FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 mei 2011

Miljoenen van Bruinsma vrijgegeven

Ongeveer 7 miljoen euro van de geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma is in Zwitserland vrijgegeven. De Zwitserse justitie wist van het geld en hoewel het in eerste instantie tijdens een rechtszaak verbeurd is verklaard, is het geld door vormfouten toch vrijgegeven. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond.

Het geld stond op een Zwitserse privébank. In totaal heeft er circa vijftien jaar beslag op gelegen. Doordat het geld moet worden vrijgegeven, kunnen erfgenamen van Bruinsma, van wie werd aangenomen dat hij platzak was toen hij werd omgebracht, het geld opnemen.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten nog geen onderzoek te hebben ingesteld naar de miljoenen van Bruinsma. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil niet ingaan op individuele gevallen, zo heeft hij Nieuwsuur laten weten.

Schotse Anglicanen laten homopriesters toe

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen voortaan priester worden in de Schotse Anglicaanse Kerk. Dat heeft de Church of Scotland maandagavond besloten tijdens een algemene vergadering in Edinburgh, aldus Britse media. Met de beslissing komt een einde aan een 450 jaar oud verbod.

De toelating van homo's tot het priesterambt leidde de afgelopen dagen tot heftige discussies tussen Schots-Anglicaanse kerkleiders. Een dominee vergeleek het voorstel met een handgranaat: "Wij worden gevraagd om de pin eruit te trekken en het zal de kerk opblazen."

De Schotse discussie is tekenend voor de heftige meningsverschillen binnen de Anglicaanse Kerk over de positie van homoseksuelen. Wanneer kerkleiders besloten tot de wijding van homo’s, leidde dat steevast tot dreigende scheuringen. Dat is de laatste jaren onder meer gebeurd in de Verenigde Staten en Afrika.

Ajax benadert Stam voor functie

Ajax heeft zich bij Jaap Stam gemeld. De Amsterdammers zien in hem de ideale verdedigerstrainer. Stam is op dit moment nog assistent-trainer bij FC Zwolle. De verdediger neemt het aanbod van de Amsterdammers in beraad. Dat weet Voetbal International te melden.

Ook is er kans dat Stam voor een dubbelfunctie kiest. In dat geval werkt de verdediger een keer in de week bij Ajax en de rest van de week bij Zwolle. Voor Stam zou het een terugkeer bij zijn oude club betekenen. In het seizoen 2006/2007 speelde de verdediger voor de kersverse landskampioen. In dat jaar kwam hij tot 31 competitiewedstrijden. Eenmaal kwam de oud-international tot scoren. Dat gebeurde tegen FC Groningen.

Met Zwolle kan Stam nog promoveren naar de Eredivisie. Nadat de Blauwvingers in twee spannende wedstrijden sc Cambuur wist uit te schakelen, wachten nu nog twee wedstrijden met VVV-Venlo.

De Haan bondscoach ontwikkelingsland

Foppe de Haan begint direct na zijn afscheid bij Ajax Cape Town alweer aan een nieuw avontuur in de voetbalwereld. De 67-jarige trainer wordt tijdelijk bondscoach van een ontwikkelingsland, liet hij maandag weten in het programma Barend en Barend. "Over welk land het gaat mag ik nog niet zeggen, dat wordt vrijdag pas bekend."

Het land waar De Haan aan de slag gaat, is geen lid van de wereldvoetbalbond FIFA en mag dan ook niet deelnemen aan de kwalificatie voor het komende WK. "Daarom willen ze daar graag wat op poten gaan zetten", legt de voormalig trainer van Heerenveen en Jong Oranje uit. "Het gaat om een eerste stap, daarna moet iemand anders het overnemen."

De Haan, die voor de functie is benaderd door Gerard Marsman, zal geen salaris ontvangen voor zijn bondscoachschap. Het land waar hij gaat werken, ligt in ieder geval niet naast de deur. "Het is ongeveer twee keer twaalf uur vliegen."

"Gomes heeft wel oren naar terugkeer PSV"

Marcel Brands laat weten dat Heurelho Gomes open staat voor een terugkeer bij PSV. Dat zegt de technisch directeur tegen Voetbal International. De Braziliaanse doelman kent een uiterst ongelukkig jaar bij Tottenham Hotspur, waarin hij vooral opvalt door het maken van de meest gruwelijke blunders.

Voor Gomes had dit desastreuze gevolgen, want de club uit Londen zette de doelman op de transferlijst. PSV heeft inmiddels een lijntje uitgegooid naar Gomes, die zelf een terugkeer in Eindhoven wel ziet zitten. "Hij heeft me laten weten dat hij open staat voor een terugkeer", aldus Brands in VI. "Ik heb hem laten weten dat ik ga kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Verder zijn we op dit moment niet."

Gomes stond van 2004 tot 2008 al op de loonlijst van de Eindhovenaren. De huidige keeper van PSV, Andreas Isaksson, heeft al te horen gekregen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd.

Mocht PSV besluiten om Gomes aan te trekken, dan zal de club eerst met de Braziliaanse doelman om de tafel moeten. Het huidige jaarsalaris van Gomes, 1,8 miljoen euro netto, kan PSV namelijk niet ophoesten. Zaakwaarnemer van de doelman, Renato de Moura, wil nog niet op de zaken vooruit lopen.

Lichaam oud-president Chili opgegraven

De autoriteiten in Chili hebben maandag de restanten van de overleden president Salvador Allende opgegraven voor een autopsie. Zo willen ze achterhalen of de linkse leider zelfmoord heeft gepleegd of werd geliquideerd tijdens de militaire staatsgreep van 1973.

Het onderzoek wordt op verzoek van de familie van Allende verricht. Deskundigen hopen door bestudering van botfragmenten te kunnen ontdekken hoeveel wapens gebruikt zijn bij zijn dood.

De gekozen socialist Allende werd in 1973 afgezet door generaal Augusto Pinochet. De staatsgreep was het begin van een dictatuur die bijna zeventien jaar duurde en waarin duizenden tegenstanders van het regime werden ontvoerd, gemarteld of vermoord.


Lichaam oud-president Chili opgegraven (Foto: Novum)

UCI geschokt door aantijgingen van Hamilton

Wielerunie UCI heeft geschokt gereageerd op de aantijgingen die oud-renner Tyler Hamilton in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes deed. Daarin stelde de Amerikaan dat de UCI een positieve dopingtest van Lance Armstrong in 2001 onder het tapijt heeft geveegd.

"De UCI is zwaar geschokt door de beschuldigingen die in 60 Minutes zijn geuit. De uitlatingen van Tyler Hamilton zijn volledig ongegrond," zo luidde een verklaring. "De UCI kan alleen maar wijzen op het feit dat dit een poging is om de wielersport te beschadigen door een wielrenner die er in het verleden geen probleem mee had het vertrouwen van anderen te misbruiken. Hij heeft de UCI nooit geïnformeerd over de zaken die hij nu zegt te hebben gezien."

Hamilton zegt dat Armstrong in de Ronde van Zwitserland in 2001 positief getest heeft op epo en dat het testresultaat door de UCI weggetoverd is. De wielerunie ontkent dit.

Het vuur ontketend (2)

- wit weggetrokken. De aders in zijn ogen zijn rood. Knalrood. Zie ik het nu goed? Loopt er een straaltje sputum uit zijn mondhoek? Franco wrijft zijn handen. De engel staat nietsvermoedend in een hoek van de doucheruimte. Het licht is beduimeld. Van de zes peertjes schijnen er nog maar twee. De engel draait zijn naakte lichaam met zijn rug naar Franco. Ik weet wat er gaat komen. Weg moet ik voordat -

Helmonder langer vast voor moorden Zwijndrecht

De 25-jarige man uit Helmond die vrijdag werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de fatale schietpartij vorige week maandag in Zwijndrecht mag in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam maandag besloten. De man wordt verdacht van vier moorden en een poging tot moord, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

De 45-jarige Bosschenaar die vrijdag ook werd gearresteerd, wordt verdacht van vuurwapenbezit. Het OM verdenkt hem niet van betrokkenheid bij de moorden. Ook de 45-jarige man, die samen met de 25-jarige in een woning in Den Bosch werd opgepakt, mag van de rechter-commissaris in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden.

Bij de schietpartij in een woning aan de Langeraarstraat vorige week maandag in Zwijndrecht kwamen een 57-jarige moeder en haar dochters van 23 en 29 jaar om het leven. De 63-jarige vader raakte gewond. De 25-jarige Helmonder is de ex van de jongste vrouw die bij het schietincident om het leven kwam.

Bij een huiszoeking in Helmond in verband met de zaak stootte de politie vrijdag op een nieuw lijk. Het lichaam bleek van een 20-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. Wat zij met het gezin te maken had, is nog onduidelijk.

De politie meldt dat de beveiligingspost bij een woning van familie van het Zwijndrechtse gezin maandag is weggehaald. De familie is maandag elders ondergebracht, waardoor de beveiliging niet meer nodig is. De beveiligingsunit werd er dinsdag geplaatst naar aanleiding van de schietpartij in Zwijndrecht. In de unit waren 24 uur per dag agenten aanwezig.

Megastallen toch welkom in Noord-Holland

Bestaande intensieve veehouderijen in Noord-Holland mogen uitgroeien tot megastallen. Dat heeft Provinciale Staten maandag bepaald. Coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA steunden het besluit en negeerden daarmee een eerder aangenomen burgerinitiatief.

De Partij voor de Dieren, Milieudefensie en de Dierenbescherming reageren bedroefd. Tot nu toe was er een algeheel verbod op uitbreiding van de intensieve veehouderij vanwege de kans op ziekten voor mens en dier.

Megastallen zijn ook slecht voor het milieu, zegt een woordvoerder van Milieudefensie. "Ondanks alle mooie woorden gaat Provinciale Staten in tegen de groeiende maatschappelijke weerstand tegen megastallen." Ook de Dierenbescherming spreekt van 'slecht nieuws'. "Ongelooflijk dat de burgers in Noord-Holland niet serieus worden genomen."

Provinciale Staten stemde in 2009 nog tegen de komst van megastallen, na steun van 25.000 Noord-Hollanders voor een burgerinitiatief van Milieudefensie en de Dierenbescherming. Uit een onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) bleek twee weken geleden dat 49 procent van de bevolking megastallen afwijst of hiertoe neigt.

Grote intensieve veehouderijen mogen in het noordelijk deel van de provincie uitgebreid worden tot 2 hectare en zouden met een ontheffing ongelimiteerd kunnen groeien. Eerder werd nog gesproken over een concentratiegebied voor veefabrieken in de Wieringermeer.

"Helaas krijgen bestaande veehouderijen nu in de halve provincie ruimte voor hun gigantische stallen", aldus Milieudefensie en de Dierenbescherming. Zij vrezen onder meer dat de grootste vleeskuikenfabriek van Europa met een jaarlijkse productie van veertien miljoen kippen in Noord-Holland neerstrijkt.

62 vrouwen gered van prostitutiebende in Mexico

De Mexicaanse autoriteiten hebben 62 vrouwen, onder wie een 13-jarig meisje, gered uit de handen van een prostitutiebende in Mexico-Stad. Dat heeft het Mexicaanse openbaar ministerie maandag gezegd.

De vrouwen klaagden dat ze gedwongen werden als prostituée te werken in cafés in het centrum van de stad. Hun inkomsten moesten ze aan hun pooiers afstaan. Een van de vrouwen zei dat ze bevriend was geraakt met een man die haar een baantje aanbood in Mexico-Stad. Eenmaal in de stad werden zij en andere vrouwen tot prostitutie gedwongen.

Bij invallen in cafés zijn vijf mannen en twee vrouwen ingerekend.

Franse en Britse helikopters naar Libië

Londen en Parijs sturen helikopters naar Libië als bijdrage aan de NAVO-missie. Daarmee moeten preciezere luchtaanvallen worden uitgevoerd. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Gerard Longuet, maandag in Brussel gezegd. De Britten zullen de toestellen zo snel mogelijk sturen, aldus de Fransman.

Tripoli wordt vrijwel dagelijks gebombardeerd door een internationale coalitie. De aanvallen op militaire doelen in Libië begonnen op 19 maart. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat de Libische leider Moammar Gadhafi opstandelingen aanvalt.

De Turkse president Abdullah Gül zegde maandag na een ontmoeting met de Libische opstandelingenleider Mustafa Abdul Jalil Ankara's medewerking toe aan de Nationale Overgangsraad om de oorlog in Libië te beëindigen.

Boek: Keri Smith - This is not a book

Papiertjes, knopen, steentjes, krantenknipsels, ongeremde lijntekeningen en een onuitputtelijke creatieve fantasie kenmerken de Amerikaanse illustratrice Keri Smith. Haar succes begon in 2007 met het boek Wreck this journal, waarbij de ‘lezer’ volledig los mocht gaan op de pagina’s van het boek. Een van haar andere bestsellers, This is not a book, is nu vertaald naar het Nederlands.

This is not a book

'Ook PSV wil Wijnaldum vastleggen'

In navolging van FC Twente heeft ook PSV interesse getoond in Georginio Wijnaldum. Het televisieprogramma Voetbal International wist dat maandagavond te melden. Ook het Engelse Everton zou in de race zijn om een handtekening van de Feyenoord-jongeling.

De Rotterdammers zouden zo'n vijf miljoen willen hebben voor Wijnaldum. Voor PSV zou dit geen probleem zijn. Feyenoord houdt dus serieus rekening met een vertrek van de middenvelder. Wijnaldum heeft bij Feyenoord nog een contract tot 2012. Vorige week werd bekend dat technisch directeur Martin van Geel nog een poging ging wagen Wijnaldum te verleiden tot contractverlenging. Tot op heden is er nog geen akkoord bereikt tussen beide partijen. Nu er meerdere interesse is, lijkt een verlenging ver weg.

Wijnaldum kende een prima seizoen in Rotterdam-Zuid. De middenvelder maakte veertien doelpunten en speelde alle competitiewedstrijden. Bij Twente moet hij de opvolger van de naar Ajax vertrekkende Theo Janssen worden. Bij PSV zou Orlando Engelaar wel eens naar het buitenland kunnen vertrekken.

'Ramppiloot Air France niet in cockpit'

De gezagvoerder van de in 2009 verongelukte Air France-Airbus zat op het moment dat het ongeluk zich voltrok niet op zijn stoel. Dat stelt het Duitse blad Der Spiegel op basis van een bij het onderzoek betrokken bron.

De piloot is de cockpit ingerend om aanwijzingen te geven toen het misging, zo is volgens de bron te horen op de onlangs uit zee geviste voicerecorder. Tot dusver leek het erop dat het toestel regelrecht een storm was ingevlogen, maar ook de recent teruggevonden vluchtdatarecorder zou aangeven dat de bemanning heeft geprobeerd een minder riskant pad door het noodweer te kiezen.

De datarecorder geeft verder aan dat er vlak voor de crash sterk werd opgetrokken. Mogelijk raakte het toestel hierdoor overtrokken en leidde dat tot het neerstorten. De oorzaak daarvan zou kunnen liggen in het verstopt raken van de snelheidsmeter door ijskristallen, waardoor de piloten verkeerde snelheidsinformatie kregen. Een andere mogelijkheid is dat de automatische piloot ingreep. Het toestel ging binnen vijf minuten na het optreden van de problemen verloren.

De NOS heeft navraag bij Air France gedaan, en meldt dat de luchtvaartmaatschappij vooralsnog niet denkt dat een technisch mankement aan het ongeluk ten grondslag lag. Kort na het ongeluk van 1 juni 2009 verschenen evenwel berichten dat bij Airbus-toestellen van de luchtvaartmaatschappij al verschillende keren problemen met de snelheidsmeters waren opgetreden.

Vluchtrecorder Air France-toestel
Vluchtrecorder Air France-Airbus (Foto: Novum/AP)

Blokland haalt miljoenen binnen voor Feyenoord

De vrienden van Feyenoord (VvF) hebben al ruim twintig miljoen euro binnengehaald voor Feyenoord. Dat meldt investeerder Pim Blokland. Blokland vertelt tegen RTV Rijnmond dat de VvF al ruim twintig miljoen euro hebben ingezameld voor de gezondmaking van de club. De VvF wil pas naar buiten treden als het streefbedrag van dertig miljoen euro is bereikt.

"Die dertig miljoen gaan we halen voor de termijn van 1 september 2012. Ik hoop dat we zelfs naar de veertig miljoen kunnen", aldus Blokland. "En daarvoor hoeven we niet meer aandelen te hebben, we gaan voor die aandelen dan feitelijk meer betalen." In het najaar van 2010 werd al bekend dat de VvF al zeventien miljoen euro binnen had gehaald.

Mocht Feyenoord een speler willen aantrekken, dan zal Blokland met de overige investeerders overleggen als gevraagd wordt om te investeren in een speler. "Wij zullen de betreffende speler dan moeten kopen en ook het volledige risico nemen dat die speler minder waard wordt." Als een speler juist meer waard wordt, zegt Blokland dat de eventuele meeropbrengst voor 99,9 procent naar de club gaat.

[RG] Schoorel: "Fans gaven me vleugels"

Thomas Schoorel bereikte maandag de tweede ronde op Roland Garros ten koste van de Argentijn Maximo Gonzalez. Na afloop was de geboren Amsterdammer lovend over de grote groep Nederlandse fans die hem langs de lijn steunden. "Dat was echt super. Ik heb nog nooit voor zo veel fans gespeeld. Ik moest er af en toe wel even op letten dat ik er niet te veel in meeging. Maar dit gaf me wel vleugels. Ik heb genoten."

In de eerste set ging Schoorel door zijn rug en moest noodgedwongen verzorging ondergaan. "Gelukkig hielpen de behandeling van de fysiotherapeut en de pillen heel snel. Ik heb hele mooie punten gemaakt. Al vroeg ik me soms wel af hoe het mogelijk was", aldus de 2.02 meter lange tennisser.

Na zijn overwinning hoefde Schoorel geen traan te laten, iets dat hij wel deed nadat hij door de kwalificaties van het prestigieuze Franse tennistoernooi kwam. "Dat was voor mij toch emotioneler. Maar dit is ook ontzettend mooi. Hier doe je het allemaal voor, maar ik wil nog verder met winnen. Ook tegen Stanislas Wawrinka ga ik proberen het zo goed mogelijk te doen."

Arnautovic gaat weer de fout in

Marko Arnautovic lijkt het nooit te leren. Het enfant terrible was dit weekend weer betrokken bij een vechtpartij in een nachtclub. Dat meldt Welt Online. De aanvaller van Werder Bremen zou tijdens het stappen ruzie hebben gekregen met een andere discobezoeker. Daarbij zou Arnautovic enkele klappen hebben uitgedeeld.

Bij de vechtpartij waren zeven andere personen betrokken. Volgens Werder-trainer Thomas Schaaf valt het allemaal wel mee. "Marko heeft me opgezocht om de situatie uit te leggen. Het was geen groot incident, hij handelde op de juiste manier." Het is opvallend te noemen dat de trainer het voor Arnautovic opneemt. Eerder gaf Schaaf namelijk nog aan ontevreden te zijn over de oud-speler van FC Twente. Arnautovic zou onprofessioneel zijn.

Vorige week gaf hij aan zijn gedrag te gaan verbeteren. "Sinds vorige week ben ik daarmee gestart. Ik wil me alleen nog maar op het voetballen concentreren, niet op het circus daarnaast. Volgend seizoen wil ik alles goed maken." De Oostenrijker kende een teleurstellend seizoen bij de Duitse middenmoter. In 25 optredens kwam hij slechts tot drie treffers.

Deportivo-trainer neemt ontslag na degradatie

Deportivo La Coruña moet op zoek naar een nieuwe trainer. Na de degradatie heeft Miguel Angel Lotina besloten op te stappen. Afgelopen weekend werd het treurige lot van Deportivo bezegeld, nadat de ploeg met 2-0 verloor van Valencia. Lotina sprak na de degradatie van een schande.

Vandaag besloot de 53-jarige trainer om op te stappen. Het besluit liet hij in een open brief weten. Dat meldt de officiële site van FIFA. "Ik wou dat ik op een andere manier afscheid had kunnen nemen, als Primera Division-club, maar we zijn niet in staat geweest om het te redden ondanks het harde werk wat we erin gestoken hebben. Zowel de spelers als de fans", aldus Lotina. De trainer zei ook dat hij het besluit al eerder had genomen, al voor de degradatie.

"Ik vind het heel erg dat ik de club niet heb kunnen behoeden voor degradatie. Ik wil jullie bedanken en mijn verontschuldigingen aanbieden. Ik zal deze geweldige club nooit vergeten en de waardering die de fans mij gaven. Zelfs in deze moeilijke tijden."

Ophef om seksspeeltjes voor kleuters

In Bazel heeft een nieuwe onderwijsmethode voor de allerkleinsten tot nogal wat ophef geleid. De Zwitserse kleuters wordt op nogal expliciete wijze geleerd dat seks heel erg fijn is. Om de kinderen, van 4 tot 10 jaar oud, sekslessen te geven, mogen zij spelen met houten penissen en pluchen vagina's.

Het onderwijspakket is uitgedeeld aan dertig basis- en kleuterscholen in Bazel. Doel is, aan de hand van poppen, speeltjes, puzzels en boeken, kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met seksualiteit. Voor de wat oudere kinderen zitten er ook 'meer expliciete' materialen bij.

Verder zit er een boekje bij met instructies voor meesters en juffen om te 'tonen dat het aanraken van lichaamsdelen heel plezierig kan zijn'. Ook wordt hen aangeraden de kinderen elkaar te laten masseren. Dit onder het genot van rustgevende muziek.

