Politie gaat lijst van hooligans bijhouden

Politiekorpsen gaan een top tien maken van voetbalhooligans. Deze lijsten van meest notoire ordeverstoorders moeten van pas komen bij de aanpak van voetbalvandalisme die meer dadergericht is. Dat staat in het Kader voor Beleid Voetbal en Veiligheid, dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Kamer stuurde.

Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, KNVB, voetbalclubs en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen dat goedwillende supporters niet langer lijden onder het gedrag van de relatief kleine groep hooligans. Daarom verlegt Opstelten de focus naar maatregelen die meer gericht zijn op daders, en minder op alle supporters.

Politie en justitie gaan in kaart brengen welke hooligans voor de meeste problemen zorgen. Daarbij wordt ook gekeken naar andere criminele activiteiten, zoals drugshandel. Zij kunnen vervolgens een gebiedsverbod of een stadionverbod opgelegd krijgen.

Opstelten wil dat het voor normale voetbalfans leuker wordt om het stadion te bezoeken. Zo moeten er minder risicowedstrijden komen, waarbij extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Ook moet het aantal wedstrijden waarbij een verplichte combiregeling geldt omlaag, moet er vaker vrije kaartverkoop zijn en mag er minder gefouilleerd worden bij stadions.