Leden FNV Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Een ruime meerderheid van 96 procent van de 475 duizend leden van FNV Bondgenoten is tegen het pensioenakkoord dat door de vakbonden is afgesloten met werkgevers en het kabinet. Van de leden bracht 23 procent een stem uit. Dat bleek maandag bij de presentatie van de online ledenraadpleging.

De grootste bond binnen vakcentrale FNV had een negatief stemadvies gegeven over het pensioenakkoord. Volgens de vakbond wordt het pensioen door het akkoord te onzeker en worden de risico's te veel neergelegd bij de werknemers. Uit een peiling eind juli bleek al dat een meerderheid van de achterban het eens was met de bond.

De andere grote FNV-bond Abvakabo is om dezelfde reden niet positief over het akkoord. De Abvakabo-leden mogen begin september hun mening geven. De leden van FNV Horecabond zijn wel in meerderheid positief, al bracht maar zeven procent een stem uit in de online ledenraadpleging.

Op 12 september komen de verschillende FNV-bonden bijeen in de federatieraad. Deze moet instemmen met het pensioenakkoord, wil de vakcentrale met een positief antwoord terugkeren bij de werkgevers en het kabinet, met wie het akkoord is afgesloten.