"Kinderen moeten worden aangemoedigd om hun seksualiteit op een prettige manier te ontwikkelen en te ervaren", beweert Daniel Schneider, adjunct-directeur op een kleuterschool te Bazel. De beste man heeft meegegeholpen het sekspakket voor kinderen te ontwikkelen. "Het is belangrijk dat ze leren om nee te zeggen als ze niet in een bepaald gebied willen worden aangeraakt."

Voor sommige kinderen is het materiaal echter veel te expliciet. Daarbij zouden de speeltjes op een te jonge leeftijd worden geïntroduceerd. "Seksuele voorlichting in deze vorm behoort en moet blijven in de handen van de ouders - en zeker niet in kleuterscholen", vindt Gabi Huber van Zwitserlands Vrije Democratische Partij. Ze zegt dergelijk lesmateriaal niet te tolereren.

Real neemt Callejon over van Espanyol

Real Madrid heeft opnieuw een speler aangetrokken. Ditmaal komt José Maria Callejón over van Espanyol. De 24-jarige speler van Espanyol kwam eerder ook al uit voor De Koninklijke. De aanvaller komt uit de jeugdopleiding van de Madrilenen en werd vervolgens verkocht aan de club uit Barcelona.

De officiële site van Real meldt dat de transfer rond is. Callejon tekent voor vijf seizoenen bij de club uit de hoofdstad. Callejon kwam drie seizoenen uit voor Espanyol. Vooral dit seizoen maakte de aanvaller een sterke indruk. Qua doelpunten was het minder spectaculair. In 37 competitiewedstrijden wist de aanvaller zes keer het net te vinden. Espanyol eindigde dit seizoen op de achtste plaats.

Real laat er geen gras over groeien. De club haalde eerder al Nuri Sahin (Borussia Dortmund) en Hamit Altintop (Bayern München) binnen. De koopgierige Madrilenen willen volgend jaar weer volop meedoen om de prijzen, nadat het dit jaar alleen de Copa del Rey wist te winnen. Het landskampioenschap ging naar aartsrivaal FC Barcelona.

Piraten Somalië desnoods op land aangepakt

Nederland gaat samen met België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg de piraterij in de Somalische wateren harder aanpakken. Uitgangspunt is de piraten zo veel mogelijk in hun bewegingsvrijheid te beperken en hen desnoods op land aan te pakken.

Defensieministers van de betrokken landen kwamen de forsere aanpak maandag overeen in Brussel. De ministers roepen ook op tot het aanpakken van de geldstromen achter de piraterij.

Het operatieplan van de antipiratenmissie Atalanta van de EU werd al eerder aangescherpt. De piraten veranderen hun tactieken echter voortdurend en de zes landen willen het initiatief houden, laat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weten.

De afspraken zijn niet vanzelfsprekend, omdat er doorgaans geen landen te vinden zijn die de piraten willen berechten. Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp hield vorige maand overigens zestien veronderstelde piraten aan bij de bevrijding van een gekaapt Iraans vissersschip. Twee piraten kwamen om, de zestien arrestanten zijn naar Nederland gebracht om te worden berecht.

In Brussel werd verder gesproken over de lopende militaire missies en intensivering van militaire samenwerking. Hillen stelde voor dat de Europese ministers van Defensie elkaar eind dit jaar of in 2012 informeren over wie met welke partners welke initiatieven ontplooit. Een dergelijke bijeenkomst vormt volgens Hillen 'een krachtig signaal' dat Europa aan zijn veiligheid werkt in tijden van beperkte financiële mogelijkheden.


Piraten Somalië desnoods op land aangepakt (Foto: Novum)

Californië moet gevangenen massaal vrijlaten

De Amerikaanse staat Californië moet duizenden gevangenen vrijlaten om de overbevolking in de detentiecentra op te lossen. Dat heeft het hooggerechtshof maandag bepaald. Volgens de rechters worden door overbevolking de grondrechten van gevangenen geschaad.

Het hof stelde daardoor twee gevangenen in het gelijk, die jaren geleden een proces waren gestart. Ze vonden dat hun grondrechten werden geschonden door de overbevolking, onder meer op het gebied van hygiëne.

In 2009 hadden federale rechters bepaald dat ongeveer 40.000 gevangenen in 2 jaar tijd moesten worden vrijgelaten. Californië was tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Er zitten ongeveer 148.000 gevangenen in 33 detentiecentra, die samen maximaal ongeveer 80.000 mensen kunnen herbergen.

[Giro] Politie doet inval in hotel RadioShack

De Italiaanse politie heeft vandaag een inval gedaan bij wielerploeg RadioShack. Dat gebeurde op de tweede rustdag van de Ronde van Italië.

Directeur Angelo Zomegnan van de Giro d'Italia bevestigde het bezoek van de politie. Volgens teamarts Nino Daniele zijn de voertuigen en de rennersbus van RadioShack doorzocht. Er zouden geen verboden spullen zijn aangetroffen.

Daniele werd door de politie ondervraagd. Vanavond zouden nog vier speurders in het hotel van de ploeg in Falcade aanwezig zijn. Zes agenten van een speciale eenheid zouden gisteravond al hun intrek hebben genomen in het hotel, voor de ploeg arriveerde na een zware bergrit.

Pornoster wil bij fans slapen

Je moet er even een paar dagen ruzie met je wederhelft voor over hebben, maar dan heb je ook wat. Sabrina Deep is namelijk op zoek naar logeeradresjes. De pornoster wil zo haar fans beter leren kennen.

Ook in pornoland heeft de crisis er ingehakt, dus de 33-jarige 'Koningin van de bukkake' houdt de hand op de knip. In plaats van in dure hotels te overnachten, wil de Canadese de rest van het jaar bij pornoliefhebbers overnachten. De brunette kiest zelf de gelukkigen uit waar zij enkele nachten gaat slapen.

Fans kunnen zich inschrijven op een speciaal hiervoor in het leven geroepen website. Mannen (en wellicht ook vrouwen) die door Sabrina worden uitverkoren, krijgen een eervolle vermelding op haar site en een van haar dvd's op de koop toe. Daarnaast maakt de gastvrijste bewoner kans op 2000 dollar en de titel 'Best Fan Forever'. Het is helaas niet bekend of de pornoster ook hand- en spandiensten verricht voor haar fans.

Sabrina staat overigens bekend om haar acties met fans. Zo liet zij zich eens door een horde enthousiaste liefhebbers in alle gaten te grazen nemen.


Wie wil haar nu niet als logee?

Waxinelichtwerper langer vast

De 30-jarige man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, mag langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Erwin L. is naar het Pieter Baan Centrum (PBC) geweest, waar hij nader psychisch is onderzocht. Het rapport van het PBC is echter nog niet gereed, zo bleek maandag tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

L. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Daarnaast is de 30-jarige inwoner van Lichtenvoorde bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.

Het OM eiste begin dit jaar een jaar gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis tegen L. Volgens het OM is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat concludeerden een psycholoog en een psychiater die hem eerder onderzochten.

De rechtbank in Den Haag oordeelde daarop echter in een tussenvonnis dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC. De rechter vond het onderzoek van de psycholoog en psychiater onvolledig.

[RG] Schoorel naar tweede ronde

Thomas Schoorel heeft op Roland Garros zijn debuut op een grand-slamtoernooi opgeluisterd met een overwinning. Onze landgenoot, via de kwalificaties het hoofdtoernooi ingestroomd, won in drie sets van de Argentijn Máximo González; 7-6, 6-3 en 6-3.

In de eerste set ging het gelijk op tussen Schoorel en zijn Argentijnse opponent. In de tiebreak sloeg de Amsterdammer uiteindelijk met 7-5 toe. In de tweede set wist Schoorel bij een stand van 2-2 González, de nummer 84 van de wereld, te breaken. Een nieuwe break op 5-3 leverde Schoorel, nummer 108 van de wereld, zijn tweede setwinst op.

In de derde set had de Nederlander aan één break genoeg om de set en uiteindelijk ook de partij naar zich toe te trekken. In de volgende ronde neemt Schoorel het op tegen de als veertiende geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka. Hij won gisteren met 4-6, 6-3, 6-4 en 6-2 van Augustin Gensse.

Hulp van robot bij behandeling prostaatkanker

Het wordt mogelijk om patiënten met prostaatkanker direct te behandelen in een MRI-scanner. Dat zegt Michiel van den Bosch van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, die dinsdag op dit onderwerp promoveert. Onderzoekers van het UMC hebben met een robot een naald in de prostaat van een patiënt gebracht tijdens een scan.

Volgens Van den Bosch moet het over ongeveer een jaar mogelijk zijn om met de naald zeer lokaal tumoren te bestralen. Ook het Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen is bezig met robottechniek in een MRI-scanner.

Absint-stokers blij met einde aan 'hypocrisie'

Franse absint-distilleerders kunnen er eindelijk openlijk voor uitkomen: ze produceren absint. Vorige week werd een verbod op het gebruik van de naam absint stilletjes opgeheven.

Franck Choisne, eigenaar van distilleerderij Combier in het plaatsje Saumur, noemde het opheffen van het verbod 'het einde van de Franse hypocrisie'.

De Franse autoriteiten verboden het naar anijs smakende drankje een eeuw geleden, omdat het een hallucinogene uitwerking zou hebben. In 1988 werd de verkoop van absint weer toegestaan, nadat uit onderzoek was gebleken dat het drankje niet gevaarlijker is dan andere sterke dranken. De regering verbood echter wel het gebruik van de naam absint.

Franse distilleerders zijn blij dat het verbod is opgeheven en zien het als een kans om absint in Frankrijk, waar het drankje vandaan komt, nieuw leven in te blazen.

Wilders positief over verkiezing Eerste Kamer

PVV-leider Geert Wilders is ingenomen met de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen. "Geen meerderheid, maar met SGP voldoende basis voor meerderheden", twittert hij. "Lakmoesproef blijft realisatie punten uit gedoogakkoord."

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) stelt dat de uitslag het kabinet 'alle kans' geeft door te gaan met maatregelen voor een 'welvarend' Nederland. De bewindsman stelt dat CDA'ers 'verantwoordelijk' hebben gestemd voor de Eerste Kamer.

VVD, CDA en gedoogpartij hebben samen de komende vier jaar 37 senatoren, 1 te weinig voor een meerderheid. Maar met hulp van de SGP kunnen gevoelige voorstellen toch worden aangenomen.

Loek Hermans, lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer, reageerde licht teleurgesteld. Hij verwacht wel dat de coalitie het gedoogakkoord grotendeels kan blijven uitvoeren, zei hij tegen de NOS. Hij zei behalve naar de SGP ook naar steun van andere partijen te blijven zoeken.

SGP-senator Gerrit Holdijk liet tegenover de NOS weten dat zijn partij de regering niet vanzelfsprekend steunt. "Ik ben gewend voorstellen op de inhoud te beoordelen."

"Rutte zal zijn oneerlijke plannen moeten aanpassen", laat de PvdA in een reactie weten. Het kabinet zal het elke keer wet voor wet moeten bevechten, aldus partijleider Job Cohen, die 16 PvdA-senatoren mag verwelkomen. "Het kabinet zal echt afhankelijk zijn van de SGP en PVV en wordt nu dus als het ware gegijzeld door deze partijen. Bij het CDA hadden ze al buikpijn over de samenwerking met de PVV en ik kan me voorstellen dat liberalen het met de SGP niet allemaal fijn vinden."

Alexander Pechtold van D66 is ontevreden. De partij loopt volgens hem een zetel mis doordat in Noord-Holland een ongeldige stem werd uitgebracht. Een Statenlid van D66 vulde het stemformulier in met een blauwe pen in plaats van met een rood potlood. "Komt u maar beste volgers, een fles rode wijn voor de beste grap over ongeldige D66-stem", twitterde hij, terwijl hij de vijf D66-senatoren feliciteerde.

De Partij voor de Dieren is tevreden met het behoud van één senator. "Onze Statenleden hebben scherp aan de wind gezeild, maar het bootje is gelukkig weer veilig in de haven", liet partijleider Marianne Thieme weten. Volgens haar is de coalitie nu in een 'uiterst wankele positie' beland.

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, spreekt van een 'teleurstellende' uitslag. Zijn partij gaat van vier naar twee senatoren. "De SGP heeft ervoor gekozen de omgang met VVD en PVV te prefereren. Dat recht hebben ze, maar het betekent wel een breuk met de omgang die wij in de Eerste Kamer al decennialang hebben." CU-senator Roel Kuiper meldt dat beide senatoren van de partij de komende jaren de politieke boodschap van de ChristenUnie met 'een open houding' richting het kabinet gaan vertolken.

50PLUS-voorzitter en oud-PvdA'er Jan Nagel keert na 28 jaar terug in de senaat. "Het was een spannende dag, maar het resultaat is wat we gehoopt en berekend hadden." Hij laat weten ook blij te zijn met de komst van 50PLUS-vicevoorzitter Kees de Lange, die namens de Onafhankelijk Senaatsfractie in de Eerste Kamer komt. De uitslag geeft de kleine partijen een belangrijke invloed nu het kabinet in de Eerste Kamer niet over de nodige 38 zetels kan beschikken, denkt Nagel.

GroenLinks vindt het 'zonde dat er minder kansen ontstaan om verstandig beleid te maken dat Nederland echt vooruit helpt'. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jolande Sap spreekt wel van een mooi resultaat voor haar partij. Met een zetel winst krijgt GroenLinks vijf Eerste Kamerleden. "Het is verontrustend dat het kabinet straks een conservatieve koers gaat varen en dat fundamentele mensenrechten ter discussie staan als er wordt samengewerkt met de SGP."

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen is zijn veel voorgestelde maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord in strijd met de Grondwet en internationale verdagen. "De rol van de Eerste Kamer is daarom belangrijker dan ooit."

Raad van State bekritiseert plan uitwonendenbeurs

Het kabinet moet het plan om de studiefinanciering stop te zetten van studenten die een tweede keer worden betrapt op frauderen met de beurs voor uitwonenden heroverwegen. Ook moeten studenten de mogelijkheid krijgen aan te tonen dat zij niet meer bij hun ouders wonen voordat zij als fraudeurs te boek komen te staan. Dat adviseert de Raad van State het kabinet in een maandag openbaar gemaakt advies.

Eind vorig jaar maakte het kabinet bekend via een wetswijziging fraude met de beurs voor uitwonenden harder aan te willen pakken. Studenten die een beurs voor uitwonenden krijgen terwijl ze in werkelijkheid bij hun ouders wonen, zouden in de toekomst een boete moeten krijgen.

De boete bedraagt de helft van het te veel ontvangen bedrag. Ook moet de te veel ontvangen studiefinanciering worden terugbetaald. Als een student voor de tweede keer wordt betrapt, wordt de studiefinanciering stopgezet. Studenten moeten dan ook alle ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Bovendien doet het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dan aangifte bij justitie.

De Raad van State stelt dat met de wijziging die het kabinet wil doorvoeren, studenten die niet op het door hen vermelde adres wonen, maar wel uitwonend zijn, ineens ook als fraudeur worden aangemerkt. Daarom zouden studenten de mogelijkheid moeten krijgen om aan te tonen dat ze echt niet meer bij hun ouders wonen.

Ook moeten studenten naast het binnenlaten van controleurs meer mogelijkheden krijgen om aan te kunnen tonen dat ze op het adres wonen waar ze ingeschreven staan. Verder vindt de Raad van State het stopzetten van de studiefinanciering bij twee keer frauderen een niet evenredige sanctie.

Go Ahead trekt amateurspits Kavak aan

Omar Kavak speelt volgend seizoen in het betaald voetbal. Go Ahead Eagles neemt de spits over van SVZW, dat als kampioen van de Hoofdklasse C bij de zaterdagamateurs promoveerde naar de Topklasse. Kavak zal wel op amateurbasis uitkomen voor Go Ahead. Hij krijgt een jaar de kans zich te bewijzen.

De bij Heracles Almelo opgeleide aanvaller, die ook voor PKC '83 speelde, was dit seizoen goed op dreef bij SVZW. Hij scoorde 18 keer, waarmee hij samen met Denis Mahmudov van WHC topscorer van de Hoofdklasse C werd. Go Ahead Eagles nodigde Kavak uit voor een proefperiode. De aanvaller wist daarin te overtuigen en krijgt nu de kans om in Deventer alsnog te slagen in het betaald voetbal.

Miljoenenbesparing door zuinige straatverlichting

Gemeenten en provincies kunnen tot 30 procent van hun energieverbruik besparen met energie-efficiënte straatverlichting. Dit kan leiden tot een kostenbesparing van 22 miljoen euro. Dat meldt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA), die maandag de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 in ontvangst nam.

Hiermee kan duurzame en energiebesparende verlichting in de openbare ruimte makkelijker worden ingezet. Atsma en de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen verwisselden aan het Doelwater in Rotterdam een oude lichtarmatuur voor nieuwe, gedimde en energiezuinige verlichting. De richtlijn helpt beheerders om de juiste kwaliteit openbare verlichting op de juiste plek te realiseren. In de oude situatie zochten beheerders vaak hun eigen weg.

Ook het rijk profiteert van de nieuwe richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Met led-verlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit een proef langs de A44. Per 1 juni gaan langs de rijksvaarwegen zevenhonderd navigatielichten op energiezuinige led-verlichting over, in combinatie met zonnepanelen.

Het uitgangspunt van de nieuwe duurzame richtlijn is 'donker tenzij', zegt voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde Con op den Kamp. "Er is bovendien veel meer ruimte voor het variëren van de hoeveelheid licht. Afhankelijk van het gebruik, periode en kenmerken kunnen nu in een gebied tot vier verschillende lichtniveaus worden aangeboden. De energiebesparing die dat kan opleveren, is significant."

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 15-05-2011 t/m zaterdag 21-05-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. L.A. Noire is populair op PS3 en Xbox 360, want beide games nemen de eerste twee plaatsen in beslag. Brink zakt hierdoor naar de derde plaats.

The Witcher 2 komt binnen op zes en doet het goed in Engeland, dit zou goed kunnen door de extra edities die het spel heeft gekregen in de retail. Stijger van de week is Wii Sports Resort die stijgt met zestien plaatsen naar plek twaalf. Daler van de week, met veertien plaatsen, is MX vs ATV Alive naar plaats 31.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, vijftien Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en één 3DS-game.

chart

Ombudsman: IND moet regels soepeler toepassen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet soepeler omgaan met verzoeken van vreemdelingen om wegens bijzondere omstandigheden geen inburgeringsexamen in het land van herkomst te hoeven doen. Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer na een onderzoek naar de uitzondering op het inburgeringsvereiste.

Sinds 2006 moeten nieuwkomers voor hun komst naar Nederland in hun land van herkomst slagen voor het basisexamen inburgering. Bij schrijnende gevallen kan echter een beroep worden gedaan op de uitzonderingsmogelijkheid. Hiermee wordt in individuele gevallen gekeken of het recht op gezinshereniging opweegt tegen het overheidsbelang van maatschappelijke inburgering.

In vijf jaar tijd is echter in slechts één geval de uitzonderingsregel toegepast. De ombudsman vindt dit vreemd en stelt dat dit komt door angst voor precedentwerking en de wijze van uitvoering van de wet.

In de wet zijn verschillende redenen opgesomd om niet in aanmerking te komen voor een uitzondering. Bij een beslissing worden die redenen nu afgevinkt. "Op die manier weegt het belang van de overheid bij inburgering in het buitenland altijd zwaarder dan het belang van gezinshereniging onder zeer moeilijke omstandigheden", aldus de ombudsman.

Brenninkmeijer vindt dat de IND moet afstappen van deze 'fragmentarische' beoordeling. "Alle omstandigheden waarin een vreemdeling verkeert, moet in samenhang worden beoordeeld."

Scholiere mag muziek luisteren tijdens examen

Een Britse scholiere mag examen doen terwijl ze tegelijkertijd luistert naar muziek op haar iPod, omdat ze zich zo beter kan concentreren. Haar ouders hadden gedreigd de school en toezichthouders aan te klagen, als ze niet instemden, waarop ze uiteindelijk zwichtten. Dat berichtte de Britse krant Daily Mail maandag.

De Mary Erskine School voor meisjes in Edinburgh heeft een nieuwe iPod aangeschaft waarop leraren haar favoriete muziek moeten zetten. Zo kan ze niet frauderen met de iPod door informatie erop te zetten. De scholiere maakt in een aparte ruimte haar schoolexamens om te voorkomen dat de andere examenkandidaten worden afgeleid.

Leraren en surveillanten zijn woedend wegens de extra werkdruk. Ook bestaat de vrees dat meer examenkandidaten een speciale behandeling willen.

'Gratis Sony-games slecht voor andere uitgevers'

De twee gratis PlayStation 3-games die Sony weggeeft als goedmakertje voor het gehackte PlayStation Network brengen alleen maar meer schade toe aan speluitgevers. Dat zegt een woordvoerder van gamestudio Housemarque tegenover de website Edge Online. Door gratis spellen uit te delen zouden gamers minder aandacht aan nieuwe titels schenken.

De platformgame Outland van Housemarque moest oorspronkelijk eind april op het PlayStation Network verschijnen. Door het offline gaan van het netwerk ging dit plan niet door. Nu het spel binnenkort wel te downloaden is, vreest de gamestudio ondergesneeuwd te worden door de games die Sony weggeeft. "Tegen de tijd dat iedereen klaar is met deze gratis spellen, is onze titel alweer oud nieuws," aldus de woordvoerder van de gamestudio.

