Piraten Somalië desnoods op land aangepakt

Nederland gaat samen met België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg de piraterij in de Somalische wateren harder aanpakken. Uitgangspunt is de piraten zo veel mogelijk in hun bewegingsvrijheid te beperken en hen desnoods op land aan te pakken.

Defensieministers van de betrokken landen kwamen de forsere aanpak maandag overeen in Brussel. De ministers roepen ook op tot het aanpakken van de geldstromen achter de piraterij.

Het operatieplan van de antipiratenmissie Atalanta van de EU werd al eerder aangescherpt. De piraten veranderen hun tactieken echter voortdurend en de zes landen willen het initiatief houden, laat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weten.

De afspraken zijn niet vanzelfsprekend, omdat er doorgaans geen landen te vinden zijn die de piraten willen berechten. Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp hield vorige maand overigens zestien veronderstelde piraten aan bij de bevrijding van een gekaapt Iraans vissersschip. Twee piraten kwamen om, de zestien arrestanten zijn naar Nederland gebracht om te worden berecht.

In Brussel werd verder gesproken over de lopende militaire missies en intensivering van militaire samenwerking. Hillen stelde voor dat de Europese ministers van Defensie elkaar eind dit jaar of in 2012 informeren over wie met welke partners welke initiatieven ontplooit. Een dergelijke bijeenkomst vormt volgens Hillen 'een krachtig signaal' dat Europa aan zijn veiligheid werkt in tijden van beperkte financiële mogelijkheden.


Piraten Somalië desnoods op land aangepakt (Foto: Novum)