginnen.

Vrouwen vinden het lastiger om hierover te praten dan mannen. Hoewel ze de risico's op een soa hoger inschatten en vaker condooms willen gebruiken, hebben ze het voorbehoedsmiddel minder vaak bij zich dan jongens. Negen van de tien jongens heeft wel eens een condoom op zak, onder vrouwen is dat slechts 55 procent.

Om het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar te maken begint Soa Aids Nederlands een nieuwe campagne, grotendeels gebaseerd op de ideeën van de jongeren zelf. Het ideale condoommoment is volgens de jongeren voordat de feitelijke actie begint, verwoord als 'Begin over condooms voordat je broek uit is'.

De tv-spotjes, waarin jongeren meespelen die via internet zijn uitgekozen nadat ze zich zelf hadden aangemeld, zijn vanaf woensdag te zien.