Gamers krijgen van Sony de keuze uit vijf verschillende games als onderdeel van het Welcome Back-pakket. De hardwaregigant heeft dit pakket in het leven geroepen nadat het bedrijf eind april getroffen werd door een cyberaanval. Daarnaast krijgt iedere gamer een maand toegang tot de betaalde dienst PlayStation Plus, terwijl leden van PlayStation Plus twee maanden cadeau krijgen.


'Gratis Sony-games slecht voor andere uitgevers'

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de wereld waarin Might & Magic Heroes VI zich afspeelt?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Britse premier vindt privacywet achterhaald

De Britse premier David Cameron heeft maandag kritiek geuit op de privacywet in het Verenigd Koninkrijk. Bekende mensen gebruiken deze om hun privéleven te beschermen. Zij kunnen de rechter vragen een spreekverbod op te leggen aan de media.

De kritiek kwam na een weekend waarin verschillende websites en vele twitteraars speculeerden over de vermeende affaire van topvoetballer Ryan Giggs. Eerder werd bekend dat 'een bekende Engelse voetballer' een spreekverbod, of 'super injunction', had geregeld om berichtgeving over zijn buitenechtelijke affaire te voorkomen.

David Cameron vindt dat de opkomst van sociale media de wet onhoudbaar maakt. "De wet en de praktijk moeten inhaken op de manier waarop mensen tegenwoordig media consumeren", zei hij maandagochtend in het ITV1-programma Daybreak.

In een verklaring van Giggs' advcaten aan persbureau Reuters staat dat de Britse voetballer nu op zoek is naar de contactgegevens van de twitteraars die over zijn privéleven speculeerden. Giggs vindt dat de uitspraak van de rechter ook van toepassing is op Twitter en wil de twitteraars aanklagen.

Inmiddels hebben enkele Schotse en Spaanstalige media Ryan Giggs bij naam genoemd. De rechtbank in Londen heeft maandag juist besloten dat het spreekverbod voor de Britse media in stand blijft.

John Williams maakt Georgina kwaad

Georgina Verbaan is soms boos op RTL-presentator John Williams. Dit vertelt ze in een interview met de VARAgids. Ze is namelijk sinds kort fan van het programma Help, Mijn Man Is Klusser, waarin Williams met zijn klusteam hopeloze vrouwen helpt.

"Je begrijpt soms ook wel dat zo'n man denkt: zak er lekker in zeg, ik doe niets meer hier. Mensen die in een totale chaos wonen, maar claimen dat ze heel erg perfectionistisch zijn, ik herken dat wel. Als het niet perfect kan, dan ook helemáál niet, zeg maar. Alleen begrijpt John Williams dat nooit. Daar word ik dan altijd een beetje kwaad van", zegt Georgina.

De 31-jarige actrice is vaste kijker sinds ze 'gedwongen' thuis zit: "Eerlijk gezegd keek ik voor mijn zwangerschap eigenlijk nooit tv. Maar toen mocht ik niet meer drinken en vond ik het ook niet leuk om ergens naar toe te gaan. Toen ben ik begonnen met Help, Mijn Man Is Klusser, hahaha. En dat kijk ik nog steeds. Misschien moet ik ontzwangeren, maar dat programma is heerlijk."

Georgina vindt rust dankzij het verbouwprogramma: "Het is er altijd een ergere rommel dan bij mij thuis, ik vind het hele metamorfose-element leuk en de verhoudingen tussen de mensen zijn interessant." Ze weet echter niet hoe lang ze nog tot het kijkerspubliek van Help, Mijn Man Is Klusser zal behoren. "Ik probeer er nu vanaf te komen", besluit Georgina.


John Williams maakt Georgina kwaad (Foto: Novum)

Hamilton verwacht spektakel in Monaco

McLaren-coureur Lewis Hamilton denkt dat de Pirellibanden voor veel spektakel zullen zorgen in Monaco. In het Prinsdom zal dit weekend gereden worden met de superzachte en de zachte banden, waardoor het belang van de banden groter zal zijn dan dat van de verstelbare achtervleugel die beperkt ingezet mag worden.

"Ik denk dat de Grand Prix van Monaco dit keer anders wordt dan we zijn gewend. De combinatie van de achtervleugel, KERS en de Pirelli's staat garant voor spektakel en ik verwacht dat we dat in Monaco ook te zien krijgen," zei Hamilton die gisteren nipt achter Sebastian Vettel in Spanje tweede werd. "Als we onze achtervleugel mogen verstellen, gaat het om een gebied van driehonderd meter. Dat is vrij kort en niet lang genoeg om de voordelen tot uiting te laten komen. Ook werkt de aerodynamica pas optimaal zodra we alweer moeten remmen voor de eerste bocht. Daarom is de invloed van de vleugel kleiner."

De slijtage zal op het stratencircuit volgens de Brit geen probleem vormen. "Ik denk dat het minder erg wordt dan in Turkije en verwacht dat de banden voor een geweldige race gaan zorgen. Het verschil in status van de banden biedt kansen op inhalen. Ook voor marbles heb ik geen angst. De stukjes rubber springen vaak pas van de band af in het laatste deel van snelle bochten, maar Monaco is een circuit waarop de snelheden niet hoog liggen. Ik verwacht dat het niet zo erg wordt als bijvoorbeeld in bocht acht in Istanbul het geval was."

Van Aanholt keert terug bij Chelsea

Patrick van Aanholt keert komend seizoen terug van Chelsea. De verdediger was verhuurd aan Leicester City.

De twintigjarige Nederlander verlengde onlangs zijn contract tot 2015 bij de club uit Londen. Dit seizoen was Van Aanholt verhuurd aan Leicester City, maar komend seizoen keert hij terug bij Chelsea. Dat meldt NOS.nl. Of Van Aanholt op veel speeltijd kan rekenen is echter nog maar de vraag.

Deze week maakte het Duitse Abendblatt bekend dat Hamburger SV de verdediger graag zou huren. Voormalig directeur van Chelsea Frank Arnesen werkt nu bij de Duitse club en zou naast Van Aanholt ook graag Jeffrey Bruma naar Hamburger halen. HSV heeft door financiële problemen weinig te investeren en wil dus een poging tot huren doen.

Van Aanholt kwam tot dusver slechts tot twee competitieoptredens bij Chelsea. Eerder werd de verdediger verhuurd aan Coventry City en Newcastle United. Bij Leicester City speelde Van Aanholt dit seizoen zes keer voor de ploeg uit de Championship, de eerste divisie van Engeland.

Tweede kans voor APB begonnen

De bètatest van de gratis online game All Points Bulletin Reloaded is maandag van start gegaan. Dat maakt uitgever GamersFirst maandag bekend. APB Reloaded is een verbeterde versie van de grootschalige online game APB waar uitgever Electronic Arts eind vorig jaar de stekker uit trok.

APB Reloaded bevat volgens GamersFirst een groot aantal verbeteringen. Zo zijn er onder andere nieuwe wapens, karakters en levels aan de game toegevoegd. GamersFirst zegt de kritiek op het origineel ter harte te hebben genomen en spelers een leukere game te kunnen bieden die niets kost om te spelen.

Zo'n honderdduizend gamers werden eind vorig jaar de dupe nadat All Points Bulletin twee maanden na release offline werd gehaald. De gamers hadden naast een aanschafprijs van vijftig euro ook maandelijks abonnementsgeld betaald. Gamestudio Realtime Worlds kon met zo'n kleine spelersgroep de servers niet langer laten draaien en ging failliet. Er werd gezocht naar een partij die het online spel wilde overnemen. Dit werd de gratis online spelletjesgigant GamersFirst.


Tweede kans voor APB begonnen

'Xbox 360 krijgt volledige 3D-ondersteuning'

De Xbox 360 krijgt binnenkort in navolging van de PlayStation 3 volledige ondersteuning voor 3D-gaming. Dat maakt website Eurogamer maandag bekend. Volgens een anonieme bron van de website onthult Microsoft de nieuwe functie op de E3-beurs in juni.

Net als de PlayStation 3 krijgt de Xbox 360 ondersteuning voor volledige resolutie stereoscopisch 3D. De spellen die momenteel met een 3D-bril op de Xbox 360 gespeeld kunnen worden, waaronder Call of Duty: Black Ops en Crysis 2, zijn op halve resolutie in stereoscopisch 3D.

De PlayStation 3 speelt sinds juni vorig jaar games in stereoscopisch 3D. Gamers met een 3D-televisie en een speciale bril kunnen spellen als Gran Turismo 5 en het recentelijk uitgekomen Killzone 3 in 3D spelen.

Volgens de bron wordt de functionaliteit, net als bij de PlayStation 3, via een online update toegevoegd. Het is niet bekend wanneer dit zou moeten plaatsvinden.


'Xbox 360 krijgt volledige 3D-ondersteuning' (Foto: Novum)

Grote onrust bij militairen over bezuinigingen

Bij militairen heerst grote onrust over de komende bezuinigingen. Dat betoogde de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Het is nu zaak zo snel mogelijk duidelijkheid voor het personeel te bieden."

Door de bezuinigingen bij Defensie komen twaalfduizend arbeidsplaatsen te vervallen. Zesduizend medewerkers worden overtollig. De reorganisatie begint in augustus, maar mensen krijgen pas volgend jaar te horen of ze moeten vertrekken, schreef minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De minister beloofde eerder zijn best te doen de zesduizend mensen die moeten vertrekken aan een andere baan te helpen. Veel militairen wachten hier niet op en kijken uit naar een betrekking buiten het leger. Van Uhm stelde dat militairen en burgers die geen uitdaging meer zien in het werk bij Defensie, op zoek moeten gaan naar een andere baan.

Maandag komen zo'n dertig mensen aan het woord tijdens de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie Defensie over de bezuinigingen, die ongeveer 1 miljard euro bedragen. Van Uhm en de drie commandanten van de land-, lucht en zeestrijdkrachten stelden allen dat de bezuiniging hard is aangekomen. "Het zal een uitdaging worden het personeel te behouden, vooral het kader", aldus commandant zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom. "De loyaliteit is er nog, maar de zorg is groot." Hij zei dat er in 2014 een moderne marine staat, 'die in balans is'.

De Leopard-gevechtstanks gaven onlangs hun laatste schot, maar de cavalerie is wat commandant landstrijdkrachten Rob Bertholee betreft nog niet ter ziele. "De kennis over de tanks moeten we zien te behouden. Dat betekent dat we internationaal moeten kijken of we kunnen meedoen aan oefeningen met tanks."

[Upd] T. Janssen voor twee jaar naar Ajax

De komende twee seizoenen zal Theo Janssen voor Ajax gaan spelen. De Amsterdammers bereikten vandaag een akkoord met Janssen. Omdat de middenvelder al de medische keuring heeft doorstaan en Ajax 3 miljoen euro naar FC Twente over heeft gemaakt, kan er direct getekend worden onder het contract.

Het antwoord van Janssen op de vraag waarom hij naar Ajax wilde liet niets ten wensen over. "Omdat ik weer kampioen wil worden."

De eerste wedstrijd van Janssen zou uitgerekend de strijd om de Johan Cruijff Schaal kunnen zijn, tegen FC Twente. "FC Twente is een topclub. Ik denk dat ze er volgend jaar in de top weer bij staan", aldus Janssen.

Verder zegt de middenvelder Twente veel te zijn verschuldigd. "Toen ik daar binnenkwam, speelde ik controlerend. Onder Michel Preud'homme heb ik meer vrijheid gekregen. Hij zei vanaf de eerste dag: 'Jij wordt de beste speler van de Eredivisie'. Mooi toch?"

Update 17.40 uur
Ajax heeft de komst van Theo Janssen bevestigd. Op de website van de Amsterdamse club is te lezen dat de middenvelder een contract voor twee jaar heeft ondertekend. In de overeenkomst is een eenzijdige optie voor Ajax opgenomen voor nog een seizoen. Ajax zal ongeveer 3,2 miljoen euro betalen aan FC Twente.

Meteo Consult: Zonnigste lente ooit

Nederland stevent af op het zonnigste voorjaar sinds het begin van de huidige meetreeks. Dat zei weerinstituut Meteo Consult maandag.

"Gezien onze verwachting voor de komende dagen kan het bijna niet meer mis gaan", aldus de organisatie.

Een bijzonder feit ligt dus binnen handbereik, aldus het instituut: de zonnigste weerkundige lente. Het gaat om de maanden maart, april en mei.

Meteo Consult: zonnigste lente ooit gemeten
Meteo Consult: Zonnigste lente ooit (Foto: ANP)

Politie gaat lijst van hooligans bijhouden

Politiekorpsen gaan een top tien maken van voetbalhooligans. Deze lijsten van meest notoire ordeverstoorders moeten van pas komen bij de aanpak van voetbalvandalisme die meer dadergericht is. Dat staat in het Kader voor Beleid Voetbal en Veiligheid, dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Kamer stuurde.

Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, KNVB, voetbalclubs en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen dat goedwillende supporters niet langer lijden onder het gedrag van de relatief kleine groep hooligans. Daarom verlegt Opstelten de focus naar maatregelen die meer gericht zijn op daders, en minder op alle supporters.

Politie en justitie gaan in kaart brengen welke hooligans voor de meeste problemen zorgen. Daarbij wordt ook gekeken naar andere criminele activiteiten, zoals drugshandel. Zij kunnen vervolgens een gebiedsverbod of een stadionverbod opgelegd krijgen.

Opstelten wil dat het voor normale voetbalfans leuker wordt om het stadion te bezoeken. Zo moeten er minder risicowedstrijden komen, waarbij extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Ook moet het aantal wedstrijden waarbij een verplichte combiregeling geldt omlaag, moet er vaker vrije kaartverkoop zijn en mag er minder gefouilleerd worden bij stadions.

'Huurders voor tientallen miljoenen benadeeld'

Woningbemiddelaars rekenen te veel bemiddelingskosten. De laatste jaren zijn huurders en verhuurders voor tientallen miljoenen euro's benadeeld, blijkt uit onderzoek van de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO).

Volgens de stichting vragen bemiddelaars vaak een bemiddelingsvergoeding van een maand huur, terwijl zij eenzelfde bedrag van de verhuurder vragen. SMCO reageert geschrokken. "Wij dachten in eerste instantie dat het om enkele gevallen zou gaan, maar ons is gebleken dat het voor veel woningbemiddelaars staande praktijk is om van twee walletjes te eten", aldus een woordvoerder.

SMCO hoopt dat de politiek een einde maakt aan 'deze excessen'. De stichting wil slachtoffers helpen door een collectieve rechtszaak aan te spannen tegen de woningbemiddelaars. Benadeelden worden opgeroepen zich te melden via de site huurverlies.nl. SMCO verwacht op deze manier veel geld terug te krijgen.

Boetes voor overtreden bel-me-niet-register

Energiebedrijf E.ON en callcenter L&H hebben dit jaar boetes van 175.000 euro gekregen voor overtreding van de telemarketingregels. De bedrijven belden ruim 25.500 consumenten die stonden ingeschreven in het bel-me-niet-register. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) maakte de boetes maandag bekend.

E.ON gaf opdracht voor de verkooptelefoontjes en L&H voerde ze uit. De toezichthouder kwam de overtreders op het spoor door klachten die consumenten hadden ingediend bij informatieloket Consuwijzer.

Het bel-me-niet-register trad op 1 oktober 2009 in werking. Er staan ruim 5,6 miljoen telefoonnummers genoteerd. Mensen die hun telefoonnummer hier hebben ingeschreven, mogen niet meer gebeld worden voor telemarketing. Bedrijven mogen hun voormalige klanten nog wel bellen voor een vergelijkbaar product of dienst.

Bij de telecomwaakhond kwamen vorig jaar bijna tienduizend klachten binnen van consumenten die ondanks inschrijving bij het bel-me-niet-register ongewenste verkooptelefoontjes hebben gehad. De meeste telefoontjes gaan over telefonie, televisie of energie. Ook geven consumenten aan nog vaak ongewenst gebeld te worden over goede doelen, deelname aan loterijen en abonnementen op tijdschriften en kranten.

OPTA heeft inmiddels ruim 1,2 miljoen euro aan boetes opgelegd voor het negeren van het bel-me-niet-register.

Groots eerbetoon aan Freddie Mercury in GelreDome

Bijna twintig jaar na de dood van Freddie Mercury wordt in het GelreDome een groots eerbetoon gebracht aan de Queen-zanger. Op 18 november vindt er The Queen Experience plaats, een eenmalige show met hits als Bohemian Rhapsody, Don't Stop me Now en Somebody to Love.

Op het podium staan niet de overgebleven leden van de legendarische rockband, maar de Amerikaanse musicalster Joseph Clark en zijn band. Clark werd in de Verenigde Staten bekend dankzij rollen in West Side Story en Queen at the Opera. Ook mocht hij al eens optreden voor Nelson Mandela. Het repertoire is hem niet onbekend, Clark toert al zeven jaar over de wereld met de liedjes.

De twee uur durende show in het GelreDome is gevuld met lichteffecten, vuurwerk en andere special effects. Een groot koor en een orkest van honderdvijftig man sterk zorgen naast Clark voor de muzikale invulling.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Freddie Mercury overleed aan de gevolgen van aids. Het concert wordt dan ook georganiseerd in samenwerking met Stop Aids Now. Een gedeelte van de opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan projecten van de stichting. Op een veiling worden unieke foto's van de zanger verkocht.


Groots eerbetoon aan Freddie Mercury in GelreDome (Foto: Novum)

Bejaarde verbrand na opsteken sigaret

Een 78-jarige man uit Oosterhout heeft maandagochtend ernstige brandwonden opgelopen. Zijn kleding vatte vlam toen hij een sigaret aanstak.

De man zat op het terras van een zorginstelling aan de Buurstede in Oosterhout. Toen hij de sigaret opstak, ontbrandde zijn kleding, waardoor hij eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden opliep aan zijn bovenlichaam. Medewerkers doofden het vuur en zetten de man direct rond 09.40 uur onder de douche.

Een traumahelikopter heeft ambulancepersoneel geholpen het slachtoffer te verzorgen, mede omdat hij ook rook had ingeademd. De man is onder narcose gebracht en per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, in gezelschap van de trauma-arts en zijn echtgenote, meldt de politie.

Cillessen: "Dit is helemaal top"

Jesper Cillessen is voor het eerst in zijn voetballoopbaan geselecteerd voor het Nederlands elftal. De doelman van N.E.C. Nijmegen mag met Oranje mee naar Zuid-Amerika, waar de ploeg vriendschappelijke wedstrijden af zal werken tegen Brazilië en Uruguay.

Cillessen, die dit jaar een uitstekend debuutjaar kende in de Eredivisie, liet tegenover De Gelderlander weten het nog altijd niet te kunnen geloven dat hij in de definitieve selectie zit van Oranje: "Ik was al in de wolken toen ik in de voorselectie zat. Maar dit is helemaal top. Ik mag mee met het Nederlands elftal."

De 22-jarige keeper zal wel zijn vakantie moeten annuleren, maar dat heeft hij er graag voor over: "Ik zou op vakantie gaan naar Curaçao, maar dat gaat allemaal niet door. Maakt niet uit, ik krijg er een fantastische ervaring voor terug."

Iran: Westen steelt onze regen

Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran, haalt wel vaker het nieuws met opmerkelijk te noemen uitspraken. Afgelopen weekend heeft hij wederom bizarre beschuldigingen richting het Westen geuit. Europese landen zouden namelijk neerslag stelen die voor Iran bestemd is.

De Westerse landen zouden volgens de Iraanse president een manier hebben bedacht om regen te laten vallen wanneer de wolken zich boven hun eigen land bevinden. Met als resultaat dat Iran tevergeefs wacht op de neerslag. Ahmadinejad was ook al bekend met het motief van de diefstal. De Europese landen zouden zich namelijk bedreigd voelen door de cultuur van onder andere Iran.

Ahmadinejad uitte zijn beschuldigingen tijdens een toespraak bij het openen van een waterdam in de Iraanse provincie Markazi. Media melden dat het niet lang na de toespraak begon met regenen. Of dit volgens Ahmadinejad door zijn speech komt is overigens niet bekend.

Bendtner wil vertrekken bij Arsenal

Nicklas Bendtner heeft aangegeven zijn geluk elders te willen beproeven. De Deense aanvaller komt onder trainer Arsène Wenger nauwelijks aan spelen toe en wil daarom vertrekken bij Arsenal.

"Nicklas staat nu volledig open voor een transfer. Hij heeft zijn beslissing gemaakt en deze duidelijk gemaakt bij de club. Nicklas moet spelen vanaf het begin, daarom moet hij, helaas, vertrekken. Hij wilde eerst het seizoen afmaken, zodat niemand hem kon verwijten niet voor een plek te hebben gevochten in het eerste team", aldus zijn zaakwaarnemer Thomas Bendtner, tevens de vader van de 23-jarige spits.

Een aantal clubs uit zowel Engeland als het buitenland zou interesse hebben in Bendtner. "Er is interesse van Engelse en Duitse clubs. Bayern München zat eerder al eens achter hem aan, het is spannend", zei zijn vader. Verhalen over een mogelijke overgang naar Aston Villa neemt hij totaal niet serieus: "Geruchten over Aston Villa zijn onzin. Hij heeft met nog geen enkele club gesproken."

[RG] Federer zonder setverlies door

Roger Federer heeft de tweede ronde van Roland Garros weten te bereiken. De Zwitsers, als derde geplaatst in Parijs, won in drie sets van Feliciano Lopez; 6-3, 6-4 en 7-6.

