Voortbestaan Lakeside aan zijden draad

Stefan (sportfreak)

Het voortbestaan van het meest prestigieuze dartstoernooi ter wereld, de Lakeside, hangt aan een zijden draad. Sinds er zich een revolutie voltrok in het bestuur van de organiserende dartsbonds BDO, waarbij voorzitter Olly Croft na dertig jaar moest vertrekken, is het onduidelijk of het toernooi volgend jaar nog wel in de  Lakeside Country Club in Frimley Green zal zijn.

De 81-jarige Croft, die begin deze maand weggestemd als voorzitter van de Raad van Bestuur, was in 1973 de oprichter van de bond en bedenker van het toernooi in de Lakeside. Hij haalt nu in het blad DartsMonthly hard uit naar het nieuwe bestuur en zijn voorzitter Barry Gilbey.  "Er zitten geen zakenlieden in het huidige bestuur. Gilbey is een brandweerman. Hoe kan hij leiding geven aan een organisatie als de British Darts Organisation?"

Over het toernooi in de Lakeside zegt Croft: "Bob Potter, eigenaar van de Lakeside, en ik kennen elkaar al jaren en vertrouwen elkaar volkomen. We regelen dan ook alles met een simpele handdruk. Ik ben naar Bob geweest en hij vroeg mij wie die nieuwe bestuursleden waren omdat hij er geen één van kende", aldus Croft. Ook Potter is niet te spreken over het nieuwe bestuur: "Hoe kan ik zaken doen met mensen die ik niet ken. Ze hebben zelfs nog geen contact opgenomen met mij."

De eerste editie van de Lakeside was in 1978 en werd gewonnen door Leighton Rees. Eric Bristow is met vijf zeges recordhouder. Andere voormalige winnaars zijn Raymond van Barneveld (4x), Martin Adams(3x) en Phil Taylor (2x). Sinds de oprichting van de  profbond PDC in 1992 zijn veel toppers overgestapt en verloor het toernooi steeds meer aanzien.