Celstraffen voor organiseren illegale lotto

Twee mannen uit Houten en Nieuwegein zijn maandag veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk negen en zes maanden voor het organiseren van een illegale lotto. Ook moeten zij een boete van 50.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald.

De mannen van 49 en 51 jaar worden gezien als de leiders van een criminele organisatie die de lotto jarenlang organiseerde in diverse horecagelegenheden en tabakszaken. Het geld dat de spelers inzetten, werd door hen witgewassen. Ook hadden de mannen wapens in hun bezit. Omdat de man uit Houten er meerdere in zijn huis had liggen, moet hij langer de gevangenis in.

De officier van justitie had eerder respectievelijk twee jaar en drie maanden en twee jaar tegen het duo geëist. Volgens de rechter waren dergelijke straffen echter niet aan de orde omdat er geen sprake is geweest van oplichting of misleiding. Ook werden de verdachten er niet rijk van en hebben zij het prijzengeld steeds netjes uitbetaald. Bij de illegale lotto waren dezelfde cijfers als bij de echte lotto bepalend.

Naast de twee mannen werden nog eens dertien andere personen veroordeeld. Zij waren voornamelijk verantwoordelijk voor administratie, koeriersdiensten en dienden als tussenpersonen. Zij kregen boetes en werkstraffen tot 240 uur. Twee verdachten werden vrijgesproken.