Tegoeden LibiŽ ontdooid voor medicijnen

Nederland heeft honderd miljoen euro van de tegoeden van het Libische regime vrijgegeven. Het geld wordt gebruikt voor het verspreiden van medicijnen onder de Libische bevolking, maakte minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag bekend.

De tegoeden worden vrijgegeven op dringend verzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Er bestaat een nijpend tekort aan geneesmiddelen in Libië. Het geld kan worden vrijgemaakt, omdat het sanctiecomité van de Verenigde Naties daarmee heeft ingestemd. De medicijnen zijn bedoeld voor de mensen in Benghazi en andere gebieden, waar de rebellen strijden tegen het regime van Moammar Gadhafi.

Volgens Rosenthal is de vrijgave van het geld een goed voorbeeld van hoe sancties in de praktijk horen te werken. "Ik zeg altijd dat sancties het regime moeten afknijpen, en dat de bevolking hiervan niet de dupe mag worden", stelt hij. "Dat is precies wat er nu gebeurt: bevroren geld van Gadhafi wordt gebruikt om Libische levens te redden."

Nederland is het eerste land dat op deze manier bijdraagt aan de financiële ondersteuning van de noodlijdende gezondheidszorg in Libië. Andere landen hebben geld vrijgemaakt om de rebellen van wapens te voorzien.