Federer en Lopez stonden twee weken geleden, in de derde ronde van het Masters-toernooi in Madrid, ook tegenover elkaar. Lopez kreeg destijds een matchpoint tegen Federer, maar wist deze niet te benutten. De Zwitser, winnaar van Roland Garros in 2009, won vervolgens ternauwernood in drie sets.

Geen meerderheid coalitie Eerste Kamer

VVD, PVV en CDA hebben maandag geen meerderheid in de Eerste Kamer gehaald. De drie partijen halen samen 37 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van Novum Nieuws van de verkiezing van de Eerste Kamer door de Provinciale Staten in alle twaalf provincies. Met steun van de SGP, die een senator krijgt, haalt de gedoogcoalitie wel een nipte meerderheid in de senaat.

Het is een spannende dag voor VVD, PVV en CDA. Zonder de meerderheid in de 75-koppige senaat wordt het de komende jaren lastig voor het kabinet, om bijvoorbeeld de plannen op het gebied van immigratie aangenomen te krijgen. Maar met steun van de orthodox-gereformeerde SGP lukt dit mogelijk toch. Het kabinet heeft al een aantal maatregelen genomen om deze partij te 'paaien'.

Achter de schermen is de afgelopen tijd druk overlegd over strategieën die de coalitie aan een meerderheid zouden kunnen helpen. Tegelijkertijd spraken ook de linkse partijen over de mogelijkheden om elkaar aan een of meer extra zetels te helpen.

De officiële, definitieve uitslag wordt woensdagmiddag bekendgemaakt door de Kiesraad.


Geen meerderheid coalitie Eerste Kamer (Foto: Novum)

[Giro] 'Renners Movistar blijven in Giro'

De Movistar-ploeg stapt niet uit de Giro na de dood van hun ploeggenoot Xavier Tondo. Dat schrijft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De acht nog in koers zijnde renners en de ploegleiding kregen de onheilstijding vandaag tijdens de rustdag te horen. Tijdens een bijeenkomst in het ploeghotel besloten de renners de Giro uit te rijden ter ere van Tondo.

Tondo kwam vanmorgen om het leven tijdens een ongeluk in Granada. De 32-jarige Spanjaard werd doodgedrukt tussen zijn auto en een garagedeur.

Twee weken geleden stapte Leopard-Trek wel uit de Italiaanse rittenkoers na de dood van Wouter Weylandt. De Belg kwam tijdens de derde rit van de Giro in een afdaling ten val en overleed ter plekke.

Marko beticht Ferrari van spionage

Red Bull-adviseur Helmut Marko beticht het Formule 1-team van Ferrari van het afluisteren van de boordradio. Tegenover het Duitse RTL verklaarde hij dat hij het verdacht vond dat de Italiaanse renstal tot drie keer toe Fernando Alonso tegelijk met Red Bull Racing-rijder Mark Webber binnenhaalde.

"We hebben gemerkt dat Ferrari een vorm van spionage toepast. We riepen Mark Webber vrij laat naar binnen voor een pitstop, maar toch slaagde Ferrari er in om ook Fernando Alonso binnen te halen. Op een of andere manier reageerden ze op ons," zei Marko die verklaarde dat Red Bull later in de race via de boordradio nepopdrachten gaf en dat Ferrari daar ook op reageerde. De Italianen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Totti wil Ancelotti bij AS Roma

AS Roma-aanvaller Francesco Totti is verheugd met de beschikbaarheid van Carlo Ancelotti. De coach werd gisteren ontslagen bij Chelsea na de wedstrijd tegen Everton.

Afgelopen seizoen werd Claudio Ranieri ontslagen bij de Romeinen, waarna Vincenzo Montella de taken overnam bij de Giallorossi. De clubleiding zou voor volgend seizoen echter een coach aan het roer hebben die over meer ervaring beschikt. Montella maakt afgelopen seizoen zijn debuut als hoofdtrainer.

Roma-vedette Totti liet aan Mediaset Premium weten de toekomst van de Romeinen rooskleurig in te zien. "Ik denk dat de nieuwe clubleiding veel impact zal hebben op de club. Deze week hebben wij (de spelers, red.) een gesprek met ze en zullen ze ons meer vertellen over de plannen", aldus Totti. Enkele weken geleden werd Roma door een Amerikaans consortium overgenomen, waarna de weg naar boven weer moet worden ingeslagen.

Verder liet de routinier weten dat hij Ancelotti graag als nieuwe trainer ziet: "Ancelotti naar Roma? Laten we het vooral hopen", vervolgt Totti. "Hij heeft altijd aangegeven graag nog een keer coach te zijn van Roma. Ik hoop dat ik hier dan nog speler ben op de dag dat hij aantreedt als coach", steekt Totti zijn voorkeur niet onder stoelen of banken.

Honkballer Arribas naar Major League

Honkballer Danny Arribas maakt de overstap naar de Major League. De 18-jarige speler van PSV tekent een contract bij Pittsburgh Pirates, meldt de KNBSB maandag. Bij de Pirates deed hij de afgelopen week met succes een try-out in de Dominicaanse Republiek. Eerder deze maand maakte hij al veel indruk bij het MLB training camp in Haarlem.

Arribas is door de honkbalbond opgeleid in de Bixie Academy, de opleiding in het zuiden van het land. Bij PSV debuteerde hij op 15-jarige leeftijd in de eerste klasse. Als 18-jarige is hij al een vaste waarde bij de Eindhovense club. In 2009 en 2010 speelde hij voor Jong Oranje. Op het jeugd-WK van vorig jaar was hij de beste slagman van Oranje.

Britse krijgt 6,2 miljoen pond na mislukte facelift

Een Britse die aan een mislukte facelift naar eigen zeggen 'een oog als een monster' overhield, heeft maandag door het Britse Hooggerechtshof een schadevergoeding van 6,2 miljoen pond (7,1 miljoen euro) toegekend gekregen. De vrouw, de 49-jarige Penny Johnson, onderging de facelift in 2003.

Johnson klaagde na de operatie, die volgens haar een 'experiment' was, haar chirurg aan. De arts erkende aansprakelijkheid, maar verwierp de aantijging dat de facelift een experiment was. Door de operatie raakte een zenuw in de rechterkant van Johnsons gezicht beschadigd. Haar gezicht trekt voortdurend samen en de kinderen van Johnson zeggen dat hun moeder 'het oog van een monster' heeft.

Johnson kon na de facelift niet meer aan het werk en leed een verlies van 54 miljoen pond toen haar zaak bankroet ging. Het Hooggerechtshof kende haar een vergoeding voor inkomstenderving toe.

De voorzitter van de Britse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie noemt de schadevergoeding buitensporig, 'zeker in het licht van de schadevergoeding die mensen, onder wie militairen, krijgen als ze een ledemaat kwijtraken of de rest van hun leven zorg nodig hebben'. Fazal Fatah zei te hopen dat de rechtszaak geen precedent schept en benadrukte dat geen enkele operatie geheel vrij van risico's is. "Het begrijpen van de procedure, de waarschijnlijke uitkomst en de mogelijke risico's zijn belangrijk om een welbewuste keus te maken over het wel of niet ondergaan van een operatie", aldus Fatah.

Joran van der Sloot wil naar VS

Joran van der Sloot wil het op een akkoordje gooien. In ruil voor het bekennen van doodslag in Peru, wil hij uitlevering aan de VS. Dat zegt zijn advocaat Máximo Altez op de Peruaanse televisie. Omdat hij in de Amerikaanse staat Alabama verdacht wordt van afpersing kan hij daar in de cel terechtkomen.

Van der Sloot kan voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in een hotelkamer in Lima tot 30 jaar cel krijgen. Dit is volgende week maandag precies een jaar geleden. Zijn advocaat meent echter dat hij handelde uit 'een heftige emotie', de straf daarvoor is maximaal vijf jaar. "Hij is slachtoffer van de omstandigheden", zegt Altez in América Noticias.

Van der Sloot wordt er in de VS van beschuldigd de familie van Natalee Holloway te hebben afgeperst. De Amerikaanse tiener verdween in 2005 op Aruba. Van der Sloot, hoofdverdachte rond haar verdwijning, zou in ruil voor geld de vindplaats van het lichaam aan de familie Holloway laten weten.

Van der Sloot zit nu vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima. Na de dood van Flores vluchtte hij nog naar buurland Chili waar hij werd gearresteerd. Advocaat Aldo Cotrina, die ook Van der Sloot's belangen behartigt, meent dat er 'rechten zijn geschonden' bij zijn aanhouding in Chili. Normaal gesproken neemt een uitleveringsproces volgens de advocaat zo'n zes maanden in beslag, maar Van der Sloot werd vrijwel direct naar Peru overgebracht.

Verwacht wordt dat het proces tegen Van der Sloot binnen enkele maanden van start gaat. Door een verdrag tussen Peru en Nederland, dat binnenkort wordt bekrachtigd, is het ook mogelijk dat Van der Sloot een deel van zijn straf in Nederland kan uitzitten.

[RG] De Bakker: "Het was niet leuk"

Thiemo de Bakker verloor eerder vandaag van Novak Djokovic in de eerste ronde van Roland Garros. Onze Nederlander vertelde naderhand weinig genoten te hebben van zijn partij, die hij uiteindelijk met 6-2, 6-1 en 6-3 verloor.

"Het was niet leuk. Het is wel duidelijk dat er nog veel te verbeteren is voor mij. Ik wilde mijn eigen wedstrijd spelen, maar kon dat vandaag niet", aldus de Bakker.

Volgens de Nederlander is Djokovic op dit moment van een totaal andere klasse: "Hij is zo goed. Hij was mij op alle fronten de baas. Ik liep vanaf het begin achter de feiten aan. Hij is een speler die alles maakt. Je staat daardoor constant onder druk. Je krijgt nergens een gratis punt. Je wordt daar alleen maar onzekerder van en je weet niet meer wat je moet doen.”

Toch put De Bakker ook motivatie uit de zware nederlaag tegen de huidige nummer twee van de wereld: "Ik wil toch mee met zulke jongens. Ik wil er volgende keer voor kunnen vechten en wil er een echte wedstrijd van maken.”

Trainer Broos en Zulte Waregem uit elkaar

Hugo Broos is niet langer meer trainer van het Belgische Zulte Waregem. De 59-jarige Belg en de club uit de Jupiler Pro League zijn in goed overleg uit elkaar gaan. Broos stond pas sinds oktober aan het roer bij Zulte Waregem.

De trainer, die Bart De Roover verving, eindigde met Zulte Waregem als elfde in de competitie en kon zich via de play-offs niet plaatsen voor Europees voetbal. "Het voorbije seizoen was er een van hoogtes en laagtes, maar met het oog op de toekomst is het belangrijk dat zowel club als trainer op dezelfde golflengte zit", meldt bestuurder Patrick Decuyper op de website van Zulte Waregem.

Het is nog niet duidelijk wie de opvolger wordt van Broos. "Wij gaan op zoek naar een nieuwe trainer, maar kunnen momenteel geen tijdstip kleven op zijn aanstelling", benadrukt Decuyper.

Lindsay Lohan ziet rol Carrie wel zitten

Lindsay Lohan zou dolgraag de titelrol willen spelen in de remake van de horrorfilm Carrie. Volgens een bron dichtbij Lohan staat ze te popelen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Stephen King, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd, opperde de hoofdrol voor de getroebleerde actrice. Hij zei het leuk te vinden als Lohan in de huid zou kruipen van het doorgeslagen meisje Carrie met telekinetische gaven. "Ik zou daar achter kunnen staan als de film wordt geregisseerd door bijvoorbeeld David Lynch of David Cronenberg", zei hij vorige week tegen tijdschrift Entertainment Weekly.

De 24-jarige Lohan, die zichzelf de afgelopen maanden meermaals liet opnemen in een afkickkliniek, is dolenthousiast over de rol. Ze is een grote fan van het werk van de horrorspecialist en ze zou ook graag in de aankomende boekverfilming van The Dark Tower willen spelen.

Vorige week werd bekend dat Carrie opnieuw wordt verfilmd. In 1976 werd het debuut van King geregisseerd door Brian DePalma met John Travolta, Sissy Spacek en Piper Laurie in de hoofdrollen. Lohan probeert haar filmcarrière weer op de rails te krijgen. Ze werd vorig jaar na een aantal misdragingen uit de film Inferno over pornoactrice Linda Lovelace gezet. Nu heeft ze getekend voor een rol in de maffiafilm Gotti: Three Generations met John Travolta.


Lindsay Lohan ziet rol Carrie wel zitten (Foto: Novum)

Celstraffen voor organiseren illegale lotto

Twee mannen uit Houten en Nieuwegein zijn maandag veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk negen en zes maanden voor het organiseren van een illegale lotto. Ook moeten zij een boete van 50.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald.

De mannen van 49 en 51 jaar worden gezien als de leiders van een criminele organisatie die de lotto jarenlang organiseerde in diverse horecagelegenheden en tabakszaken. Het geld dat de spelers inzetten, werd door hen witgewassen. Ook hadden de mannen wapens in hun bezit. Omdat de man uit Houten er meerdere in zijn huis had liggen, moet hij langer de gevangenis in.

De officier van justitie had eerder respectievelijk twee jaar en drie maanden en twee jaar tegen het duo geëist. Volgens de rechter waren dergelijke straffen echter niet aan de orde omdat er geen sprake is geweest van oplichting of misleiding. Ook werden de verdachten er niet rijk van en hebben zij het prijzengeld steeds netjes uitbetaald. Bij de illegale lotto waren dezelfde cijfers als bij de echte lotto bepalend.

Naast de twee mannen werden nog eens dertien andere personen veroordeeld. Zij waren voornamelijk verantwoordelijk voor administratie, koeriersdiensten en dienden als tussenpersonen. Zij kregen boetes en werkstraffen tot 240 uur. Twee verdachten werden vrijgesproken.

Franse acteur gearresteerd in Cannes

De Franse acteur Samy Naceri is zondag gearresteerd omdat hij op het filmfestival van Cannes zijn broek uittrok. De Taxi-acteur toonde zijn achterwerk aan fans die met hem op de foto wilden, schrijft de Franse krant Nice Matin.

De 49-jarige acteur werd daarop in de boeien geslagen en wordt beschuldigd van het tonen van een intiem lichaamsdeel in het openbaar. Naceri is bekend door zijn rol als taxichauffeur in de Franse Taxi-films. De acteur werd in 2006 op Cannes onderscheiden voor zijn rol in het oorlogsdrama Indigènes.

De Fransman is vaker in aanraking gekomen met justitie. Hij werd dit jaar veroordeeld omdat hij in 2009 de vriend van zijn ex-vriendin had neergestoken. Ook is zijn rijbewijs diverse keren ingetrokken wegens roekeloos rijgedrag en werd hij in 2006 veroordeeld, omdat hij racistische beledigingen naar een zwarte politieagent had geslingerd.


Samy Naceri in Taxi 3

Beckenbauer geeft Van Gaal trap na

Bayern München-icoon Franz Beckenbauer heeft een trap na gegeven richting de ontslagen Louis van Gaal. Der Kaiser was niet te spreken over de werkwijze van de Amsterdammer.

Tegenover Sky Deutschland zegt Beckenbauer dat hij weinig vertrouwen had in een goede afloop als Van Gaal nog aan het roer zou staan: "Als Hoeness niet had besloten om de trainer te ontslaan, dan was Van Gaal nog altijd aan het roer geweest. Dat zou niet goed geweest zijn", aldus Der Franz.

"Dan zouden we op de achtste plaats eindigen in de Bundesliga en naast Europees voetbal hebben gegrepen", vervolgt de oud-international. "Ik ben blij dat Van Gaal weg is, want zijn manier van werken stond me niet aan", besluit Beckenbauer, die vorig seizoen nog vol lof was over de Nederlandse trainer.

Van Gaal werd in april van dit jaar ontslagen als hoofdtrainer van Bayern München. Na teleurstellende resultaten was zijn positie onhoudbaar geworden. Vorig seizoen was de coach nog uiterst succesvol met Der Rekordmeister. Van Gaal won destijds de dubbel en stond in de finale van de Champions League.

Hack PlayStation Network kost Sony 120 miljoen euro

Sony denkt meer dan 120 miljoen euro verloren te hebben met de hack waardoor het PlayStation Network grofweg een maand offline is geweest. Dat laat het bedrijf maandag aan investeerders weten. Naast de hack begroot Sony de schade die de Japanse aardbeving in maart aan het bedrijf heeft toegebracht net onder de 150 miljoen euro.

Waar Sony de geleden schade rond de hack niet in detail beschrijft, doet het bedrijf dit wel bij de natuurramp. Zo zou de aardbeving fabrieken hebben stilgelegd en moest Sony levensverzekeringen uitkeren. De elektronicagigant verwacht over al zijn divisies dit financiële jaar meer dan 2,24 miljard euro verlies te draaien.

Eind vorige maand vond een cyberaanval plaats op het PlayStation 3-netwerk. Hierbij zijn gegevens van 77 miljoen gamers, waaronder tien miljoen creditcardgegevens, op straat komen te liggen. Het Japanse bedrijf heeft volgens eigen zeggen veiligheidsmaatregelen genomen om nieuwe schadelijke cyberaanvallen te voorkomen.

'DWHN stuk beter dan Comedy Live'

Het satirische RTL-nieuwsprogramma Dit Was Het Nieuws (DWHN) was afgelopen zaterdag een stuk beter dan BNN-concurrent Comedy Live van Jan Jaap van der Wal. Dit zegt tv-recensent Jean-Pierre Geelen maandag in zijn Volkskrant-column.

Geelen: "Hoewel vrijwel alle makers voortkomen uit de broedplaats Comedytrain, stonden ze nu tegenover elkaar. De VARA vertoonde zaterdagavond Van der Wals oude onemanshow 'Zonder Band', gevolgd door Comedy Live, waar hij het nieuws van de week doorneemt. Op datzelfde tijdstip werd zijn stoel bij het hernieuwde DWHN op RTL 4 bezet door oudgediende Thomas Acda. Die zich na tien jaar afwezigheid had voorgenomen Van der Wal terug te pakken voor diens grappen over te dikke mensen als Acda: 'Niet over zijn hazenlip, dat zou gemeen zijn en laag. Niet nodig ook: ik heb zijn nieuwe tv-programma gezien.'"

'Publiek Comedy Live gedrogeerd'
"Het haast satanische lachsalvo vanaf de tribune verraadde al de kijkcijferverhoudingen van de volgende ochtend. Twee buitenlandse formats, beide met de actualiteit als inspiratiebron. Wellicht omdat Comedy Live alle teksten eerst nog in sketches moet gieten, ontbreekt die actualiteit daar veel meer dan in DWHN. Helaas ontbreekt het Comedy Live ook (nog steeds) aan goede teksten met een stevige punchline. Ook de acteerprestaties laten nog te wensen over", bekritiseert de tv-recensent het BNN-programma.

Comedy Live kon zaterdag rekenen op een schamele 284.000 kijkers versus 1,4 miljoen voor DWHN. Geelen vraagt zich serieus af wat er mis is met het aanwezige publiek bij Comedy Live: "Maar de doodsklap is het live-publiek. Waar in DWHN de oprechte lach van de verrassing klinkt, hoor je in de opzichtige lachkrampen na zelfs de flauwste grollen in Comedy Live dat het publiek vooraf gedrogeerd of gehersenspoeld moet zijn door een ambitieuze floormanager."

"Het drijft op de hoge grapdichtheid, scherpe teksten en improvisatietalent van Heertje, Acda en hun wisselende gasten", complimenteert de Volkskrant-publicist DWHN.

'DWDD accumulatie van kwijl'
Wat Geelen ook prettig vindt is dat in DWHN niets gespaard lijkt te worden: "Heertje stak de draak met de adverteerder door opzichtig aan het jasje van zijn gast te ruiken en te vragen of dit met Robijn wasverzachter was gewassen. De Wereld Draait Door (DWDD) is volgens Heertje 'een accumulatie van kwijl', 'een soort Tell Sell, maar dan langer.' RTL Boulevard: 'Bagger'. Waar een grap als deze in elk geval niet uit de mond van de dienstdoende royaltywatchers zal komen: 'De vader van Maxima heeft de verjaardag van zijn dochter niet kunnen bijwonen. Ter verhoging van de feestvreugde heeft hij wel een Zuid-Amerikaanse feestband in zee laten kieperen.'"

Volgens Geelen kan het loslippige team van DWHN nog voor spannende personeelsfeestjes gaan zorgen bij RTL. "Ik verheug me op een fijn verslagje bij Albert Verlinde", sluit de tv-recensent af.


'Dit Was Het Nieuws stuk beter dan Comedy Live'

WK voor clubteams blijft in Japan

Japan zal dit jaar het WK voetbal voor clubteams organiseren. Ondanks de gevolgen van de aardbeving en tsunami in maart, zal het land eind dit jaar het evenement mogen organiseren.

FIFA-voorzitter Sep Blatter liet dit maandag weten in Tokio. "We hebben er vertrouwen in dat Japan als gastheer van dit evenement kan optreden. We zijn vol vertrouwen dat dit een goed toernooi wordt", aldus Blatter.

Het WK voor clubteams wordt van 8 tot 18 december gehouden. Vorig jaar wist Internazionale het toernooi te winnen, maar de Italiaanse formatie zal de titel dit jaar niet kunnen verdedigen. De winnaar van de Champions League zal Europa eind dit jaar vertegenwoordigen en daarom zal dus FC Barcelona of Manchester United in december mogen afreizen naar Japan.

