Birmingham protesteert met vredesmars tegen rellen

Buurtverenigingen in het Britse Birmingham hebben zondag een vredesmars gehouden uit protest tegen de rellen waarbij drie stadgenoten het leven lieten.

Talloze burgers verzamelden zich in de wijk waar drie jonge moslims omkwamen toen een auto op hen inreed. Zij namen deel aan een burgerwacht die een reeks Pakistaanse winkels tegen plunderaars beschermde.

Hun dood dreigde tot botsingen te leiden tussen Zuid-Aziatische en zwarte buurtbendes. Maar zij geven tot op heden gehoor aan de oproep van de vader van een van de slachtoffers, Tariq Jahan, eensgezind en kalm te blijven.

Jahan sprak de menigte zondag toe vanaf een podium onder een spandoek dat sprak van 'Eén stad, één stem voor vrede'. Hij zei dat het samenkomen van de buurtgemeenschap hem het vertrouwen gaf dat zijn zoon niet voor niets was gestorven.

Een 26-jarige man en een 17-jarige jongen zijn voor de fatale aanrijding in staat van beschuldiging gesteld. Ze staan terecht voor moord in drievoud en zijn zondag voorgeleid.

De Britse rechtbanken zijn doorgaans zondag gesloten, maar werken over om de vloed van aangehouden relschoppers te kunnen verwerken. De politie heeft duizenden Britten na de ongeregeldheden gearresteerd. Alleen al in Londen werden achthonderd verdachten voorgeleid.


Birmingham protesteert met vredesmars tegen rellen (Foto: Novum)