PVV lanceert wetsvoorstel voor minder macht Beatrix

Geert Wilders maakt 1 september duidelijk hoe hij de macht van koningin Beatrix precies wil beperken. De PVV-leider presenteert dan het initiatiefwetsvoorstel over de modernisering van de rol van het staatshoofd in het staatsbestel, maakte zijn partij maandag bekend.

Wilders voorziet dit voorstel tijdens een persconferentie van zijn fractiegenoten Andre Elissen en Lilian Helder van een inleiding. Hij is al langer voorstander van een ceremonieel koningschap - waarbij de monarch een veredelde lintjesknipper is - en had al aangekondigd dat zijn partij met een initiatiefwet zou komen.

De PVV is voor het behoud van de monarchie, maar wil de 'politieke invloed' van het staatshoofd inperken. "Wél een representatieve en symbolische rol, géén onderdeel van de regering." Beatrix overlegt als lid van de regering wekelijks met premier Mark Rutte (VVD). Ook benoemt zij na de verkiezingen de informateur en formateur.

Een Kamermeerderheid wil de politieke invloed van Beatrix beperken, al zijn de partijen het oneens over de manier waarop dat moet gebeuren. Het parlement gaf Rutte vorig jaar de daarom opdracht om zijn visie over 'modern koningschap' op papier te zetten.

De premier stuurde zijn opvattingen eind mei naar de Kamer. Wat hem betreft blijft alles bij het oude. De positie van het staatshoofd is in de loop van de geschiedenis 'hecht in de democratische rechtsstaat verankerd', schreef hij.

Hij weerspreekt dat de koningin enige invloed heeft, aangezien zij onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Rutte is verantwoordelijk voor alles wat Beatrix zegt. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de koning of koningin is daarmee 'nauwkeurig geregeld'. Ook in een ceremonieel koningschap ziet hij niets.

Om het staatshoofd uit de regering te zetten, is overigens een grondwetswijziging nodig. De tweederde meerderheid die daarvoor nodig is, ontbreekt vooralsnog. VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen alles bij het oude laten.


PVV lanceert wetsvoorstel voor minder macht Beatrix (Foto: Novum)