Kubica dit jaar niet meer in actie

Robert Kubica zal dit jaar geen Formule 1-race gaan rijden, zo heeft Lotus Renault GP-eigenaar Gerard Lopez laten weten. De Poolse coureur crashte begin februari hard in een rally in Italië en moest verschillende operaties ondergaan. Hij krijgt momenteel fysiotherapie om zijn herstel voort te zetten.

"Hij heeft een zwaar ongeluk overleefd en het is maar de vraag of hij überhaupt volledig revalideert. Niemand heeft daar duidelijkheid over. De dokters niet, hijzelf niet en wij al helemaal niet," zei Lopez tegen het Spaanse Marca. Eén ding weet de teameigenaar wel zeker. "Dit seizoen zal Robert niet meer een Grand Prix rijden. Heel misschien kan hij aan het eind van het jaar meedoen aan een vrijdagtraining."

Bij Renault wordt Kubica dit jaar vervangen door Nick Heidfeld. De Duitser behaalde met de R31 al een podiumplaats en werd gisteren in Spanje achtste na achteraan te zijn gestart.

Aanklager onderzoekt slaande beweging Tadic

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar Dusan Tadic. De aanvaller van FC Groningen zou Heracles-aanvaller Glynor Plet een tik hebben uitgedeeld.

Op camerabeelden is goed te zien hoe Tadic de aanvaller van Heracles Almelo een tik verkoopt in de maagstreek van Plet. De aanvaller ging vervolgens naar de grond. Tadic heeft tot dinsdagmiddag 12:00 uur de tijd om zijn kant van het verhaal te laten horen.

Mocht Tadic geschorst worden, dan mist hij de finale van de play-offs om een Europees ticket tegen ADO Den Haag. FC Groningen plaatste zich gisteren voor deze eindstrijd door Heracles in eigen huis met 2-1 te verslaan, wat na de 3-2 nederlaag in Almelo voldoende was om de finale van de play-offs te halen.

'Vervolg L.A. Noire laat minder lang op zich wachten'

Een vervolg op de detectivegame L.A. Noire kan sneller worden gemaakt. Dat zegt gamestudio Team Bondi tegenover de website GamerLive. De ambitieuze detectivegame werd in 2004 aangekondigd en kwam na een flink aantal vertragingen vorige week eindelijk uit.

L.A. Noire gebruikt een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om de gezichtsuitdrukkingen van acteurs heel gedetailleerd in de game te verwerken. "Het duurde lang om deze technologie te ontwikkelen. Bij een vervolg kunnen we meteen de studio induiken en aan de slag gaan", aldus een woordvoerder van Team Bondi.

Volgens de woordvoerder zal de ontwikkeltijd echter toch nog flink wat tijd in beslag nemen. Zo zorgen de vele gesprekken in het spel voor een script dat drie maal zo lang is als een gemiddelde film. Daarnaast werkt de gamestudio aan een technologie die het mogelijk maakt om niet alleen het gezicht, maar het hele lichaam van een acteur in een game te verwerken.

L.A. Noire verscheen vorige week op de PlayStation 3 en Xbox 360. De game valt bij de gamepers in de smaak. Gemiddeld krijgt de game van recensenten het cijfer negen. Bovendien staat de game hoog in de hitlijsten in verschillende landen.

Pot selecteert vier debutanten voor Jong Oranje

Cor Pot heeft vier nieuwe gezichten opgeroepen voor de selectie van Jong Oranje. De bondscoach stuurde voor het eerst uitnodiging naar Anthony Bentem van Sparta Rotterdam, Steven Berghuis van FC Twente en de Ajacieden Johan Kappelhof en Ricardo van Rhijn voor de oefeninterlands tegen Israël en Albanië.

Jong Oranje bereidt zich met de wedstrijden voor op de kwalificatiereeks van het EK 2013 in Israël. De oefeninterlands worden gespeeld op Oostenrijkse bodem. De jeugdinternationals spelen 27 mei tegen Jong Israël en op 30 mei tegen de leeftijdsgenoten uit Albanië.

De volledige selectie van Jong Oranje:

Anthony Bentem (Sparta Rotterdam), Steven Berghuis (FC Twente), Ties Evers (De Graafschap), Leroy Fer (Feyenoord), Ricky van Haaren (Feyenoord), Florian Jozefzoon (Ajax), Johan Kappelhof (Ajax), Leon de Kogel (FC Utrecht), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Bram Nuytinck (N.E.C. Nijmegen), Sergio Padt (Go Ahead Eagles), Davy Pröpper (Vitesse), Ricardo van Rhijn (Ajax), Marko Vejinovic (Heracles Almelo), Rick ten Voorde (N.E.C. Nijmegen), Georginio Wijnaldum (Feyenoord), Género Zeefuik (PSV), Jeroen Zoet (PSV).

Brawn tegen verbod geblazen diffuser

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn is tegen een verbod op de geblazen diffuser in de Formule 1. De Brit vindt namelijk dat het verbod dat de FIA wil geen nut zal hebben. Het principe kan volgens hem ook op andere manieren toegepast worden.

De teams gebruiken een aangepast motormanagementsysteem zodat zelfs als een coureur geen gas geeft er uitlaatgassen door de diffuser vloeien. Dit principe zou moeten verdwijnen, terwijl Brawn meent dat via andere manieren hetzelfde bewerkstelligd kan worden. "De geest is uit de fles, dus het zou naïef zijn om te denken dat een aantal regels ervoor zorgen dat deze techniek niet meer wordt gebruikt. Geblazen diffusers worden bovendien al jaren gebruikt en iedereen probeert ze uiteraard optimaal te benutten, hetgeen natuurlijk ook de aard van de Formule 1 is."

Brawn ziet daarom meer in een compromis. "We moeten gewoon ons gezonde verstand gebruiken en luisteren naar de klachten die sommige teams hebben zodat we daarna gezamenlijk aan een oplossing kunnen werken."

PVV eist vertrek hoge ambtenaar

De PVV eist dat een hoge ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken opstapt als ze haar lidmaatschap van de organisatie Worldconnectors niet opzegt. De non-gouvernementele organisatie Worldconnectors is volgens PVV-Kamerlid Johan Driessen een 'linkse pro-immigratie- en prohulp-club'.

Driessen vindt het onwenselijk dat directeur-generaal Joke Brandt is aangesloten bij Worldconnectors. Ook Herman Wijffels, Doekle Terpstra, Ad Melkert en Tariq Ramadan zijn lid van deze op internationale samenwerking gerichte organisatie. Brandt werkte eerder bij ontwikkelingshulporganisatie SNV, die de laatste tijd onder vuur ligt vanwege wanbeleid.

Driessen vindt dat Brandt zich niet zo mag 'afficheren met de linkse zaak' en vreest dat de geloofwaardigheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het geding komt. Hij wil dat het ministerie op geen enkele manier de schijn wekt verweven te zijn met 'linkse hulpclubs'.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag nog geen reactie geven.

[Upd] Wielrenner X. Tondo (32) overleden

Xavier Tondo is in de Spaanse Sierra Nevada om het leven gekomen. De renner van Team Movistar was samen met een aantal ploeggenoten en Alejandro Valverde op hoogtestage. Dit meldt Biciciclismo. Spaanse krant Marca meldt dat de garagedeur op hem is gevallen toen hij weg wilde rijden bij zijn huis in Granada.

Tondo, profrenner sinds 2003, won dit jaar de Ronde van Castilië en León maar miste de Ardennenklassiekers als gevolg van een nierkoliek. Vorig jaar won hij de zesde etappe in Parijs-Nice en eindigde hij als zesde in de Ronde van Spanje. Tondo is slechts 32 jaar geworden.

Update 14:05 uur

Biciciclismo schrijft dat Tondo de auto naar buiten reed, waarna de garagedeur naar beneden kwam. Hij stapte uit om op de knop te duwen waarmee de garagedeur zou openen. De auto kwam vervolgens in beweging, waarna Tondo werd verpletterd tussen auto en de garagedeur. Ploeggenoot Beñat Intxausti zat ook in de auto op de passagiersstoel, maar kon het ongeluk niet voorkomen.

[RG] Djokovic in drie sets langs De Bakker

Novak Djokovic heeft ten koste van onze landgenoot Thiemo de Bakker de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Nederlander was in Parijs niet opgewassen tegen de als tweede geplaatste Djokovic; 2-6, 1-6 en 3-6.

De Servische nummer twee van de wereld wist telkens in het begin van elke set een break te forceren. In alle sets moest De Bakker telkens een tweede break incasseren. Onze landgenoot liep de gehele partij achter de feiten aan en kon slechts bij vlagen het tempo van Djokovic bijhouden.

In de derde set, na iets meer dan anderhalf uur spelen, kreeg Djokovic drie matchpoints op de service van De Bakker. Onze landgenoot werkte er twee weg, maar het derde wedstrijdpunt werd alsnog benut door Djokovic.

Conduit 2 belandt in recensierel

Gamestudio High Voltage Software heeft zijn excuses aangeboden voor een uitgelekte interne e-mail waarin ze een gamerecensent afkraken. Dat schrijft de website Eurogamer. Recensent T. Michael Murdock van de gamewebsite Joystiq gaf het schietspel Conduit 2 een slechte beoordeling waarop de gamestudio wraak wilde nemen door een door hem geschreven boek op de verkoopsite Amazon af te kraken.

"T. Michael Murdock was zo vriendelijk om een recensie over The Conduit 2 te schrijven. Laten we hem een wederdienst bewijzen door zijn boek The Dragon Ruby op Amazon van lezersrecensies te voorzien", aldus de e-mail die door de directie van High Voltage Software naar zeventig werknemers werd gestuurd.

De directie heeft zijn excuses tegenover Murdock aangeboden, maar wijst er op dat er niks negatiefs in de e-mail staat. Toch geeft de gamestudio toe dat het wel een beetje onprofessioneel was. Murdock laat in een reactie aan technologiewebsite Wired weten dat hij de directie van High Voltage Software compleet gestoord vindt.

Het schietspel The Conduit 2 is met een wereldwijd recensiegemiddelde van 6.4 geen hit onder recensenten. The Dragon Ruby van T. Michael Murdock doet het met drie uit vijf sterren op Amazon wat dat betreft niet veel beter.

Pedopater op non-actief gesteld

Een 73-jarige salesianer pater van Don Bosco is op non-actief gesteld omdat hij tot en met vorig jaar lid was van pedofielenvereniging Martijn. Een commissie van de congregatie onderzoekt het handelen en spreken van de pater in verband met zijn 'niet goed te keuren' lidmaatschap, meldt Don Bosco op zijn website.

Het verslag van de commissie wordt uiteindelijk naar de oversten van de salesiaanse congregatie in Rome gestuurd. Het lidmaatschap van de pater werd vrijdag naar buiten gebracht door RTL Nieuws.

De pater zou in een gesprek met onderzoeksjournalisten hebben gezegd dat hij overste Spronck hierover heeft geïnformeerd. Spronck zou toen hebben toegegeven dat de pater hem 'ooit zoiets heeft verteld' en dat hij toen niet heeft doorgevraagd. Later stelde Spronck dat hij via de pers heeft vernomen dat de pater lid was van Martijn.

De pater heeft meerdere keren een boete gehad voor potloodventen. Hij is al zes keer weggestuurd uit een parochie of bisdom voor ontoelaatbaar seksueel gedrag.

Sander Vreeswijk naar Pieter Baan Centrum

De voor de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele veroordeelde Sander Vreeswijk gaat voor psychiatrisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft het gerechtshof in Den Haag maandag besloten. Vreeswijk had daar maandag zelf bij een regiezitting om gevraag, zegt een woordvoerder van het hof.

Toen de zaak voor de rechtbank diende, is Vreeswijk alleen door deskundigen gehoord. Maandag heeft hij aangegeven dat hij eerder niet zijn hele verhaal had kunnen doen. Bij het PBC worden verdachten zes of zeven weken de hele dag geobserveerd. Voor het centrum bestaat een lange wachttijd. Het hoger beroep in de zaak kan waarschijnlijk pas volgend jaar dienen.

De 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht verdween maart vorig jaar. Het lichaam werd later teruggevonden in de tuin van de buurman van de familie, de politieagent Sander Vreeswijk.

De zaak veroorzaakte een schok in Nederland. Vreeswijk werd eind november tot achttien jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord.

Gedwongen ontslagen bij publieke omroep

De inkrimping van de centrale organisatie van de publieke omroep moet 20 miljoen euro opleveren. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Dit zei bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Henk Hagoort maandagochtend bij de toelichting van zijn plannen aan het personeel. De NPO had in 2009 118 miljoen te besteden; er werken ongeveer 370 mensen.

Het aantal directies wordt verkleind en er worden afdelingen samengevoegd. Eerder werd al bekend dat het aantal leden van de raad van bestuur en de raad van toezicht wordt teruggebracht. De maatregelen moeten volgend jaar hun beslag krijgen.

Hagoort waarschuwde dat de afslanking ook gevolgen krijgt voor de omroepen. De NPO is verantwoordelijk voor de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen en besteed ruim 80 procent van zijn budget aan taken voor andere verenigingen.

Het kabinet-Rutte wil de komende periode 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Dat is ongeveer een kwart van het totale budget.

Pirates 4 stelt in Amerika financieel teleur

De 3D-film Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides heeft het eerste weekend dat de film draait internationaal 364,4 miljoen dollar opgeleverd. Het Amerikaanse premièreweekend stelde teleur, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Filmmaatschappij Disney verwachtte met de vierde piratenfilm 100 miljoen dollar binnen te halen in de Verenigde Staten. De film leverde echter er in het eerste weekend 'slechts' 90,1 miljoen dollar op. Hoeveel de film in Nederland heeft opgeleverd, wordt vanmiddag bekendgemaakt.

Op Twitter bedankt hoofdrolspeler Johnny Depp zijn fans voor de bezoekersaantallen. Zijn vierde Pirates-film ging donderdag wereldwijd in première. Disney is ook blij met de cijfers. "Ik zal nooit naar een opening van 90 miljoen dollar kijken en zeggen dat een film geen succesvolle start heeft", aldus Disney-topman Chuck Viane.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides kostte Disney 250 miljoen dollar om te maken. De vorige film waarin Depp te zien was als kapitein Jack Sparrow, At World's End uit 2007, bracht in Amerika gedurende het eerste weekend 114,7 miljoen dollar op.


Pirates 4 stelt in Amerika financieel teleur (Foto: Novum)

Oscarwinnaar pleegt zelfmoord

De Amerikaanse componist Joseph Brooks, die een Oscar won voor zijn nummer You Light Up My Life, heeft zelfmoord gepleegd in zijn appartement in New York. De 73-jarige muzikant was aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van dertien vrouwen.

Brooks werd zondag gevonden in zijn appartement in de Upper East Side op Manhattan door een vriend met wie hij zou gaan lunchen. Het is volgens de politie onbekend hoe lang de componist al dood was.

De componist werd dood aangetroffen op zijn bank met een plastic tas om zijn hoofd en een handdoek om zijn nek. In de tas hing een slang die in verbinding stond met een heliumtank. Brooks was in afwachting van zijn rechtszaak. Hij zou vrouwen naar zijn appartement hebben gelokt voor een niet bestaande auditie en hen vervolgens hebben aangerand en verkracht. Zijn zoon werd vijf maanden geleden gearresteerd voor de moord op zijn vriendin, een modeontwerpster.

Brooks won in 1977 de Oscar voor het nummer You Light Up My Life voor de gelijknamige film die hij ook regisseerde. De componist won voor het nummer ook een Grammy.

Galerij flatgebouw Leeuwarden ingestort

In Leeuwarden zijn maandag rond het middaguur vijf lagen van een galerij van een flatgebouw aan de Antillenweg ingestort. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

De politie meldt dat vermoedelijk op de bovenste verdieping een circa 4 meter breed deel van de galerij omlaag is gekomen. Dit deel zou in zijn val delen van de onderliggende galerijen meegenomen hebben. De hulpdiensten onderzoeken of er verder instortingsgevaar is, en of het wooncomplex ontruimd moet worden.

Contador reageert geschokt op overlijden Tondo

Alberto Contador laat via Twitter weten geschokt te zijn na het overlijden van zijn landgenoot Xavier Tondo. De 32-jarige Spanjaard kwam vandaag om het leven bij een ongeluk met een garagedeur.

"Het leven is oneerlijk en keer op keer moeilijk te begrijpen. Mijn gevoelens over de dood van Xavier Tondo zijn onbeschrijfelijk", aldus de leider van de Giro d'Italia. Contador vervolgt: "Mijn meest oprechte medeleven aan de familie van Tondo. Hij was een geweldig persoon die hield van zijn sport. Rust in vrede..."

De renners van de Giro d'Italia zullen morgen, voor de start van de zestiende etappe, een minuut stilte houden ter ere van Tondo. Precies twee weken geleden werden de coureurs ook opgeschrikt door het overlijden van een collega. Wouter Weylandt overleed destijds na een zware val.

Cillessen en Krul debuteren in selectie Oranje

Jasper Cillessen en Tim Krul zijn door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen voor het Nederlands elftal. De doelmannen van respectievelijk N.E.C. Nijmegen en Newcastle United debuteren in de selectie van Oranje, dat 4 en 8 juni oefeninterlands speelt tegen Brazilië en Uruguay.

Cillessen werd in het verleden wel geselecteerd voor Jong Oranje. Krul was bij de jeugdselectie de eerste doelman. Michel Vorm is de derde sluitpost die Van Marwijk heeft opgeroepen. De bondscoach doet geen beroep op NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar, die nog wel in de voorselectie zat.

Van Marwijk kan verder niet beschikken over aanvoerder Mark van Bommel, die een kleine ingreep ondergaat aan zijn rechterbeen. Rafael van der Vaart moet vanwege een kuitblessure ook afhaken. Theo Janssen (FC Twente), Jeremain Lens (PSV) en Ron Vlaar (Feyenoord) behoren evenmin tot de definitieve selectie.

De volledige selectie van het Nederlands elftal

Doel: Michel Vorm (Utrecht), Jasper Cillessen (N.E.C. Nijmegen), Tim Krul (Newcastle United),

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Jeffrey Bruma (Leicester City), John Heitinga (Everton), Edson Braafheid (Hoffenheim), Joris Mathijsen (HSV), Erik Pieters (PSV), Gregory van der Wiel (Ajax),

Middenveld: Nigel de Jong (Manchester City), Hedwiges Maduro (Valencia), Stijn Schaars (AZ Alkmaar), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (FC Utrecht), Demy de Zeeuw (Ajax),

Aanval: Ibrahim Afellay (Barcelona), Eljero Elia (HSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München).

Eerste limited editions Battlefield 3 verschenen

De eerste limited edition van de populaire FPS Battlefield 3 is vandaag onthuld. Je moet wel de game pre-orderen bij een Britse webshop zoals GAME of Gamestation, maar misschien is de prijs van €43,- inclusief verzendkosten de paar dagen extra wachten wel waard. Waarom? Omdat er wat extra's in zitten.

De laatste tijd zien we steeds vaker 'kopers-DLC' verschijnen, dat gamers probeert over te halen de game te kopen of pre-orderen door wat extra's te bieden naast de volledige game. De extra's van deze limited edition verklappen in ieder geval al een paar beschikbare wapens en unlocks in Battlefield 3.

Het pre-order pakket bestaat uit een Type 88 machinegeweer met standaard, flachette-munitie voor de DOA 12 Shotgun, en een mondingsvuuronderdrukker voor de SKS Sniper Rifle. Daarnaast krijg je natuurlijk toegang tot het Back To Karkand map-pack, met klassiekers als Wake Island en Strike At Karkand.

BF3

[Serie A] Uitslagen speelronde 38

Afgelopen weekend werd in de Serie A de laatste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, de eindstand en de topscorers.

Internazionale besluit seizoen met ruime thuiszege

Internazionale heeft het seizoen als nummer twee van de Serie A afgesloten. De formatie van Leonardo, waar Wesley Sneijder ontbrak, won in eigen huis met 3-1 van Catania.

Internazionale spaarde zijn krachten tegen Catania. Giampaolo Pazzini zette de thuisploeg na een kwartier spelen al op voorsprong. De spits bewees kort na rust opnieuw zijn waarde voor Internazionale met de 2-0. Samuel Eto'o ging daarna ook op zoek naar een treffer, maar de spits scoorde niet in honderdste duel voor Inter.

De Japanner Yuto Nagatomo wist na ruim een uur spelen wel een weg te vinden langs Andrea Campagnolo. Catania kwam kort daarna nog terug tot 3-1, maar verder kwamen de bezoekers niet meer. Internazionale kon zich zodoende rustig voorbereiden op de eindstrijd in de Italiaanse beker. De andere ploegen uit de top-zeven komen later vanavond nog in actie op de laatste speeldag.

Udinese pakt vierde CL-ticket

Udinese heeft dankzij een gelijkspel tegen landskampioen AC Milan (0-0) een ticket voor de voorronde van de Champions League in handen. Bij Milan stonden Clarence Seedorf en Mark van Bommel in de basis, maar de Milanezen kwamen niet tot scoren in Stadio Friuli

Van Bommel werd vanwege een blessure voortijdig vervangen voor Urby Emanuelson. Udinese was nog dichtbij winst, maar Antonio di Natale miste een strafschop. De misser bleek niet fataal, omdat Udinese aan één punt voldoende had om de vierde plaats te veroveren ten koste van Lazio, dat wel won van Lecce (2-4).

