Provincies voor miljoenen in kwakkelende landen

Vier Nederlandse provincies hebben voor miljoenen belegd in staatsobligaties van de kwakkelende eurolanden. Samen hebben zij voor bijna 140 miljoen euro uitstaan aan Portugese, Italiaanse, Spaanse en Ierse schuldpapieren. Dat bleek maandag uit een rondgang van RTL Z.

Overijssel heeft met 85 miljoen euro de grootste staatsobligatieportefeuille. De provincie Limburg volgt met vijftig miljoen euro. Utrecht en Friesland volgen op afstand met beleggingen ter waarde van twee en één miljoen euro.

Het meeste geld staat uit in Portugal, meer dan 55 miljoen euro. Dit bedrag staat bijna volledig op naam van Overijssel. Italië is tweede met 32,8 miljoen euro. In Spaans en Iers schuldpapier hebben de provincies respectievelijk 28,6 miljoen en 21,5 miljoen euro zitten. De provincies hebben geen geld uitstaan in Griekenland.

In het verleden kwamen provincies in de problemen door geld weg te zetten. Zo had Noord-Holland 78 miljoen uitstaan bij de inmiddels failliete IJslandse Landsbanki. Slechts een gedeelte van dat geld is teruggekomen.