Boek: Keri Smith - This is not a book

This is not a bookPapiertjes, knopen, steentjes, krantenknipsels, ongeremde lijntekeningen en een onuitputtelijke creatieve fantasie kenmerken de Amerikaanse illustratrice Keri Smith. Haar succes begon in 2007 met het boek Wreck this journal, waarbij de ‘lezer’ volledig los mocht gaan op de pagina’s van het boek. Een van haar andere bestsellers, This is not a book, is nu vertaald naar het Nederlands.

Out of the box

Als het geen boek is, wat is het dan wél? Vraagt Smith op de achterkant. Nou, heel veel als het aan haar ligt. In This is not a book is elke pagina of spread iets anders. Van verboden terrein voor onbevoegden tot een zintuigsimulatietoestel en van een netwerk tot zomaar een gebeurtenis, elke pagina is weer een verrassing. De illustratrice moedigt je aan op pad te gaan. Letterlijk, maar ook in je innerlijke omgeving. Ook toeval speelt een grote rol in dit boek; je gaat vaak aan het werk met wat je direct voor handen hebt of tegenkomt als je ergens heen gaat. Hierdoor hoopt Smith de creativiteit van de lezer een boost te geven.

This is a creativity bomb

This is not a book is weer een typisch staaltje Keri Smith en de fans zullen ervan smullen. De opdrachten van Smith laten genoeg open voor toeval en fantasie van de lezer. Wanneer je eenmaal over de drempel heen bent om de opdrachten daadwerkelijk uit te voeren – ze voelen vaak een tikje onwennig, maar dat zijn juist de beste – zul je er geen genoeg van krijgen. Klein slordigheidje: de Nederlandse vertaler is pagina 156 vergeten te vertalen, maar in zo’n boek past dat ook weer binnen de uitdagingen. Aan het eind geeft Smith nog meer ingangen wat het boek zou kunnen zijn, zodat het niet bij de laatste bladzijde hoeft te eindigen. Toch helemaal inspiratieloos achtergebleven na alle opdrachten uit This is not a book? Niet getreurd, binnenkort komt er een nieuwe verzameling uitdagingen van Keri’s hand uit in Amerika.