Oerlemans net op tijd weg bij IJslandse vulkaan

Reinout Oerlemans is met zijn filmploeg op het nippertje ontsnapt aan een natuurramp. De 39-jarige regisseur draaide vrijdag opnamen voor zijn nieuwe film Nova Zembla op de IJslandse vulkaan Grimsvotn, die zaterdag uitbarstte. "We hebben ongelooflijk veel geluk gehad", concludeert Oerlemans maandag in De Telegraaf.

"Het is daar onbewoond en onherbergzaam gebied en er is door de uitbarsting dan ook niemand gewond geraakt", schetst de regisseur en televisieproducent de situatie. "Maar een dag eerder stonden wij precies daar dus wel met zeventig man te draaien. Aan de voet van de Grimsvotn. We waren echt op het nippertje weg."

Oerlemans is wel in zijn nopjes met de beelden die hij in IJsland heeft kunnen schieten. Hij werkt momenteel aan zijn tweede speelfilm, Nova Zembla. In de film maakt topmodel Doutzen Kroes haar debuut op het witte doek. Het wordt de eerste Nederlandse 3D-film. "Het is lood- en loodzwaar geweest. Door de kou en de ontberingen en de techniek van 3D. Maar jongens wat hebben we adembenemende scènes kunnen opnemen. Ik kan niet wachten om aan de montagetafel te zitten."

Voordat Oerlemans aan de montagetafel kan schuiven, volgen nog draaidagen in onder meer België en Nederland. Tijdens die opnamen staat Kroes voor het eerst voor de camera's.


Oerlemans net op tijd weg bij IJslandse vulkaan (Foto: Novum)