PVV: actie tegen doodvonnis godslastering Pakistan

De PVV wil weten wat het kabinet heeft gedaan tegen het doodvonnis dat in Pakistan is uitgevaardigd tegen de christen Aasia Bibi. De regering moet internationale druk uitoefenen op Pakistan om godslastering niet langer strafbaar te stellen, blijkt maandag uit schriftelijke vragen van Geert Wilders en diens fractiegenoot Wim Kortenoeven.

Aanleiding voor de vragen is een artikel uit de Volkskrant van maandag, waarin het lot van deze 'Bibi' wordt omschreven. Zij zit in de dodencel nadat ze twee jaar geleden werd veroordeeld tot de doodstraf, omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Volgens haar familie is de vrouw, die analfabeet is, onschuldig. Zij moest van de lokale imam een bekentenis ondertekenen die ze niet kon lezen en ook niet had afgelegd.

In het artikel vraagt de plaatselijke bevolking af waarom Bibi nog niet is gedood. Tegen het vonnis is hoger beroep aangetekend, maar het zou nog jaren duren voordat dit wordt behandeld. Bibi zelf kan haar cel niet verlaten, omdat ze bang is dat ze wordt vermoord.

Volgens critici die de krant aanhaalt wordt de wet tegen godslastering in Pakistan misbruikt om persoonlijke vetes uit te vechten. Vooral minderheden zoals christenen zouden hiervan het slachtoffer worden.

Wilders wil weten wat het kabinet heeft gedaan tegen het 'schandalige islamitische doodvonnis' en de 'beestachtige detentie' van Bibi en de vervolging van andere Pakistaanse christenen. De regering moet niet alleen rechtstreeks druk op Pakistan uitoefenen om blasfemie niet langer strafbaar te stellen, maar dat ook in internationale organisaties aan de orde te stellen.