Udinese volgt Milan, Internazionale en Napoli naar de (voorronde) Champions League. De Napolitanen hadden de derde plek al in handen en hielpen niet mee aan de missie van Juventus om Europees voetbal te realiseren.



Uitslagen speelronde 38:

Thuis Uit Uitslag
Bologna A.S. Bari 0-4
US Palermo Chievo 1-3
Internazionale Catania 3-1
Genoa Cesena 3-2
Brescia Fiorentina 2-2
Cagliari Parma 1-1
Lecce Lazio Roma 2-4
Udinese AC Milan 0-0
AS Roma Sampdoria 3-1
Juventus Napoli 2-2


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan CL
38 24 10 4 82 65-24
2 Internazionale CL
38 23 7 8 76 69-42
3 Napoli CL
38 21 7 10 70 59-39
4 Udinese vCL
38 20 6 12 66 65-43
5 Lazio Roma vEL
38 20 6 12 66 55-39
6 AS Roma vEL
38 18 9 11 63 59-52
7 Juventus 38 15 13 10 58 57-47
8 US Palermo vEL
38 17 5 16 56 58-63
9 Fiorentina 38 12 15 11 51 49-44
10 Genoa 38 14 9 15 51 45-47
11 Chievo 38 11 13 14 46 38-40
12 Parma 38 11 13 14 46 39-47
13 Catania 38 12 10 16 46 40-52
14 Cagliari 38 12 9 17 45 44-51
15 Cesena 38 11 10 17 43 38-50
16 Bologna 38 11 12 15 42 35-52
17 Lecce 38 11 8 19 41 46-66
18 Sampdoria **
38 8 12 18 36 33-49
19 Brescia **
38 7 11 20 32 34-52
20 A.S. Bari **
38 5 9 24 24 27-56

CL = Champions League
vCL = Voorrondes Champions League
vEL = Voorrondes Europa League
** = Degradatie naar Serie B

Kijk voor meer statistieken uit de Serie A op deze pagina!

De Jager achter kandidatuur Lagarde

De Franse minister van financiën Christine Lagarde krijgt de volle steun van haar Nederlandse ambtgenoot Jan Kees de Jager als ze de afgetreden Dominique Strauss-Kahn bij het IMF wil opvolgen. "Het is ontzettend belangrijk voor Europa om samen met een kandidaat te komen", zei hij op Radio 1.

De Jager reist maandag af naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt en vervolgens naar een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Berlijn. De verwachting is dat daar wordt gesproken over wie de Europese kandidaat voor de topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds moet worden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de kandidatuur van Lagarde officieel wordt.

"Ik ken haar nu al vele jaren, ik heb ook als staatssecretaris met haar samengewerkt", zei De Jager. "Ze kent Europa en de Verenigde Staten heel goed. Ze heeft daar jaren gewoond. Ze is financieel sterk en er staan veel landen achter haar." Een geschikte Nederlandse kandidaat is er volgens De Jager niet.

Dominique Strauss-Kahn is bij het IMF afgetreden omdat hij wordt beschuldigd van poging tot verkrachting van een kamermeisje in New York.

Fosforfabriek Vlissingen weer in de fout

De fosforfabriek Themphos in Vlissingen heeft de afgelopen twee maanden weer te veel dioxine uitgestoten. Bij metingen op 30 maart en 20 april bleek dat de fabriek drie keer zoveel dioxine uitstootte als is toegestaan. Toch was er volgens de provincie Zeeland geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel zegt de provincie boetes te zullen opleggen als het bedrijf nog een keer de fout in gaat.

De fabriek kwam eerder in opspraak vanwege de te hoge uitstoot van giftige stoffen, waaronder dioxine. Ook vonden er de afgelopen jaren relatief veel bedrijfsongevallen plaats. De oud-burgemeester van Enschede Jan Mans concludeerde in een in februari openbaar gemaakt rapport dat Zeeland ernstig tekort is geschoten bij de aanpak van de problemen.

Zo zou de provincie te welwillend zijn geweest bij het verstrekken van vergunningen. Ook zou er niet genoeg aandacht zijn geweest voor de volksgezondheid. De provincie verzette zich tegen de conclusies van Mans.

Binnen enkele weken begint een gezondheidsonderzoek onder omwonenden van de fabriek. Dat wordt overigens niet gedaan vanwege de recente overschrijdingen, het onderzoek was eind vorig jaar al gepland.

[RG] Schiavone eenvoudig door

Francesca Schiavone is doorgedrongen tot de tweede ronde van Roland Garros. De Italiaanse winnares van vorig jaar was in Parijs te sterk voor Melanie Oudin. Schiavone was de Amerikaanse met 6-2, 6-0 de baas.

De als vijfde geplaatste Italiaanse kende weinig moeite met Oudin, die alleen in de eerste set twee games kon pakken. In de volgende ronde moet Schiavone het opnemen tegen de Britse Anne Keothavong of Vesna Dolonts uit Rusland.

Vijf pensioenfondsen moeten mogelijk korten

Vijf pensioenfondsen moeten, als er dit jaar geen verbetering komt in hun situatie, op 1 april 2012 gaan korten op de pensioenen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

DNB, belast met het toezicht op de sector, concludeert dit uit de evaluatie van herstelplannen die de fondsen begin februari 2011 hebben in moeten leveren. Uitgangspunt hierbij is de situatie van de fondsen per eind 2010.

DNB zegt onder de huidige Pensioenwet de namen van de betreffende fondsen niet te kunnen vrijgeven. Wel stelt de toezichthouder dat als de vijf fondsen tot korten overgaan dit 9000 actieve, 5000 gepensioneerden en 16.000 zogenaamde slapers zal treffen.

De fondsen hebben zelf aan moeten geven of er nog sprake is van een haalbaar herstelplan. Wanneer aanpassing van het premiebeleid, het beleggingsbeleid en indexatie niet voldoende sturing meer kunnen geven, is korten op de pensioenen een uiterste maatregel, aldus DNB.

Afgesproken is dat pensioenfondsen zich op vrijwillige basis bij de Pensioenfederatie melden. Deze instantie zal de namen van de fondsen die tot korting moeten besluiten naar buiten brengen.

Mortal Kombat krijgt balans-update

NetherRealm heeft de vechtgame Mortal Kombat een update gegeven zodat de vechtersbazen wat meer gebalanceerd zijn. Deze update is geïmplementeerd zonder dat spelers dit merken, er hoeft geen update gedownload te worden zoals bij een hoop andere games die een update krijgen.

De veranderingen zijn als volgt:

  • Reduced some of Kung Lao's combo and overall damage.
  • Reduced the damage on some special moves.
  • Increased the damage scaling after Kitana's Enhanced ground fan toss.
  • Adjusted some juggle's damage scaling.
  • Reduced the damage on some basic combos that were doing too much damage without using any meter.
  • Increased Sheeva's damage output for several of her moves and attacks.
  • Temporarily Changed around some of Sonya's fighting style properties to reduce her ability to lock someone down in block stun.
  • Changed Kano's Towards Front Kick to a low block.
  • Reduced the recovery on Kano's Upball to be closer to Johnny Cage's Flip Kick recovery.
  • Increased the damage of some of Baraka's special moves and attacks.
  • It is easier to juggle combo after hitting someone with Baraka's chopchop on the ground.
  • Increased the damage scaling on a frozen opponent.
  • Baraka's Away Front Kick, Front Punch combo is now a true popup.
  • Reduced some of Reptile's combo damage.

Deze update loopt vooruit op een grotere patch die binnenkort uitkomt en de Skarlet DLC beschikbaar maakt. PS3-gamers kunnen overigens Mortal Kombat nu gratis online spelen zonder dat ze een Online Pass nodig hebben. Warner Bros. heeft dit mogelijk gemaakt omdat de PlayStation Store nog steeds offline is en spelers de code niet kunnen invoeren.

Mortal Kombat

Mancini: "Dit is pas het begin"

Manchester City plaatste zich zondag rechtstreeks voor de Champions League door de derde plaats in de Premier League te veroveren.

Trainer Roberto Mancini is dolblij met de prestatie van zijn ploeg. "Dit is slechts het begin", kondigt de Italiaan aan tegen BBC. "We zullen in de toekomst meer van dit soort jubelmomenten gaan beleven. Het is een fantastisch seizoen geweest en ik moet de spelers bedanken voor hun inzet."

Volgens Mancini is City nog lang niet op de plek waar het thuishoort. "We hebben tijd nodig om onszelf te verbeteren. Maar dit is een nieuwe stap. Het is heel belangrijk dat we ons hebben gekwalificeerd voor de Champions League."

Ondanks de wens van Carlos Tevez om de club te verlaten, denkt Mancini dat de Argentijn blijft. "Ik denk dat hij blijft. Hij heeft een vijfjarig contract. Het is simpel." Komende zomer zullen veel nieuwe spelers hun weg vinden naar de club. "We hebben versterkingen nodig, dat is normaal."

Zes au pairbureaus onder verscherpt toezicht

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft zes van de twintig au pairbureaus waarmee de dienst samenwerkt onder verscherpt toezicht gesteld. De IND hoopt daarmee misstanden en tekortkomingen bij de bemiddelingsbureaus de kop in te drukken, meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandag.

De IND heeft met een bureau de samenwerking opgezegd en met zes andere zijn afspraken gemaakt voor verbetering. Bij twee bureaus waren de gebreken zo ernstig dat er zwaardere maatregelen nodig waren.

Bij de bemiddelingsbureaus die in de fout gingen, werd onder meer onvoldoende opgelet of au pairs niet meer dan het aantal afgesproken uren werkten. Ook gaven zij niet of nauwelijks door dat au pairs naar een ander gezin waren overgeplaatst. De IND wist daardoor niet meer waar de au pair was.

In een nieuwe wet is vastgelegd dat au pairs alleen nog door erkende bemiddelingsbureaus naar Nederland gehaald mogen worden. Tot nu toe was het ook mogelijk om zelf een au pair uit te nodigen, bijvoorbeeld via internet.

Bergbeklimmer Ronald Naar overleden

Bergbeklimmer Ronald Naar is overleden. Tijdens een expeditie op de Cho Oyu, gelegen op de grens van China en Nepal, kwam de Nederlandse avonturier om het leven. Naar is 56 jaar oud geworden.

Tijdens de afdaling van de 8201-meter hoge berg, die te boek staat als een relatief eenvoudige beklimming, werd Naar zondag onwel en overleed. Hij had samen met andere expeditieleden de nacht doorgebracht op 7500 meter hoogte. Omdat het weer verslechterde moesten ze terugkeren zonder de top te hebben bereikt. Het lichaam van Naar wordt naar de Nepalese hoofdstad Katmandu vervoerd.

Naar stond te boek als een zeer ervaren alpinist. Hij was de eerste Nederlander die van alle zeven continenten de hoogste berg bedwong. In 1992 stond hij op de top van de Mount Everest, drie jaar later beklom hij de K2, die wordt beschouwd als de moeilijkste berg ter wereld. Ook doorkruiste hij op ski's Antarctica.


Bergbeklimmer Ronald Naar overleden (Foto: Novum)

'Talibanleider Mullah Omar gedood'

Talibanleider Mullah Omar zou zijn gedood. Dat meldde het commerciële televisiestation Tolo News maandag op basis van een niet nader genoemde bron bij de Afghaanse veiligheidsdienst.

Omar zou twee dagen geleden gedood zijn in het westen van Pakistan. Een hoge veiligheidsfunctionaris in dat land liet evenwel aan persbureau Reuters weten dat hij het bericht niet kon bevestigen.

'Talibanleider Mullah Omar gedood'
'Talibanleider Mullah Omar gedood' (Foto: ANP)

[Indy500] Uitslag kwalificatie Bump Day

Gisteren was de tweede dag van de kwalificatie voor de Indy500. Op de zogenaamde Bump Day werd het veld van 24 rijders uitgebreid naar 33 coureurs en konden coureurs hun concurrenten uit de race duwen. Voor een aantal van hen waren de druiven op deze deels nat verlopen dag erg zuur.

Onder de rijders die in actie moesten komen zaten grote namen, zoals Penske-rijder Ryan Briscoe, Paul Tracy en alle rijders van Andretti Autosport. De dag begon goed voor Graham Rahal die meteen een goede tijd neerzette. Vlak na hem kwam er een regenbui die er voor zorgde dat er lang gepauzeerd moest worden. Een tweede bui later op de dag zorgde er bijna voor dat publiekslieveling Danica Patrick niet aan de race deel kon nemen, maar gelukkig voor haar verliepen de laatste anderhalf uur droog.

Van degenen die op Bump Day in actie kwamen was Tracy uiteindelijk de snelste. Hij mag komende zondag vanaf plaats 25 starten, voor Patrick en Briscoe. Achter hen ontvouwde zich in de laatste minuten voor Andretti een waar drama. Mike Conway was in zijn drie pogingen te langzaam, terwijl Marco Andretti zich ook niet geplaatst had. Andretti waagde in de slotminuten zijn laatste poging, waardoor hij teamgenoot Ryan Hunter-Reay de toegang tot de race ontzegde. Eerder was al bekend dat Dragon Racing-rijders Ho-Pin Tung, Scott Speed en Tungs vervanger Patrick Carpentier door een gebrek aan onderdelen de wedstrijd niet meer zouden gaan halen.

Gecombineerde kwalificatieuitslag

Pos Coureur Team Tijd GS
1 A. Tagliani Sam Schmidt 2:38.2613 366.081
2 S. Dixon Ganassi Racing 2:38.3528 365.868
3 O. Servia Newman/Haas 2:38.4727 365.591
4 T. Bell Sam Schmidt 2:38.6696 365.139
5 W. Power Penske 2:38.7493 364.956
6 D. Wheldon Bryan Herta Autosport 2:38.9477 364.500
7 B. Rice Panther 2:39.4431 363.367
8 E. Carpenter Sarah Fisher Racing 2:39.9137 362.297
9 D. Franchitti Ganassi Racing geen tijd  

10 T. Sato KV Racing 2:39.4785 363.287
11 V. Meira A.J. Foyt Enterprises 2:39.5814 363.052
12 JR. Hildebrand (R) Panther 2:39.5895 363.034
13 J. Hinchcliffe (R) Newman/Haas 2:39.5942 363.023
14 B. Baguette Rahal Letterman 2:39.7973 362.561
15 D. Hamilton Dreyer & Reinbold 2:39.8223 362.505
16 H. Castroneves Penske 2:39.8464 362.450
17 J. Andretti Andretti Autosport 2:40.0133 362.072
18 E. Viso KV Racing 2:40.1907 361.671
19 B. Junqueira A.J. Foyt Enterprises 2:40.2203 361.605
20 J. Wilson Dreyer & Reinbold 2:40.3488 361.315
21 J. Howard Sam Schmidt 2:40.3685 361.270
22 T. Scheckter KV Racing 2:40.4040 361.190
23 T. Kanaan KV Racing 2:40.4156 361.164
24 S. De Silvestro HVM Racing 2:40.4335 361.124

25 P. Tracy Dreyer & Reinbold 2:40.0433 362.004
26 D. Patrick Andretti Autosport 2:40.0987 361.879
27 R. Briscoe Penske 2:40.2572 361.521
28 Mo. Andretti Andretti Autosport 2:40.2648 361.504
29 C. Kimball (R) Ganassi Racing 2:40.3574 361.296
30 G. Rahal Ganassi Racing 2:40.4424 361.105
31 A. Lloyd Dale Coyne 2:40.7451 360.424
32 P. Mann (R) Conquest Racing 2:40.7600 360.390
33 A. Beatriz (R) Dreyer & Reinbold 2:40.8012 360.298

DNQ R. Hunter-Reay Andretti Autosport 2:40.9367 359.994
DNQ M. Conway Andretti Autosport 2:41.1105 359.606
DNQ R. Matos AFS Racing 2:41.2383 359.321
DNQ S. Saavedra (R) Conquest Racing 2:41.9552 357.731
DNQ J. Jakes (R) Dale Coyne 2:42.3052 356.959

PSV presenteert tweede shirtsponsor

PSV speelt de komende drie seizoenen met de sponsornaam Freo achterop het shirt. Dat maakte de Eindhovense eredivisionist vandaag bekend.

Freo is een onderdeel van De Lage Landen, dat al langer geldschieter is van PSV. Philips blijft de hoofdsponsor en siert de voorkant van het PSV-shirt. Die overeenkomst werd eerder al met vijf jaar verlengd.

Algemeen directeur Tiny Sanders van PSV is blij met de deal, die donderdag al door Voetbal International werd onthuld. "Voor PSV is een extra shirtsponsor een welkome aanvulling om de financiële positie van de club te versterken." De Eindhovense club liep voor het derde jaar op rij Champions League mis en staat er financieel slecht voor.

De naam Freo staat overigens alleen bij Nederlandse wedstrijden op het shirt van PSV. In Europa blijft Philips de enige shirtsponsor.

'Steaua Boekarest jaagt op NAC-aanvallers'

Matthew Amoah en Leonardo vertrekken mogelijk naar Roemenië. Steaua Boekarest heeft namelijk interesse getoond in het duo, dat nu nog bij NAC Breda speelt. Technisch directeur Jeffrey van As heeft inmiddels bevestigd benaderd te zijn door een tussenpersoon van de Roemeense formatie.

"Het klopt dat wij vrijdag door een tussenpersoon benaderd zijn met de vraag of Amoah en Leonardo te koop zijn, maar concreet is er nog helemaal niets. Er is slechts geïnformeerd naar de voorwaarden," lichtte Van As toe.

Amoah en Leonardo zouden graag bij NAC Breda vertrekken. Ook de directie van de Bredanaars staat niet onwelwillend tegenover een mogelijke transfer van het tweetal. Beide heren hebben nog een contract tot medio 2013, dus Steaua Boekarest zal wel met een transfersom over de breug moeten komen.

Toch is de interesse van Steaua Boekarest dus nog niet concreet. Ook Amoah en Leonardo zijn nog niet door iemand uit Roemenië benaderd. Toch gaat Van As er vanuit dat NAC Breda in de komende week opnieuw in contact zal komen met de ploeg.

Mochten Amoah en Leonardo daadwerkelijk bij NAC Breda vertrekken, dan heeft de Bredase formatie al opvolgers in het vizier.

Actie in Dead Island-gameplay

Dead Island heeft ons een poosje terug verrast met een indrukwekkende CGI-trailer. Helaas is er tot op heden nog geen gameplay-trailer langsgekomen maar vanaf vandaag is daar verandering in gekomen. GameTrailers heeft namelijk een elf minuten durend gameplay-filmpje met commentaar van een ontwikkelaar.

In het filmpje zien we verschillende locaties, zombies en wapens op het tropische eiland. Daarnaast zien we ook verschillende interacties met NPC's en komen we wat dingetjes te weten over het hoofdpersonage. Dead Island heeft nog geen releasedatum maar zal verschijnen voor PS3, Xbox 360 en PC. Bekijk het filmpje hieronder.

JOVD: Onduidelijkheid godslastering onbegrijpelijk

De JOVD vindt het onbegrijpelijk dat de VVD geen steun meer geeft aan het wetsvoorstel om godslastering niet langer strafbaar te stellen. De jongerenorganisatie van de VVD vreest dat van uitstel afstel komt. Ook eist de JOVD duidelijkheid over mogelijke afspraken die zijn gemaakt met de SGP in ruil voor politieke steun aan het kabinet.

De VVD, D66 en de SP dienden vorig jaar een voorstel om het verbod op het beledigen van religies uit het wetboek van strafrecht te halen. Dit werd ondertekend door Fred Teeven, die toen nog Kamerlid was namens de liberalen. Toen hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werd was een nieuwe handtekening van de VVD nodig, maar die is nog niet gezet.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur trekt het nut van het wetsvoorstel in twijfel, maar houdt in het midden of zijn partij voor of tegen is. Hij zegt dat hij liever een 'brede herziening' ziet van de vrijheid van meningsuiting.

De JOVD vreest dat dit veel te veel tijd kost en wil het ijzer smeden nu het heet is. "Het idiote godslasteringverbod is iets waar liberalen zich al heel lang, en terecht, boos om maken", laat JOVD-voorzitter Martijn Jonk weten. "Als je dan de kans hebt om het aan te pakken dan moet je het doen."

Jonk is sceptisch over de mogelijke steun van de SGP, die nodig kan zijn om de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. "Er wordt gezegd dat er geen afspraken worden gemaakt, maar ondertussen gebeuren de vreemdste dingen." Hij wil dat de VVD open kaart speelt over de afspraken met de streng gereformeerde partij.

Tweedeklasser kan niet stunten in Russische bekerfinale

CSKA Moskou heeft gisteren de Russische bekerfinale weten te winnen. In de eindstrijd werd tweedeklasser FC Alania Vladikavkaz met 2-1 verslagen. Ivoriaans international Seydou Doumbia scoorde beide treffers namens CSKA.

Bij de tweede treffer van Doumbia was Keisuke Honda, voormalig speler van VVV-Venlo, de aangever. Danilo Neco had namens Alania tussendoor voor de gelijkmaker gezorgd en dit doelpunt was tevens de eerste treffer van de ploeg in dit bekertoernooi. CSKA pakte voor de zesde keer in de clubhistorie de Russische beker.

Alania kende een opmerkelijk bekertoernooi. Alle bekerwedstrijden eindigden in 0-0 en telkens wist Alania via strafschoppen alsnog een ronde verder te komen. Ondanks het verlies in de finale, mag de ploeg meedoen aan de Europa League. CSKA Moskou was al zeker van een startbewijs voor de Champions League.

