Irak getroffen door golf van geweld; 60 doden

Irak is maandag opgeschrikt door een golf van bomaanslagen. De aanslagen hadden plaats in meer dan tien steden en kostten aan zeker 60 mensen het leven. Met de aanslagen is een eind gekomen aan een relatief vreedzame periode als gevolg van de ramadan.

Het geweld strekte zich uit van de noordelijke stad Kirkuk tot aan de zuidelijke steden Najaf, Kut en Karbala. De aanslagen vonden allemaal plaats in de morgen en werden gepleegd met autobommen, bermbommen en door een zelfmoordterrorist.

Het zwaarst werd de stad Kut getroffen, waar een dubbele bomaanslag werd gepleegd op een markt. Volgens de politie zat de eerste bom verstopt in een koelkast met frisdrank. Toen reddingswerkers en anderen kwamen aangesneld om de slachtoffers van deze bomexplosie bij te staan, voltrok zich de tweede explosie. Een vlakbij geparkeerde bomauto vloog in de lucht. Volgens het hoofd van de provinciale veiligheidsdienst Shamil Mansour verloren 35 mensen het leven. Volgens een andere functionaris vielen er voorts nog 64 gewonden.

In Baquba, de hoofdstad van de provincie Diyala, en een aantal omliggende dorpen gingen zeven bommen af. In Baquba kwamen vijf mensen om het leven. Bij de aanslagen elders in de provincie verloren eveneens vijf mensen het leven.

Even buiten de stad Najaf boorde een zelfmoordterrorist een bomauto in een controlepost van een politiebureau. De politie probeerde de auto tot stoppen te dwingen en opende het vuur op het voertuig, waarna het explodeerde. Vier mensen verloren het leven en 32 raakten gewond. Onder de doden waren twee politieagenten.

Net buiten Karbala explodeerde een bomauto bij een politiebureau. Daarbij kwamen drie agenten om en raakten veertien mensen gewond. In de noordelijke stad Tikrit reden twee mannen, gekleed in militaire uniformen en voorzien van bomgordels, een zwaar bewaakte militaire basis op. Door hun uniformen werden ze niet opgemerkt door de bewakers. De mannen parkeerden hun voertuig bij een kantoor van de antiterreurpolitie. De mannen liepen daarna richting het gebouw. Bewakers openden vervolgens het vuur op de mannen. Een van de mannen was op slag dood, maar de ander wist zich toegang tot het gebouw te verschaffen en zijn bomgordel tot ontploffing te brengen. Drie mensen kwamen om het leven en er vielen tien gewonden.

Als gevolg van een explosie van een bermbom bij een tankwagen in de stad Balad liepen zestien mensen verwondingen op. In de noordelijke stad Kirkuk explodeerde een bom op het moment dat een politiepatrouille langskwam. Vier agenten raakten gewond. Dertig minuten later ontplofte een motorfiets. Daarbij kwam een persoon om.

In de hoofdstad Bagdad werd een aanslag gepleegd op een autokonvooi. In de auto's zaten medewerkers van het ministerie van hoger onderwijs. Acht mensen liepen verwondingen op. De minister zat niet in een van de auto's.


Irak getroffen door golf van geweld; 60 doden (Foto: Novum)