Vingerplant gekroond tot bureauplant van het jaar

De Fatsia japonica, beter bekend als de vingerplant, is uitgeroepen tot bureauplant van het jaar. Uit drie genomineerde planten kwam de plant uit de bus als beste voor op het bureau. Het eindoordeel werd geveld door wetenschappers en ervaringsdeskundigen, bij wie de genomineerde planten twee maanden lang op het bureau stonden.

Behalve de vingerplant, die zijn naam te danken heeft aan het handvormige blad met zeven tot elf 'vingers', waren ook de vriesea en de graslelie genomineerd. De praktijktesters roemen de 'frisse, groene kleur' van de vingerplant en de 'mooie, glanzende bladeren'.

Juryvoorzitter Bert van Duijn noemt nog een andere eigenschap van de plant, die in sommige kantooromgevingen goed van pas kan komen. "Zelfs zonder veel daglicht doet de plant het uitstekend." Van Duijn is verbonden aan Fytagoras Plant Science, een onderdeel van TNO dat zich richt op het monitoren van de 'groei- en kwaliteitsaspecten' tijdens de ontwikkeling van zaden.

Met de bekendmaking van het Bloemenbureau Holland komt een einde aan het jaar van de flamingoplant. Daarvoor mocht de goudpalm zich een jaar lang met de eretitel tooien.


Vingerplant gekroond tot bureauplant van het jaar (Foto: Novum)