OM vervolgt bejaarde vrouw voor doden dochter

De 85-jarige vrouw uit Amsterdam die haar verstandelijk gehandicapte dochter in februari vorig jaar ombracht, wordt vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam maandag bekendgemaakt.

Het 47-jarige slachtoffer werd op 10 februari 2010 aangetroffen in een woning aan de Korte Marnixkade. In het huis was ook de bejaarde vrouw aanwezig. Zij zou haar dochter, die het syndroom van Down had, hebben gedood omdat ze haar niet meer mocht verzorgen. Daarna deed ze een zelfmoordpoging.

Gezien de ernst van het feit is besloten de zaak voor te leggen aan de rechter. Fundamentele rechten van zwakkeren moeten beschermd worden, aldus het OM. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

De hoogbejaarde vrouw heeft een bekentenis afgelegd. Ze zou 'uit liefde' hebben gehandeld.

Sahin beste speler Bundesliga

Nuri Sahin is door zijn collega's benoemd tot beste voetballer van de Duitse Bundesliga. De Turkse middenvelder van Borussia Dortmund, die komende zomer de overstap maakt naar Real Madrid, won met zijn ploeg de landstitel.

Tijdens de verkiezing, georganiseerd door Kicker, kreeg de spelmaker van de Duitse landskampioen 46,1 procent van de stemmen. Mario Götze, ploeggenoot van Sahin, eindigde als tweede. Arturo Vidal werd derde. Arjen Robben was de beste Nederlander in de verkiezing. Hij eindigde, net voor zijn ploeggenoot Mario Gómez, als vierde.

Schalke 04-keeper Manuel Neuer, die met zijn ploeg afgelopen weekend de Duitse beker wist te winnen, werd uitgeroepen tot beste keeper. Jürgen Klopp, trainer van landskampioen Borussia Dortmund, was de beste coach.

EU besluit tot extra sancties tegen Syrië

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag in Brussel besloten tot extra sancties tegen Syrië. Ook president Bashar al-Assad komt op de sanctielijst. Voor hem gaat een reisverbod naar de EU gelden en zijn Europese tegoeden worden verboden. Diplomaten hebben dat gezegd.

Minister Uri Rosenthal had maandagochtend bij aankomst in Brussel al gezegd dat hij zich hard zou maken voor meer strafmaatregelen tegen het Syrisch bewind. Hij sprak van een signaal dat het geweld tegen burgers moet stoppen.

EU besluit tot extra sancties tegen Syrië
EU besluit tot extra sancties tegen Syrië (Foto: ANP)

Oerlemans net op tijd weg bij IJslandse vulkaan

Reinout Oerlemans is met zijn filmploeg op het nippertje ontsnapt aan een natuurramp. De 39-jarige regisseur draaide vrijdag opnamen voor zijn nieuwe film Nova Zembla op de IJslandse vulkaan Grimsvotn, die zaterdag uitbarstte. "We hebben ongelooflijk veel geluk gehad", concludeert Oerlemans maandag in De Telegraaf.

"Het is daar onbewoond en onherbergzaam gebied en er is door de uitbarsting dan ook niemand gewond geraakt", schetst de regisseur en televisieproducent de situatie. "Maar een dag eerder stonden wij precies daar dus wel met zeventig man te draaien. Aan de voet van de Grimsvotn. We waren echt op het nippertje weg."

Oerlemans is wel in zijn nopjes met de beelden die hij in IJsland heeft kunnen schieten. Hij werkt momenteel aan zijn tweede speelfilm, Nova Zembla. In de film maakt topmodel Doutzen Kroes haar debuut op het witte doek. Het wordt de eerste Nederlandse 3D-film. "Het is lood- en loodzwaar geweest. Door de kou en de ontberingen en de techniek van 3D. Maar jongens wat hebben we adembenemende scènes kunnen opnemen. Ik kan niet wachten om aan de montagetafel te zitten."

Voordat Oerlemans aan de montagetafel kan schuiven, volgen nog draaidagen in onder meer België en Nederland. Tijdens die opnamen staat Kroes voor het eerst voor de camera's.


Oerlemans net op tijd weg bij IJslandse vulkaan (Foto: Novum)

Chantal Janzen slapeloos door kijkcijfers

Chantal Janzen was zo nerveus voor de kijkcijfers van haar nieuwe spelprogramma De Jongens Tegen De Meisjes dat ze de hele nacht na de uitzending van zaterdag wakker heeft gelegen. Dit zei de blondine zondag in Life 4 You bij Carlo Boszhard en Irene Moors.

In de zondagochtend werd duidelijk dat Jongens Tegen De Meisjes goed scoorde met maar liefst 1,6 miljoen kijkers. "Ik vond het heel eng. Je hebt een programma bij RTL en je wilt het graag goed doen, je doet je best en je hoopt dat het goed uitpakt", zegt Janzen.

Direct nadat de kijkcijfers gepubliceerd werden, kreeg Janzen een sms van RTL 4-baas Erland Galjaard: "Ik had een sms van Erland en dat ging over de kijkcijfers. Daarin zei hij dat hij het fantastisch vond en het ons gunde. Dat is heel lief en dat is insgelijks. Dat was om kwart voor acht ongeveer en toen ben ik nog een uurtje diep in slaap gevallen."

Co-presentator en komediant Tijl Beckand is ook verheugd. "Ik heb Tijl nog niet gesproken, maar hij heeft me een hele lange sms gestuurd met dat hij het ontzettend leuk vindt", aldus de slimme presentatrice.


Chantal Janzen slapeloos door kijkcijfers (Foto: Novum)

'Penguin zal verschijnen in Arkham City'

In de nieuwste game over de gevleugelde vleermuis zal een nieuwe supervillain zijn opwachting maken. Penguin zal ten tonele verschijnen in Batman: Arkham City. Ten minste, als we enkele fansites moeten geloven. Zij geloven dat enkele plaatjes Penguin laten zien.

Er zijn enkele plaatjes verschenen waarop mogelijkerwijs Penguin te zien is. Voorlopig heeft niemand Penguin genoemd in interviews of trailers, maar de fansite weet het zeker. Voorlopig blijven het dus speculaties, maar wat denken jullie... Is de Penguin een villain waar je graag tegen wil vechten?

Arkham City

Qatar verweert zich tegen verdachtmakingen

Het bewijs dat de FIFA heeft gekregen over omkoping door Qatar is 'waardeloos'. Dat claimt de Qatarese toernooiorganisatie voor het WK 2022 vandaag. Volgens de Qatarezen bevat het door Britse parlementariërs geleverde bewijs geen informatie uit de eerste hand of details over smeergeld dat aan leden van het uitvoerend comité van de FIFA zou zijn betaald.

Vrijdag meldde de Britse krant The Independent dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter een onderzoek naar de beschuldigingen heeft aangekondigd en dat Qatar mogelijk de organisatie van het WK in 2022 kwijtraakt.

De Sunday Times, een andere Engelse krant, berichtte eerder dat twee FIFA-leden hun stem voor twee miljoen euro hebben aangeboden aan Qatar. Het Arabische land noemt het door die krant vergaarde bewijs onbetrouwbaar.

Zaak tegen Wilders gaat door

Het proces tegen Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft de bezwaren van advocaat Moszkowicz van de hand gewezen.

Volgens Moszkowicz krijgt zijn cliënt geen eerlijk proces. Ten eerste omdat er een poging zou zijn gedaan om getuige Hans Jansen te beïnvloeden op het inmiddels beruchte etentje. En ten tweede omdat het gerechtshof Wilders al zou hebben veroordeeld door te bepalen dat hij moest worden vervolgd. Volgens de rechtbank is dat niet bewezen.

Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Eerder eistte het OM vrijspraak. De kans is groot dat het OM ook nu vrijspraak zal eisen bij de rechtbank.

Karthikeyan verbrandt zijn rug bij GP Spanje

Narain Karthikeyan heeft een pijnlijke editie van de Grand Prix van Spanje achter de rug. De coureur van Hispania Racing had tijdens de race problemen met zijn stoeltje, waardoor de Indiër met zijn rug tegen een heet gedeelte van de cockpit aankwam.

Dit leverde Karthikeyan aan het einde van de rit een deels verbrande rug op. "De pijn was op sommige momenten ondraaglijk," aldus de coureur, die in Spanje uiteindelijk op een achterstand van vijf ronden over de finish kwam. "Gelukkig heb ik de finish nog wel weten te halen, al heeft deze race ons weinig opgeleverd."

Hispania Racing zal een onderzoek gaan starten naar de oorzaak van het probleem. "We weten nog niet wat er bij Narain is gebeurd, we gaan het onderzoeken. Dat hij desondanks is gefinisht, is erg positief", aldus teambaas Colin Kolles.

'Ook stage voor illegale jongeren'

Jongeren die zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen, hebben niet alleen recht op onderwijs maar moeten ook stage kunnen lopen. Dat stellen werkgevers en vakbond FNV Jong in een brief aan de Tweede Kamer. Zij doen een dringend beroep op de Kamer om deze kwestie aan de orde te stellen.

Honderden illegale jongeren kunnen nu hun opleiding niet afronden omdat zij geen stage mogen lopen. "Illegale jongeren zijn wel verplicht om naar school te gaan, maar worden verboden stage te lopen. Dat is toch wrang en absurd?", vindt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma. "Die jongeren hopen op een glansrijke carrière, maar komen niet verder dan de schooldeur."

Het kabinet vindt het nu onnodig dat jongeren zonder verblijfsvergunning stage lopen en zo hun opleiding afronden omdat zij toch niet in Nederland mogen werken. "Eén regeltje is nodig om honderden illegale leerlingen van hun stageprobleem te helpen", zegt Wiersma. "Dit kost het kabinet geen enkele euro, maar geeft de jongeren die het treft wel een toekomstperspectief, hier of in het moederland. Ook zij verdienen een diploma op zak."

Man gewond bij schietpartij Amsterdam-Noord

Bij een schietpartij in Amsterdam-Noord is maandagochtend een man gewond geraakt. De schutter is nog voortvluchtig, meldt de politie.

Het slachtoffer werd omstreeks 06.15 uur op de Ankerplaats plaats onder vuur genomen en werd geraakt in zijn onderlichaam. De man is naar een ziekenhuis overgebracht. Hij is niet in levensgevaar. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de schietpartij.

Michaël Roskam ziet gelijkenis met Martin Scorsese

Regisseur Michaël Roskam begrijpt dat critici zijn debuutfilm Rundskop vergelijken met het werk van Martin Scorsese. De Belg ziet overeenkomsten in de manier waarop Scorsese met religie en zijn fascinatie voor geweld omgaat.

De 38-jarige Belg ziet de New Yorkse regisseur als een voorbeeld, 'zowel esthetisch, vormelijk, stilistisch maar ook inhoudelijk'. "Toen ik begon met films maken, wilde ik graag een regisseur worden met een duidelijk stempel", zegt Roskam tegen Novum Nieuws. Net als Robert DeNiro in Scorsese's Raging Bull speelt hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts in Rundskop een man die zijn emoties de baas probeert te zijn door ze te onderdrukken.

De regisseur heeft het vak geleerd aan het Binger Filmlab in Amsterdam. "Het heeft me een heel goed netwerk opgeleverd," zegt de Belg. Hij studeerde in 2005 vijf maanden aan de filmopleiding in Amsterdam. Daar werkte hij aan het scenario van Rundskop, een thriller over de hormonenmaffia in Vlaanderen.

Rundskop draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.


Michaël Roskam ziet gelijkenis met Martin Scorsese (Foto: Novum)

'Ajax slaat Turks bod op El Hamdaoui af'

Ajax is in gesprek met Trabzonspor over de transfer van Mounir El Hamdaoui. Een eerste bod van de Turkse club werd door de Amsterdammers afgewezen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Zowel Ajax als El Hamdaoui staan open voor een vroegtijdig einde van de samenwerking. De spits kwam vorig seizoen over van AZ, maar met de nieuwe trainer Frank de Boer boterde het niet. De Marokkaanse aanvaller heeft nog een doorlopend contract tot de zomer van 2014.

Deze week patch voor Brink

Deze week verschijnt er een patch voor de multiplayer-shooter Brink. De patch komt voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. De grootste verbetering zal zitten in de online lag waar veel spelers last van hebben. De PC-versie had meer problemen en die patch zal dan ook groter zijn.

"We've been hard at work investigating the lag issues some players of the Xbox 360 version of Brink have reported. We've now completed modifications to improve network performance and will be rolling these out in a title update for the game. With PSN back online, we're able to resume multiplayer testing on the PlayStation 3. We're preparing to bring the changes in the upcoming Xbox 360 title update to the PlayStation 3 version of Brink quickly and we expect to have it out next week. Stay tuned!

We've worked closely with both AMD and Nvidia, and you should see performance and stability improvements in future driver revisions from both parties."

Naast een patch verschijnt er binnenkort ook DLC. De eerste zal gratis zijn als bedankje voor de support die Brink heeft gekregen van iedereen.

Brink

Gouden Palm voor The Tree of Life

Op het filmfestival in Cannes heeft de film The Tree of Life de Gouden Palm gewonnen. In het drama van regisseur Terrence Malick speelt Brad Pitt de hoofdrol.

De film gaat over een gelovig gezin in het Texas van de jaren vijftig. De producenten namen de prijs in ontvangst, omdat Malick zich nooit in het openbaar vertoont.

De Amerikaanse Kirsten Dunst kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in de film Melancholia van Lars von Trier. Beste acteur werd de Fransman Jean Dujardin die te zien is in de film The Artist.

The Tree of Life is vanaf 2 juni te zien in de Nederlandse bioscopen.


The Tree of Life wint de Gouden Palm (Foto: Novum)

Haase stijgt richting top vijftig

Robin Haase nadert de beste vijftig tennissers op de wereldranglijst. De Hagenaar steeg dankzij zijn kwartfinaleplaats in Nice vijf plaatsen en staat bij het begin van Roland Garros 54e. Thiemo de Bakker bleef de tweede Nederlander. De Westlander staat net als vorige week op de 71e plaats.

Thomas Schoorel kruipt steeds dichter naar de beste honderd tennissers van de wereld. De Amsterdammer, die vandaag op Roland Garros zijn grandslamdebuut maakt, klom drie plaatsen en is de nieuwe nummer 108 van de wereld. Voor Jesse Huta Galung waren er zes plaatsen winst. De geboren Haarlemmer staat deze week op de 114e positie.

De top van de wereldranglijst is ongewijzigd. Nummer één Rafael Nadal kan op Roland Garros zijn koppositie kwijtraken aan Novak Djokovic. Roger Federer staat derde voor Andy Murray.

Voor de Nederlandse vrouwen veranderde er niets. Arantxa Rus blijft 114e, Michaëlla Krajicek staat weer op de 154e stek en Kiki Bertens is net als vorige week de nummer 178 van de wereld. Rus is de enige Nederlandse die in het hoofdtoernooi van Roland Garros staat.

De vrouwenranglijst wordt aangevoerd door Caroline Wozniacki voor Kim Clijsters, Vera Zvonareva en Victoria Azarenka.

'FC Twente jaagt ook op Wijnaldum'

Georginio Wijnaldum staat volgens AD Sportwereld in de belangstelling van FC Twente. De 20-jarige voetballer, die nu nog voor Feyenoord speelt, moet in Enschede het aanvallende brein op het middenveld gaan worden.

De zaakwaarnemer van Wijnaldum, Humprhey Nijman, sprak afgelopen week voor het eerst met nieuwbakken technisch directeur Martin van Geel over de 20-jarige voetballer. Feyenoord heeft namelijk het voornemen om het contract met de speler van Jong Oranje open te breken en te verlengen. Tot op heden is dat echter nog niet gelukt.

Nu FC Twente, dat zich overigens nog niet officieel heeft gemeld, op het vinkentouw zit, is een langer verblijf in De Kuip verder weg dan ooit. Michel Preud'homme, trainer van FC Twente, zou Wijnaldum graag aan zijn selectie toe willen voegen. Hij zou dan met Wout Brama en Willem Janssen, die van Roda JC overkomt, het nieuwe middenveld moeten gaan vormen.

GroenLinks op de bres voor Moslimbroederschap

Partijen als de VVD en de PVV komen veel te vroeg met hun kritiek op de Moslimbroederschap in Egypte. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters maandag in een interview met nieuwssite nu.nl.

Toen de Egyptische president Hosni Mubarak 11 februari tot opstappen werd gedwongen, zei PVV-leider Geert Wilders al te hopen dat de Egyptenaren er geen 'islamitische dictatuur' voor in de plaats krijgen. Hij waarschuwde ook voor de Moslimbroederschap die nu zijn kansen zou ruiken.

Na de omwenteling in het Midden-Oosten moet de al decennia verboden beweging zich volgens haar de kans krijgen zich te bewijzen als serieuze politieke speler. De Moslimbroederschap heeft begin mei een politieke partij opgericht en hoopt bij de verkiezingen in september 20 procent van de 508 zetels te halen.

Peters reisde vorige week af naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar sprak ze met enkele hoofdrolspelers van de revolutie en instanties.

Raadsels rond parachute met hamster

Een hamster is zondagavond in de Zonstraat in Hengelo letterlijk uit de lucht komen vallen. Het jonge dier zat verpakt in een balletje en hing onder een miniparachute. Spelende kinderen waarschuwden hun ouders, die de politie inschakelden.

"Medewerkers van de Dierenambulance hebben zich over de hamster ontfermd. Hij maakt het goed", meldde een politievoorlichtster maandag. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld, maar dat leverde niets op.

[Primera División] Uitslagen speelronde 38

Afgelopen weekend werd in de Spaanse competitie de laatste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je het laatste overzicht van het seizoen met de uitslagen, de eindstand en de topscorers.

Cristiano Ronaldo schrijft historie tegen UD Almería

Real Madrid heeft op de slotdag van de Spaanse competitie met 8-1 uitgehaald naar het reeds gedegradeerde UD Almería. In diezelfde wedstrijd schreef Cristiano Ronaldo geschiedenis door zijn 39e en 40e doelpunt van het seizoen te maken. Daarmee verbeterde hij het record van Hugo Sanchez en Telmo Zarra, die ooit tot 38 goals kwamen.

Emanuel Adebayor was uiteindelijk de grote man aan de zijde van de Madrilenen. Hij trof namelijk drie keer doel. Ook Karim Benzema en de eerdergenoemde Cristano Ronaldo deden prima mee en troffen tweemaal doel. Daarnaast wist ook Joselu Sanmartín een doelpunt mee te pikken. Kalu Uche deed in de eerste helft nog wel wat terug voor UD Almería, maar dat mocht niet meer baten.

Afellay helpt FC Barcelona aan laatste zege 2010/2011

De Spaanse landskampioen FC Barcelona heeft dit weekend de wedstrijd tegen Málaga met 3-1 gewonnen. Ibrahim Afellay was een van de doelpuntenmakers.

Málaga mocht even hopen op een mooie stunt. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg namelijk op voorsprong met dank aan Sebastián Fernandez Miglierina. Op slag van rust kwam FC Barcelona echter op gelijke hoogte. Bojan Krkic werd in de zestien neergehaald en kreeg een strafschop, welke hij zelf benutte.

In de tweede helft was het Ibrahim Afellay, die opstond. Een kwartier voor tijd kreeg hij de bal net buiten het strafschopgebied, passeerde drie man en schoot de bal onhoudbaar binnen. Vijf minuten voor tijd werd het ook nog 3-1 voor de Catalanen door een goal van Marc Bartra Aragall. De verdediger kopte de bal hard in de kruising.



Uitslagen laatste speelronde
:

Thuis Uit Uitslag
Malaga CF FC Barcelona 1-3
Real Madrid UD Almeria 8-1
Hercules CF Sporting de Gijón 0-0
Osasuna Villarreal 1-0
Real Sociedad Getafe CF 1-1
Espanyol Sevilla FC 2-3
Levante UD Real Zaragoza 1-2
Deportivo la Coruna Valencia 0-2
Racing Santander Athletic de Bilbao 1-2
Real Mallorca Atletico Madrid 3-4


Eindstand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona ** 38 30 6 2 96 95-21
2 Real Madrid ** 38 29 5 4 92 102-33
3 Valencia **
38 21 8 9 71 64-44
4 Villarreal *
38 18 8 12 62 54-44
5 Sevilla FC +
38 17 7 14 58 62-61
6 Athletic de Bilbao +
38 18 4 16 58 59-55
7 Atletico Madrid +
38 17 7 14 58 62-53
8 Espanyol 38 15 4 19 49 46-55
9 Osasuna 38 13 8 17 47 45-46
10 Sporting de Gijón 38 11 14 13 47 35-42
11 Malaga CF 38 13 7 18 46 54-68
12 Racing Santander 38 12 10 16 46 41-56
13 Real Zaragoza 38 12 9 17 45 40-53
14 Real Sociedad 38 14 3 21 45 49-66
15 Levante UD 38 12 9 17 45 41-52
16 Getafe CF 38 12 8 18 44 49-60
17 Real Mallorca 38 12 8 18 44 41-56
18 Deportivo la Coruna -- 38 10 13 15 43 31-47
19 Hercules CF -- 38 9 8 21 35 36-60
20 UD Almería --
38 6 12 20 30 36-70


** = Champions League
* = voorronde Champions League
+ = voorronde Europa League
-- = degradatie

Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

PS3 krijgt PSP HD remakes

Sony heeft bekendgemaakt dat een aantal PSP-games opnieuw uitgebracht gaan worden voor PlayStation 3. De remakes krijgen HD-graphics, worden geleverd op een blu-ray disc en krijgen de naam 'PSP Remasters'. De eerste game in de reeks is Monster Hunter Portable 3rd welke in de zomer in Japan uitkomt.

