Gasunie kijkt kritisch naar slinkend kunstbudget

Het kunstbudget van Gasunie wordt kleiner. Talentontwikkeling en 'goed nabuurschap' komen in de nieuwe plannen van het staatsbedrijf centraal te staan. In het najaar wordt meer bekend over de concrete plannen voor de herijking van het beleid.

Het sponsbudget van Gasunie bedraagt nu ongeveer 280 duizend euro. Hoeveel daarvan overblijft is niet bekend. Het gasinfrastructuurbedrijf wil minder 'centraal' investeren en zich meer gaan richten op de lokale gemeenschappen waar Gasunie gevestigd is, zegt een woordvoerder maandag.

In juni werd bekend dat Gasunie geen vervolg organiseert op de Gasunie Kunstprijs, die in 2009 ter ere van het 25-jarig bestaan van de kunstcommissie in het leven was geroepen. De publieksprijs voor jong talent ging naar Esther Nienhuis, de jury koos voor Jasmijn Visser.

Gasunie heeft ongeveer 1750 kunstwerken in bezit. De kunstcommissie sponsort vooral eenmalige projecten en tentoonstellingen, onder meer bij het Groninger Museum. Begin deze maand werd bekend dat Gasunie over de eerste helft van 2011 een verlies van 548 miljoen euro heeft geboekt.


Gasunie kijkt kritisch naar slinkend kunstbudget (Foto: Novum)