VVD blijft op de vlakte over verbod godslastering

De VVD maakt maandag nog niet duidelijk of de fractie voor of tegen het verbod op godslastering is. Op Radio 1 trok VVD-Kamerlid Ard van der Steur het nut van het voorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen in twijfel, maar wilde niet zeggen of de partij voor of tegen is.

Het voorstel was vorig jaar ingediend door de VVD, D66 en de SP. Met het aantreden van nieuwe Kamerleden worden doorgaans de handtekeningen ook vernieuwd, maar de VVD zette geen nieuwe handtekening onder het voorstel.

"Onze handtekening staat er niet onder, maar onze fractie kan er nog wel mee instemmen", zei Van der Steur. Wel wees hij erop dat het gebruik van het verbod op godslastering 'nihil' is. "Wat is het nut dit te schrappen als het toch niet wordt gebruikt? Wat gaat er in de samenleving mee gebeuren?"

D66-Kamerlid Boris van der Ham wees erop dat de indieners van het wetsvoorstel, inclusief de VVD, vorig jaar vonden dat het voortrekken van religies principieel onjuist is. Volgens D66 probeert de VVD nu de SGP te paaien, die cruciaal kan zijn voor het halen van een meerderheid in de Eerste Kamer. Maandag kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer. De VVD ontkent dat echter.

De coalitie heeft eerder een wit voetje bij de SGP gehaald door niet meer koopzondagen in te voeren.