PSP Remasters zijn speelbaar op zowel PS3 als PSP en je savefile is overzetbaar. Je kunt dus in de trein verder gaan op de plek waar je thuis gestopt was. Geruchten gaan dat dit een standaard feature wordt voor Sony's volgende handheld NGP. Sony zelf ziet de serie als een toevoeging op het PS3-assortiment.

"The graphics of the PS3 version, including monsters, fields, equipment, as well as Felyne Comrades, are more gorgeous and vibrant than ever, and will deliver dynamic gameplay when played on the large TV screens. SCE, with strong support from software developers and publishers, will deploy various measures to enhance the software title line-up for the PS3 system"

Welke PSP-game zou jij in HD op je PS3 willen spelen?

VVD blijft op de vlakte over verbod godslastering

De VVD maakt maandag nog niet duidelijk of de fractie voor of tegen het verbod op godslastering is. Op Radio 1 trok VVD-Kamerlid Ard van der Steur het nut van het voorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen in twijfel, maar wilde niet zeggen of de partij voor of tegen is.

Het voorstel was vorig jaar ingediend door de VVD, D66 en de SP. Met het aantreden van nieuwe Kamerleden worden doorgaans de handtekeningen ook vernieuwd, maar de VVD zette geen nieuwe handtekening onder het voorstel.

"Onze handtekening staat er niet onder, maar onze fractie kan er nog wel mee instemmen", zei Van der Steur. Wel wees hij erop dat het gebruik van het verbod op godslastering 'nihil' is. "Wat is het nut dit te schrappen als het toch niet wordt gebruikt? Wat gaat er in de samenleving mee gebeuren?"

D66-Kamerlid Boris van der Ham wees erop dat de indieners van het wetsvoorstel, inclusief de VVD, vorig jaar vonden dat het voortrekken van religies principieel onjuist is. Volgens D66 probeert de VVD nu de SGP te paaien, die cruciaal kan zijn voor het halen van een meerderheid in de Eerste Kamer. Maandag kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer. De VVD ontkent dat echter.

De coalitie heeft eerder een wit voetje bij de SGP gehaald door niet meer koopzondagen in te voeren.

Van Nistelrooy: "Ik wil niet meer in Nederland spelen"

Ruud van Nistelrooy zal nooit meer in het shirt van PSV spelen. Dit heeft de aanvaller, die afgelopen seizoen bij Hamburger SV onder contract stond, vandaag aan het Eindhovens Dagblad laten weten.

"Ik ga op mijn belofte uit 1998 terugkomen," liet Van The Man in het bewuste gesprek met de krant weten. "Er is de laatste tijd bij veel mensen de enorme hoop ontstaan dat Mark van Bommel en ik zouden terugkeren bij de club, maar ik wil gewoon niet meer in Nederland spelen."

Algemeen directeur Tiny Sanders deed afgelopen winter een poging om Van Nistelrooy terug te halen. Bij deze toenaderingspoging fungeerde Harry van Raaij, die nu voorzitter van de Ruud van Nistelrooy Academy is, als tussenpersoon.

Project Café-video is toch fake

Vorige week lekte er een video uit over de nieuwe console van Nintendo, de Wii 2. De Wii 2, ook wel bekend onder zijn codenaam Project Café, zou hierin te zien zijn met allerlei nieuwe features. Helaas blijkt de video nep te zijn, het was een studentenproject om een viral te starten.

Studenten kregen de taak om een viral te starten die in een zo'n kort mogelijk tijd veel views moest trekken. En dat is gelukt, want de video is ondertussen al meer dan 600.000 keer bekeken. Waarschijnlijk zullen we meer nieuws gaan krijgen over Project Café tijdens de E3 die binnenkort plaats zal vinden.

'Strootman moet Janssen vervangen'

Kevin Strootman speelt amper een halfjaar bij FC Utrecht, maar heeft zich in korte tijd in de kijker gespeeld bij veel clubs. FC Twente ziet hem als opvolger van Theo Janssen.

Eerder toonde het Engelse Fulham al belangstelling. Volgens De Telegraaf is de interesse van FC Twente in Strootman serieus. De warme gevoelens van de club voor de middenvelder waren er al tijdens zijn Sparta-periode. Tot een transfer kwam het destijds niet.

Vorig jaar liet FC Twente de kans lopen om Strootman voor 750.000 euro over te nemen van de Rotterdamse club. FC Utrecht sloeg daarom in de winterperiode toe. Als speler van de Domstedelingen groeide Strootman uit tot international van het Nederlands elftal.

De waarde van de speler is intussen flink gestegen. FC Twente zal vier tot vijf miljoen euro moeten uittrekken voor de komst van Strootman.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een regelrechte onderwijsblunder.

Leraren en schoolleiders moeten collega's van andere scholen gaan beoordelen. De uitkomsten worden openbaar. De onderwijsinspectie gaat hen daarvoor trainen zodat ze een goede inschatting kunnen maken. Dat staat in het actieplan Leraar 2020 dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Fijn. Collega’s gaan leraren op concurrerende scholen beoordelen. Je moet wel heel erg dom zijn om zoiets voor te stellen. Zijlstra is dus heel erg dom.

[NBA] Heat te sterk voor Bulls

In de finale van de Eastern Conference in de Amerikaanse NBA is Miami Heat een stap dichter bij het behalen van de algehele finale gekomen. Dankzij 34 punten van Chris Bosh werd met 96-85 van Chicago Bulls gewonnen. In de best-of-seven leidt Miami nu met 2-1.

LeBron James voegde 22 punten toe. Dwyane Wade, een van de andere grote namen bij Miami, kwam tot zeventien punten. In de eerste wedstrijd was Bosh ook al goed voor dertig punten maar dat was toen niet genoeg voor de overwinning.

Noodlanding El Al-vliegtuig Tel Aviv

Een vliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al heeft maandag een geslaagde noodlanding gemaakt op de luchthaven van Tel Aviv.

De Boeing 777 was met 260 passagiers opgestegen voor een vlucht naar Newark in de Verenigde Staten toen de piloot een probleem meldde met het landingsgestel. Het toestel loosde overtollige brandstof boven de Middellandse Zee en keerde terug naar het vliegveld. Daar stonden tientallen ambulances en brandweerwagens gereed, die echter niet in actie hoefden te komen.

Leegstand dreigt ook voor winkels

Winkelpanden dreigen net zo vaak leeg komen te staan als kantoorpanden. Het winkelkadaster Locatus verwacht dat in 2020 gemiddeld een op de tien winkels leegstaat, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Begin dit jaar stond nog 6 procent leeg. De toename zou komen doordat er te veel winkelpanden zijn en door een gebrek aan regie. In sommige provincies dreigt de leegstand op te lopen tot 30 procent.

Vastgoedinvesteerders zijn te optimistisch, stelt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland in de krant. Ze blijven winkelpanden bouwen, terwijl er vanwege de slechte vooruitzichten nauwelijks interesse in is. Door de vergrijzing en de opkomst van internet is er volgens de krant minder behoefte aan winkels.

'Dure hbo-keuring levert niets op'

Bij het keuren van hbo-opleidingen krijgen opleidingen vaak ten onrechte een voldoende. Bureaus keuren zelden of nooit iets af, schrijft de Volkskrant maandag op basis van gesprekken met betrokkenen. Volgens hen zijn de keuringen slechts een 'toneelstukje' dat vele duizenden euro's kost en niets oplevert.

Om de kwaliteit van het onderwijs te meten, wordt een hbo-opleiding elke zes jaar onder de loep genomen door een 'onafhankelijk panel' dat is aangesteld door de school zelf. Naar aanleiding van deze adviezen onderzoeken commerciële bedrijven of een opleiding bestaanswaarde heeft. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geeft daarna de accreditaties af. Maar dat is volgens betrokkenen alleen voor de show.

"Er gaan miljoenen om in dit schouwspel en het levert niets op. Pure arbeidsverschaffing en verspilling", zegt een docente in de krant. Kritische studenten of docenten werden expliciet weggehouden van de keuringen. "Je wordt geacht een mooi toneelstukje op te voeren. Ik werd verzocht niet aanwezig te zijn", zegt een andere leraar. "Jij kunt je mond niet houden, zeiden ze."

Als er onterecht voldoendes worden uitgedeeld komt de NVAO daar niet achter, zeggen de betrokkenen. Een mooi rapport met enige zelfkritiek is al voldoende om een accreditatie binnen te halen. Ook kunnen scholen simpel naar een ander bureau gaan als zij een onvoldoende krijgen.

Volgens de NVAO is het systeem inmiddels 'ingrijpend' aangepast. Zo mogen scholen niet meer zelf eindwerken selecteren. NVAO-voorzitter Karl Dittrich zegt nog genoeg reden te hebben om het systeem te vertrouwen.

Zorgen over eurocrisis drukken olieprijzen

De prijzen van ruwe Amerikaanse olie en Brentolie daalden maandagochtend flink door hernieuwde zorgen over de eurocrisis. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag het oordeel over de kredietwaardigheid van Griekenland met drie stappen, Standard & Poor's liet zich negatief uit over Italië.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 1,8 procent tot 98,35 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 110,60 dollar per vat.

Olie werd ook goedkoper door een aantal andere zaken. Zo bestonden er in de markt zorgen over het effect van de vulkaanuitbarsting op IJsland op het luchtverkeer en een zwakke vraag naar olie in de Verenigde Staten. Dat land is 's werelds grootste verbruiker van de brandstof, maar analisten denken dat de Amerikaanse consument de auto deze zomer laat staan vanwege de hoge prijzen aan de pomp.

De Jong en Ajax verlengen deze week contract

Siem de Jong en Ajax gaan een langere samenwerking aan. De middenvelder tekent een nieuw contract tot de zomer van 2015 in Amsterdam.

"Dat gaat deze week gebeuren", zegt zijn vader George de Jong in De Telegraaf. De onderhandelingen tussen club en speler verliepen moeizaam. Bij het openen van de gesprekken was algemeen directeur Rik van den Boog niet op de hoogte van de voorwaarden van De Jong, waardoor hij de speler een verslechterde aanbieding deed.

Die fout werd later rechtgezet. De 22-jarige De Jong is uitgegroeid tot een belangrijke kracht in Amsterdam. Vorig weekend was de gelegenheidsspits nog de grote man door twee keer te scoren in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente.

De Jong debuteerde in het seizoen 2007/'08 voor Ajax. Hij liet eerder al weten graag bij de club te blijven. "Ik heb het naar mijn zin en heb het gevoel dat ik me door kan ontwikkelen. Het buitenland komt nog wel een keer. Je kunt beter gaan als je weet dat je veel speeltijd krijgt."

Universiteit wil dode vliegjes op nummerbord tellen

Door automobilisten het aantal geplette vliegjes op hun nummerbord te laten tellen wil de Wageningen Universiteit de insectendichtheid in Nederland meten. Op splashteller.nl kunnen ze doorgeven waar ze hebben gereden en hoeveel vliegjes er na de rit op hun nummerbord zaten.

Voor vertrek moet de kentekenplaat wel worden schoongeveegd, meldt de website. De universiteit en de andere betrokken organisaties wijzen erop dat in het verkeer jaarlijks miljarden insecten omkomen. Door het aantal 'gesplashte' insecten te registreren hopen zij een beeld te krijgen van de variatie in insectendichtheid.

Amsterdamse diplomafraudeur in de kraag gevat

Met de aanhouding van een 23-jarige Amsterdammer heeft de politie een einde gemaakt aan grootschalige fraude met diploma's. De man wordt ervan verdacht tientallen diploma's te hebben geleverd voor uiteenlopende opleidingen, meldt de politie maandag.

De fraude kwam halverwege vorig jaar aan het licht toen een vrouw uit Den Haag zich bij de gemeente meldde. Ze wilde een kinderdagverblijf beginnen en moest daarvoor haar diploma van sociaal pedagogisch medewerker overleggen. Toen de gemeente het diploma controleerde bij de onderwijsinstelling, bleek dat de vrouw daar nooit een diploma had gehaald.

Het onderzoek van de politie Haaglanden leidde vervolgens naar de Amsterdammer. Hij bleek wekelijks meerdere diploma's te leveren en kreeg daar honderden euro's per stuk voor. De fraudeur werd vorige week aangehouden. In zijn woning lagen tientallen conceptdiploma's. Ook vond de politie materiaal om diploma's mee te vervalsen. De man is vrijdag voorgeleid en zijn hechtenis is met veertien dagen verlengd.

De man leverde onder meer mbo- en hbo-diploma's voor opleidingen als apothekersassistent, verpleegkundige en leraar. De afgelopen maanden heeft de Amsterdammer volgens de politie met ongeveer 150 (potentiële) afnemers contact gehad. Zij worden als verdachte beschouwd en worden de komende tijd gehoord. Ook gaat de politie hun werkgevers inlichten over de oplichting.

'UCI verdoezelde positieve test Armstrong'

Wielrenner Lance Armstrong testte positief op epo in de Ronde van Zwitserland in 2001, maar die test verdween in de doofpot dankzij de wielerfederatie UCI. Dat beweerde voormalig ploegmaat van de Texaan Tyler Hamilton zondag in het CBS-programma 60 Minutes.

"Ik weet dat hij een positieve heeft getest op epo, in de Ronde van Zwitserland in 2001. Dat vertelde hij me. Hij was er heel rustig onder, zei het tussen neus en lippen door en lachte erom", aldus de voormalig topwielrenner, die zelf twee keer is betrapt op doping.

"Er is toen gezorgd dat de test verdween. Ik weet niet alle details, maar ik weet dat de mensen van Lance en de UCI een manier hebben gevonden om het te verdoezelen. Dat heeft Lance mij zelf verteld", aldus Hamilton. Eerder deze week meldde CBS al dat Hamilton zag hoe Armstrong epo injecteerde.

'UCI verdoezelde positieve test Armstrong'
'UCI verdoezelde positieve test Armstrong' (Foto: ANP)

Zijlstra wil leraren collega's laten beoordelen

Leraren en schoolleiders gaan collega's van andere scholen beoordelen. De onderwijsinspectie gaat hen daarvoor trainen zodat ze een goede inschatting kunnen maken. Dat staat in het actieplan Leraar 2020 dat staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft De Telegraaf.

De oordelen van leraren en schoolleiders over hun collega's gaan naar de onderwijsinspectie. Bij 'verontrustende signalen' grijpt die in.

Zijlstra is ook van plan gedeeltes van de oordelen openbaar te maken via internet. Hij verwacht niet dat het programma leraren te zwaar belast, omdat ze maar een of twee keer per jaar bezoek van collega's krijgen.

Verder wil de staatssecretaris een register invoeren. Daarin mogen alleen leraren staan die hun bekwaamheid onderhouden. Anders zouden ze niet voor de klas mogen staan. Het opleidingsniveau moet worden verhoogd, 'bij voorkeur' tot masterniveau. "Dat kan niet van vandaag op morgen", zegt Zijlstra in de krant. "In Finland heeft elke docent een master, maar dat heeft wel dertig jaar geduurd."

Tientallen gewonden bij protesten Marokko

Bij botsingen tussen betogers en politie in diverse steden van Marokko zijn zondag tientallen gewonden gevallen. Dit is van ooggetuigen en mensenrechtengroepen vernomen.

Sommige betogers zouden levensgevaarlijk gewond zijn. De oproerpolitie trad hard op in steden als Rabat, Casablanca, Fez en Tanger.

In Marokko wordt sinds februari regelmatig betoogd tegen de regering. De protesten zijn echter kleinschaliger dan in Arabische landen als Tunesië en Egypte, waar volksopstanden de presidenten wegvaagden. Volgens waarnemers lijken de autoriteiten in Marokko nu harder te willen optreden tegen de protestbeweging, die zich de afgelopen dagen ook richt tegen koning Mohammed VI, die tot nu toe als onaantastbaar gold.

Brabantse politie ramt snelheidsduivel van de weg

Bij een achtervolging door het dorp Maren-Kessel heeft de Noord-Brabantse politie zondagavond een 55-jarige man van de weg geduwd. Tijdens de achtervolging reed de man met 180 kilometer per uur door de bebouwde kom en probeerde hij de achtervolgende politiewagen te rammen, meldt de politie.

Ook reed de inwoner van Maren-Kessel in op een politiewagen die de weg had geblokkeerd. De agent in die wagen kon een aanrijding volgens de politie nog net voorkomen door snel gas te geven. Op de kruising van de Doctor Willemsstraat en de Burgemeester N. Pompenstraat werd de auto aangetikt.

De auto kwam tot stilstand, waarna de man rond 23.45 uur kon worden aangehouden. Daarbij verzette hij zich nog wel. Uit een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken.

De achtervolging was begonnen toen agenten de man hadden zien rijden en besloten hem te controleren. Na het geven van een stopteken scheurde hij weg. De man is aangehouden voor poging tot doodslag op de agent in de auto die de weg blokkeerde.

Tientallen doden door tornado in de VS

Door een zware wervelstorm in het Middenwesten van de Verenigde Staten zijn zondag zeker 24 doden gevallen. Dit hebben Amerikaanse media maandag (plaatselijke tijd) gemeld.

De doden vielen in de stad Joplin in de staat Missouri. Naast de doden is een onbekend aantal gewonden gevallen. Woonhuizen, kerken en een ziekenhuis raakten beschadigd. Mensen raakten bekneld onder het puin van hun huizen of in vernielde auto's.

Amerikaanse meteorologen bevestigden dat de wervelstorm door het centrum van de stad van zo'n 50.000 inwoners is getrokken.

Klik hier voor het topic op ons forum over dit onderwerp. Er staan daar ook enkele filmpjes met beelden van Joplin.

Tientallen doden door tornado in de VS
Tientallen doden door tornado in de VS (Foto: ANP)

Duizenden bliksems boven krater IJsland

Niet eerder hebben wetenschappers zoveel bliksemschichten geteld in een aswolk boven een IJslandse vulkaan als zondag. In een uur tijd werden boven de krater van de Grimsvötn maar liefst 2198 flitsen geteld. Dat meldde de IJslandse krant Morgunbladid.

De bliksems worden vermoedelijk veroorzaakt doordat as, rook en stoom extreem snel opstijgen, en water bevriest. Het aantal flitsen lijkt te bevestigen dat de vulkaanuitbarsting zeer intens is, hoewel er een relatief kleine krater is ontstaan.

De krant schrijft verder dat de as die de vulkaan uitspuwt, weinig giftige chemicaliën bevat. Daarnaast verloopt het uitdelen van veiligheidsbrillen en stofmaskers aan omwonenden volgens de autoriteiten voorspoedig.

De Grimsvötn barstte zaterdag uit. Boven de krater hangt een 20 kilometer hoge rook- en aspluim.

Klik hier voor ons topic over dit onderwerp op het forum. Er zijn uiteraard veel foto's te zien.

Clinton verwart Montenegro met Macedonië

"Ik ben blij in Macedonië te zijn." De Amerikaanse oud-president Bill Clinton opende met deze tekst in Montenegro een conferentie over de toekomst van zuidoost-Europa. Dat meldde de Montenegrijnse krant Vijesti zondag.

Het Balkanland Montenegro vierde met de conferentie dat het zich vijf jaar geleden bij referendum losmaakte uit de statenbond met Servië. Het gastland heeft volgens de voormalige Amerikaanse president een schitterende toekomst: "Macedonië is zo mooi dat het een rijk land zal worden."

Goss wint laatste etappe, eindzege Horner in Californië

Matthew Goss heeft de laatste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Australiër van HTC-Hoghroad was na 132 kilometer van Santa Clarita naar Thousand Oaks de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Slowaak Peter Sagan (Liquigas) en Greg Henderson (Team Sky) uit Nieuw-Zeeland voor.

De gele leiderstrui van Chris Horner van Radioshack kwam in de vlakke rit niet meer in gevaar. De 39-jarige Amerikaan bleef in het algemeen klassement ploeggenoot Levi Leipheimer 38 seconden voor. Laurens ten Dam is op de zesde plaats de beste Nederlander.

De sprinters lieten zich de kans op een massaspurt in de laatste etappe niet ontnemen. De voorsprong van de vier vluchters van de dag werd keurig binnen de perken gehouden. Een aanval van Rabobank-renner Maarten Tjallingii en Mortin Mortensen (Leopard-Trek) op dertig kilometer van de streep kon het peloton eveneens niet verontrusten.

Het tweetal sprong weliswaar naar de koplopers toe, maar op vijf kilometer van de streep werden Tjallingii, Mortensen en Jan Barta als laatste ingelopen. Oscar Freire zat nog goed van voren in de sprint, maar Goss toonde zich de snelste. De Spanjaard van Rabo finishte als vierde.

Plinius/Eichmann: Nazi-Rome

"Ik vroeg hen of zij [___] waren. Zij die bekenden, werden ten tweeden en derden male dezelfde vraag gesteld en daarbij expliciet met de dood bedreigd. Degenen die volhardden, heb ik laten terechtstellen. Ik vond dat zij naast hun geloof, vooral ook voor hun hardnekkigheid en onbuigzame koppigheid behoorden te worden gestraft. Anoniem werd mij een document toevertrouwd, met heel veel namen erop. Wie van die lijst consistent ontkende [___] te zijn (geweest), heb ik vrijgelaten. Wat ik bij het martelen aantrof was niets anders dan een ordinair, teugelloos geloof. Het lijkt erop dat ze, man en vrouw en van alle leeftijden, in getal zo toenemen, dat het voor sommigen een gevaar zou kunnen gaan vormen."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.