Vijf pensioenfondsen moeten mogelijk korten

Vijf pensioenfondsen moeten, als er dit jaar geen verbetering komt in hun situatie, op 1 april 2012 gaan korten op de pensioenen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

DNB, belast met het toezicht op de sector, concludeert dit uit de evaluatie van herstelplannen die de fondsen begin februari 2011 hebben in moeten leveren. Uitgangspunt hierbij is de situatie van de fondsen per eind 2010.

DNB zegt onder de huidige Pensioenwet de namen van de betreffende fondsen niet te kunnen vrijgeven. Wel stelt de toezichthouder dat als de vijf fondsen tot korten overgaan dit 9000 actieve, 5000 gepensioneerden en 16.000 zogenaamde slapers zal treffen.

De fondsen hebben zelf aan moeten geven of er nog sprake is van een haalbaar herstelplan. Wanneer aanpassing van het premiebeleid, het beleggingsbeleid en indexatie niet voldoende sturing meer kunnen geven, is korten op de pensioenen een uiterste maatregel, aldus DNB.

Afgesproken is dat pensioenfondsen zich op vrijwillige basis bij de Pensioenfederatie melden. Deze instantie zal de namen van de fondsen die tot korting moeten besluiten naar buiten brengen.